Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μηδέν εις το πηλίκον» από την συνεδρίαση ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ

Published

on

Σε απολύτως εθιμοτυπικό επίπεδο κινήθηκε η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Το “παρών” έδωσαν για περίπου 40 λεπτά ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης & Εκλογών και ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης.

Απηύθυναν στους Αιρετούς ένα σύντομο χαιρετισμό ελάχιστων λεπτών/δευτερολέπτων ο καθένας, χωρίς να εισέλθουν στην ουσία των πολιτικών που θα εφαρμόσουν, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους και χωρίς να ακουστεί καμία λεπτομέρεια για κανένα από τα κρίσιμα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Αρκέστηκαν σε γενικόλογες αναφορές, με τον Υπουργό να υπόσχεται την “Άνοιξη” της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να πετύχουμε μια νέα Άνοιξη στην Αυτοδιοίκηση τη στιγμή που θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ύπαρξη της ελεύθερης Ελλάδας ».

Ακόμα και για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, η σημερινή συζήτηση μόνο διαβούλευση δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς δεν ακούστηκε κανένα στοιχείο περισσότερο από αυτά που ο Υπουργός έχει ήδη (επανειλημμένως και με την ίδια διατύπωση) αναφέρει στη Βουλή και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των τελευταίων ημερών.  Και αυτό παρά το ότι έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι είναι ήδη «έτοιμοι».

Από τις Παρατάξεις της ΚΕΔΕ, απόντες ήταν οι Επικεφαλής των Παρατάξεων “Νέα Αυτοδιοίκηση” ( κ. Γ. Ιωακειμίδης) και “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” (κ. Δ. Μπίρμπας).

Ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, Απόστολος Κοιμήσης, έθεσε εν περιλήψει τα κεντρικά αυτοδιοικητικά θέματα που προέκυψαν ιδίως από τις προγραμματικές δηλώσεις.  Έκανε μνεία π.χ. στην κυβερνητική εξαγγελία μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/2016), στη ασφυκτική γραφειοκρατία, στην αναγκαία διακριτότητα των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επανέφερε την πρόταση στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων να ισχύσει ό,τι έβγαλε η κάλπη, δηλαδή να είναι Πρόεδρος αυτός που ο λαός εξέλεξε πρώτον.  Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει την υποβάθμιση του ΥΠΕΣ στη σειρά τάξης των Υπουργείων, που ραγδαία καταποντίστηκε από την πρώτη στη δωδέκατη θέση (εξέλιξη που έχετε διαβάσει στον AIRETO ).

Από το “Συντονισμό Αιρετών” ο Τ. Κανταράς τυπικά ευχήθηκε και αυτός οι Υπουργοί να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για το καλό της Αυτοδιοίκησης, αναπτύσσοντας ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό θα συμβεί, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, η στρατηγική είναι ήδη γνωστή (μνημονιακοί νόμοι, μεσοπρόθεσμο, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ περιοριστικές πολιτικές).

Η κα Παντελάκη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστήριξε ότι «το θέμα της κυβερνησιμότητας δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο αυτή τη στιγμή που έχουμε στο χώρο των Δήμων», αναφέροντας ενδεικτικά σειρά προβλημάτων, όπως οικονομικάκαι θέματα προσωπικού.

Κλείνοντας, ως “είδηση” της συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την εισαγωγική του ενημέρωση προς το Δ.Σ., όπου έκανε λόγο για «νομοθετική πρωτοβουλία» που πρόκειται να κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Η ρύθμιση, όπως περιέγραψε, αναμένεται να είναι στην κατεύθυνση «αναστολής» εφαρμογής μόνο στους Δήμους όπου το Υπουργείο θα διαπιστώσει δυσχέρειες πρακτικής εφαρμογής (έλλειψη αιθουσών) που δεν είναι χρονικά εφικτό να αντιμετωπιστούν.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισορροπιστές… !

Published

on

By

Η πρόσβαση στο ρολόι της Ναυπάκτου, τον γνωστό Σεραφείμ, από την ανατολική πλευρά προσφέρει εξαιρετικό θέαμα, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη.

Αν τυχόν ο επισκέπτης όμως είναι και κάποιας ηλικίας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το πάλαι ποτέ προστατευτικό κάγκελο είναι σε άθλια κατάσταση, με το κενό  να  χάσκει  έτσι και δεν έχεις ισορροπία…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για μια τρύπα !!!

Published

on

By

Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί! Με το που πεζοδρομούνται οι παραλίες της Ψανής και του Γριμπόβου, πολλοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στις μπάρες και καμαρώνουν μάλιστα, ως οι μοναδικοί ξύπνιοι που βρήκαν θέση.

Αν χρειαστεί να περάσει κάποιο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα στον παραλιακό δρόμο, θα ψάχνει τα στενά να βρει που υπάρχει τρύπα…

Τις προάλλες το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην παραλία στο Γρίμποβο καθώς ασθενοφόρο έψαχνε την… τρύπα για να παραλάβει ασθενή!

Από την άλλη, σε τρύπα έπεσε το πόδι παραθεριστή, που αμέριμνος περπατούσε στο ξύλινο πάτωμα – παγίδα στο Γρίμποβο. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ως πότε όμως θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσλαμβάνονται 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για την Πολιτική Προστασία

Published

on

By

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ν.4623/2019) επήλθαν σημειακές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχάς, συστήνεται “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”.  Πρόκειται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, για διεύρυνση των συντονιστικών μηχανισμών του Κράτους και έργο του θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτροπής επέλευσης της επικίνδυνης καταστάσεως ή αποκατάστασης της δημιουργηθείσας ζημίας.

Για το Συντονιστικό Όργανο, δημιουργείται μία θέση Διοικητή, για την οποία θα επιλέγεται “πρόσωπο εγνωσμένου κύρους”, με διορισμό (σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή ανάθεση καθηκόντων. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία του Διοικητή εκτιμάται στις 39.000 ευρώ περίπου (Έκθεση ΓΛΚ).

Ταυτοχρόνως, σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται μία θέση “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”, για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι νέες θέσεις ΔΕΝ προσμετρώνται στον αριθμό των Συμβούλων και Συνεργατών που ήδη προβλέπονται για τους Περιφερειάρχες στο αρ.243 του ν.3852/2010.

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα επιλέγονται και διορίζονται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΗΣ γνώμης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (β’ εδάφιο παρ.4 αρ.93).

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα ξεκινά με δημόσια γνωστοποίηση διά του τύπου, από τον Περιφερειάρχη. Θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), η διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της περιφερειακής περιόδου εντός της οποίας προσλήφθηκαν.  Θα παύουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα απολύονται, αυτοδικαίως, αμέσως μόλις ο Περιφερειάρχης που τους προσέλαβε, παύσει να ασκεί, για οποιονδήποτε λόγο, τα καθήκοντά του.

Οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές θα έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ