Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με δυο συνεδριάσεις, την Τετάρτη 3/7/2019 το Δημοτικό συμβούλιο

Published

on

Με μία ειδική και μία τακτική συνεδρίαση, συγκαλείται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας

 

Στις 19.00 συνεδριάζει σε ειδική συνεδρίαση με θέμα:

Έγκριση πρακτικού σύσκεψης για την διάθεση-κατανομή των δημοτικών χώρων στα κόμματα που μετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

 

Στις 19.15 σε τακτική πλέον συνεδρίαση με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη:

 1. Χορήγηση θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ του κ. Ε. Χ. του Παναγιώτη σε ανώνυμη οδό (4ηκάθετη) Αγίας Σοφίας στη Ναύπακτο. (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 2. Οριοθέτηση χώρου στάθμευσης ατόμων με πινακίδα Ρ71 επί της οδού Εθνικής Συμφιλίωσης 20, έμπροσθεν του σχολείου ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 3. Δημιουργία θέσεως φορτοεκφόρτωσης επί της οδού Ήρας. (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 4. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου εμβαδού 9.642,12 τ.μ. στη θέση «Πούντος» στην εταιρία «ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή του 3ουΔημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου.  (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 5. Έγκριση 1ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) &  1ου Πρωτόκολλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.)  του έργου «Επισκευή και Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων & Αύλειων Χώρων και Λοιπές Δράσεις»- ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, του Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 6. Έγκριση 1ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) για το έργο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμό του Ξενία Ναυπάκτου – Παρεμβάσεις σε δημοτικό κτίριο Αρχιτεκτονικού/Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 7. Επιλογή στάθμης επιτελεστικότητας κτιρίων  ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 8. Έγκριση 1ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών & 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του Έργου «Ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου  Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 9. Έγκριση 2ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών & 2ο  Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε του Έργου «αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές έντονων βροχοπτώσεων στις 22-10-2016 στις Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΕΙΑΣ Δήμου  Ναυπακτίας ΤΗΣ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας». (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 10. Έγκριση 2ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του Έργου «Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού Σίμου ΠΥΛΛΗΝΗΣ-ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Ανάπλαση Δραγατσούλας Τ.Κ. Σίμου» (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 11. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής – προσωρινής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση χώρου εντός του Β.Κ.283». (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 12. Απόφαση συγκρότηση  επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΤΚ ΔΕ ΠΥΛΗΝΗΣ ΜΗΛΙΑ ΠΟΚΙΣΤΑ ΔΟΡΒΙΤΣΑ ΣΤΡΑΝΩΜΑ  ΦΑΜΙΛΑ ΣΤΥΛΙΑ» προϋπολογισμού σύμβασης 45.853,66 € (χωρίς Φ.Π.Α.) €.  (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 13. Αίτημα του τμήματος Μεταφορών & Επικοινωνιών Ναυπάκτου για παραχώρηση χώρου για πρακτική εξέταση υποψηφίων οδηγών όλων των κατηγοριών. (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 14. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος του τουριστικού καταλύματος με τίτλο “AMARYLLIS”, που βρίσκεται στην οδό Ι. Καναβού αριθ. 3  στην Ναύπακτο του Δήμου Ναυπακτίας.  (εισηγητής κ. Καρακώστας)
 15. Έγκριση Απολογισμού-Ισολογισμού οικονομικού έτους 2017 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. (εισηγητής κ. Φράγκος)
 16. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος. (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)
 17. Τροποποίηση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου έτους 2019. (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)
 18. Παράταση μίσθωσης ακινήτου για στέγαση του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)
 19. Επαναδημοπράτηση έκτασης  93,55 στρεμμάτων στη θέση “ΜΠΟΥΚΑ ΣΑΛΤΣΙΝΑ” της Τ.Κ. Γαλατά – Δ.Ε. Χάλκειας. (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)
 20. Διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους.  (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)
 21. Υποβολή πρότασης ένταξης χρηματοδότησης  της  πράξης  με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» συνολικού προϋπολογισμού ποσού 20.000.000,00€ στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» – αρ.πρ.42256/03-06-2019 – πρόσκληση Χ του Υπουργείο Εσωτερικών. (εισηγητής κ. Κονίδας)
 22. Μετατόπιση κάδων απορριμμάτων από την πλατεία Λιμένος. (εισηγητής κ. Κονίδας)
 23. Τροποποίησης άρθρου 19 του κανονισμού καθαριότητας. (εισηγητής κ. Κονίδας)
 24. Παραχώρηση Λιμενικού φυλακίου Αντιρρίου.  (εισηγητής κ. Κονίδας)
 25. Τοποθέτηση φωτιστικών στις ΤΚ Γαλατά & Βασιλικής. (εισηγητής κ. Κονίδας)
 26. Τοποθέτηση τριών στύλων με αντίστοιχα φωτιστικά στην ΤΚ Βομβοκούς. (εισηγητής κ. Κονίδας)
 27. Έγκριση πραγματοποίησης της συνδιοργάνωσης ΕΟΠΕ με το Δήμο Ναυπακτίας, Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach Volley  Ανδρών  – Γυναικών στις 13, 14 & 15 Ιουλίου 2019, στην παραλία Αντιρρίου – Έγκριση Συμφωνητικού Συνεργασίας Συνδιοργάνωσης  μεταξύ του φορέα Δήμου Ναυπακτίας  και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρησης «TOYΡΝΟΥΑ MASTERS του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley  Ανδρών  – Γυναικών 2019 στην παραλία Αντιρρίου της Τ.Κ Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας – Εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο υπογραφής του Συμφωνητικού Συνεργασίας. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 28. Συμμετοχή του Δήμου στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» 2019-2020 (αρ.πρωτ.:6451/7-6-2019, ΑΔΑ: 605Ξ465ΖΩ5-Γ5Η), της ΕΕΤΑΑ ΑΕ. και εξουσιοδότηση προς το νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου Ναυπακτίας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  και να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο απαιτηθεί στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 29. Τροποποίηση της 156/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής της 1ηςετήσιας συνάντησης Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμων. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 30. Έκτακτη επιχορήγηση της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής για τις ανάγκες των σχολείων που στεγάζουν το ΚΔΑΠ. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 31. Ορισμός ειδικής επιτροπής επιλογής φιλοξενούμενων παιδιών. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 32. Ορισμός  ειδικής Επιτροπής Επαναξιολόγησης. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 33. Λειτουργία τμήματος βρεφών στον 2οΔημοτικό Παιδικό Σταθμό (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)
 34. Διακοπή της φιλοξενίας  παιδιών από τους δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταποδοτική ή κοινωνική υπηρεσία ;

Published

on

By

Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί άρχοντες και οι δημότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα δίλημμα και καλούνται να απαντήσουν αν τελικά η υπηρεσία που επιτελεί το     βοθροφόρο που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι ανταποδοτική ή κοινωνική. Πρόκειται για ένα δίλημμα που «διχάζει» τους εμπλεκόμενους αφήνοντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού. Πίσω λοιπόν από τέτοια  διλήμματα, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τη νομιμότητα,  χάνεται συνήθως η ουσία και μένουν αναπάντητα  ερωτήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην  περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. 1. Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
 2. 2. Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.

Αν ερμηνεύσουμε λοιπόν το νόμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπηρεσία εκκένωσης βόθρων που παρέχει      ο δήμος είναι ανταποδοτική, γιατί παρέχεται μια υπηρεσία που συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής με κύριο παράγοντα την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νόμος όμως δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δημότης εντός αστικού ιστού και οικισμού να πληρώνει μια υπηρεσία, που η πολιτεία όφειλε να του είχε διασφαλίσει με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος; Γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης μέχρι και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει στην ολοκλήρωση αποχετευτικού συστήματος; Τι φταίει στην προκειμένη περίπτωση ο δημότης που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε το έργο της Αποχέτευσης του Αντιρρίου    αλλά πιθανότατα να είναι και μη λειτουργικό, δηλαδή άχρηστο και να χρειαστεί η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή;

Και ναι,  είναι άδικο ο πολίτης που είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση να πληρώνει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ και επίσης να επωμίζεται και τα ελλείμματα της χρήσης του βοθροφόρου από το δήμο. Αλλά δεν είναι επίσης άδικο και δεν συνιστά αδικία κάποιοι να έχουν αποχετευτικό σύστημα και κάποιοι άλλοι σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά να μην έχουν αποχέτευση;

Και στα παραπάνω ερωτήματα προστίθεται ένα ακόμα. Γιατί οι κοινωνικά αδύναμοι και οι «μη έχοντες» να επιβαρύνονται εξίσου με τους «έχοντες»;  Τα κοινωνικά και   εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως στην εποχή της ανεργίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι  η  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι των δημοτών του.

Επειδή λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας είναι εύκολο όχι μόνο να ακροβατεί αλλά και να εγκλωβιστεί  τόσο σε «νομικίστικες» όσο  και σε «λαϊκίστικες» αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, καλό θα ήταν και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των δημοτών να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες.     Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να αντίκειται στο   κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει και να υπερασπίζεται η αυτοδιοίκηση. Ούτε ενδεχόμενα  κενά ή ασάφειες  στη νομοθεσία να δίνουν τη δυνατότητα εκτροπής της κοινωνικής πολιτικής σε πολιτική ψηφοθηρίας που εκτρέφει την παρανομία και προάγει το λαϊκισμό σε επίσημη πολιτική της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτιστο μέλημα του νόμου σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μεταξύ άλλων πρέπει είναι η ισότητα και η κοινωνική προστασία.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

…το κάγκελο!

Published

on

By

Καταφέραμε να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συναντάς διάβαση με… κάγκελο!  Επί της οδού Μπότσαρη το φαινόμενο, στην συμβολή της με την οδό Αγελάου.

Δεν γνωρίζουμε πιο από τα δύο προϋπήρξε, διάβαση πεζών ή κάγκελο, αλλά ο συνδυασμός και των δύο μόνο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Βούλιαξε» η Ναύπακτος στη Ναυμαχία

Published

on

By

Κυριολεκτικά βούλιαξε η Ναύπακτος από την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε όχι μόνο το λιμάνι αλλά και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους χώρους του λιμανιού, με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής μέχρι και την τελευταία ώρα και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.

Η πλατεία λιμανιού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθώς είχαν τοποθετηθεί  γιγαντοοθόνες  όπου παρακολουθούσαν όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν νωρίς θέση πέριξ του λιμανιού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπακτίας, οι βουλευτές του νομού Κώστας Καραγκούνης και Θάνος Μωραΐτης,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος  Φαρμάκης, εκπρόσωποι της πολιτειακής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους , πεζοί από το Δημαρχείο έφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο απόλαυσαν το εξαιρετικό κατά γενική ομολογία θέαμα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ