Πώς γίνεται η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στη «φτώχεια διακοπών», με έναν στους δύο να μην μπορεί να πληρώσει ούτε για επτά ημέρες διαμονής, και την ίδια ώρα να βλέπουμε ουρές στα λιμάνια, μποτιλιάρισμα στα διόδια και αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου;
Αν πιστέψουμε τις στατιστικές και τους ειδικούς, αλλά και τα ίδια μας τα μάτια που, ως γνωστόν, δεν μας γελούν, το φετινό καλοκαίρι είναι ένα από τα πιο δύσκολα για τα «μπάνια του λαού».
«Οι ξένοι ζουν ονειρεμένες διακοπές στην Ελλάδα, αλλά οι ντόπιοι δεν μπορούν να τις αντέξουν οικονομικά», σημείωνε πρόσφατα ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.
Η «φτώχεια διακοπών», δηλαδή η οικονομική αδυναμία να πληρώσει κάποιος έστω μία εβδομάδα διακοπών, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε από το πουθενά.
Οι αιτίες είναι πολλές, έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στους μισθούς και, κατ’ επέκταση, στα εισοδήματα όσων ζουν από την εργασία τους και στις τιμές.
Η ακρίβεια —φαινόμενο που σχετίζεται, αλλά δεν ταυτίζεται με τον πληθωρισμό— υποχρεώνει την πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να περιορίζει τις δαπάνες ακόμη και για βασικές ανάγκες. Οι διακοπές, μοιραία, μετατρέπονται από δικαίωμα σε πολυτέλεια.
Την ίδια στιγμή, οι σωρευτικές αυξήσεις στις τουριστικές υπηρεσίες κινούνται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού.
Οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από την αύξηση του κόστους των τουριστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Αποτέλεσμα, οι ελληνικές οικογένειες να βλέπουν τις παραλίες τους γεμάτες, χωρίς οι ίδιες να μπορούν να τις απολαύσουν και οι επαγγελματίες τα τραπέζια τους άδεια.
Όσο για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ασφαλώς καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών. Δεν μπορούν, όμως, να υποκαταστήσουν το αυτονόητο: την πραγματική και καθολική δυνατότητα πρόσβασης στις διακοπές.
Γιατί τελικά το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχουν «μπάνια του λαού» μόνο κατ’ όνομα.
Ένας αντιπεριφερειάρχης που επιθυμεί να είναι συνεπής με τη γραμμή που έθεσε ο πρωθυπουργός, με τα όσα δήλωσε στη Θεσσαλονίκη, καλείται να εγκαταλείψει αρκετά νωρίτερα μια θέση που ήδη κατέχει, χωρίς η παραίτηση αυτή να σημαίνει από μόνη της ότι θα εκλεγεί βουλευτής – ούτε, ότι θα συμπεριληφθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μια και ο παραιτηθείς αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει στη συνέχεια να δώσει τη μάχη του σταυρού απέναντι σε εν ενεργεία βουλευτές και, σε αρκετές περιπτώσεις, υπουργούς, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους μέχρι την προεκλογική περίοδο.
Πλέον το θέμα μεταφέρεται στους ίδιους τους αντιπεριφερειάρχες και στο ποιοί είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν και να πάρουν το ρίσκο της Βουλής και ποιοι τελικά θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Αυτοδιοίκηση.
► Αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκτός από τον Χαράλαμπο Μπονάνο στην Αχαΐα, έχουν ακουστεί ο Φωκίων Ζαΐμης και η Άννα Μαστοράκου. Στην Ηλεία βρίσκεται στο κάδρο ο Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός από τον Θανάση Μαυρομμάτη, έχει αναφερθεί και ο Νίκος Κατσακιώρης. Πηγή: aftodioikisi
Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου), σηματοδοτώντας την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2026-2027.
Η πρώτη ημέρα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει κανονικά μαθήματα. Οι μαθητές θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες για τον καθιερωμένο αγιασμό, θα λάβουν τις πρώτες οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων και θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.
Μετά τον αγιασμό θα γίνει η διανομή των σχολικών βιβλίων και θα δοθούν στους μαθητές οι πρώτες οδηγίες για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.
Νωρίτερα από τους μαθητές επέστρεψαν στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026.