Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μουσεία στη Ναυπακτία

Published

on

Άσπρο-Μαύρο-άρθρο-Nafsweek

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη υποδομών στη Ναυπακτία. Υποδομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική επισκεψιμότητα αναδεικνύοντας τον μεγάλο   πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ενώ έχουμε πολιτιστικό πλούτο είμαστε πάμφτωχοι σε υποδομές, όπως μουσεία, πινακοθήκες και γενικότερα  χώρους πολιτισμού.

Πέρα όμως από την ανάδειξη της υστέρησης που έχουμε, δόθηκε η ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης αξιόλογες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προ        βλήματος.

Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης είναι μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν, από τη δημοτική περίοδο     Μπουλέ, που είχε την ιδέα και έκανε ενέργειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος και πέτυχε να χωροθετηθεί με ΦΕΚ ο χώρος ανέγερσης του στο Γρίμποβο. Στόχος του εγχειρήματος,  να ζωντανέψει ξανά η ιστορία και να προβληθεί  σε όλο τον κόσμο η ταυτότητα της περιοχής, μιας και η Ναύπακτος  είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που το όνομά της το ίδιο είναι ταυτισμένο με τη ναυπηγική.

Η πρόταση προέβλεπε εκθέματα και δράσεις κυρίως βιωματικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα αναδείκνυαν την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης ξεκινώντας από τη σχεδία των Ηρακλειδών που    πέρασαν από τη Ναύπακτο στη Πελοπόννησο.

Πέρα από τη χωροθέτηση του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης, τα επόμενα χρόνια δεν έγινε καμιά άλλη ενέργεια για να προχωρήσει το θέμα. Ωστόσο τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει, η ιδέα και η χωροθέτηση του χώρου αποτελούν πραγματικότητα. Η υλοποίηση αυτού τους εγχειρήματος θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην πολιτιστική και    τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader στη δημοτική περίοδο Λουκόπουλου στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΞΕΝΙΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο ανάδειξης του μεγάλου – και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητου – πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουμε ως πόλη, της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στο     χώρο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τις νέες τεχνολογίες να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι εργασίες στο ΞΕΝΙΑ προχωρούν και αναμένουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα το μουσείο εικονικής πραγματικότητας.

Αρχαιολογικό Μουσείο στα δημοτικά κτήρια του Αντιρρίου, που πλέον είναι κενά μετά την οριστική αποχώρηση του ΤΕΙ, πρότεινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αξιοποίησης των σημαντικών σε αριθμό και έκταση δημοτικών εγκαταστάσεων του Αντιρρίου, που σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, που έχουν εμπλουτιστεί και με την κατασκευή της Ιόνιας οδού καθώς και για εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή συζητηθεί με τους υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Η περιοχή ενδείκνυται καθώς αποτελεί την κύρια είσοδο του Δήμου Ναυπακτίας και ταυτόχρονα αποτελεί      σταυροδρόμι που συνδέει το παρελθόν (κάστρο Αντιρρίου, αρχαίο θέατρο Μακύνειας) με το σύγχρονο μεγάλο έργο της Γέφυρας.

Είναι μια πρόταση με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου που διαθέτει η Ναυπακτία. Τα λιγοστά δημοτικά κτήρια που διαθέτει ο δήμος θα πρέπει να τα αξιοποιεί με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα μπορούσε να έχει.

Με δεδομένη τη βαρύτητα που, όπως δηλώνει, ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας δίνει στον Πολιτισμό η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του τόσο για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης όσο και για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αντίρριο.

Πεδίον δόξης λαμπρόν.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για τα πλατάνια

Published

on

By

«Σήμα κατατεθέν» για την πόλη της Ναυπάκτου αποτελούν τα πλατάνια της. Τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και σε διάφορα σημεία της πόλης συναντούμε πλατάνια, που προσδίδουν ιδιαίτερο τόνο στο περιαστικό πράσινο.

Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε και να τα διατηρήσουμε και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, ιδιαίτερα τώρα που η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, η οποία επιφέρει νέκρωση τους,  έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της και στην Ναύπακτο.  Αν και δεν αντιμετωπίζαμε μέχρι και πέρυσι κανένα απολύτως πρόβλημα με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων και με την κατάσταση των πλατάνων στην χερσαία ζώνη να είναι πολύ καλή, η ασθένεια επισκέφθηκε και την πόλη μας.

Κατά την περσινή χρονιά διαγνώστηκαν πλατάνια στην ορεινή Ναυπακτία και  ένα πλατάνι στο Γρίμποβο που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Μόλις  πριν λίγες ημέρες ένα ακόμα, αυτή την φορά στην Ψανή  βρέθηκε να έχει χτυπηθεί από την ασθένεια, γεγονός που σήμανε συναγερμό.

Συγκεκριμένα το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενημέρωσε το δήμο ότι μετά από έλεγχο  που πραγματοποιήθηκε  σε πλατάνι της παραλίας Ψανής, τα δείγματα που στάλθηκαν σε   εργαστήριο της Αθήνας,  βγήκαν θετικά με το φυτό να έχει προσβληθεί από την ασθένεια μονοχρωματικό έλκος.  Σε εγρήγορση βρίσκονται το Δασαρχείο όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, παρακολουθώντας το φαινόμενο και με μέλημά τους να αποφευχθεί η διασποράς  της νόσου και στα υπόλοιπα    δέντρα της παραλίας.

Την Ναύπακτο θα επισκεφθεί  την Τρίτη  ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο – φυτοπαθολόγο  του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος  έχει επισκεφθεί και πάλι  για το ίδιο θέμα την Ναύπακτο στο παρελθόν,  υποδεικνύοντας  τρόπους αντιμετώπισής του προβλήματος.

Ωστόσο, από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάσχεση της διάδοσής της  σε άλλα δέντρα,  με μοναδική λύση την κοπή και την καύση του δέντρου που έχει ασθενήσει, αλλά και των γειτονικών με αυτό, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται και μέσω του ριζικού   συστήματος των δέντρων.

Σε κάθε περίπτωση η Ναύπακτος πρέπει να βρίσκεται σε συναγερμό.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετη χρηματοδότηση και επανακαθορισμός αμοιβής σχολικών καθαριστριών

Published

on

By

Πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου των σχολικών καθαριστριών κατά 2 εκ. ευρώ για τη φετινή σχολική χρονιά καθώς και επανακαθορισμό της αμοιβής καθαριστριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με σύμβαση μίσθωσης έργου γενικά και ειδικά για χρονικό διάστημα από την 28η Μαΐου 2020 και έως τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, προβλέπουν δύο ΚΥΑ που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών εγκρίνεται πρόσθετη χρηματοδότηση για το έργο των σχολικών καθαριστών-τριών κατά το σχολικό έτος 2019-2020, λόγω αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, οι οποίες προκύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων και τα ληφθέντα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Το ποσό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επίσης με δεύτερη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών – Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Καθορισμός αμοιβής καθαριστριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με σύμβαση μίσθωσης έργου», αποφασίζουν ότι:

Η παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 2/51692/0022/04.09.2007 (Β΄ 1873) κοινής απόφασης των Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός αμοιβής καθαριστριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με σύμβαση μίσθωσης έργου», όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ΄ αριθμ. 71394/Υ1/2019 (Β΄1673) όμοια, τροποποιείται και έχει πλέον ως εξής:

«1. Το παραπάνω ποσό θα μειώνεται κατά διακόσια εβδομήντα έξι ευρώ και εξήντα ένα λεπτά (276,61€) ανά διδακτικό έτος για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, εφόσον το σχολείο λειτουργεί με αίθουσες λιγότερες των έξι (6) και θα αυξάνεται αντίστοιχα κατά τριακόσια ογδόντα εννέα ευρώ και ογδόντα επτά λεπτά (389,87€) για κάθε επιπλέον αίθουσα διδασκαλίας, εφόσον το σχολείο λειτουργεί με αίθουσες περισσότερες των έξι (6), με ανώτατο όριο τις δεκαοκτώ (18) αίθουσες διδασκαλίας.

Ειδικά για το χρονικό διάστημα από την 28η Μαΐου 2020 και έως τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, το ανώτατο όριο των αιθουσών διδασκαλίας, εφόσον το σχολείο λειτουργεί με αίθουσες περισσότερες των έξι (6), δύναται να ανέρχεται σε είκοσι τέσσερις (24)”.

πηγή:

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Όλα έτοιμα στα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

Published

on

By

Εν όψει της έναρξης των μαθημάτων την 1η Ιουνίου, ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει για την προετοιμασία των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Ντ. Τσουκαλάς: «Ο Δήμος μας παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα»

Το σύνολο των δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπακτίας επισκέφθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Ντίνος Τσουκαλάς και ο αρμόδιος Διευθυντής του Δήμου κ.Δημήτρης Παπακωστόπουλος εν όψει της επιστροφής των μικρότερων μαθητών στα θρανία, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για έναρξη των μαθημάτων την 1η Ιουνίου.

Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «τα σχολεία του Δήμου μας είναι έτοιμα να υποδεχθούν την προσεχή Δευτέρα τους μικρότερους μαθητές.  Σε απόλυτη συνεργασία με τους Διευθυντές, προχωρούμε σε προληπτικές απολυμάνσεις, καθαρισμούς τόσο εντός των σχολικών μονάδων όσο και στους αύλειους χώρους. 

Επιπλέον, έχουμε εφοδιάσει τα σχολεία μας με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά και γάντια και δρομολογήσαμε την επαναφορά των σχολικών καθαριστριών στις θέσεις τους.  Αυτό που θα ήθελα ωστόσο να ζητήσω από τους γονείς και τους κηδεμόνες είναι να προετοιμάσουν κατάλληλα τα παιδιά ώστε να προσαρμοστούν ευκολότερα στους κανόνες που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.  Τέλος, υπενθυμίζουμε, για ακόμη μία φορά ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει σε εκ νέου απολυμάνσεις, εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

 

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ