Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνεται η υποχρεωτική ποσόστωση των φύλων στους Συνδυασμούς στο νέο εκλογικό νόμο

Published

on

Μέσα στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει στην εκλογική νομοθεσία των Αυτοδιοικητικών εκλογών το Νομοσχέδιο   του Υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου, ξεχωρίζει και η μείωση της ελάχιστης υποχρεωτικής ποσόστωσης των φύλων στη σύνθεση των Συνδυασμών.
Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές, το αρ.12 «Κατάρτιση Συνδυασμών» προβλέπει ότι:

« Ο αριθμός των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 33 %, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου Συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου Δημάρχου και των Συμβούλων Δημοτικής Κοινότητας. »

Σήμερα, η ισχύουσα παρ.4γ του αρ.18 του ν.3852/2010, όπως είχε αντικατασταθεί από την παρ.1 του αρ.52 του ν.4604/2019, ορίζει ότι « ο αριθμός των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40 %, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου Συνδυασμού ».

Αξίζει να τονίσουμε ότι η αρχική πρόβλεψη του Καλλικράτη, όπως τον θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν διαφορετική και από αυτή που φέρνει τώρα η ΝΔ και από την ισχύουσα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπολόγιζε την ποσόστωση των φύλων στον αριθμό (όχι των υποψηφίων, που διαφοροποιείται από Συνδυασμό σε Συνδυασμό δεδομένης της δυνατότητας προσαύξησης) των μελών εκάστου Συμβούλιου (με άλλα λόγια, στον αριθμό των συνολικών εδρών).

Όριζε συγκεκριμένα πως « ο αριθμός των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων Δημοτικής Κοινότητας και Συμβούλων Τοπικής Κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας. »

Τέλος, σημειώνεται ότι συναφή τροποποίηση επιφέρει το Νομοσχέδιο και για τις Περιφερειακές εκλογές, με το αρ.47 να αναφέρει πως « ο αριθμός των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 33 %, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου Συνδυασμού. ».

Σήμερα, σύμφωνα με το αρ.120 του ν.3852/2010, όπως είχε τροποποιηθεί από την παρ.1 του αρ.71 του ν.4604/2019, « ο αριθμός των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40 %, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου Συνδυασμού ».  πηγή:airetos

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η ανάπλαση επί της οδού Μεσολογγίου

Published

on

By

Σήμερα 1η Μαρτίου ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης επί της οδού Μεσολογγίου, με μηχανήματα του εργολάβου να προχωρούν σε τομές στο οδόστρωμα της Μεσολογγίου  στην συμβολή της με την οδό Θέρμου.

Το έργο, σύμφωνα με τα όσα έχουν προγραμματιστεί σε προγενέστερο χρόνο και μετά από συνάντηση Δημάρχου, τεχνικών υπηρεσιών και αναδόχου του έργου, θα προχωρά τμηματικά προς την πλατεία του λιμανιού με την οδό Μεσολογγίου να είναι σε κυκλοφορία, τουλάχιστον το ένα ρεύμα της.  Με την τοποθέτηση των απαραίτητων σημάνσεων επί της Μεσολογγίου,  από το πρωί σήμερα, μερική κίνηση εκτρέπεται προς την οδό Θέρμου ενώ δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην κυκλοφορία μέχρι ώρας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Θ. Παπαθανάση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θ. Δαβανέλλο

Published

on

By

Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωριδας κ. Θέμη Δαβανέλλο συναντήθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ Δαβανέλλος ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εν μέσω πανδημίας τόσο σε τοπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Ο κ. Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε:

« Οι επαγγελματίες έχουν βρεθεί στην δίνη της πανδημίας. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επιχειρήσεις και για τα προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στα δίκαια αιτήματά τους και στην προσπάθεια λήψης μέτρων για περαιτέρω ανακούφισή τους. Οι ελευθέριοι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και τον μεγαλύτερο εργοδότη. Μόνο με κοινή προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο ώστε την επόμενη μέρα όλες οι επιχειρήσεις να είναι και πάλι όρθιες, βιώσιμες και παραγωγικές».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Λιβανός – Φαρμάκης για ενεργειακή αυτονόμηση ΟΤΑ μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων

Published

on

By

Περιφερεια-Δυτικής-Ελλάδας-νεκταριος-φαρμάκης

Αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, θα προβούν σε δηλώσεις μέσω διαδικτύου σχετικά με την πρωτοβουλία παραχώρησης χώρου ιδιοκτησίας του Υπουργείου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αυτονόμηση των ΟΤΑ και των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Μετά τις δηλώσεις, θα ακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, η  παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο σύνολο των συμμετεχόντων φορέων και οργανισμών.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ