Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες;

Published

on

Δομικός, λειτουργικός ή εκλογικός ο τελευταίος ανασχηματισμός; Ευέλικτο και νέο ή πολυδαίδαλο και βαριά φορτωμένο κυβερνητικό σχήμα; Ανάλογα με τον τρόπο που βλέπει και ερμηνεύει κανείς τα πράγματα δίνει τη δική του άποψη.    Εξάλλου η δημοκρατία ακριβώς σε αυτό στηρίζεται, στον πλουραλισμό.

Ο ανασχηματισμός εξάλλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανασύνταξη δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου. Και στην πολιτική ιστορία της χώρας μας κι όχι μόνο,   ο  στόχος είναι η νίκη στις εκλογές.

Πώς επιτυγχάνεται η νίκη; Το επιθυμητό θα ήταν με σκληρή δουλειά και ορατά αποτελέσματα. Στην πολιτική όμως η νίκη τις περισσότερες φορές συνδέεται με συμμαχίες και ισορροπίες, με δυνατές μεταγραφές ή τρανταχτές καρατομήσεις και τα τελευταία χρόνια με δυνατά εκλογικά επιτελεία και επικοινωνιακά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό αναιρούνται και εύκολα ξεχνιούνται υποσχέσεις και δεσμεύσεις για  μικρά ευέλικτα σχήματα με τεχνοκρατικό προσανατολισμό προκειμένου να συσπειρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη νίκη.

Αυτή η λογική δεν περιορίζεται μόνο στο κεντρικό κράτος αλλά διαποτίζει όλο το σύστημα φτάνοντας μέχρι και την τελευταία κοινότητα. Ποιοι επιλέγονται ως υποψήφιοι; Τα «γκεσέμια». Ποιοι εκλέγονται; Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη πελατειακή σχέση με την κοινωνία.  Ποιοι αξιοποιούνται μετεκλογικά; Όλοι όσοι θα συμβάλλουν στην επόμενη νίκη.

Αντίστοιχα των πολυπληθών κυβερνητικών σχημάτων είναι τα περιφερειακά και τα δημοτικά σχήματα. Αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, συνεργάτες, πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων και δημοσίων εταιρειών στο ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος. Επειδή έτσι είναι πιο αποτελεσματικό το εκάστοτε σχήμα ή επειδή έτσι  διασφαλίζονται οι υποστηρικτές για τις επερχόμενες εκλογές;                                                         Η ζυγαριά γέρνει στη δεύτερη εκδοχή. Όσοι περισσότεροι παίρνουν θέση  και ακόμα καλύτερα έμμισθη, όσοι παίρνουν αξιώματα και όσοι θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με κάποια απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τόσο περισσότεροι  θα συστρατευθούν στον κοινό αγώνα ώστε στη νέα περίοδο να εξασφαλίσουν τα κεκτημένα ή να τα διευρύνουν.

Τα παρατράγουδα βέβαια αρχίζουν την περίοδο των ανασχηματισμών και των αλλαγών από κάποιους που φεύγουν και αντικαθίστανται.  Σε τοπικό επίπεδο σε κάθε δημοτική περίοδο οι δυσαρέσκειες εμφανίζονται λίγο πριν ή μετά τις αλλαγές που γίνονται στη διοίκηση του δήμου. Τότε αρχίζει η κριτική που φτάνει μέχρι και καταγγελίες, τότε αρχίζουν  οι μετακινήσεις  από τη μια παράταξη σε άλλη που τους υπόσχεται μεγαλύτερη θητεία σε αξιώματα.

Κάποιοι βέβαια πιο προνοητικοί και καλοί παίκτες λόγω μακράς εμπειρίας, λίγο πριν το νήμα ανεξαρτητοποιούνται και έτσι βγάζουν από πάνω τους τη «ρετσινιά» της αποπομπής και προχωρούν στο επόμενο βήμα. Αυτά είναι γνωστά και η κοινωνία τα έχει ζήσει σε πολλές παραλλαγές τους.

Για το λόγο αυτό ορισμένοι δήμαρχοι αφήνουν τα πράγματα ως έχουν για να μη δημιουργήσουν αντιδράσεις στο παραταξιακό τους σχήμα, Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια και εφησυχασμό ακόμα και σε αλαζονεία.

Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες και όπλο τον αιφνιδιασμό, γιατί δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνουν εκλογές.

Στην αυτοδιοίκηση όμως που η ημερομηνία των εκλογών είναι προσδιορισμένη το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού χάνεται,  γι’ αυτό το βλέμμα των τοπικών αρχόντων από την αρχή της θητείας τους είναι αποκλειστικά στραμμένο στην κάλπη.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Τι ισχύει φέτος, τι θα ισχύσει το 2022

Published

on

By

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ-αλλαγές
Νέα δεδομένα για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «φέρνει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 

Αν και δεν πρόκειται για αλλαγές στον τρόπο πραγματοποίησης των εξετάσεων αυτών καθ’ εαυτών, σε συνδυασμό όμως με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από προηγούμενα νομοσχέδια και σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, προκύπτουν εύλογες απορίες για το τι θα ισχύσει εν τέλει για τις φετινές Πανελλαδικές και τι για εκείνες της επόμενης χρονιάς.

Από φέτος (Πανελλαδικές 2021), το σύστημα εξετάσεων είναι ενιαίο και θα αφορά όλους τους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι η χρονιά ήταν μεταβατική και έτσι υπήρχαν υποψήφιοι που έδιναν με το «παλαιό» και άλλοι που έδιναν με το «νέο» σύστημα.

Παρακάτω, ακολουθούν ομαδοποιημένα τα ισχύοντα για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και για εκείνες του 2022. Με επιφύλαξη, ωστόσο, των όσων περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, καθώς υπάρχει πιθανότητα επεξεργασίας των εν λόγω διατάξεων μέχρι την ψήφισή του στη Βουλή όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (4). Επιπλέον των μαθημάτων αυτών, είναι τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο, μουσικές δεξιότητες) και οι πρακτικές δοκιμασίες (για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ).

Δύο μαθήματα ανά Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικότερα:

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Αρχαία Ελληνικά (1,3) και η Ιστορία (0,7).

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Μαθηματικά (1,3) και η Φυσική (0,7).

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), συντελεστή βαρύτητας έχουν η Βιολογία (1,3) και η Χημεία (0,7).

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Μαθηματικά (1,3) και η Οικονομία (0,7).

Επιπλέον, από φέτος θα ισχύσει ο νέος τρόπος καθορισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. Με βάση το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να ισχύσει άμεσα, θα θεσπιστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η διαδικασία υπολογισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

Για παράδειγμα, εάν ο Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 11/20 και το πανεπιστημιακό τμήμα έχει ορίσει το Χ% στο 90% του ΜΟ, η ΕΒΕ για το συγκεκριμένο τμήμα θα είναι 9,9.

Σημειώνεται, ότι από το υπουργείο θα είναι καθορισμένο το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ), μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιλογή του κάθε τμήματος.

Χρονολογικά, αρχικά το κάθε τμήμα θα ορίζει το ποσοστό Χ% πριν από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχοντας υπ’ όψιν στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, που θα έχουν δοθεί από το υπουργείο στα πανεπιστήμια νωρίτερα. Στη συνέχεια, θα βγαίνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων και θα υπολογίζονται τα μόριά τους. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινώνεται μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων. Όσον αφορά στην υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων, αυτή θα γίνεται μετά την ανακοίνωση της ΕΒΕ. Για την φετινή χρονιά δεν προβλέπεται αλλαγή στη διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού.

Ωστόσο, βάσει του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, από φέτος θα δοθεί επιπλέον η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για όσους τελειόφοιτους ή υποψήφιους Πανελλαδικών Εξετάσεων ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ. Η εισαγωγή θα γίνεται με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Τι θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (4), με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές 2022, όμως, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης, στις Πανελλαδικές 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι -σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ψηφιστούν φέτος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο- θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του.

Η διαδικασία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα ισχύσει επίσης στις Πανελλαδικές 2022.

Ωστόσο, για την χρονιά αυτή θα ισχύσει για πρώτη φορά ο νέος τρόπος υποβολής Μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β’ φάση. Στη φάση αυτή, οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους (με προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος).

Τέλος, και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τι γίνεται με την άρση πολεοδομικών απαλλοτριώσεων από τους Δήμους

Published

on

By

Ζητείται αποτελεσματική και άμεσης εφαρμογής λύση για  χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών που παραμένουν δεσμευμένα επί δεκαετίες από τους δήμους της χώρας χωρίς να αξιοποιούνται, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες σε ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε επιστολή της προς την νέα  πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ,  για όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητάει επειγόντως να θεσμοθετηθεί η αυτοδίκαιη άρση των πολυετών πολεοδομικών δεσμεύσεων ακινήτων από τους ΟΤΑ. Δυστυχώς, ούτε ο νέος πολεοδομικός νόμος δεν θεραπεύει το πρόβλημα και οι σχετικές διατάξεις του,  σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες αναπαράγουν τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.

Χιλιάδες ακίνητα δεσμευμένα

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους. Και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, εφόσον –στις περισσότερες περιπτώσεις- οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. δεν προβαίνουν στην άμεση άρση της πολεοδομικής δέσμευσης, αλλά επανεξετάζουν το θέμα, αξιώνοντας από τον πολίτη να εμπλακεί σε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες σχεδόν πάντοτε έχουν ως αποτέλεσμα την επανεπιβολή της πολεοδομικής δέσμευσης!

Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει πολλές φορές και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο έχει εκδώσει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας (βλ. από την ιδιαίτερα πρόσφατη νομολογία την υπόθεση Πιαλόπουλος 1 και 2 κατά Ελλάδας, καθώς και Βλαστάρης κατά Ελλάδας στην οποία μάλιστα το Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση 620.000€, αν δεν υλοποιηθεί άμεσα η άρση της πολεοδομικής δέσμευσης!).

Άρση των δεσμεύσεων

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει  «την άρση των δεσμεύσεων αυτών να γίνεται αυτοδίκαια χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε διαγνωστική διοικητική διαδικασία και για τις αποδεσμευόμενες ιδιοκτησίες να εκδίδονται οικοδομικές άδειες με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής και όχι ειδικά και τιμωρητικά μειωμένοι όροι που απαξιώνουν την ιδιοκτησία».

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Ναυπακτίας εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Published

on

By

Σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο κ.Βασίλη Γκίζα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, στο Δημαρχείο Ναυπακτίας για το βέλτιστο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.  Σε αυτή συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Πλατάνου και Πυλήνης κ.κ. Θανάσης Κούκουνας και Ηρακλής Μουχτούρης αντίστοιχα, ο Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Μπέκος και ο Υποδιοικητής κ. Θανάσης Χριστοβασίλης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου κ. Παναγιώτης Κυρίτσης και εκ μέρους του Τμήματος Τροχαίας Ναυπάκτου η κ. Αμαλία Αναστασίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος κ.Γκίζας κάλεσε όλους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να δημιουργηθούν και ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη μετακινούνται χωρίς λόγο.  Αν πρόκειται ωστόσο να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα, να έχουν ενημερώσει τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν και να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε αναφορά συμβάντος λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά απευθείας με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Συμβούλους ή τους Προέδρους των Κοινοτήτων τους.

Δήμαρχος Ναυπακτίας, Γκίζας Βασίλης 6945895556
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κοτρωνιάς Θωμάς 6974058745
Αντιδήμαρχος ΔΕ Αποδοτίας, Παπαϊωαννίδης Γιάννης 6947321545
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΔΕ Πλατάνου Κούκουνας Αθανάσιος 6972859051
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΔΕ Πυλήνης Μουχτούρης Ηρακλής 6987480417

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου: 2634022199

Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου: 2634023003

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ