Με το που αρχίζει το σαρανταήμερο, η περίοδος από 15 Νοέμβρη ως 25 Δεκέμβρη, τα καταστήματα, κάθε πεδίου δράσης, συνδέονται με το γιορταστικό τόνο που επικρατεί.
Έρχονται οι χαρούμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα καταστήματα φορούν τα γιορτινά τους ν’ αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου. Στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η φωταγώγηση της επιχείρησης λαμπρύνεται με πολύχρωμα φωτάκια.
Οι προκλητικές βιτρίνες ανανεώνονται. Όλα μαρτυρούν τις μέρες χαράς που έρχονται.
Με τι ευχάριστη διάθεση τις περιμένουν τα παιδιά. Πολυήμερες διακοπές, όλο και κάποιο ωραίο δώρο έρχεται. Αλλά και οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου τους.
Τα κεσάτια της προηγούμενης περιόδου τους τρόμαξαν. Τις μέρες αυτές η εμπορική κίνηση λαμβάνει νέες διαστάσεις.
Αρκετός κόσμος όμως απορρυθμίζεται. Βγαίνει από τη ρουτίνα του. Έρχονται στην επιφάνεια οικονομικά προβλήματα. Επιζητούν λύσεις. Όμως παρουσιάζουν αξεπέραστες δυσκολίες. Τις έχουν αυτές απλόχερα οι γιορτές του 2024. Είναι πασίγνωστο μυστικό.
Οι γιορτές για να σκορπίζουν χαρά, απαιτείται να φέρουν μαζί τους, το σάκο του Άι-Βασίλη.
Όχι βέβαια αδειανό αλλά γεμάτο ευρώ.
Γεννάται όμως το ερώτημα. Είναι εύκολο να βρεθούν χρήματα όταν η ανεργία τραβάει την ανηφόρα.
Όταν οι αυξήσεις στα απαραίτητα αγαθά απογειώνονται καθημερινά. Όταν η ΔΕΗ μας αλλάζει τα φώτα, όχι βέβαια τους λαμπτήρες, αλλά τη δαπάνη κατανάλωσης ρεύματος.
Ακόμη και οι φίλοι μας στις διεθνείς μας σχέσεις κοιτάζουν, όχι με μισό μάτι αλλά και με τα δύο ορθάνοιχτα, έτοιμοι να μας πάρουν και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αν είναι δυνατόν.
Εμείς όμως τη γνώριμη συμπεριφορά μας. Με ελάχιστα ευρώ, πάντα ανοίγουμε δρόμους να γιορτάσουμε πανηγυρικά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα.
Καλεσμένοι σε σπίτια συγγενών ή φίλων, διασκεδάζαμε, απολαμβάναμε τις δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές.
Κι εμείς καλούσαμε στο σπίτι μας. Πόσο περίφημα διάβαιναν οι γιορτές.
Τώρα άλλαξαν ριζικά οι γιορτινές μέρες. Αν η όποια αποταμίευση ενός χρόνου αρκεί, φεύγουμε από το σπίτι. Καταργήθηκαν τα εορτοδάνεια, τα τόσο επικίνδυνα για την έξωση από την οικία.
Αν τα παιδιά έχουν υπερβεί την ηλικία των δεκάξι ετών, τραβούν χωριστά το δρόμο τους.
Για τις συγγενικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις μας δε μένουμε αδιάφοροι.
Μ’ ένα τηλεφώνημα στη γειτονική κάβα και το ομορφοστολισμένο χριστουγεννιάτικο καλάθι με ποτά, καμιά σχέση με το αντίστοιχο της νοικοκυράς, έτοιμο να κατευθυνθούν όπου εμείς ζητήσουμε.
Κατά τα άλλα ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.