Οι Τσέχοι μαζί με τους Μελισσανίδη και Κοπελούζο (μέτοχοι του ΟΠΑΠ), με τις πλάτες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τις ευλογίες της κυβέρνησης, έρχονται να επιβάλλουν μια νέα, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, σύμβαση λειτουργίας των πρακτορείων. Λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει, ο ΟΠΑΠ επιδιώκει να μετατρέψει τους πράκτορες σε υπαλλήλους με πολλές υποχρεώσεις, αλλά κανένα δικαίωμα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νέα σύμβαση πρακτόρευσης, που μακροπρόθεσμα έρχεται να βγάλει τους πράκτορες από τη μέση, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των υφιστάμενων πρακτορείων να περάσει στον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Οι μέτοχοι του ιδιωτικού μονοπωλίου του τζόγου θέλουν να βάλουν σε λειτουργία το σχέδιο «εξόντωσης» των πρακτόρων με πολύ συγκεκριμένους στόχους:
Πρώτον, να οδηγήσουν εκατοντάδες δεκάδες άδειες απεγνωσμένων πρακτόρων στα χέρια των μετόχων και, δεύτερον, οι σημερινές προμήθειες που δίνουν σε αυτούς μέσω των παιγνίων να μένουν ως κέρδη στην τσέπη τους, ενώ οι πράκτορες θα γίνουν υπάλληλοι των μεγάλων αφεντικών.
Η νέα σύμβαση προωθείται από τον ΟΠΑΠ με τη μορφή τελεσιγράφου, αφού απαιτεί να υπογράψουν οι πράκτορες και μάλιστα μέσω ατομικών συμφωνητικών και όχι συλλογικά, προκειμένου να σπάσουν κάθε λογική ενιαίας διεκδίκησης. Πρόκειται για μια σύμβαση που αλλάζει εντελώς τη σχέση που είχαν μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές, σε βάρος αποκλειστικά των πρακτόρων.
Ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ στην Αιτωλοακαρνανία ( συνολικά 31), αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που τους είχε προτείνει μέσα στο 2017 η ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να έχουν ειδοποιηθεί ότι στο τριήμερο 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ανάμεσά τους και τέσσερα πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Ναύπακτο οδηγούνται σε λουκέτο.
Με τη νέα σύμβαση, όπως σημειώνουν άνθρωποι του χώρου, πολλοί πράκτορες θα κινδυνέψουν άμεσα να χάσουν τις άδειές τους οι οποίες θα περάσουν στα χέρια των μετόχων. Το κυριότερο κεκτημένο που χάνεται για τους πράκτορες είναι η μονιμότητα της άδειας που εξασφαλίζεται με τη σημερινή σύμβαση, αφού αυτήν πια θα μπορεί ο ΟΠΑΠ να την παίρνει πίσω με ή χωρίς λόγο!
Οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει για τις δυνατότητες παρέμβασης προς την νέα Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. ώστε να δεχθεί να εξεταστούν αιτήματα πρακτόρων που αναθεώρησαν την στάση τους για τη νέα σύμβαση πρακτόρευσης.
Για τις δυνατότητες παρέμβασης από πλευράς Υπουργείου ρωτούν η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Γιώργος Βαρεμένος, ώστε η ΟΠΑΠ Α.Ε. να επανεξετάσει αιτήματα πρακτόρων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν αρχικά την νέα σύμβαση πρακτόρευσης, αλλά επανεξετάζοντας τη στάση τους, αιτούνται πλέον να την υπογράψουν και να συμπεριληφθούν στο ΟΡΑΜΑ 2020 της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η αποικιοκρατική σύμβαση
Όπως καταγγέλλουν οι πράκτορες, «σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση κάθε πολιτική της ΟΠΑΠ προϋπέθετε κάποια μορφής διαβούλευση», ωστόσο η νέα «επιτρέπει την παρείσφρηση της ΟΠΑΠ σε κάθε πτυχή επιχειρηματικής δραστηριότητας του Πράκτορα χωρίς όμως να κατοχυρώνεται καμιάς μορφής αντίλογος».
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα σύμβαση πρακτόρευσης, ο ΟΠΑΠ μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση:
– Χωρίς σπουδαίο λόγο με ενημέρωση του πράκτορα 6 μήνες πριν.
– Με σπουδαίο λόγο (όπως η μη συμμόρφωση στις πολιτικές του ΟΠΑΠ) και χωρίς ενημέρωση 6 μήνες πριν.
– Αν δεν συμμορφωθεί ο πράκτορας με το πλάνο μετεγκατάστασης του ΟΠΑΠ, όπως αυτό θα οριστεί από την εμπορική του πολιτική κατόπιν σχετικής εντολής της ΟΠΑΠ, σε συμμόρφωση με πλάνο μετεγκατάστασης που μονομερώς καταρτίζει η τελευταία, εφόσον στο νέο μοντέλο η ΟΠΑΠ δεν έχει υποχρέωση να σέβεται την υπόσταση του πράκτορα ως ανεξάρτητου επιχειρηματία.
– Αν δεν προσαρμοστεί το πρακτορείο στους δείκτες απόδοσης και τους στόχους όπως τους καθορίζει η Εμπορική Πολιτική της ΟΠΑΠ.
– Αν αρνηθεί να παρέχει όποια υπηρεσία τρίτων επιλέξει ο ΟΠΑΠ.
– Αν απουσιάζει επανειλημμένα και αδικαιολόγητα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΠΑΠ.
– Αν μείνει κλειστό το πρακτορείο για οποιονδήποτε λόγο για 30 ημέρες. Εξαιρείται η περίοδος άδειας του πράκτορα.
Επιπλέον, με τον νέο κανονισμό, ο ΟΠΑΠ, όπως σημειώνουν ενώσεις πρακτόρων σε ανακοινώσεις τους, αποκτά το δικαίωμα:
1) Να προχωρά στην αφαίρεση των τοποθετημένων VLTs («φρουτάκια») λόγω χαμηλού τζίρου, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνει την απορρόφηση του κόστους υποδομής που θα έχει πληρώσει προηγουμένως ο πράκτορας.
2) Να επιβάλλει ανακαίνιση του πρακτορείου καθώς και ασφάλιση του πράκτορα με δικά του έξοδα, αλλιώς υφίσταται την απειλή καταγγελίας της σύμβασης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλιση του πρακτορείου, ο ΟΠΑΠ θα επιλέγει ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του και θα αποφασίζει την ανάληψη του κόστους ασφάλισης από τον πράκτορα!
3) Να εγκρίνει, να ελέγχει και να ζητά την απομάκρυνση του προσωπικού του πρακτορείου, το οποίο όμως θα αμείβεται από τον πράκτορα.
4) Να καθορίζει αποκλειστικά και χωρίς διαπραγμάτευση με το συνδικαλιστικό όργανο των πρακτόρων οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή των προμηθειών. Θα κρίνει, δηλαδή, τη συμφέρουσα προμήθεια για κάθε τυχερό παίγνιο ο ίδιος ο Οργανισμός, από το ύψος της οποίας θα καθορίζονται τα κέρδη του! Η μοναδική πρόβλεψη που, κατά κάποιον τρόπο είναι προς όφελος του πράκτορα, είναι ότι αν σε περίπτωση τροποποίησης των οικονομικών όρων από τον ΟΠΑΠ ο πράκτορας έχει αντίρρηση, δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση εντός 30 ημερών χωρίς αποζημίωση. Αν δεν το κάνει, τότε έχει ανεπιφύλακτα δεχτεί το περιεχόμενο κάθε τροποποίησης.
5) Να καταργήσει την υποχρέωση τού να μη λειτουργήσει κανένα νέο πρακτορείο αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τη σχέση ένα πρακτορείο ανά 3.500 κατοίκους, κάτι που αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Πρακτικά ο ΟΠΑΠ μπορεί να ανοίξει όσα πρακτορεία θέλει και όπου θέλει.
Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι πράκτορες, στη σύμβαση δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρέωση της ΟΠΑΠ να αποζημιώσει τον πράκτορα όταν του καταγγέλλεται η σύμβαση χωρίς αιτία ή όταν οδηγείται σε έξοδο από την αγορά συνεπεία μη συμμόρφωσης σε εντολές μετεγκατάστασης, μεταβολής τύπου πρακτορείου, αγοράς πρόσθετου εξοπλισμού κ.ά.