Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μετεκλογικές σκέψεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Published

on

Ο νέος πρωθυπουργός,  με βάση το σχέδιο και το πρόγραμμα που επιθυμεί να κυβερνήσει, συγκρότησε το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί.

Βεβαίως  η εκτελεστική εξουσία περιλαμβάνει και τους υφυπουργούς που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες αλλά δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Κριτικές, όπως είναι φυσικό, διατυπώθηκαν, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών, στην ελάχιστη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου καθώς και στην τάση «τεχνοκρατικοποίησης» της εκτελεστικής εξουσίας. Άλλοι εκφράστηκαν θετικά και άλλοι αρνητικά για τα    παραπάνω σημεία.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ως εκ τούτου δεν θα διατυπώσουμε καμία κρίση γι αυτά επί του       παρόντος.

Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται ότι ήταν σε ετοιμότητα, καλά προετοιμασμένος για τη συγκρότηση της κυβέρνησης αξιοποιώντας όλα τα κριτήρια με τα οποία φαίνεται ότι θα κυβερνήσει, ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Τοποθέτησε υπουργούς και υφυπουργούς με γνώση και εμπειρία στα θέματα που αναλαμβάνουν.

Ανέθεσε σε πρωτοκλασάτα στελέχη  τα πιο «βαριά» χαρτοφυλάκια. Επέδωσε σε κάθε υπουργό πλάνο εργασιών για τους πρώτους έξι μήνες και δεσμεύτηκε για διαρκή  έλεγχο και αξιολόγηση.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε εθνικό επίπεδο, στα του δήμου μας, κι ενώ έχουν περάσει σαράντα περίπου ημέρες από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, δεν παρατηρείται αντίστοιχη κινητικότητα και ετοιμότητα.

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς παρατηρείται κινητικότητα αλλά  στις φήμες περί θέσεων.

Σενάρια πολλά,  που όλοι ψάχνουν να δουν αν είναι βάσιμα ή αν πρόκειται για fake news.

Και ενώ θεωρείται βέβαιη η  συνεργασία της δημοτικής ομάδας με τις παρατάξεις του Τσουκαλά και του Μπουλέ, δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι αυτής της συνεργασίας, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει το τελικό σχήμα διοίκησης του δήμου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι εύκολο το εγχείρημα.

Ο νέος δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει πρώτα από όλα το σύστημα και το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και κατά δεύτερο την έλλειψη πείρας πολλών συμβούλων στα θέματα της διοίκησης του δήμου, ιδίως σε καίριες διευθύνσεις , όπως η τεχνική υπηρεσία που διαχειρίζεται όχι μόνο τα έργα αλλά και τα «καυτά» πολεοδομικά ζητήματα της Ναυπάκτου.

Και είναι τέτοιο το σύστημα που ο δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει «δύσκολες» αντιδημαρχίες σε «εξωκοινοβουλευτικούς» κατά αναλογία με την κεντρική πολιτική σκηνή, που οι εξωκοινοβουλευτικοί είναι παραπάνω από τους μισούς υπουργούς.

Είναι αλήθεια ότι η επιλογή του σχήματος διοίκησης του δήμου εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά για το νέο δήμαρχο.

Πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη και μεταξύ αυτών ότι οι συνεργασίες δεν είναι εύκολη υπόθεση κι ότι αυτή η θητεία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη και η τελευταία με απλή αναλογική.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια θα γίνουν με άλλο εκλογικό νόμο και το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αυτή την παράμετρο την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

 

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισορροπιστές… !

Published

on

By

Η πρόσβαση στο ρολόι της Ναυπάκτου, τον γνωστό Σεραφείμ, από την ανατολική πλευρά προσφέρει εξαιρετικό θέαμα, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη.

Αν τυχόν ο επισκέπτης όμως είναι και κάποιας ηλικίας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το πάλαι ποτέ προστατευτικό κάγκελο είναι σε άθλια κατάσταση, με το κενό  να  χάσκει  έτσι και δεν έχεις ισορροπία…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για μια τρύπα !!!

Published

on

By

Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί! Με το που πεζοδρομούνται οι παραλίες της Ψανής και του Γριμπόβου, πολλοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στις μπάρες και καμαρώνουν μάλιστα, ως οι μοναδικοί ξύπνιοι που βρήκαν θέση.

Αν χρειαστεί να περάσει κάποιο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα στον παραλιακό δρόμο, θα ψάχνει τα στενά να βρει που υπάρχει τρύπα…

Τις προάλλες το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην παραλία στο Γρίμποβο καθώς ασθενοφόρο έψαχνε την… τρύπα για να παραλάβει ασθενή!

Από την άλλη, σε τρύπα έπεσε το πόδι παραθεριστή, που αμέριμνος περπατούσε στο ξύλινο πάτωμα – παγίδα στο Γρίμποβο. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ως πότε όμως θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσλαμβάνονται 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για την Πολιτική Προστασία

Published

on

By

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ν.4623/2019) επήλθαν σημειακές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχάς, συστήνεται “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”.  Πρόκειται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, για διεύρυνση των συντονιστικών μηχανισμών του Κράτους και έργο του θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτροπής επέλευσης της επικίνδυνης καταστάσεως ή αποκατάστασης της δημιουργηθείσας ζημίας.

Για το Συντονιστικό Όργανο, δημιουργείται μία θέση Διοικητή, για την οποία θα επιλέγεται “πρόσωπο εγνωσμένου κύρους”, με διορισμό (σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή ανάθεση καθηκόντων. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία του Διοικητή εκτιμάται στις 39.000 ευρώ περίπου (Έκθεση ΓΛΚ).

Ταυτοχρόνως, σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται μία θέση “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”, για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι νέες θέσεις ΔΕΝ προσμετρώνται στον αριθμό των Συμβούλων και Συνεργατών που ήδη προβλέπονται για τους Περιφερειάρχες στο αρ.243 του ν.3852/2010.

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα επιλέγονται και διορίζονται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΗΣ γνώμης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (β’ εδάφιο παρ.4 αρ.93).

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα ξεκινά με δημόσια γνωστοποίηση διά του τύπου, από τον Περιφερειάρχη. Θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), η διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της περιφερειακής περιόδου εντός της οποίας προσλήφθηκαν.  Θα παύουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα απολύονται, αυτοδικαίως, αμέσως μόλις ο Περιφερειάρχης που τους προσέλαβε, παύσει να ασκεί, για οποιονδήποτε λόγο, τα καθήκοντά του.

Οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές θα έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ