Ικανοποίηση αιτήματος της ΠΟΜΑΜΕΑ σχετικά με τις διελεύσεις από τη Γέφυρα οχημάτων των τοπικών δομών ΑμεΑ
H ΓΕΦΥΡΑ συνεχίζει να στηρίζει ενώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
H ΓΕΦΥΡΑ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που έθεσε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων (ΠΟΜΑΜΕΑ), ανέλαβε πρωτοβουλία για την καταγραφή των αναγκών διελεύσεων τριών ενδιαφερομένων τοπικών συλλόγων ΑμεΑ (ΑΛΚΥΟΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ και ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ), προτιθέμενη να επωμισθεί το σχετικό κόστος.
Το πρώτο σχετικό μνημόνιο υπογράφηκε την 30η Μαΐου 2023 μεταξύ της ΓΕΦΥΡΑ και του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στο κτήριο του συλλόγου στη Ναύπακτο, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΦΥΡΑ κ. Πάνο Λούκα και την Πρόεδρο της Αλκυόνης, κ. Βασιλική Παναγοπούλου.
Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν με αυτό τον τρόπο τη συμπόρευσή τους από τα χρόνια της κατασκευής της Γέφυρας, αλλά και μέσω της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» που έχει ιδρύσει η εταιρεία από κοινού με δεκάδες φορείς ΑμεΑ από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΜΕΑ κ. Αντώνης Χαροκόπος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι η διοίκηση της Γέφυρας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Ομοσπονδίας σχετικά με τις διελεύσεις των αναπηρικών οχημάτων που ανήκουν στις τοπικές δομές Ατόμων με Αναπηρία. Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη στη Ναύπακτο, όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη», μία από τις πιο σημαντικές δομές της Δυτικής Ελλάδας, στηρίζοντας το έργο και τις πολύτιμες υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν. Η Ομοσπονδία βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους φορείς- μέλη της, με πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους».
Η κ. Παναγοπούλου (Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΜΕΑ και Πρόεδρος της «Αλκυόνης») τόνισε ότι η ΓΕΦΥΡΑ, και γενικότερα ο Όμιλος VINCI, έχουν επανειλημμένως σταθεί αρωγοί στο έργο της Δομής.
Εκ μέρους της παραχωρησιούχου εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ κ. Πάνος Λούκας δήλωσε: «Ως εταιρεία της VINCI Highways, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έτσι όπως ένας παραχωρησιούχος μπορεί να συνδράμει, στοχεύοντας μεν στην απρόσκοπτη λειτουργία του έργου, την τακτική και επισταμένη συντήρησή του, αλλά και στις υπηρεσίες προς τους χρήστες, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των δομών της περιοχής που παράγουν κοινωνικό έργο».
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2026, οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου – ΣΔΕ, για το σχολικό έτος 2026-2027.
Το σχολείο βρίσκεται και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου (1οςόροφος) στην οδό Νίκου Τσάρα 9, Ναύπακτος.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που εισάγεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025 και του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ανατρέπονται θεμελιωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, παγώνουν επενδύσεις και οδηγείται σε πλήρη αβεβαιότητα η οικοδομική δραστηριότητα σε μικρούς οικισμούς.
Παράλληλα, μπαίνει θέμα συνταγματικότητας και αναλογικότητας, καθώς εφαρμόζονται οριζόντιες ρυθμίσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών περιοχών. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις των αιρετών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας –ΚΕΔΕ.
Επισημάνθηκε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς χιλιάδες ακίνητα, τα οποία επί δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, φορολογήθηκαν ως οικόπεδα και εντάχθηκαν σε δημόσια έργα και δίκτυα, πλέον μετατρέπονται σε μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια. «Πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή ενός καθεστώτος 40 ετών», τόνισαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις ή αντισταθμιστικά μέτρα.
Να σημειωθεί πως υπάρχει απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 26ης Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις:
► διατήρηση των ορίων στους μικρούς οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων,
► ευελιξία στους όρους δόμησης για οικισμούς έως 2.000 κατοίκους,
► του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων στον καθορισμό αρτιότητας,
► επιτάχυνση καταγραφής του οδικού δικτύου,
► και εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για διαβούλευση στα ΤΠΣ.
Έντονο προβληματισμό εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ για τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης και χρηματοδότησης, των Κοινωνικών Δομών των Δήμων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αστάθειας σε αυτές.
Τονίζεται ότι οι πάγιες ανάγκες των Δήμων δεν μπορούν να καλύπτονται με επισφαλείς μορφές εργασίας, ενώ αναδεικνύεται και ο κίνδυνος απώλειας έμπειρου προσωπικού.
Η ΚΕΔΕ ζητά διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας με το υφιστάμενο προσωπικό και ένα σταθερό, βιώσιμο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία σε ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο που κυκλοφόρησε η Κυβέρνηση, με το οποίο αλλάζει το χρονικό διάστημα απασχόλησης και ο τρόπος πληρωμής των μη μόνιμων εργαζομένων στις κοινωνικοπρονοιακές δομές των Δήμων.
Η προτεινόμενη διάταξη του ΥΠΕΣ:
Αποτελεί ευθεία απειλή για τη δημοσιονομική και λειτουργική σταθερότητα των κοινωνικών δομών, καθώς μετατρέπει μια μόνιμη ανάγκη σε “εποχική απασχόληση”.
Αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή ως εποχικό έργο (τύπου δασοπυρόσβεσης). Αν εφαρμοστεί, οι Δήμοι θα βρεθούν με κενές θέσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς και με χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους στην ανεργία.
Η επιβολή νέου συστήματος πρόσληψης (μέσω ΕΕΤΑΑ/ΑΣΕΠ) αγνοεί την 10ετή εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού. Η απώλεια αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες και θα προκαλέσει σωρεία δικαστικών προσφυγών.
Η ΚΕΔΕ δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων και ζητά να διασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους.
Επιπλέον, ζητάμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 4915/2022 στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 102 του Συντάγματος (διοικητική- οικονομική αυτοτέλεια δήμων).
Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη ματαίωσή τους, την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των δομών των Δήμων και την προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτούς.
Ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων είναι αδιαπραγμάτευτος».