Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαρτύριο διαρκείας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Published

on

Σωρευτικά το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας λυγίζει τις αντοχές των ΜμΕ από άποψη απωλειών    τζίρου και κερδών, ματαίωσης προσδοκιών, κρίσης ρευστότητας και αύξησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, σύμφωνα με την τρίτη Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2021.

Η σχετική έρευνα –αναπόφευκτα αφιερωμένη στην καταγραφή και την ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας συνολικά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία– σε μικροοικονομικό επίπεδο είναι επικεντρωμένη στις επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρές επιχειρήσεις.

Τι καταγράφει η έκθεση

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2020 ο δείκτης οικονομικού κλίματος των ελληνικών ΜμΕ υποχώρησε πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους έπεσε από τις 66,4 μονάδες στις 20,1, όταν κατά μέσο όρο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έπεσε από τις 73,4 μονάδες στις 54,6. Στο δεύτερο εξάμηνο ο δείκτης παρέμεινε στις 20,1 μονάδες, αλλά μεταβλήθηκαν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, καθώς επηρεάστηκαν με μεγαλύτερη ένταση οι μικρότερες επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο ο ευρωπαϊκός δείκτης ανέβηκε στις 59,8 μονάδες. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος ήταν σημαντική, αφού ο σχετικός δείκτης ανέβηκε στις 46,3 μονάδες, χωρίς όμως να προσεγγίσει το προ της πανδημίας επίπεδο, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που το υπερέβη, διαμορφούμενος στις 76,1 μονάδες.

Μείωση κύκλου εργασιών

Οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ (στο 80,6% το πρώτο εξάμηνο του 2020, στο 70,7% το δεύτερο και στο 55% το πρώτο       του 2021), αποτυπώθηκαν με εμφατικό τρόπο στη      βαθιά μείωση του κύκλου εργασιών και της  κερδοφορίας τους.  Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών σε αυτές τις επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στο 46,4%, στο 47,8% το δεύτερο εξάμηνο του έτους και στο 41,4% το πρώτο      εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου ήταν εκείνες που υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και οι μικρότερες, βάσει τζίρου (έως 50.000 ευρώ) και αριθμού εργαζομένων (επιχειρήσεις έως 5 εργαζόμενους).

Ζημιές ή μηδενικό αποτέλεσμα

Αναφορικά με την κερδοφορία των εν λόγω επιχειρήσεων, το 2020 κατά το 63,9% εμφάνισαν ζημιές ή μηδενικό αποτέλεσμα έναντι 36,1% το 2019.

Συγκεκριμένα, οι ΜμΕ που κατέγραψαν ζημιά το 2020 αντιστοιχούσαν στο 47,8% του αριθμού τους έναντι 27,6% το 2019. Οι επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα αντιστοιχούσαν το 2020 στο 16,1% έναντι 8,5% το 2019. Από την άλλη πλευρά, υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2020, ήτοι ανήλθαν μόλις στο 27,3% έναντι 55,2% το 2019.

Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα των ΜμΕ στην Ελλάδα, που εντάθηκε σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, είναι το πρόβλημα της ρευστότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, οι επιχειρήσεις χωρίς ταμειακά διαθέσιμα τον Ιούλιο του 2021 ανέρχονταν στο 21,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έναντι 24,7% τον Φεβρουάριο του 2021 και 14,8% τον Ιούνιο του 2020.            Σε δυσχερέστερη θέση βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν σε δια νόμου αναστολή λειτουργίας, αφού το 31,7% αυτών παρουσίασε το καλοκαίρι του 2021 μηδενικά διαθέσιμα. Σημειώνουμε ότι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκαν οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρά τα     στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους.

Κρίση υπερχρέωσης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας , μία ακόμα κατηγορία που παρουσίασε αριθμητική επιδείνωση στη διάρκεια της πανδημίας ήταν αυτή των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την κατάσταση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι η σχετική έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία, ενώ το 2000 περί τα 910.000 άτομα χρωστούσαν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες περίπου 9 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ), μετά την δεκαετή οικονομική κρίση ο αριθμός των οφειλετών εκτοξεύτηκε στα 4,2 εκατομμύρια και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σχεδόν δωδεκαπλασιάστηκε, φτάνοντας περίπου τα 105 δισ. ευρώ (60% του ΑΕΠ)! Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δηλ. προ πανδημίας, 4.068.908 οφειλέτες είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 105,6 δισ. ευρώ προς την εφορία και 2.007.307 οφειλέτες χρωστούσαν αντίστοιχα περί τα 24,3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ύψους 109 δισ. ευρώ ήταν 3.489.073 άτομα κι ακόμα 1.953.357 άτομα ήταν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές 24,7 δισ. ευρώ στα     ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά τον  μεγάλο αριθμό των οφειλετών σε εφορία και ασφ. ταμεία συγκριτικά με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, στο πεδίο των υπερχρεωμένων ΜμΕ   μεταξύ Φεβρουαρίου του 2020 και Ιουλίου του 2021 το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή της πανδημίας το 38,7% των εν λόγω επιχειρήσεων είχε μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, τον Ιούλιο του 2021 το ποσοστό τους      ανήλθε στο 43,3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκινά η αποχέτευση Αντιρρίου

Published

on

By

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά το έργο της αποχέτευσης  Αντιρρίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.630,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο με τον τίτλο «Αποπεράτωση Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Αντιρρίου» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας λυμάτων».

Να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο τμήμα του συγκεκριμένου έργου είχε ήδη κατασκευαστεί από το Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, ωστόσο επί σειρά ετών παρέμενε ημιτελές, λόγω απουσίας των ενδιάμεσων τμημάτων, των παραλιακών αντλιοστασίων και των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπογράφεται η συμβασιοποίησή του.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς  Κοτρωνιάς, με αφορμή την έναρξη του έργου  σημείωσε:

«Η αποχέτευση του Αντιρρίου είναι ένα έργο με σημαντικότατες περιβαλλοντικές προεκτάσεις  και οφέλη για τους δημότες και τον τόπο μας.  Από το 2015 έως το 2019, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε προσπαθήσει να λάβει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ωστόσο τότε αυτό δεν κατέστη εφικτό.  Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα υπήρχαν.  Τροποποιήσαμε τη μελέτη και με ουσιαστική και στοχευμένη δουλειά, λάβαμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Θα ήθελα επομένως, να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν και, ιδιαίτερα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το σημερινό αποτέλεσμα».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 226ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 226ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#    «Είκοσι χρόνια μετά στο ίδιο σημείο» :

Η ορθή επικύρωση των οριογραμμών των   ρεμάτων Λαγκαδούλας, Σκα και χειμάρρου   Βαρειάς αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για την πολεοδομική εφαρμογή, εξέλιξη και ανάπτυξη της πόλης της Ναυπάκτου. Είναι βασική προϋπόθεση για…

#   Στη Βουλή το θέμα του εργοστασίου :

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων στην θέση Βλαχομάνδρα του  Δήμου Ναυπακτίας, όπου ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό…

#   Έρχονται και άλλες ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία :

Τρεις  ακόμα Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας  στις ΔΕ Χάλκειας, Ναυπάκτου και Πυλλήνης, του Δήμου Ναυπακτίας αναμένεται να λάβουν αδειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ), στις θέσεις «Καλιακούδα», «Ρουπάκια» και «Καστρουμάς» των παραπάνω Δημοτικών ενοτήτων…

#   Επιστολή ΟΣΥΝ για το οδικό δίκτυο της Ναυπακτίας :                   

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας όλοι θέλουμε να   πάμε στον τόπο μας, οι Τοπικές Κοινότητες περιμένουν να υποδεχτούν τους συγχωριανούς τους και να τους ευχαριστήσουν , οι Σύλλογοι θέλουν και πρέπει να κάνουν εκδηλώσεις…

#   Η εκλογολογία καλά κρατεί      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Στο άθλημα της εκλογολογίας θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταθλητές. Σε εθνικό επίπεδο τρεφόμαστε με τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές, ενώ σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε ώρες…

#   Ημερίδα για τα έργα και τις υποδομές στη  Δυτική Ελλάδα :

Ημερίδα με θέμα: «Έργα και Υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ στην εκδήλωση…

#   Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας από την Περιφέρεια           Δυτικής Ελλάδας :

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Δι.Α.Π.) υλοποιεί  το έργο «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας MIS 5075872». Μέσω του έργου…

#   Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ :

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και οι επαναλοιμώξεις παρούσες. Η επικράτηση της Όμικρον 2 είναι καθολική αλλά φαίνεται πως και οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 βρίσκονται επίσης στην κοινότητα. Ειδικά…

#   ΟΑΕΔ:  Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε 80.000 ανέργους :    

Ο ΟΑΕΔ προχωράει στην υλοποίηση ενός μεγάλου προ-γράμματος κατάρτισης 80.000 ανέργων. Η συγκεκριμένη   δράση χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και οι άνεργοι…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζωντανά 22/6/22 (17:30) η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

By

Την  Τετάρτη 22-06-2022  και  ώρα  17:30   συνεδριάζει στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής (δυτική αίθουσα), κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, σε  Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας,  με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Αξιοποίηση ιαματικών φυσικών πόρων που ανήκουν στην εκμετάλλευση του Δήμου Ναυπακτίας α. «Ιαματική Πηγή Στάχτης – Πόριαρη» β. Φυσικός Πόρος «Αγραπιδοκάμπου» (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 2. Αποδοχή παραίτησης μέλους από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ και ορισμός νέου (εισηγητής κ. δήμαρχος)
 3. Απευθείας αγορά ακινήτου-γεωτεμαχίου στην κοινότητα Μακύνειας για την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου κοιμητηρίου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 4. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκδήλωση για την πολιτιστική εκδήλωση: Αφιέρωμα στους μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 5. Έγκριση εργοταξιακής σήμανσης που αφορά το έργο «Ανάπλαση ανάδειξη της πλατείας Τζαβελλαίων στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 6. Αίτηση για χορήγηση άδειας τοποθέτησης πινακίδων εισόδου-εξόδου οχημάτων και απαγόρευσης στάσης-στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του κ. Τσούμα Διονυσίου, Ο.Τ. 287, Λαγκαδούλα Ναυπάκτου  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 7. Έγκριση μελέτης και επιλογή διαδικασίας σύναψης Δημόσιας Σύμβασης του έργου με τίτλο «ΟΔΟΠΟΙΙΑ & ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΕ ΠΛΑΤΑΝΟΥ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 8. Ονοματοδοσία οδών στην περιοχή Κάτω Πλατανίτη (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 9. Ονοματοδοσία οδών στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς και κοινότητας Τρικόρφου (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 10. Παράταση εκμίσθωσης ισόγειου Δημοτικού κτηρίου – καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού 78,70 τμ που βρίσκεται στην κοινότητα Αραχώβης.   (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 11. Αποδοχή αιτήματος για έκτακτη επιχορήγηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου από το Δήμο Ναυπακτίας προκειμένου να ανταπεξέλθει πλήρως στις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 12. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης αίθουσας του τέως Δημαρχείου Χάλκειας στον προοδευτικό εξωραϊστικό σύλλογο Γαβρολίμνης «Παναγία Παναξιώτισσα». (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 13. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος  (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 14. Έκφραση γνώμης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 34,8MW ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ» ΤΗΣ Δ.Ε ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREEKSTREAM ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 15. Τοποθέτηση φωτιστικού στην Παλαιοπαναγιά (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 16. Τοποθέτηση φωτιστικού στην ΤΚ Σκάλας (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 17. Τοποθέτηση φωτιστικού στην ΤΚ Λεύκας Βομβοκού (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 18. Τοποθέτηση  φωτιστικών στην  ΤΚ Κλεπά (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 19. Τοποθέτηση παροχής ΦΟΠ δημοτικού φωτισμού στην Εβραιόλακα (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 20. Τοποθέτηση παροχής ΦΟΠ δημοτικού φωτισμού στην Μακύνεια (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 21. Έγκριση υλοποίησης προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ιουλίου – Αυγούστου 2022) Δήμου Ναυπακτίας (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 22. Λήψη απόφασης για επιχορήγηση Πολιτιστικών  Συλλόγων & Σωματείων Δήμου Ναυπακτίας για το έτος 2022 (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 23. Λήψη απόφασης για Επιχορήγηση Αθλητικών  Συλλόγων & Σωματείων Δήμου Ναυπακτίας για το έτος 2022 (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 24. Ρύθμιση οφειλών και απαλλαγή  μισθωμάτων σχολικού έτους 2019-2020, μείωση  και απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων σχολικών κυλικείων για το σχολικό έτος 2020-2021(εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 25. Χρηματοδότηση εργαστηρίων ΕΚ Ναυπάκτου με ποσό 6.000€ για το σχολικό έτος 2022-2023 (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 26. Ορισμός ειδικής επιτροπής επιλογής φιλοξενούμενων παιδιών σχολικού έτους 2022-2023 (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 27. Ορισμός Ειδικής Επιτροπής Επαναξιολόγησης σχολικού έτους 2022-2023 (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 28.  Διαγραφή παιδιού από τους Δημοτικούς Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ