Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μουσεία στη Ναυπακτία

Published

on

Άσπρο-Μαύρο-άρθρο-Nafsweek

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη υποδομών στη Ναυπακτία. Υποδομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική επισκεψιμότητα αναδεικνύοντας τον μεγάλο   πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ενώ έχουμε πολιτιστικό πλούτο είμαστε πάμφτωχοι σε υποδομές, όπως μουσεία, πινακοθήκες και γενικότερα  χώρους πολιτισμού.

Πέρα όμως από την ανάδειξη της υστέρησης που έχουμε, δόθηκε η ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης αξιόλογες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προ        βλήματος.

Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης είναι μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν, από τη δημοτική περίοδο     Μπουλέ, που είχε την ιδέα και έκανε ενέργειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος και πέτυχε να χωροθετηθεί με ΦΕΚ ο χώρος ανέγερσης του στο Γρίμποβο. Στόχος του εγχειρήματος,  να ζωντανέψει ξανά η ιστορία και να προβληθεί  σε όλο τον κόσμο η ταυτότητα της περιοχής, μιας και η Ναύπακτος  είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που το όνομά της το ίδιο είναι ταυτισμένο με τη ναυπηγική.

Η πρόταση προέβλεπε εκθέματα και δράσεις κυρίως βιωματικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα αναδείκνυαν την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης ξεκινώντας από τη σχεδία των Ηρακλειδών που    πέρασαν από τη Ναύπακτο στη Πελοπόννησο.

Πέρα από τη χωροθέτηση του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης, τα επόμενα χρόνια δεν έγινε καμιά άλλη ενέργεια για να προχωρήσει το θέμα. Ωστόσο τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει, η ιδέα και η χωροθέτηση του χώρου αποτελούν πραγματικότητα. Η υλοποίηση αυτού τους εγχειρήματος θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην πολιτιστική και    τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader στη δημοτική περίοδο Λουκόπουλου στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΞΕΝΙΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο ανάδειξης του μεγάλου – και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητου – πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουμε ως πόλη, της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στο     χώρο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τις νέες τεχνολογίες να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι εργασίες στο ΞΕΝΙΑ προχωρούν και αναμένουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα το μουσείο εικονικής πραγματικότητας.

Αρχαιολογικό Μουσείο στα δημοτικά κτήρια του Αντιρρίου, που πλέον είναι κενά μετά την οριστική αποχώρηση του ΤΕΙ, πρότεινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αξιοποίησης των σημαντικών σε αριθμό και έκταση δημοτικών εγκαταστάσεων του Αντιρρίου, που σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, που έχουν εμπλουτιστεί και με την κατασκευή της Ιόνιας οδού καθώς και για εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή συζητηθεί με τους υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Η περιοχή ενδείκνυται καθώς αποτελεί την κύρια είσοδο του Δήμου Ναυπακτίας και ταυτόχρονα αποτελεί      σταυροδρόμι που συνδέει το παρελθόν (κάστρο Αντιρρίου, αρχαίο θέατρο Μακύνειας) με το σύγχρονο μεγάλο έργο της Γέφυρας.

Είναι μια πρόταση με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου που διαθέτει η Ναυπακτία. Τα λιγοστά δημοτικά κτήρια που διαθέτει ο δήμος θα πρέπει να τα αξιοποιεί με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα μπορούσε να έχει.

Με δεδομένη τη βαρύτητα που, όπως δηλώνει, ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας δίνει στον Πολιτισμό η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του τόσο για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης όσο και για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αντίρριο.

Πεδίον δόξης λαμπρόν.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδρίαση  του Συμβουλίου της Κοινότητας Ναυπάκτου την Τετάρτη 5/10/22

Published

on

By

Την Τετάρτη, 5-10-2022, και ώρα 19:00 σε δια ζώσης συνεδρίαση της κοινότητας Ναυπάκτου στο κτίριο «Ναυπακτία» στο λιμάνι Ναυπάκτου, συνεδριάζει το  Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου με τα εξής θέμα  ημερήσιας διάταξης:

 1. Έκφραση γνώμης για την υπ΄ αριθμ. 16789/7-9-2022 εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος με θέμα «Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται κοινόχρηστο χώρο».
 2. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 18657/12-9-2022 έγγραφο του γραφείου Δημάρχου με θέμα «Παροχή γνώμης όσον αφορά τόσο στην ανέγερση του μνημείου όσο και στην υπόδειξη χώρου στην Κοινότητα Ναυπάκτου».
 3. Έκφραση γνώμης για την υπ΄ αριθμ. 20336/30-9-2022 εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Γριμπόβου κατά την διοργάνωση της εμποροπανήγυρις του έτους 2022».
 4. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 16287/13-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Διαβίβαση αιτήματος για ασφαλτόστρωση τμήματος του δρόμου στην περιοχή «Βλαχογιαννεϊκα» στην Παλαιοπαναγιά της Κοινότητας Ναυπακτου».
 5. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αριθμ. 17074/22-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα «Διαβίβαση αιτήματος της κας Παναγιώτας Τσαπόγα για αντικατάσταση της οδοστρώματος επί της οδού Παρόδου Δημητρίου Πλαστήρα της κοινότητας Ναυπάκτου».
 6. Διατύπωση άποψης για κλάδεμα του Πλατάνου στην πλατεία έναντι του ΙΝ Αγίου Δημητρίου. (εισηγήτρια η κα Μυρτώ Κιμινουλάκη)
 7. Διατύπωση άποψης για την εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε παιδιά που χάθηκαν και στους γονείς τους που αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά τους. (εισηγήτρια η κα Μυρτώ Κιμινουλάκη)
 8. Διατύπωση άποψης για τα τροχόσπιτα στην παραλία Ψανής (εισηγήτρια η κα Κατσούλη Ελένη)
 9. Διατύπωση άποψης για την δημιουργία skate Park στην πλατεία Τζαβέλλα (εισηγήτρια κα Κατσούλη Ελένη)
 10. Διατύπωση άποψης για την δημιουργία μίας μόνο εισόδου parking σε κάθε πυλωτή πολυκατοικίας. (εισηγητής ο κος Σιαμαντάς Θεόδωρος)
 11. Διατύπωση  άποψης για ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2022-2023 ( Υπάρχει εισήγηση από : κον  Γεώργιο Βαρελά)

Η πρόεδρος της

Κοινότητας Ναυπάκτου

Μυρτώ Πλούμη-Κιμινουλάκη

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας»

Published

on

By

Eγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και θα παραμείνει ανοικτή έως το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, η  «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας» έκθεση διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό,  καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν  ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα! Ενώ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και  προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά (09:00) το H’ Θεολογικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Published

on

By

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 «Ἐκκλησιαστικὴ Παράδοση καὶ Πολιτισμὸς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Σάββατο 1 Ὀκτωβρίου 2022, στό Πνευματικό της Κέντρο ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου διοργανώνει τό Η΄ Θεολογικό Συνέδριο, μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἱεροθέου Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν μέ γενικό θέμα: «Ἐκκλησιαστική παράδοση καί πολιτισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τήν Κυριακή 2 Ὀκτωβρίου 2022 θά τελεσθῆ θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

09.00 Χαιρετισμοί
09.30 Χρῆστος Τερέζης, Ὁμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Πατρῶν: «Ἡ ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ στούς Ἴωνες φιλοσόφους»
09:50 Κωνσταντῖνος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α.:  «Οἱ Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκαλύψεως»
10:10 Ἐμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α: « Προδρομικά στοιχεῖα τῶν ἡσυχαστῶν στήν διδασκαλία τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
10.30 – 11.30 Συζήτηση – Διάλειμμα.
11.30 Μητρ. Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: «Οἱ Καππαδόκες Πατέρες κατά τόν Καππαδόκη π. Ἰωάννη Ρωμανίδη»
11:50 Σωτήριος Ἰ. Μπαλατσούκας, Δρ. Καθηγητής Ἁγιολογίας: « Σύγχρονοι Μικρασιᾶτες Ἅγιοι»
12:10 Renée Hirschon, Καθηγήτρια Κοινωνικῆς Ἀνθρωπολογίας, St. Peter’s College, Oxford Univ.: «Κληρονόμοι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς»
12.30 – 01.30 Συζήτηση – Λήξη.

 

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ