Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου ρυθμίσεις σε ληξιπρόθεσμα και μη προς τον Δήμο

Published

on

Νόμο αποτελεί πλέον η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών προς Ο.Τ.Α., ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, διάταξη που αναμένεται στην πράξη να διευκολύνει χιλιάδες συμπολίτες μας. Στις 30 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( Φ.Ε.Κ. Α’ 14 ) το άρθρο 114 του ν.4514/2018 που προέβλεψε ότι στην πάγια διάταξη περί ρύθμισης οφειλών « προστίθεται η φράση “πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών”».

Για να γίνει κατανοητή η σημαντική νομοθετική εξέλιξη, σημειώνουμε ότι η πάγια ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών, για την πέρα των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους, στην οποία έγινε τώρα η νέα προσθήκη, προβλέπεται στο ν.4152/2013 και συγκεκριμένα στην υποπαρ.Α.2 της παρ. Α’ του πρώτου άρθρου. Αυτή η ρύθμιση έχει εφαρμογή και στις οφειλές προς Δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς ο Κώδικας Δήμων (ν.3463/2006, ως ισχύει) στο αρ.170 “Διευκολύνσεις οφειλετών” προβλέπει ότι “1. Στους οφειλέτες των Δήμων … και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου παρέχονται οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής των οφειλών τους, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει για τους οφειλέτες του Δημοσίου.”.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης ήταν – σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής – η ταχύτερη είσπραξη εσόδων, καθώς οι οφειλέτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να τη ρυθμίσουν. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων και επιτυγχάνεται η μη αυτόματη απώλεια υφιστάμενων ρυθμίσεων παλαιών χρεών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τη νέα διάταξη είχαν ψηφίσει θετικά στις 25 Ιανουαρίου, επιπλέον των δύο κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μόνον η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Τέλος, ασχέτως της πάγιας ρύθμισης, η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε πριν λίγο καιρό εστιάσει στο ζήτημα της ειδικής ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α., η οποία έληξε στις 30/11/17. Με Απόφαση του Δ.Σ. της, είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση τη βραχεία παράταση της ειδικής ρύθμισης του αρ.52 του ν.4483/2017, που προέβλεπε έως 100 δόσεις. Το αίτημά των αιρετών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την Κυβέρνηση, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις ΟΤΑ σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω θεομηνίας. Επειδή όμως πρόκειται για ζήτημα φλέγον για πολλούς δημότες, είναι βέβαιο ότι οι αιρετοί θα επανέλθουν.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ