Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Σειρά της Εκκλησίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαλόγου με την Πολιτεία

Published

on

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται  στο ethnos.gr,  ο Mητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφέρει, σχετικά με το ζήτημα του διαλόγου  μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, μετά και την αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

«Με τη νέα κυβέρνηση τα θέματα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους λαμβάνουν άλλη τροπή. Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σαφώς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει ό,τι έλεγε προεκλογικά.

Είναι γνωστόν ότι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο διάλογο Εκκλησίας και Κράτους για επίλυση είναι δύο σοβαρά θέματα.

Το πρώτο θέμα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ του 2018, οι οποίες έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών αντισυνταγματικό. Μέλημά μας είναι φυσικά να συμμορφωθούμε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Συγχρόνως τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι αφ’ ενός μεν να συμμορφωθεί «απόλυτα με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», αφ’ ετέρου δε να γίνει «το μάθημα των Θρησκευτικών πιο ελκυστικό για τους μαθητές».

Να θυμίσω ότι αναμένεται και μία άλλη απόφαση του ΣτΕ για τα προγράμματα του Κώστα Γαβρόγλου.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάρχουν δύο τύποι προγραμμάτων των Θρησκευτικών. Ο ένας τύπος είναι το πρόγραμμα, που ίσχυε πριν το 2016, το λεγόμενο Αναλυτικό Πρόγραμμα, που οι μέχρι τότε αποφάσεις του ΣτΕ το θεωρούσαν ως συνταγματικό. Ο άλλος τύπος είναι το Πρόγραμμα Σπουδών, που οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ το έκριναν αντισυνταγματικό. Αν δεν γίνει αυτή η διάκριση μεταξύ των δύο Προγραμμάτων, το θέμα δεν θα λυθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη λεγόμενη διόρθωση του Προγράμματος Σπουδών, που είναι αντισυνταγματικό, και πρέπει να προετοιμαστεί για διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του προηγουμένου Αναλυτικού Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 9η Μαρτίου 2016, της οποίας ήμουν εισηγητής, διότι φαίνεται καθαρά ότι η πρόταση και η απόφαση εκείνη ήταν η πιο ρεαλιστική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣτΕ, και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

Το δεύτερο θέμα για το διάλογο μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι η «πρόθεση» για συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού της 6ης Νοεμβρίου 2018. Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει σαφής και ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 20ης Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με  την απόφαση αυτή, η Ιεραρχία εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα κάνει διάλογο με την Πολιτεία σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων και την εκκλησιαστική περιουσία.

Αυτό σημαίνει ότι η μισθοδοσία των κληρικών δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Πολιτεία, γιατί και πάλι η υπουργός δήλωσε: «Οι κληρικοί παραμένουν στη μισθοδοσία του Δημοσίου» και τα άλλα ζητήματα θα κριθούν νομοθετικά.

Επομένως, όπως φάνηκε από την Επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας και Κράτους της οποίας ήμουν πρόεδρος εκ μέρους της Εκκλησίας, τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία και πρέπει να είναι η βάση του διαλόγου, είναι η de jure ρύθμιση των ήδη de facto οργανικών θέσεων των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το έτος 1952 και εντεύθεν. Ακόμη θα πρέπει να ρυθμιστεί  νομοθετικά ότι η μισθοδοσία των εφημερίων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων γίνεται από το Κράτος για την απαλλοτριωθείσα και μη αποζημιωθείσα περιουσία προ του 1939.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθεί η Εκκλησία, ώστε να είναι σύμφωνη με τον εαυτό της, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα, αλλά και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους της, που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της, και τώρα είναι η σειρά της Εκκλησίας να κάνει το ίδιο, δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαλόγου, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεραρχίας του Μαρτίου 2016 και του Μαρτίου 2019.

Η σαφής γνώση των θεμάτων από πλευράς της Εκκλησίας θα οδηγήσει στην επίλυσή τους, ενώ η σύγχυση θα τα περιπλέξει ακόμη περισσότερο σε βάρος της αλήθειας.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα τεθούν στο διάλογο Εκκλησίας και Κράτους, αλλά αυτά τα δύο, δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οργανικές θέσεις των κληρικών με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και ασχολήθηκα διεξοδικώς με αυτά».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 96ο φύλλο

Published

on

By

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 96ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

 

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#   Χριστουγεννιάτικος μποναμάς το έργο της Ανάπλασης :

Συνάντηση με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών της πόλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Ναύπακτο. Την συνάντηση  η προκάλεσε η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών ώστε να υπάρξει ενημέρωση…

 

#   Ξεσηκώνεται η Ναυπακτία για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα:

Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στον Δήμο Ναυπακτίας μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης και εγκατάστασης 10 νέων αιολικών μονάδων στις περιοχές Πλατάνου και Αποδοτίας.  Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα για αδειοδότηση και  κατασκευή Αιολικού Πάρκου…

 

#   Ο «ΦιλόΔημος» απέθανε, Ζήτω το «4ετές Πρόγραμμα» :

Μετά τον «αυτοδιοικητικό σεισμό» που προκάλεσε στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, με όσα υποστήριξε για το «ΦιλόΔημο», ο υπουργός εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, βάζοντας πρακτικά ταφόπλακα στον ΦιλόΔημο»,  ανέφερε στους Αιρετούς ότι θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα…

 

Τι φέρνει ο προϋπολογισμός στους Δήμους: 

Σειρά αυτοδιοικητικών αναφορών περιλαμβάνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2020, που κατετέθη πρόσφατα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών…

 

#  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ (Άρθρο):

Η θέσπιση και ο εορτασμός κάθε παγκόσμιας ημέρας στόχο θα πρέπει να έχει τον στοχασμό, την ευαισθητοποίηση και εν τέλει τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών και των ανεπαρκειών της σημερινής κοινωνίας για κάθε θέμα που πλέον τιμάται παγκόσμια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις ημέρες…

 

Κι άλλα δύο μεγάλα αθλητικά έργα στον Δήμο Ναυπακτίας :

Με την υπογραφή του  υπουργού Εσωτερικών εγκρίνονται δυο ακόμα έργα για την Ναυπακτία. Τα έργα αφορούν το γήπεδο του Λυγιά και την  δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών στην Αποδοτία

 

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ενωτική Πρωτοβουλία” : Ο δήμος Ναυπακτίας και πάλι ξεχωρίζει, πανελλαδικά

Published

on

By

απλήρωτες-πανελλαδικά-χιλιάδες-σχολικές-καθαρίστριες

Με τον πιο πάνω τίτλο, το γραφείο τύπου της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας“, με αφορμή το γεγονός οτι ενώ πανελλαδικά οι καθαρίστριες των σχολείων παραμένουν απλήρωτες για αρκετούς μήνες, με την εξαίρεση να αποτελούν οι εργαζόμενες στον Δήμο Ναυπακτίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο Τάκης Λουκόπουλος , ευχαριστεί τα στελέχη της Ενωτικής πρωτοβουλίας.

Απλήρωτες παραμένουν πάνω από 9.000 σχολικές καθαρίστριες από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πολλές από αυτές να μη μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Για απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Δεκεμβρίου ετοιμάζονται οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία της χώρας, καθώς παρότι εργάζονται κανονικά από τον Σεπτέμβριο είναι «πάλι απλήρωτες Χριστούγεννα, έχουμε μπει στον τέταρτο μήνα», όπως είπε η κ. Πασχαλίδου, πρόεδρος των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία της Αττικής, «οι καθαρίστριες δουλεύουν, ο μισθός τους δεν μπαίνει».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στον δήμο Ναυπακτίας οι σχολικές καθαρίστριες πληρώνονται κανονικά!

Με πρωτοβουλία των στελεχών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (που ακόμη παραμένουν στις σχολικές επιτροπές του δήμου Ναυπακτίας), καταβάλλονται κανονικά κάθε μήνα τα οφειλόμενα, παρότι από το Δημόσιο δεν έχουν έρθει στον δήμο τα αντίστοιχα κεφάλαια!

Σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, στην Ναυπακτία δεν υπάρχουν απλήρωτες καθαρίστριες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά και την λήξη της θητείας των σχολικών επιτροπών, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος ευχαριστεί τα στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας:

  • Γιώργο Σιαμαντά (πρόεδρο σχολικής επιτροπής Αβάθμιας Εκπαίδευσης),
  • Κώστα Καρακώστα και Νατάσα Γιαννούλου (πρόεδρο και αντιπρόεδρο της σχολικής επιτροπής Ββάθμιας Εκπαίδευσης) για την καλή δουλειά που συνεχίζουν να κάνουν μέχρι και σήμερα στις σχολικές επιτροπές.

Παράλληλα απευθύνει και τις ευχαριστίες του, σε όλα τα μέλη των δύο Επιτροπών για την συνολική τους προσφορά στον δήμο και τον τόπο μας, στην διάρκεια της πενταετούς θητείας τους. Αποχωρούν, έχοντας κάνει καλή δουλειά στα σχολεία, αφήνουν ένα μεγάλο ποσό στα ταμεία των σχολικών επιτροπών, πληρώνοντας έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις τους, ξεπερνώντας ακόμη και τις καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής.

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας”

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Γελοιογραφία της Εβδομάδας

Published

on

By

γελοιογραφία-της-εβδομάδας-πολιτική-Nafsweek-σάτυρα-ναύπακτος

γελοιογραφία-της-εβδομάδας-πολιτική-Nafsweek-σάτυρα-ναύπακτος

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ