Με το που γράφει το ημερολόγιο 1η Σεπτέμβρη, οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους.
Έχουν ένα δεκαήμερο μπροστά τους να διεκπεραιώσουν τις οποίες γραφειοκρατικές εργασίες ώστε πανέτοιμοι να υποδεχτούν τους μαθητές.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έφυγα από την υπηρεσία του Δάσκαλου.
Όμως πότε με τα παιδιά μου, τώρα με τα εγγόνια μου, διατηρώ στενή επαφή με τη σχολική πραγματικότητα.
Μου δίνεται η ευκαιρία να συγκρίνω τρεις εποχές σχολικής ζωής.
Αυτής ως μαθητής.
Της άλλης ως δάσκαλος.
Της τρίτης, έξω από το χορό, ως παππούς μαθητών.
Έτσι μου είναι εύκολο να καταλάβω πόσο δύσκολη είναι τώρα η πορεία του μαθητή.
Οι αναμνήσεις των μαθητικών μου χρόνων συνδέουν το τέλος της σχολικής ημέρας με ένα ατέλειωτο, ξέφρενο παιχνίδι.
Όταν οι γονείς ήθελαν βοήθεια στις γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, το παιχνίδι έμενε στην άκρη.
Στη θητεία μου ως Δάσκαλος απλά περιορίστηκε ο ελεύθερος χρόνος του μαθητή, αυτός του παιχνιδιού ή της απασχόλησης σε άλλα ενδιαφέροντα.
Οι μαθητές απόκτησαν βιβλία να μελετούν.
Οι κατ’ οίκον εργασίες των μαθητών που προωθούσαν οι Δάσκαλοι απαιτούσαν το χρόνο τους.
Οι ξένες γλώσσες έκλεβαν και αυτές χρόνο. Όμως παρόλα αυτά, οι αλάνες της γειτονιάς, οι πλατείες, οι λίγες παιδικές χαρές πλημμύριζαν από παιδιά, σε καθημερινή βάση.
Σήμερα το σχόλασμα του Σχολείου για τα παιδιά αποτελεί την εκκίνηση ενός Μαραθώνιου.
Ποια είναι η διάρκεια του;
Μέχρι να νυχτώσει, την ώρα του ύπνου. Έτσι, όχι απλά κουρασμένος σωματικά και πνευματικά αλλά και μισό διαβασμένα, τρέχουν την άλλη μέρα στο Σχολείο.
Οι παιδικές φωνές που σαν κελάηδημα γλυκόλαλων πουλιών, έδινα χαρά στη γειτονιά σώπασαν.
Στις αλάνες χτίστηκαν πανύψηλες πολυκατοικίες. Στις πλατείες τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα. Οι παιδικές χαρές χορτάριασαν παντέρημες, σιωπηλές.
Κάθε τόσο γράφεται ότι μελετάται μείωση της σχολικής ύλης και επιλογή αυτής που προωθεί την κριτική σκέψη.
Σ’ αυτή που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή, με την κατάλληλη διδασκαλία στην αίθουσα, να αποφύγει το φροντιστήριο να ανέβει βαθμίδα.
Να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για το παιχνίδι των μαθητών.
Φαίνεται ότι είναι δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.
Προσκρούουν συνήθως στην άρνηση αυτών που καλούνται να τις υλοποιήσουν.
Αναγνωρίζεται όμως ότι υπάρχουν επιτυχημένα προγράμματα σχολικά σε κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.
Μια αντιγραφή επιτυχημένου προγράμματος, οι δείκτες δείχνουν πόσο επιτυχές είναι, γιατί αργεί;
Οι ευχές για γόνιμη σχολική χρονιά, είναι πάντα εγκάρδιες.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ναυπακτίας, τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνοντας την ημερίδα «Εκπαίδευση και Εργασία: Η γυναίκα στο Επίκεντρο» την Κυριακή, 8 Μαρτίου, στο κτήριο «Ναυπακτία» (Λιμάνι Ναυπάκτου), στις 18:30′. Στόχος είναι η ενημέρωση γύρω από τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, τις διαθέσιμες δυνατότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών.
Σε μια εποχή που οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας μεταβάλλονται διαρκώς, η ημερίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό πυρήνα ενημέρωσης και διαλόγου. Μέσα από τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ανταλλαγή εμπειριών, θα αναδειχθούν οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο, οι δυνατότητες εκπαίδευσης και επανακατάρτισης, καθώς και οι προοπτικές προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός ανοιχτού και φιλικού χώρου, όπου κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής διαδρομής, θα μπορεί να θέσει προβληματισμούς και ερωτήματα, να ενημερωθεί και να ανακαλύψει νέες ευκαιρίες.
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ομιλητές με σημαντική εμπειρία στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας υπεύθυνη για θέματα Ισότητας, Άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων και των Φυλετικών Διακρίσεων και Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας κ.Αμαλία Βούλγαρη, η Διδάκτωρ Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου κ.Ισμήνη Καβαλλάρη, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ναυπάκτου κ.Βαγγέλης Μακρυγιώργος, οι Εκπρόσωποι της ΔΥΠΑ Ναυπάκτου κ.Ελένη Μαρτσούκα καικ.Χρήστος Κουτσογιάννης και η Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ναυπακτίας με MSc Κοινωνικής Πολιτικής, κ.Δήμητρα Χαμηλού.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ναυπακτίας και στους στόχους που έχουν τεθεί για την προώθηση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση της γυναίκας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.
Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου και συνολικά για τον αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής.
Υπεγράφη η χρηματοδότηση ενός μεγάλου και πολυ αναμενόμενου έργου αθλητικών υποδομών από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Ιωάννη Βρούτση.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε το ποσό των 2.680.000 ευρώ για το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, που αφορά την ανακατασκευή της κερκίδας και την αναβάθμιση των λοιπών υποδομών του Σταδίου.
Πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των αθλητών και των σωματείων της περιοχής μας.
Η συνεργασία του Προέδρου Χρήστου Παΐσιου και των μελών της Επιτροπής Διοίκησης του Σταδίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση αποδεικνύει ότι με σχέδιο, επιμονή και συντονισμένες ενέργειες μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
Η ολική αναβάθμιση του Σταδίου αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστικά τα αθλητικά σωματεία, να βελτιώσει τις συνθήκες άθλησης για τους νέους μας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων.
Παράλληλα, προχωρά και η αποκατάσταση της πίστας Κανόε Καγιάκ στον Εύηνο ποταμό, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση του αθλητικού χάρτη της περιοχής.
Το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου περνά σε μια νέα εποχή!
Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δικαίωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ. Κόντρα στους ψίθυρους, ακόμη και από οπαδούς της παράταξης , που έλεγαν ότι η υπόθεση κούρασε.
Κρίθηκαν ένοχοι οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τις υποκλοπές, μέσω του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
Η υπερασπιστική τους γραμμή δεν κατάφερε να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ώστε η ποινή να μετριασθεί.
Η υπόθεση των υποκλοπών, ίσως νομίζει κανείς ότι τελειώνει με την επιβολή των αυστηρών ποινών.
Όχι βέβαια. Μάλλον τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται το μέγεθος της σοβαρότητας.
Γιατί ο Εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε τα πρακτικά της δίκης να διαβασθούν στην αρμόδια Εισαγγελία. Να διερευνηθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην όλη υπόθεση.
Η πρόταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Και το σημαντικότερο. Να ερευνηθεί αν υπάρχει και το αδίκημα της κατασκοπείας στην όλη παράνομη δραστηριότητα.
Την απόφαση, οι πολλοί την κρίνουν ιστορική, η κοινωνία τη δέχτηκε με ξεχωριστή χαρά. Γιατί υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη.
Όμως τώρα κορυφώνεται η πεποίθηση ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Δικαστές.
Ελεύθεροι στη συνείδησή τους να κρίνουν όπως επιβάλλουν οι νόμοι και όπως καταδεικνύεται από την εξέλιξη της δίκης.
Τα ονόματα των Δικαστών του κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΣΚΙΑΝΑΚΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ, έχουν την τιμητική τους.
Διαγράφονται οι μέχρι τώρα ψίθυροι, ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν δικαστές.
Επιβεβαιώνεται με σαφήνεια, ναι, στην Αθήνα υπάρχουν Δικαστές.
Γιατί από το σύνολο της κοινωνίας χαιρετίσθηκε η ετυμηγορία των Δικαστών.
Πριν από δύο περίπου χρόνια, ύστερα από συνεχείς και σθεναρές παρεμβάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δύο νέοι δικαστές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε καταγγελία εναντίον των τεσσάρων που καταδικάσθηκαν.
Τότε, σαν από μηχανής Θεός, με παρέμβαση ανώτερο κλιμακίου, αφαιρείται από τους δικαστές η υπόθεση.
Φυσικά ανατίθεται σε άλλο ανώτερο δικαστή.
Με το αιτιολογικό μάλιστα της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Κάποια ένοχα στοιχεία οδήγησαν την υπόθεση στο πλημμελειοδικείο. Και ιδού το αποτέλεσμα.
Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός επιθυμεί η Δικαιοσύνη να είναι πραγματικά ανεξάρτητη.
Τα κόμματα εξουσίας στα προγράμματά τους διαβεβαιώνουν.
Σέβονται την ανεξαρτησία της, πιστεύουν σε αυτή και υπερτονίζουν.
Καμία παρέμβασης στη λειτουργία της.
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;
Η απάντηση αφήνεται στην κρίση των αναγνωστών.
Ο δικηγόρος του ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, κ. Χρήστος Κακλαμάνης έκανε λόγο για «απόφαση σταθμό για τη Δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου στη χώρα μας».
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι ο στέρεος πυλώνας της Δημοκρατίας.
Κάθε διασάλευσή του, εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.