Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με την ματιά ενός «έπηλυ»…

Published

on

Η Ναύπακτος  τις ημέρες του Πάσχα  κατακλύστηκε ασφυκτικά από επισκέπτες που έφτασαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να απολαύσουν τη φύση αλλά και το έθιμο της περιφοράς των επιταφίων και τα δρώμενα στο ενετικό της λιμάνι.   Η τοπική κοινωνία και οι   επαγγελματίες  τους υποδέχτηκαν, μετά  από δύο χρόνια με περιορισμούς  στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα,  λόγω της πανδημίας και  με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά.  Τις  εντυπώσεις του, τα καλώς και τα κακώς κείμενα της περιοχής,  ζητήσαμε να μας απότυπώσει  στο Nafsweek.gr  ο Γιώργος Παϊσίδης,  δικηγόρος,  μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης   ο οποίος για ολόκληρα εικοσιοκτώ   χρόνια  επισκέπτεται τη Ναύπακτο,  εξακολουθεί  όμως να έχει αυτή την «τρίτη ματιά» του επισκέπτη.  Μας είπε:

«Μετά από τρία χρόνια,  η τελευταία φορά ήταν το 2019, μπορέσαμε φέτος να περάσουμε τις πολύ όμορφες μέρες της Πασχαλιάς στην όμορφη πόλη της Ναυπάκτου.

Την Μεγάλη Παρασκευή, προς μεγάλη μου χαρά  αλλά και έκπληξη, διαπίστωσα ότι στην κυριολεξία “βούλιαξε”  η πόλη της Ναυπάκτου από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και γενικά από τον πάρα πολύ κόσμο που ήρθε να δει το έθιμο που τηρείται, με την περιφορά των επιταφίων  και την συνάντησή τους στο λιμάνι,  ένα έθιμο ιδιαίτερο και μοναδικό  σε     πανελλήνιο επίπεδο.

Αυτό που διαπίστωσα, και το σημειώνω ιδιαίτερα,  όταν έφυγε όλος αυτός ο κόσμος δεν είδα πουθενά σκουπίδια, δεν παρατήρησα πουθενά ακόμα και την επόμενη μέρα να υπάρχουν απορρίμματα, ως αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προσέλευσης του        κόσμου.

Νομίζω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο και είναι προφανές  ότι κάποιοι πρέπει να δούλεψαν και να μερίμνησαν για αυτό και φρονώ ότι αυτό πρέπει να πιστωθεί στη δημοτική αρχή.

Βλέπω πάρα πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υπήρχαν βέβαια, και βλέπω επίσης ότι υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα που νομίζω ότι και αυτά προαλείφονται για  παρόμοια χρήση, δηλαδή να γίνουν και αυτά         καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καφέ μπαρ, εστιατόρια κλπ.

Θέλω λοιπόν επ’ αυτού να εκφράσω έναν προβληματισμό.

Εδώ στο κέντρο της Ναυπάκτου υπάρχουν και     χρήσεις κατοικίας, δηλαδή μένουν πολλοί ναυπάκτιοι και όχι μόνο,  κατοικούντες, με κύρια χρήση του    ακινήτου να είναι κατοικία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν επεκταθούν πληθυσμιακά περισσότερο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,  ποιες θα είναι οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν όσον αφορά τους κατοίκους.

Φοβάμαι δηλαδή ότι είναι δυνατόν να αυξηθεί η όχληση κυρίως από τη χρήση μουσικής και φυσικά αναφέρομαι στους καλοκαιρινούς μήνες, από δω και ύστερα,  που εξαιτίας της καλοκαιρίας τα παράθυρα θα είναι ανοιχτά, και οι κάτοικοι μάλλον κατά πάσα πιθανότητα θα ενοχλούνται από την υπερβολική ή και από τη συνήθη χρήση της μουσικής, όπως αυτό μπορεί να συμβεί στις ώρες κοινής     ησυχίας.

Νομίζω είναι  κάτι που πρέπει να προσεχτεί για να μην αλλοιωθεί  ο χαρακτήρας της πόλης της Ναυπάκτου, αλλά και για να συνεχίσει να είναι η Ναύπακτος μία πόλη όπως αυτή που γνωρίσαμε τα  προηγούμενα χρόνια και την αγαπήσαμε.

Επίσης να πω για το θέμα της καθαριότητας, που έθιξα προηγούμενα,  ότι και στο δρόμο από την    παραλία προς το δάσος του Κάστρου έχω διαπιστώσει, τώρα βέβαια που είναι τέλος Απριλίου ,ότι έχουν μαζευτεί επιμελώς οι πευκοβελόνες που αποτελούν εν δυνάμει πυρίκαυστο ύλη και  κάποια γερασμένα  πεύκα που παλαιότερα έγερναν και ήταν αρχή φωτιάς κυρίως, έχουν αποκοπεί. Θέλω να το υπογραμμίσω και να το πιστώσω  και αυτό προφανώς  στην επιμέλεια της δημοτικής αρχής».

Ως μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, διατηρώντας  όμως την «Τρίτη ματιά»,   ποιο θα μπορούσε ακόμα  να είναι εκείνο το βήμα που θα έπρεπε να κάνει η Ναύπακτος;

«Είναι γνωστό ότι η Ναύπακτος έχει ένα χρόνιο πρόβλημα, το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Έχω διαβάσει  κατά περιόδους  πως έχουν γίνει διάφορες προτάσεις, όπως η πρόσφατη για την κατασκευή ενός τούνελ κάτω από το κάστρο ώστε να  διευκολυνθεί η κυκλοφορία.

Απόρροια αυτού του προβλήματος είναι και οι     χώροι στάθμευσης που θα πρέπει να δημιουργηθούν   καθώς και άλλοι τέτοιοι κοινόχρηστοι χώροι, ώστε   εν πάση περιπτώσει να αμβλυνθούν, στο βαθμό του δυνατού βέβαια, τα προβλήματα αυτά που ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Όλο αυτό , δηλαδή  η δημιουργία κοινόχρηστων   χώρων, θέσεων στάθμευσης θα έχει και μία παράλληλη επενέργεια,  ώστε να μπορεί ο κόσμος, αν και αυτό είναι και θέμα Παιδείας,  να περπατάει περισσότερο και να μην χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να πάει από το σπίτι στο περίπτερο που λέει ο λόγος. Θα πρέπει ο κόσμος να περπατάει κάτι που μπορεί να γίνει , μια και τις αποστάσεις μέσα στην πόλη  μπορεί να τις κάνει κανείς πεζός.

Ωστόσο, το ξαναλέω ότι αυτό είναι  θέμα Παιδείας ενός εκάστου εξ ημών.

Υπάρχουν περιθώρια ώστε να προβληθεί και να   αναδειχθεί ακόμη περισσότερο για παράδειγμα το κάστρο της Ναυπάκτου, όπως και το λιμάνι.

Μιλάω ως Θεσσαλονικιός,  γιατί και στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλά  βυζαντινά αξιοθέατα και  η πόλη της Ναυπάκτου σε μικρογραφία έχει το ύφος της  βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχω διαβάσει στον τοπικό τύπο και χάρηκα     πάρα πολύ, ότι έχουν δρομολογηθεί ευρύτατες     εργασίες αναστήλωσης  και αναβάθμισης του      λιμανιού της Ναυπάκτου.

Από την άλλη μεριά ο φωτισμός των μνημείων τις νυχτερινές ώρες  χρειάζεται να είναι πιο  επαρκής.  Όχι μόνο στον πυρήνα του Κάστρου αλλά και στις τάπες ,στις οχυρώσεις, στο ρολόι  και στις απολήξεις όλων αυτών των οχυρώσεων που φτάνουν μέχρι πίσω από την βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, όπου όλο αυτό το κομμάτι το διατρέχει το πολιτιστικό  μονοπάτι το οποίο δεν έχει αναδειχθεί ακόμα.

Από την Ναύπακτο λείπει επίσης ένα μουσείο και  θεωρώ πως υπάρχουν πάρα πολλά εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους , μια και η πόλη έχει ιστορική διαδρομή χιλιάδων χρόνων.

Ένα μουσείο που να αφορά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, γεγονός με πανευρωπαϊκή σημασία και βαρύτητα, το οποίο θα αναδεικνύεται το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, με τον επισκέπτη του να  γνωρίζει την ιστορία του τόπου.

Μπορεί η Ναύπακτος να έχει και αρχαιολογικό μουσείο καθώς και αντίστοιχο με Βυζαντινά εκθέματα. Κάτι τέτοιο θεωρώ πως θα αυξήσει την επι-σκεψιμότητα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, για να το πούμε λαϊκά, η Ναύπακτος είναι “μαγαζί γωνία”, το οποίο θα πρέπει για να εξακολουθεί να είναι θελκτική  προς  τους επισκέπτες της αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους που ζουν εδώ και την απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση,  θα πρέπει ταυτόχρονα να προσέξουμε ώστε να μην βρεθούμε στην αντίπερα όχθη, δηλαδή να    φτάσουμε να γίνει αποκλειστικά μία “Ναύπακτος by night”.

Η ιστορική Ναύπακτος με την τόση ομορφιά και τα αξιοθέατα της να μη μετατραπεί σε  μία πόλη που θα δεσπόζουν  μόνο τα καταστήματα υγειονομικού    ενδιαφέροντος.

Με την ευκαιρία εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και να ανταμωθούμε πάλι το καλοκαίρι, εποχή που η πόλη  έχει άλλα χαρακτηριστικά, με τη θάλασσα, το πράσινο και το βουνό και τις επόμενες  γιορτές  και Πασχαλιές που έρχονται».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπ. Τσέλιος: «Άθλος αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα»

Published

on

By

Έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια πού στο τιμόνι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος   Σπύρος   Τσέλιος.  Σε αυτά τα τρία χρόνια  υπήρξαν και δύσκολες και εύκολες καταστάσεις και έχουν προχωρήσει σε διάφορα επίπεδα κάποια  σημαντικά έργα.

Για τα πεπραγμένα μέχρι  σήμερα, τις καθυστερήσεις  και τα όσα έχουν δρομολογηθεί μιλά στο Nafsweek.gr, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη,  ο πρόεδρος του   Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Σπύρος Τσέλιος.

«Να ξεκινήσουμε από τα πιο ευχάριστα, αναφέροντας το κομμάτι στις πρώην νεροτσουλήθρες και το κομμάτι του αλσυλλίου στο Γρίμποβο όπου δημοπρατήθηκαν τα έργα και εντός των ημερών περιμένουμε να υπογραφεί σύμβαση. Πρόκειται για δύο σημαντικά σημεία της πόλης που θα μπορεί να επισκέπτεται ο κόσμος όταν ολοκληρωθούν τα έργα,  με πιθανότητα ολοκλήρωσης πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για δύο μεγάλα πάρκα, που θα περιλαμβάνουν παιδικές χαρές, όργανα γυμναστικής και χώρο περιπάτου όσον αφορά το αλσύλλιο, ενώ αντίστοιχα στις νεροτσουλήθρες θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη σύγχρονη παιδική χαρά 450 τετραγωνικών, τετραπλάσια από αυτή που υπάρχει στην Ψανη, γήπεδα Beach Volley για για την φιλοξενία  και Πανελληνίου Πρωταθλήματος με κερκίδες και χώρο που θα μετατρέπεται σε συναυλιακό, τοποθέτηση φωτιστικών κλπ και γενικά   θεωρούμε ότι θα είναι μία εξαιρετική ανάδειξη και των δύο αυτών σημείων στα άκρα της πόλης».

Δίπλα από το χώρο στις νεροτσουλήθρες προβλέπεται  το αλιευτικό καταφύγιο. Έχει προχωρήσει το έργο αυτό;

«Έχουμε και εδώ μία καλή εξέλιξη, αργοπορημένη μεν καλή δε. Αφού έχουμε πάρει τις διάφορες αδειοδοτήσεις, μένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες η επίσκεψη ενός μεγάλου σκάφους για να κάνει κάποιες γεωτρήσεις, και να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών.

Πραγματικά παίζουμε με το χρόνο και να σημειωθεί ότι μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για την πρόοδο και την επόμενη φάση του έργου, τη δημοπράτηση του έργου και την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο και με δεδομένο ότι υπάρχει η χρηματοδότηση.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.  Η  Ναύπακτος δεν έχει λιμάνι και το λιμάνι που υπάρχει  είναι αρχαιολογικός χώρος.  Ανά πάσα στιγμή το  Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να αποφασίσει να κλείσει το λιμάνι όπως και θα το κλείσει λόγω των εργασιών αναστήλωσης που σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσουν, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάποιες θέσεις αυτών οι οποίοι δένουν τα σκάφη τους.

Είναι παράδοξο μία παραλιακή πόλη να μην έχει ένα κομμάτι που να μπορούν να δέσουν τουλάχιστον οι επαγγελματίες τα σκάφη τους».

Αναφέρατε για εργασίες στο λιμάνι από το Υπουργείο Πολιτισμού, πότε θα ξεκινήσουν αυτές;

«Το έργο της αναστήλωσης του λιμανιού γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, έχουμε ανάδοχο και πλέον είμαστε στη φάση της υπογραφής σύμβασης.  Είναι μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη και περιμένουμε να  ξεκινήσει το έργο για την αποκατάσταση του λιμανιού μία και γνωρίζουμε ότι οι σπηλαιώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι είναι επικίνδυνες για το μνημείο».

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα αφορά τον προβλήτα του  Αντιρρίου, ένα έργο το οποίο φαίνεται να είναι στάσιμο. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις;

«Όλη η προβλήτα του Αντιρρίου είναι προβληματική και όχι μόνο το κομμάτι το επιλέχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Με μεγάλες δυσκολίες ξεκινήσαμε το έργο, δυστυχώς όμως το έργο αυτό προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αποδώσει ευθύνες, αν ευθύνεται ο εργολάβος ή η  δημόσια διοίκηση με τις παρατάσεις που δίνει.

Εκ του αποτελέσματος όμως βλέπουμε ότι αυτό το έργο είναι προβληματικό ως προς την υλοποίησή του, ένα έργο που κατ’ εμέ θα έπρεπε να είχε τελειώσει σε έξι μήνες  έχει φτάσει στα 3 χρόνια, γιατί καταφέρνουν αυτοί οι οποίοι περνάνε νομοσχέδια να καλύπτουν τους  εργολάβους ως προς τις παρατάσεις.

Όλες οι παρατάσεις που έχουν μέχρι τώρα δοθεί είτε από την τεχνική υπηρεσία είτε από το δημοτικό λιμενικό ταμείο είναι στα πλαίσια της Ελληνικής νομοθεσίας.   Οποιοσδήποτε λοιπόν πιστεύει ότι σαν διοίκηση εμείς έχουμε δώσει παράνομες παρατάσεις μπορεί να προσφύγει στον εισαγγελέα και μόνο».

Πρόσφατα έφυγε από το χώρο του λιμανιού η πλωτή εξέδρα, ένα θέμα που έχει γίνει σίριαλ όλο το  προηγούμενο διάστημα. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

«Όπως γνωρίζετε η πλωτή εξέδρα δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα δεν είχε τις αδειοδότησεις για να μπορέσουμε να την κρατήσουμε για ένα μεγάλο διάστημα.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε και ο δήμαρχος και εγώ σαν πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου ήταν να πάμε υπουργείο –  υπουργείο για να πάρουμε μία      παράταση.  Ήδη υπήρχε ένα πρόστιμο 8.500 ευρώ περίπου από την προηγούμενη διοίκηση.

Η άδεια της εξέδρας είχε λήξει, ενώ ταυτόχρονα καταπονήθηκε από τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Kitesurf γιατί έδεσαν αρκετά σκάφη επάνω και έπρεπε να βγει υποχρεωτικά για συντήρηση.

Πιστεύουμε ότι μετά τη συντήρηση και την εξασφάλιση των απαραίτητων  αδειοδοτήσεων θα επανατοποθετήσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων  την πλωτή   εξέδρα στο λιμάνι,  περίπου τον Μάιο».

Υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 600 χιλ.  ευρώ για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.          Πού βρισκόμαστε σε αυτό το κομμάτι;

«Τροποποιούμε την απόφαση που είχαμε πάρει το 2019 μία και το πρόγραμμα Φιλόδημος πήρε παράταση, με τα έργα να πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον τέλος του 2024.

Εκεί έχουμε μελέτες για έργα τόσο για τη Ναύπακτο όσο και για το Αντίρριο και το Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική.

Να σημειώσω ότι από αυτό το ποσό των 600 χιλιάδων έχει δεσμευθεί ποσό 100 χιλιάδων για τον επανασχεδιασμό του έργου της μαρίνας του Γριμπόβου.

Για την Κάτω Βασιλική προβλέπεται ένα λιμανάκι το    οποίο έχει ζητήσει η τοπική κοινότητα και ομοίως και  στο Κρυονέρι έχει προβλεφθεί ένας Μώλος».

Για το έργο που διαχρονικά συζητάει η Ναύπακτος, τη δημιουργία μαρίνας στο Γρίμποβο έχουμε κάποια   εξέλιξη;

«Πέραν από τις 100.000 ευρώ που προαναφέραμε για την τροποποίηση των μελετών για τη μαρίνα, έχουμε πάρει απόφαση σαν δήμος από το Συμβούλιο του ΔΛΤ,  με εγκεκριμένα χρήματα, για απαλλοτρίωση του οικοπέδου ανατολικά του χώρου της μαρίνας ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος χώρος.

Με δεδομένο ότι ο πραγματικός κόμβος για το Ιόνιο  είναι η Ναύπακτο αλλά και το ενδιαφέρον του  αρμόδιου υπουργείου που θέλει να “τρέξει” το έργο, ταυτόχρονα με το ενδιαφέρον επενδυτών, αυτό  μας κάνει αισιόδοξους».

Αν και υπάρχουν ακόμα δέκα μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής αυτά τα τρία χρόνια της θητείας σας στο δημοτικό λιμενικό ταμείο ποιό  θεωρείται  πως είναι το πρόσημο;

«Το πρόσημο που αναφέρετε θα το βάλει η κοινωνία, η πόλη της Ναυπάκτου και οι δημότες.

Εκτιμώ όμως ότι μία διοίκηση η οποία παρέλαβε στερημένα οικονομικά λόγω Covid,  με ένα ενεργειακό  κόστος το οποίο έχει εκτιναχθεί, με τις μειωμένες   εισπράξεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πάλι λόγω πανδημίας, θεωρώ άθλο όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Στον αέρα» Δημοτικές Επιτροπές με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Published

on

By

Με την υπ’ αριθμό 2377/2022 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας- ΣτΕ, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις της κυβέρνησης  που -μετά τις εκλογές του 2019- άλλαξε εκ των υστέρων τόσο τη σύνθεση όσο τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διατάξεις της Κυβέρνησης, όσον αφορά την τρέχουσα θητεία, “έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, έχει πλέον τιναχθεί στον αέρα μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στο εξής…

Για την απολύτως προδιαγεγραμμένη αυτή  εξέλιξη, είχαν εγκαίρως από την πρώτη  στιγμή προειδοποιήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση  αρνούνταν εδώ και 3,5 χρόνια να δει τη νομική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ:  Οι διατάξεις της κυβέρνησης επέφεραν δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι  μεταξύ τους αλληλένδετες: Αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της  Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να  εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την  οποία εξελέγη ο Δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από  το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία  μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού  αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία  μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναυλία Αγάπης από την Χορωδία, την Φιλαρμονική Ναυπάκτου & την “Αλκυόνη”

Published

on

By

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00,  η Μικτή χορωδία Ναυπάκτου, η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική και η χορωδία του Συλλόγου “Αλκυόνη” θα  δώσουν Χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην “Αλκυόνη” και σε όλα τα ΑμΕΑ, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ