Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Σειρά της Εκκλησίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαλόγου με την Πολιτεία

Published

on

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται  στο ethnos.gr,  ο Mητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφέρει, σχετικά με το ζήτημα του διαλόγου  μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, μετά και την αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

«Με τη νέα κυβέρνηση τα θέματα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους λαμβάνουν άλλη τροπή. Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σαφώς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει ό,τι έλεγε προεκλογικά.

Είναι γνωστόν ότι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο διάλογο Εκκλησίας και Κράτους για επίλυση είναι δύο σοβαρά θέματα.

Το πρώτο θέμα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ του 2018, οι οποίες έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών αντισυνταγματικό. Μέλημά μας είναι φυσικά να συμμορφωθούμε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Συγχρόνως τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι αφ’ ενός μεν να συμμορφωθεί «απόλυτα με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», αφ’ ετέρου δε να γίνει «το μάθημα των Θρησκευτικών πιο ελκυστικό για τους μαθητές».

Να θυμίσω ότι αναμένεται και μία άλλη απόφαση του ΣτΕ για τα προγράμματα του Κώστα Γαβρόγλου.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάρχουν δύο τύποι προγραμμάτων των Θρησκευτικών. Ο ένας τύπος είναι το πρόγραμμα, που ίσχυε πριν το 2016, το λεγόμενο Αναλυτικό Πρόγραμμα, που οι μέχρι τότε αποφάσεις του ΣτΕ το θεωρούσαν ως συνταγματικό. Ο άλλος τύπος είναι το Πρόγραμμα Σπουδών, που οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ το έκριναν αντισυνταγματικό. Αν δεν γίνει αυτή η διάκριση μεταξύ των δύο Προγραμμάτων, το θέμα δεν θα λυθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη λεγόμενη διόρθωση του Προγράμματος Σπουδών, που είναι αντισυνταγματικό, και πρέπει να προετοιμαστεί για διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του προηγουμένου Αναλυτικού Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 9η Μαρτίου 2016, της οποίας ήμουν εισηγητής, διότι φαίνεται καθαρά ότι η πρόταση και η απόφαση εκείνη ήταν η πιο ρεαλιστική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣτΕ, και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

Το δεύτερο θέμα για το διάλογο μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι η «πρόθεση» για συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού της 6ης Νοεμβρίου 2018. Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει σαφής και ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 20ης Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με  την απόφαση αυτή, η Ιεραρχία εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα κάνει διάλογο με την Πολιτεία σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων και την εκκλησιαστική περιουσία.

Αυτό σημαίνει ότι η μισθοδοσία των κληρικών δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Πολιτεία, γιατί και πάλι η υπουργός δήλωσε: «Οι κληρικοί παραμένουν στη μισθοδοσία του Δημοσίου» και τα άλλα ζητήματα θα κριθούν νομοθετικά.

Επομένως, όπως φάνηκε από την Επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας και Κράτους της οποίας ήμουν πρόεδρος εκ μέρους της Εκκλησίας, τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία και πρέπει να είναι η βάση του διαλόγου, είναι η de jure ρύθμιση των ήδη de facto οργανικών θέσεων των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το έτος 1952 και εντεύθεν. Ακόμη θα πρέπει να ρυθμιστεί  νομοθετικά ότι η μισθοδοσία των εφημερίων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων γίνεται από το Κράτος για την απαλλοτριωθείσα και μη αποζημιωθείσα περιουσία προ του 1939.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθεί η Εκκλησία, ώστε να είναι σύμφωνη με τον εαυτό της, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα, αλλά και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους της, που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της, και τώρα είναι η σειρά της Εκκλησίας να κάνει το ίδιο, δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαλόγου, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεραρχίας του Μαρτίου 2016 και του Μαρτίου 2019.

Η σαφής γνώση των θεμάτων από πλευράς της Εκκλησίας θα οδηγήσει στην επίλυσή τους, ενώ η σύγχυση θα τα περιπλέξει ακόμη περισσότερο σε βάρος της αλήθειας.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα τεθούν στο διάλογο Εκκλησίας και Κράτους, αλλά αυτά τα δύο, δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οργανικές θέσεις των κληρικών με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και ασχολήθηκα διεξοδικώς με αυτά».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 238 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 238ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Σε ρυθμούς European Formula Kite η Ναύπακτος:

Σχεδόν 140 αθλητές που εκπροσωπούν 39    χώρες από κάθε ήπειρο συμμετέχουν και  αγωνίζονται στο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Formula Kite» στη Ναύπακτο αυτή την εβδομάδα. Το πρωτάθλημα που πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, στον κόλπο της Ναυπάκτου, είναι ένα δυνατό τεστ πριν από τους Παγκόσμιους αγώνες Formula Kite που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία σε λίγες εβδομάδες…

#   Μπαράζ ανακοινώσεων για ΟΕΥ και Δημοτική αστυνομία :

Την συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας, που κατέληξε συζήτηση για την επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας, ακολούθησε…

#   Τον Οκτώβριο ψηφίζει η Βουλή για τη Δημοτική Αστυνομία:

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία. Θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή…

#   «Βοήθεια στο σπίτι»: Το ΣτΕ φέρνει τα πάνω κάτω στην μοριοδότηση:

Άκυρη κρίθηκε από το ΣτΕ η μοτιοδότηση των ήδη εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 50% των θέσεων, σύμφωνα…

#   Με το βλέμμα στην κάλπη…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :   

Μιλούσαμε τους  προηγούμενους μήνες  για αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση και προσφυγή στις κάλπες ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης έναντι των αντιπάλων. Στην αυτοδιοίκηση όμως που η ημερομηνία των        εκλογών…

#   «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», αλλάζει το κέντρο της Ναυπάκτου:

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οδό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό      Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις…

#   Φωκίων Ζαΐμης: «Με διάλογο και συνεργασία μπορούμε να συνδέσουμε την  τεχνολογία με την εκπαίδευση και την εργασία» :

Στο 7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, τονίζοντας ότι η επιστήμη και η τεχνολογία…

#   Πέτυχαν το στόχο τους!  :

Πετυχαίνοντας το στόχο τους,  για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία  στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι «2οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας», όλων των      κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών. Με τις απονομές…

#  Ιωάννα Μαρή:  «Προγεννητική Αγωγή, τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου»:

Συνέντευξη στο Nafsweek.gr  της προέδρου της «Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής     Αγωγής», με στόχο την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας για την προετοιμασία των μελλοντικών γονέων  για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το κέντρο της πόλης αλλάζει

Published

on

By

Ανοικτό-κεντρο-εμποριου-ναυπακτος
Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οσό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις   και στις  οδούς  Καλαντζοπούλου,  Επισκόπου Δαυίδ-τμήμα από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Ν.Μπότσαρη και  Κορυδαλλέως -από την Οδό Θ.Νόβα έως την Οδό Καθ. Δωριέων
Το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», με αρχικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ο Ερμής» και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ