Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Λαική Συσπείρωση” για ΚΔΑΠ: «Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και ο λαός να πληρώσουν πάλι»

Published

on

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα των δομών των ΚΔΑΠ, η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ναυπακτίας αναφέρει:

“Κοινή θέληση όλων η απρόσκοπτη λειτουργία της δομής των ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας, ….. Με μείωση των λειτουργικών εξόδων (4ωρη εργασία) ωστόσο διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών……  και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Αυτά δηλώνει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας για τη λύση που έδωσε για την συνέχιση της λειτουργίας των δομών ΚΔΑΠ.

Μάλλον είναι φαινόμενα των καιρών, στο άρμα της διευκόλυνσης της κυβέρνησης και των ταγών της ΕΕ προπομπός ο Δήμος Ναυπακτίας.

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δεν μας εκπλήσσει η στάση  της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο αφού αυτή ήταν η πρόταση της επερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ευσπλαχνία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όλα τα στηρίζουν όλα τα συζητάνε αρκεί να μην ενοχλήσουν την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση που στόχο έχει την απαξίωση, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών και την ενίσχυση των ιδιωτών, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η αρχή λοιπόν έγινε για να φορτωθούν κι άλλα βάρη στους Δήμους, κατ’ επέκταση στους δημότες γιατί και των Δήμων η κρατική χρηματοδότηση είναι κουτσουρεμένη, απαλλάσσοντας την κεντρική εξουσία από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της απέναντι στους φορολογούμενους και το λαό.

Δεν θα σταματήσει βέβαια εδώ, η Τοπική Διοίκηση θα φορτωθεί και άλλα βάρη, υποχρεώσεις του κράτους, που έπονται.

Βέβαια το ποιο τραγικό, αποτέλεσμα της υποχώρησης και των χαμηλών απαιτήσεων των εργαζόμενων, είναι η ομόφωνη απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ για 4ωρη εργασία με αλλαγή συμβάσεων εργασίας δηλ. δέχτηκαν να ζουν με ψίχουλα.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει κάνει επανειλημμένα, τελευταία 31/8/20, ερώτηση στη Βουλή για το τι μέλλει γενέσθαι στις δομές των ΚΔΑΠ. Αναδεικνύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις υπέρ των εργαζόμενων και των παιδιών. Πράγμα που το ξέρουν  πάρα πολύ καλά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και ο λαός να πληρώσουν πάλι.

Η ανασφάλεια εντείνεται για χιλιάδες οικογένειες που οι όροι αγωγής των παιδιών τους χειροτερεύουν, η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Εργαζόμενοι και γονείς να μην συμβιβαστούν αλλά να διεκδικήσουν άμεσα λύσεις και μέτρα για την ασφάλεια, την υγιεινή αλλά και για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών τους.

 

Ακολουθεί η ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργό Εσωτερικών και υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ στους Δήμους, και την ενίσχυση της λειτουργίας τους με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Σε συνέχεια ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ για την με ενιαίο πλαίσιο και σε μόνιμη βάση λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους, ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τις δομές, οι οποίες αποτελούν στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής, κτλ δραστηριότητας. Ενώ ταυτόχρονα, φέρνουν τις λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν απογευματινές ώρες.

Τα παραπάνω έχουν συνέπεια και στους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και με απόλυση των μισών και πλέον από τους 2.500 εργαζόμενους έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές. Ενώ την ίδια στιγμή η σύμβαση τους λήγει στις 31/08/2020 και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει από την επόμενη κιόλας μέρα! Πρόκειται για πτυχιούχους επιστήμονες εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Εικαστικών, Θεάτρου, Χορού, Πληροφορικής κλπ) καθώς και για βοηθητικό προσωπικό στα 422 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα 75 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, οι οποίοι ήδη κυριαρχούν σε σχέση με τις δημόσιες -δημοτικές δομές χρηματοδοτούμενοι αφειδώς από δημόσιους πόρους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν ως δημόσιες δωρεάν δομές με ενιαίο επιστημονικό παιδαγωγικό πλαίσιο και κοινή διοικητική αρχή πανελλαδικά (του Υπουργείου Παιδείας), με διεύρυνσή τους για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μη μετατρέπεται και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την με σχέδιο επέκταση του δικτύου των δημοσίων δόμων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ έτσι ώστε να καλυφτούν όλα τα παιδιά.
  • Στην άμεση ανανέωση των συμβάσεων και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στις δομές, οι οποίοι για πάνω από 15 χρόνια υπόκεινται στην ομηρία της σύμβασης και κάθε χρόνο στην απειλή της απόλυσης με τη συρρίκνωση των αντίστοιχων δομών ήδη στους δήμους.
  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την διασφάλιση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους όλης της χώρας, τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποκαθίστανται τα προβλήματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στο οδικό δίκτυο της Ναυπακτίας

Published

on

By

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ορεινής Ναυπακτίας και λιγότερα στην πόλη της Ναυπάκτου.

Το πρόβλημα στην Ναύπακτο εστιάζεται, χρόνια τώρα, στην οδό Καλυδώνος, με το σημείο αυτό της πόλης να υποφέρει καθώς η απορροή των υδάτων είναι δύσκολη.

Αποτέλεσμα να εμφανίζονται μετά από έντονη βροχή πλημμυρισμένα υπόγεια και νερά που μετατρέπουν τμήμα του δρόμου σε λίμνη.

Αναφορικά με τα προβλήματα στα ορεινά, αυτά εστιάζονται στο ύψος του χωριού Πιτσινέικα, καθώς στον δρόμο Ναύπακτος -Ριγάνι υπάρχουν καταπτώσεις βράχων.

Επίσης πρόβλημα δημιουργήθηκε στον δρόμο από Άνω Χώρα προς την Κάτω Χώρα, καθώς και στα χωριά  Παλαιόπυργο, Κάμπο Σίμου, Φαμίλα, Μηλιά, Δορβιτσά και Στράνωμα.

Στην περιοχή βρίσκονται από το πρωί και αποκαθιστούν την πρόσβαση συνολικά οκτώ μηχανήματα έργου του Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Κοτρωνιά μέχρι αργά απόψε θα έχουν αποκατασταθεί οι οδικοί άξονες ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Φιλόδημος ΙΙ”: Επιπλέον 18 εκατομμύρια για τα αδέσποτα

Published

on

By

Τροποποιήθηκε, για 4η φορά, η Πρόσκληση Χ του «Φιλόδημου ΙΙ» που έχει ως αντικείμενο την «κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Αυτή τη φορά, επήλθαν οι εξής δύο αλλαγές:

– η πρώτη αφορά την Ενότητα 2 «Οικονομικά Στοιχεία της Πρόσκλησης».   Ο συνολικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε κατά 18 εκατομμύρια ευρώ, συγκεκριμένα από 25.000.000 € που ίσχυε, σε 43.000.000 €.

– η δεύτερη αλλάζει την Ενότητα 3 «Διάρκεια εφαρμογής», ορίζοντας πλέον ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Πρόσκληση για τα αδέσποτα ζώα εκδόθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 3 Ιουνίου 2019, με συνολικό προϋπολογισμό 20.000.000 €.

Αφορούσε τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης. Βασικοί στόχοι ήταν η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών, με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Την 7η Νοεμβρίου 2019, ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε κόψει 5.000.000 €  , μειώνοντας τον συνολικό π/υ της από 20.000.000 € στα 15.000.000 €.

Πριν λίγες ημέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιευτεί 3η τροποποιητική Απόφαση, για την αύξηση κατά 10 εκατομμύρια  του π/υ της  (από 15.000.000 € σε 25.000.000 €).

Ώσπου χθες,  με την τροποποίηση ο π/υ αυξήθηκε έτι περαιτέρω, διαμορφούμενος πλέον σε 43 εκατομμύρια ευρώ .

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 138 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 138ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Ομπρέλα τα έργα Λουκόπουλου για Γκίζα, μπας και «βραχεί» λιγότερο:

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωρά η δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση- Ανάδειξη του Τμήματος του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής».  Το έργο έχει ενταχθεί στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ, προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ…

#   Οι «καραμπόλες» συνεχίζονται στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου:

Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και  του Διοικητικού Εφετείου Πατρών δεν εκτελούνται προς το παρόν οι Αποφάσεις  του Δημάρχου Ναυπακτίας περί ορισμού αναπληρωτή Προϊσταμένου…

#  Οι Δήμοι αντίθετοι στη συμμετοχή Περιφερειών στα Δ.Σ. των Φο.Δ.Σ.Α  :

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη δημιουργία Διαβαθμιδικών ΦοΔΣΑ με τη συμμετοχή και των Περιφερειών, υπενθυμίζεται η διαχρονικά ομόφωνη θέση της ΚΕΔΕ και του συνόλου των ΦοΔΣΑ, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων…

# Αλώβητη η Ναυπακτία από τον Ιανό:

Μικρές ήταν οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του  από την περιοχή της Ναυπακτίας το φαινόμενο «Ιανός».  Ωστόσο επί ποδός βρισκόταν ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Ναυπακτίας ενόψει των ακραίων     φαινομένων που θα έπλητταν την Δυτική Ελλάδα…

60.000 ευρώ για τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Λιμανιού της Ναυπάκτου:

Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης που αφορά στη  λήψη μέτρων στερέωσης και αποκατάστασης του  κεντρικού τμήματος του ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου…

#  Πολίτες σε σύγχυση, πολίτες καχύποπτοι, πολίτες σε απόγνωση (Άρθρο) :

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα όλων. Οι πολίτες επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο ξεκίνημα των μέτρων, τον χειμώνα που πέρασε.…

#  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση: 

Η δράση αφορά σε ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης), με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ…

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ