Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με διευρυμένο ωράριο και φέτος το Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με διευρυμένο θερινό ωράριο, 8:00’-20:00’.  Το διευρυμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το έτος 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ισχύει έως και την 31η Οκτωβρίου 2023, το οποίο λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00’-19:30’

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00’-19:00’

1-15 Οκτωβρίου: 8:00’-18:30’

16-31 Οκτωβρίου: 8:00’-18:00’

Το ωράριο λειτουργίας του Κάστρου Αντιρρίου, διαμορφώνεται ως εξής: 8:30’-15:30’. 

To Φετιχιέ Τζαμί είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Σημείωση: Οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Ναυπακτίας παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ: Προεκλογικό πυροτέχνημα της δημοτικής αρχής  Γκίζα

Published

on

By

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Η δημοτική αρχή Γκίζα επέλεξε να βάλει  το ΞΕΝΙΑ στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή  είναι να μπουν οι πολίτες σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο, ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στον επικεφαλής της ΑΔΚΝ κ. Μπουλέ και η εισήγηση που έκανε, στο σύνολο τους αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα κενού ρητορισμού.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και ενώ το ΞΕΝΙΑ πρόκειται να δοθεί στο δήμο για χρήση στις 6 Ιουλίου του 2023:

 • Δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος του υπολειπόμενου εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί, και δεν φρόντισε να βρεθούν οι πόροι αυτοί μέσα απο άλλα προγράμματα.
 • Δεν μπόρεσε να οργανώσει τη δομή και να υπολογίσει το κόστος διοίκησης- διαχείρισης του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα
 • Πρότεινε ξενοδοχείο, χωρίς να μας πει αν θα προσθέσει κτίσματα στο οικόπεδο και ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψής του.
 • Δεν μας είπε ποιος θα είναι ο συντελεστής δόμησης στο προτεινόμενο ξενοδοχείο.
 • Ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ξενοδοχείο και την ίδια στιγμή μας είπε ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος θα παραλάβει το έργο από τον εργολάβο τον Οκτώβριο του 2024. Δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών από την ολοκλήρωσης του.
 • Ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πράξης απαιτεί διάστημα ετών (το 2023 έγινε η ολοκλήρωση της πράξης για το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που ολοκληρώθηκε το 2016).
 • Αναγκάστηκε να διανείμει το έγγραφο που έλαβε το Φεβρουάριο του 2023 από τη διαχειριστική αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα αλλάξει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ και γίνει απένταξη από το πρόγραμμα  θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο πρόγραμμα μέχρι 31/12/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή Γκίζα δεν έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία τεκμηριωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πως θα γίνει αυτό στο εναπομείναν ασφυκτικό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι: 

 • Στα 4 χρόνια της θητείας του ο δήμαρχος κ. Γκίζας  δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ΞΕΝΙΑ, επέλεξε όμως να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό πυροτέχνημα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
 • Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά  ότι η πρότασή του δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί. Απλά θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους.
 • Θέλει  να βγει από τα δύσκολα αφού από τις αρχές Ιουλίου το ΞΕΝΙΑ θα δοθεί στο δήμο για χρήση ως πολιτιστικός πολυχώρος και ο δήμαρχος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη οργάνωση για τη λειτουργία του. Συνεπώς το ΞΕΝΙΑ θα ολοκληρωθεί μεν ως κτίριο αλλά θα περιμένει ακόμα πολύ ώστε να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από  το πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν συνειδητά λέγονται πράγματα ανέφικτα δεν υπηρετούν την κοινωνία αλλά το λαϊκισμό. 

Οι πολιτικές πρακτικές της ΑΔΚΝ

Η φιλοσοφία και οι πρακτικές της δημοτικής αρχής Γκίζα βρίσκονται στον αντίποδα της δικής μας θεώρησης και αντιμετώπησης των προβλημάτων.

 • Το 2014 ως δημοτική αρχή είχαμε εντάξει το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα Jessica, ώστε μέσω διεθνούς διαγωνισμού να δοθεί σε ιδιώτη για να γίνει ξενοδοχείο 4άρων αστέρων με συνεδριακό χώρο 700 θέσεων και πισίνα, ακριβώς όπως το ήθελε και ο μεγάλος δωρητής Γεώργιος Νόβας. Επειδή όμως βρεθήκαμε προ των εκλογών, με απόλυτο σεβασμό στην εκλογική διαδικασία, δεν θέλαμε να εντάξουμε το ΞΕΝΙΑ στις συνήθεις προεκλογικές πλειοδοσίες. Για το λόγο αυτό αναρτήσαμε στο διαδίκτυο την προκήρυξη, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι ακριβώς θα κάναμε αν μας έδιναν δεύτερη ευκαιρία στη διοίκηση του δήμου.
 • Το ΞΕΝΙΑ το ενσωματώσαμε στο όραμά μας για την πόλη συνδυάζοντας το με τη δημιουργία μαρίνας (χωροθετημένη στο Γρίμποβο) και με τη δημιουργία του Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης. Ενός πολιτιστικού πολυχώρου, που καταφέραμε και χωροθετήσαμε στο Γρίμποβο, στο χώρο που βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος.

 

 • Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης σχεδιάστηκε δωρεάν απο το σύλλογο αρχιτεκτόνων και θα ενσωματωνόταν όλη η ιστορική – πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας από την εποχή της καθόδου των Δωριέων μέχρι και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα ήταν μια σοβαρή πολιτιστική υποδομή που θα αναβάθμιζε τουριστικά την πόλη μας. Δυστυχώς τόσο η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, όσο και η δημοτική αρχή Γκίζα δεν συνέχισαν την προσπάθεια, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν τη στάση τους.

 

Αν είχαμε επανεκλεγεί το 2014 όλα αυτά σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένα έργα και θα τα απολάμβανε η Ναυπακτία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ:  Το σήμερα, το αύριο και τα… ερωτήματα

Published

on

By

Συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακής μονάδας 4 Αστέρων plus».

Το θέμα της χρήσης του Ξενία επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς κατά την διάρκεια της θητείας Γκίζα έχει μπει ο προβληματισμός και έχει συζητηθεί το ζήτημα βιωσιμότητάς του ως πολιτιστικού πολυχώρου,  με την  οικονομική  επιβάρυνση  για τον Δήμο Ναυπακτίας   να  είναι  μεγάλη,  αφού θα απαιτούνται χρήματα τόσο για την συντήρησή του όσο και για την μισθοδοσία του αναγκαίου προσωπικού για την λειτουργία του.

Να θυμίσουμε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θητείας Τάκη Λουκόπουλου είχε αποφασιστεί η στερέωση, αναβάθμιση και ανάδειξη του Ξενία και η λειτουργία του ως πολυχώρου πολιτισμού, με την δημιουργία μουσείου ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αίθουσας συνεδρίων, πινακοθήκης, καφέ καθώς και  έξι δωματίων για  φιλοξενία προσκεκλημένων, χώροι που σήμερα είναι κατά 95% έτοιμοι.

Η θέση της δημοτικής αρχής

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο της απαγόρευσης  λόγω του ΕΣΠΑ, εκμίσθωσης  σε ιδιώτη οποιουδήποτε τμήματος του κτηρίου για 5 έτη, με συνέπεια το  αναψυκτήριο, κλπ να επιβάλλεται να λειτουργήσουν  από τον Δήμο, σημειώνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας.

Ανέφερε ότι το κτήριο και το οικόπεδο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, μπορεί να αξιοποιηθεί ως υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο με έσοδα προς τον δήμο από μισθώματα και θέσεις εργασίας.

Το Μουσείο της Ναυμαχίας υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει στον συγκεκριμένο χώρο που θα εξαιρεθεί από την μίσθωση.

Τόνισε πως ότι γίνει θα είναι απόλυτα νόμιμο, καθώς σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή, αν προκύψει διαγωνισμός, το ποσό της απένταξης του έργου θα βαρύνει τον ιδιώτη επενδυτή.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει επενδυτής τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Σωκράτης Παπαβασιλείου τόνισε πως οφείλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του δωρητή για δημιουργία Ξενοδοχείου. Αν η δημοπρασία καταστεί άγονη, μπορούμε τότε να το ξαναδούμε το ζήτημα στη βάση μιας αλλαγής χρήσης έτσι όπως είχε αποφασίσει σχετικά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Όσο για το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να εξοπλιστεί το κτήριο, θα αγγίξει τις 600.000 ευρώ, χρήματα που ο δήμος δεν διαθέτει. Κλείνοντας σημείωσε πως δεν μπορούμε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση που να ακυρώνει την απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν των δημοτών μαζί με τα υπόλοιπα ώστε να αποφασίσουν μεταξύ των παρατάξεων που προκρίνουν η κάθε μια τη δική της άποψη για το θέμα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Τάκης Λουκόπουλος  αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της στατικότητας και της συντήρησης του κτηρίου μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε την αύξηση της πρόσθετης αξίας για την πόλη μέσω της επισκεψιμότητας του πολυχώρου, του Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, του συνεδριακού κέντρου κλπ.

Ο Γιάννης Μπουλές σημείωσε πως για 10 χρόνια επανερχόμαστε σε μια συζήτηση που αν τα πράγματα λειτουργούσαν διαφορετικά δεν θα είχαμε σήμερα αντικείμενο συζήτησης. Την περίοδο 2011 -2014, σημείωσε, κάναμε πρόταση για ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ. Τότε βάλαμε στο πρόγραμμα Jessica την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας όμως οι δημότες επέλεξαν το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου.

Σήμερα μετά από 4 χρόνια θητείας κ. δήμαρχε φέρνετε προεκλογικά το θέμα. Τι κάνατε αυτά τα χρόνια για το Ξενία; Τι κάνατε για το Μουσείο ναυπηγικής τέχνης με προμελέτη  και που έχει χωροθετηθεί; Σας ενδιαφέρει απλά να μπείτε προεκλογικά σε μια διελκυστίνδα, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους σημείωσε κλείνοντας.

Ανδρέας Κοτσανάς: Δεν μας λείπουν τα δωμάτια, αλλά οι χώροι πολιτισμού που θα μπορούν να επισκεφτούν όσοι έρχονται στην Ναύπακτο. Το Ξενία είναι έτοιμο κατά 95%, δεν υπάρχει για εμάς καμία συζήτηση για το θέμα του Ξενία, σημείωσε.

Γιώργος Γούλας: Πρόκειται καθαρά για πολιτική διαχείριση του θέματος, σημείωσε, κατηγορώντας την δημοτική αρχή Γκίζα πως για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα για το Ξενία και έρχεται να φέρει το θέμα 3 μήνες πριν τις εκλογές.    

Γιάννης Νταουσάνης:  Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν επί θητείας του για το Ξενία, όπου λύθηκαν θέματα που  αφορούσαν την αρχαιολογία, με την διαδικασία όμως για επενδυτή να αποτυγχάνει. Θεωρώ ότι η επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το Ξενία  είναι σωστή, τόνισε.

«Ναι» από την Ομοσπονδία

Θεμης Δαβανέλλος: αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια αυτοκριτική των δημοτικών αρχών που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια, ανακοινώνοντας ότι ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι να προχωρήσει το θέμα για την δημιουργία Ξενοδοχείου, διασφαλίζοντας ωστόσο την λειτουργία του Μουσείου και του συνεδριακού χώρου.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Σήμερα «μαλώνετε» για το Ξενία με την χρήση του ως Ξενοδοχείου να μην έχει αλλάξει καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα μόνο η στερέωση, στεγανοποίηση κλπ των χώρων του Ξενία, αποκάλυψε βάζοντας προβληματισμούς για την      λειτουργία του με τον σχεδιασμό ως πολυχώρου, καθώς είχε κατατεθεί μία άδεια η οποία δεν προβλέπει καμιά αλλαγή χρήσης από Ξενοδοχείο σε μουσείο ή πινακοθήκη.

Ερωτήματα

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, στην περίπτωση απένταξης του έργου θα πρέπει ο επενδυτής να αποπληρώσει το ποσό που έχει διατεθεί από το ΕΣΠΑ  για την ολοκλήρωση του έργου.

Έγγραφο (4421 της 22/2/2023) της Διαχειριστικής αρχής αναφέρει ρητά ότι κατά την έκδοση της σχετικής απόφασης (απένταξης) θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα το ποσό που έχει δαπανηθεί για το έργο.

Σημειώνει δε πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2023.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία του διαγωνισμού και της απένταξης δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά, άρα θεωρητικά όλα θα τρέξουν μετά τον Οκτώβριο, μπαίνει το ερώτημα:

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού, η ανάδειξη  επενδυτή και η υπογραφή σύμβασης αυτού με τον Δήμο Ναυπακτίας ώστε να πληρωθεί από τον επενδυτή το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023;

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Το 55% προτιμά το Ξενία ως ξενοδοχείο

Published

on

By

Τι καταγράφει η έρευνα από την Κάπα Research, για λογαριασμό του Γιώργου Κοτρώνη, σχετικά με την περιοχή της Ναυπακτίας, και που αφορά τον τομέα του τουρισμού. Το δείγμα της έρευνα είναι συνολικά 530 άτομα, που καταθέτουν την  άποψη τους για την αξιοποίηση – χρήση του ΞΕΝΙΑ της Ναυπάκτου, με το 55%  των ερωτηθέντων να προκρίνει την λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ