Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκα για πάντα

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η πολιτεία, προκειμένου να περιφρουρήσει την υγεία των ανθρώπων, έλαβε σειρά μέτρων.

Έναντι της πανδημίας Covid-19, καθιέρωσε τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό.

Η θέσπιση των οποιονδήποτε μέτρων, ακόμη και αυτών που θωρακίζουν την υγεία, δημιουργεί αλυσιδωτές       αντιδράσεις. Άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές. Απόκτησε και αυτή, η μάσκα, ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς πολεμίους.

Καθιερώθηκε, έγινε αποδεκτή από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τότε που οι υπεύθυνοι, είναι τόσο πολλοί, ποιους ν’ αναφέρεις, ποιους να παραλείψεις, αποφάσισαν ν’ ανακαλέσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σαν το φαντάρο που μετρά μία μία τις τελευταίες μέρες της στρατιωτικής του θητείας, μετρούσαν οι αντίπαλοί της αυτές ως την 1 Ιούνη.

Τη μέρα αυτή έπαυε να υφίσταται η υποχρέωση χρήσης μάσκας. Τις πρωινές ώρες, οι δρόμοι, οι πλατείες,   πλημμύρισαν από μάσκες. Τις πετούσε ο άνθρωπος χωρίς να υπολογίζει τη ρύπανση.

Μονόχρωμες, πολύχρωμες, κάποιες με όμορφα σύμβολα παιχνίδιζαν, καθώς το ελαφρύ αεράκι τις μετακινούσε από το ένα σημείο στο άλλο.

Να είναι μπροστά στον άνθρωπο που πιστεύει ότι απαλλάχθηκε. Ίσως τον περιγελούσαν για τη βιασύνη του   ν’ απαλλαγεί απ’ αυτές.  Άκουσε μόνο την 1 Ιούνη καταργείται η μάσκα. Αδιαφόρησαν για τη συνέχεια.

Το φθινόπωρο που ο χρυσοφόρος τουρισμός μειώνεται, μάλλον επανέρχεται.

Ο Άντονι Φάουτσι, ένας αστέρας της διαχείρισης κρίσεων δημόσιας υγείας, παγκόσμια γνωστός, είπε: «Εκείνο που μου χρεώνω κυρίως είναι ότι έπρεπε να είχα αντιληφθεί νωρίτερα ότι ο ιός εξαπλώνεται στο 50% των  περιπτώσεων από ασυμπτωματικά άτομα – έτσι θα είχαμε προχωρήσει ενωρίτερα στην καθολική χρήση μάσκας και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Σ’ ερώτηση. αν σωστά καταργήθηκε η μάσκα, λέει: «Κανένας δεν θέλει να φορά πια μάσκα μέσα στο εστιατόριο  ή στο μπαρ,…. Θεωρώ όμως ότι πρέπει η κάθε χώρα να σταθμίζει τα οφέλη και τους κινδύνους από την  κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού στις διαφορετικές περιοχές της».

Λύθηκαν όλα όσα σχετίζονται με τη χρήση ή μη της μάσκας;  Όχι βέβαια, αν είναι δυνατόν.

Στην ευρύχωρη σχετικά αίθουσα προσφέρουν υπηρεσίες, εργάζονται επτά άτομα.

Τα έξι εξακολουθούν να προσέρχονται όπως πριν την 1 Ιούνη. Ένα, από την αρχή αντίθετο στη μάσκα, λέει  απαλλάχθηκε. Ανάτρεξα στο σαβουάρ βιβρ αλλά δε βρήκα λύση.

Παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται καθημερινά.  Κρύωσε στη θάλασσα, πρώτο μπάνιο είναι. Φταρνίζεται, βήχει. Οι γύρω τον κοιτούν ερωτηματικά. Κάποιος τον παρατηρεί. Δε φοράς και μάσκα. Δεν αργεί η παρεξήγηση.

Ξεχνά ότι και αυτός δεν έχει μάσκα να προφυλαχθεί.

Αυτά βλέπω και ακούω.

Πήρα την απόφασή μου.

Γιατί να την αποχωριστώ, αφού επανέρχεται;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτική Ημερίδα για τον Καρκίνο την Τετάρτη 6/7 στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά, σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα:

«Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στον Καρκίνο του πνεύμονα και στο Μελάνωμα.  Νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις»,

την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 18:30‘ στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:30′-19:00′

Προσέλευση-Χαιρετισμοί

19:00′-19:25′

«Μελάνωμα Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση», Χρύσα Οικονόμου, Δερματολόγος, Επικουρική Επιμελήτρια, Δερματολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

19:25′-19:50′

«Καρκίνος Πνεύμονα: Επιδημιολογικά στοιχεία, Αιτιολογία, Ταξινόμηση, Πρόληψη», Λεωνίδας Στέλλας, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής COVID, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας»

19:50′-20:15′

«Θεραπευτικές Εξελίξεις», Αθηνά Χριστοπούλου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Δ/ντρια Παθολογικής Ογκολογίας – Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας»

20:15′-20:35′

«Περπατώντας με τον Καρκίνο», Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, Νοσηλεύτρια ΤΕ Πρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας

20:35′-21:00′

Ερωτήσεις-Συζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κόρη οφθαλμού” …

Published

on

By

Ήδη φούντωσαν τα πλατάνια της Ναυπάκτου και οι γνωρίζοντες τρέμουν στην ιδέα ότι  καραδοκεί η ασθένεια των πλατανιών που δεν έχει γιατρειά, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται  τα προσβεβλημένα δένδρα.

Αναγκαία κρίνεται η ενημέρωση από τους αρμόδιους  για το σοβαρό αυτό θέμα, που αν δεν  προσέξουμε θα φτάσει να δούμε μια άλλη Ναύπακτο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» για πολίτες & επιχειρήσεις

Published

on

By

Σε τελικό στάδιο σχεδιασμού βρίσκεται ο νέος «Τειρεσίας», που θα καταγράφει όλα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και θα αξιολογεί -βαθμολογεί τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα ως προς την πιστοληπτική τους συμπεριφορά.

Ο νέος «Τειρεσίας» θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου, ώστε να αποκλείουν όσους έχουν μεγάλες οφειλές.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα πάρει σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή για ψήφιση.

Σκοπός της Αρχής είναι η συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων πιστοληπτικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων έναντι του Δημοσίου, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής συμπεριφοράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η παραγωγή και χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησής τους προς χρήση από δημόσιους οργανισμούς και φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή/και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. εμπόρους).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ