Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονόστηλο για την Αρμενία

Published

on

Θα έρθει η ώρα που ο ψυχίατρος του μέλλοντος θα εξετάσει την ιεράρχηση των ειδήσεων στα καλοταϊσμένα ελληνικά  μέσα  της «ενημέρωσης», επί των ημερών.

Και ίσως τότε καταφέρει να εξηγήσει πώς, την ώρα που ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της πατρίδας μας υφίσταται συντριπτικού μεγέθους ήττα από τις δυνάμεις της αναθεωρητικής Τουρκίας, αυτά ασχολούνται με τον…Τράμπ και τον Μέιτζορ, τα λυκόσκυλα του Μπάιντεν, που θα παίζουν ανέμελα επιτέλους στον κήπο του Λευκού Οίκου, όπως και με το αν τα θετά παιδιά της εξωτικής αντιπροέδρου Καμάλα, θα την φωνάζουν «μανούλα», «Μομάλα», «Mama Jama» ή, δεν ξέρω τι άλλο…

  • Την ώρα που ο Καύκασος φλέγεται κι η Αρμενία μόνη και αβοήθητη υποτάσσεται στον Ερντογάν, μιλάμε για απόλυτη δημοσιογραφική παράνοια. Εκτός κι αν δεν είναι παράνοια, είναι κάτι άλλο που λέγεται σκόπιμος αποπροσανατολισμός και δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας ψυχιάτρου…

Σε κάθε περίπτωση, πιστέψτε με, το «μονόστηλο» της Αρμενίας στον ελληνικό τύπο είναι κάτι που ως δημοσιογράφο με κάνει να ντρέπομαι. Με κάνει να ντρέπομαι και ως Έλληνα, γιατί έπρεπε να ξέρουμε πολύ καλά,  τι σημαίνει να πολεμάς ολομόναχος υπέρ βωμών και εστιών. Και να τιμούμε αυτούς που το κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για αδέρφια μας που μάχονται τον προαιώνιο εχθρό.

Πραγματικά διερωτώμαι αν δεν ενδιαφερόμαστε εμείς για την τύχη των Αρμενίων, ποιος θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό τον μαρτυρικό λαό σε ολόκληρη υφήλιο; Και ποιος θα ασχοληθεί στο φινάλε με την δική μας τύχη, αν η μοίρα μας φέρει σύντομα στη θέση τους;

Δεν χρειάζεται προσπάθεια να σας πείσω ότι η περίπτωση της Αρμενίας θα έπρεπε να είναι μια από τις πρώτες ειδήσεις της επικαιρότητας στην Ελλάδα. Γιατί μας αφορά με πολλούς τρόπους. Είναι μια προειδοποίηση που έρχεται από το μέλλον. Και ασφαλώς ένα δράμα που δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Το γιατί, τα ελληνικά μέσα, στην συντριπτική τους πλειονότητα, επέλεξαν την «ευρωπαική γραμμή» κάλυψης των γεγονότων, με πλήρη αποστασιοποίηση από τους πρωταγωνιστές και τις ευθύνες τους, λες και πρόκειται για κάποιο καυγά μεταξύ νομάδων στη Μέση Ανατολή, σηκώνει πολύ συζήτηση. Δεν είναι της παρούσης.

Κρατήστε όμως την σημείωση ότι η ταύτιση της ενημέρωσης στην Ελλάδα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής (βλέπε γερμανικής) πολιτικής ορθότητας σε μία σειρά σημαντικών γεγονότων, από τις αμερικανικές εκλογές, μέχρι την υπόθεση της Αρμενίας, είναι φαινόμενο βαθιά εκφυλιστικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τα εθνικά ανακλαστικά της κοινής γνώμης.

  • Αφήστε που μέσα στην επιδοτούμενη «πολιτική ορθότητα» της Ρωσοφοβίας έφτασαν κάποιες «αναλύσεις» σε συστημικά μέσα ενημέρωσης να ισχυριστούν ότι η Αρμενία «προδόθηκε από την Μόσχα», για αυτό έχασε τον πόλεμο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστροφή της πραγματικότητας. Γιατί μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η μόνη χώρα που τίμησε την υπογραφή της και τις δεσμεύσεις της ήταν η Ρωσία. Η Μόσχα εξαρχής την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας εγγυήθηκε. Όχι του μη αναγνωρισμένου Αρτσάχ. Κι αν δεν ήταν ο Πούτιν, σύντομα οι Τούρκοι θα έκαναν παρέλαση στο Ερεβάν.

Χάρις όμως στο Ρώσο ηγέτη, οι Αρμένιοι φαίνεται πώς κρατούν ένα κομμάτι του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ και, το κυριότερο, διασφαλίζουν την οδική σύνδεση της αυτόνομης επαρχίας με την κυρίως Αρμενία, υπό ρωσική στρατιωτική προστασία.

Αν συνεχιζόταν ο πόλεμος η Αρμενία θα έχανε σε διάστημα ωρών το Στεπανακέρτ με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες, όχι μόνο ένστολων, αλλά κυρίως αμάχων που δεν θα είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ναι, λοιπόν, το «ξανθό γένος» που αποτελεί αντικείμενο εύκολης λοιδορίας από τους νεροκουβαλητές της αντι ρωσικής υστερίας στην Ελλάδα, διέσωσε τους Αρμένιους από τον όλεθρο. Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη σφύριζε αδιάφορα. Για τους Γερμανούς δεν συζητάμε. Απέκλεισαν το ζήτημα από την ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών συναντήσεων και έκαναν ότι δεν έβλεπαν.

Μισούν τους Αρμένιους όπως ακριβώς και οι Τούρκοι και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι μαζί τους συντόνισαν την πρώτη γενοκτονία. Είδαμε όμως και τους Γάλλους. Πιο αδιάφορος…πεθαίνεις. Κάτι γενικόλογες παραινέσεις από τον Μακρόν, αλλά ούτε κουβέντα για έμπρακτη βοήθεια. Άφησε στη τύχη του ένα έθνος χριστιανικό, παραδοσιακά φιλικό προς τη χώρα του.

  • Πολλοί Αρμένιοι έχουν ως δεύτερη γλώσσα τα γαλλικά και η αρμενική διανόηση έχει γαλουχηθεί στην γαλλική κουλτούρα. Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αυτή τη περίοδο στα μαχαίρια με τον Ερντογάν. Κι όμως μόλις που ακούσαμε τη φωνή του. Γεγονός που προϊδεάζει για το τι θα κάνει σε περίπτωση ελληνο-τουρκικής θερμής αντιπαράθεσης.

Απέφυγαν, τέλος, για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά μέσα να προβάλλουν και τα παρατράγουδα στο Ερεβάν. Την μπούκα στην αρμενική βουλή και τις αυθόρμητες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ήττα. Εύλογη η αγανάκτηση, μόνο που επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Νικόλ Πασινιάν, ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν υπήρξε προδότης. Πολέμησε και αντιστάθηκε. Έστειλε τη γυναίκα του και το παιδί του στην πρώτη γραμμή.

Προτίμησε την συνθηκολόγηση όταν είδε πλέον ότι η χώρα του έμεινε μόνη και κινδυνεύει με αφανισμό. Το λάθος του ήταν ότι δεν φρόντισε να ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της Αρμενίας. Αλλά και πάλι, μόλις δύο χρόνια βρισκόταν στην εξουσία. Τι να πούμε κι εμείς για τους δικούς μας, που τα τελευταία 25 χρόνια εκχωρούν εθνική κυριαρχία χωρίς να ακουστεί μπαμ και ταυτόχρονα υπονομεύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, μειώνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

  Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eπιχορήγηση 30.000 ευρώ για άνοιγμα e-shop

Published

on

By

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop ανακοίνωσε ότι έρχονται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά θα αφορούν τη δημιουργία e-shop για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

O υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι έρχεται επιστρεπτέα προκαταβολή 6, ενώ ετοιμάζεται και νέο πρόγραμμα για την εστίαση από το νέο έτος. Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Συζητάμε τι θα ανοίξει και τι επίπτωση θα έχει στη διασπορά του ιού. Αν δεν προτείνουν οι επιστήμονες, δεν θα λάβει απόφαση η κυβέρνηση. Το υπουργείο έχει τα μέτρα πώς και με τι μέτρα θα ανοίξει το καθετί. Αλλά πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ: “Φιμώνουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους στο ΝΗΡΕΑ

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ, αναφέρει σχετικά με τις καταγγελίες εργαζόμενων στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ

 

” Τις τελευταίες μέρες δεχτήκαμε μια σειρά καταγγελιών από εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ. Αφορμή έγγραφο – συμφωνητικό της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ προς τους εργαζόμενους.

Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά η εταιρεία προσπαθεί να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους περί μη διάδοσης εμπιστευτικών πληροφοριών. Βέβαια η εταιρία θεωρεί εμπιστευτικό οτιδήποτε συμβεί στο χώρο εργασίας, είτε με την εταιρία, είτε αφορά εργασιακά ζητήματα.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος να δεσμευτεί με το κατάπτυστο συμφωνητικό ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε τον αφορά.

− Δεν έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στο σωματείο του, σε ένα δικηγόρο, σε μια υπηρεσία, για ζητήματα που αφορούν την εργασία του, καθώς και να μοιραστεί με τους παραπάνω οποιοδήποτε έγγραφο της εταιρείας τον αφορά (σύμβαση, μισθοδοσία κτλ)

− Ο εργαζόμενος ή και το σωματείο δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει εργασιακές συνθήκες που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας.

− Απαγορεύουν στους εργαζόμενους να καταγγείλουν ενδεχόμενες παραβιάσεις, που αφορούν το περιβάλλον ή την ποιότητα των τροφίμων

− Ελέγχουν τον εργαζόμενο ακόμα και για το τι θα πει σε ένα δικαστήριο ή κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό δηλαδή τον ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ.

Η ευχέρεια αυτή της εταιρείας δόθηκε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν μαζί της με τους κατασταλτικούς νόμους και το κύμα τρομοκρατίας, βίας και απαγορεύσεων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Απαιτούμε από τη διοίκηση να αποσύρει το έγγραφο και να θεωρηθούν άκυρες όσες υπογραφές εργαζομένων κατάφεραν να αποσπάσουν.

Στόχος τους είναι να φιμώσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε τέτοιες ενέργειες, να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και από κοινού να αντιδράσουν. Στεκόμαστε δίπλα τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σήμερα και στο μέλλον.

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ”

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, για το Lockdown

Published

on

By

Επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει η  παράταση του lockdown.

Το πακέτο Δεκεμβρίου περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και παράταση στην ημερομηνίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας καθώς και πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά. Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προβλέπει: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το ρεκόρ που καταγράφεται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και συνεχίζουν να υποβάλλονται στον τέταρτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων εκτίναξε τον προϋπολογισμό  της επιστρεπτέας  προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ. H  πλατφόρμα myBussinessSupport είχε δεχθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις ενώ μέσα σε μια εβδομάδα πληρώθηκαν 319.835 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 1,53 δις. ευρώ συνολικά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο «κουμπαράς» των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση.  Με την αύξηση πάντως του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ, θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο.  Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο.. Στον κύκλο αυτό θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown. Ετσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού:  Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή. Μένει να αποφασιστεί εάν οι  αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των επιδομάτων να γίνει με βάση τα 800 ευρώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των 534 ευρώ.

Ενοίκια: «Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Πάγωμα» φορολογικών οφειλών: Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επίδομα θέρμανσης: Εντός των ημέρων θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

         καθηγητής οικονομολόγος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ