Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Λευκές Νύχτες» ναι μεν… αλλά!

Published

on

Μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, το θέμα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με το άνοιγμα των καταστημάτων ορισμένα βράδια Σαββάτου και πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους, συμμετέχοντας στον πανελλαδικό θεσμό «Λευκές Νύχτες», ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

Να θυμίσουμε πως, μετά από ανώνυμες καταγγελίες τότε, υποβλήθηκαν μηνύσεις σε 70 και πλέον καταστηματάρχες για υπέρβαση ωραρίου με συνέπεια να οδηγούνται, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο, στις δικαστικές αίθουσες, κατηγορούμενοι.

Για το θέμα της συμμετοχής στον θεσμό «Λευκές Νύχτες», υπήρξε απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου με τα καταστήματα της πόλης να παραμένουν ανοικτά, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Κατά την συζήτηση του θέματος, την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων εξέφρασαν από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, τόσο ο πρόεδρός του Αριστομένης Χάρος, όσο και Μπάμπης Δούρος, μέλος του Δ.Σ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Εργατικό Κέντρο.

Ζήτησαν μάλιστα να αναβληθεί η συζήτηση, ώστε να γίνει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο αλλά και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το θέμα.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ζητήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία επαγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας –Δωρίδας η άποψη του Σώματος, σχετικά με το αν θα πρέπει να ανοίγουν κάποια Σάββατα του Αυγούστου και πέραν του ωραρίου τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, με δεδομένο ότι η Ναύπακτος θεωρείται τουριστικός προορισμός και φιλοξενεί εκείνη την περίοδο πλήθος επισκεπτών – τουριστών.

Αφού αναγνωρίστηκε από πλευράς των δημοτικών συμβούλων η ανάγκη λειτουργίας του πανελλαδικού θεσμού «Λευκές Νύχτες» και στη Ναύπακτο – μια και θεωρείται ότι πέτυχε κατά την  εφαρμογή του πέρυσι τον Αύγουστο – και εφόσον διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, το Σώμα αποφάνθηκε θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με τα όσα εκ του νόμου ορίζονται, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα, ενώ σίγουρα δημιουργεί ένα κλίμα υπέρ των εργαζομένων κατά την εκδίκαση των υποθέσεων όταν αυτές θα φτάσουν στο εδώλιο.

Σύμφωνα με το νόμο, για την υπέρβαση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Περιφέρεια.

Διαδικαστικά και αφού διαβιβαστεί το αίτημα, η Περιφέρεια ζητά την σύμφωνη άποψη- έγκριση του Εργατικού Κέντρου και εκεί είναι μάλλον που το πράγμα μπερδεύεται.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ