Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νάτος ο Δήμαρχος!

Published

on

Συνηθίσαμε χρόνια τώρα, να ακούμε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες για την πόλη μας, για το μέλλον της.. και άλλες σχετικές κοινοτυπίες με τις οποίες διαχρονικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Στην περίπτωση όμως των εκλογών της 26ης  Μαΐου του 2019, οι δημοτικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις ώστε η τετραετία 2019-2023 να είναι μια χαμένη τετραετία.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση είναι τρεις:  Έχει μεταβληθεί το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθουν οι Δήμοι στη νέα τετραετία.

Έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Δήμων, κυρίως με την εφαρμογή του Νόμου Κλεισθενη, και τέλος, ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων με την εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλάζει τη μέχρι σήμερα σχέση Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα προβλήματα των πόλεων παραμένουν και οι ανάγκες των  κατοίκων μεγαλώνουν αλλά και διαφοροποιούνται σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν λίγα χρόνια.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια μείωσε σημαντικά την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί στα χρόνια που έρχονται.

Η κρίση έφερε δραστική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και η κοινωνία είδε να αλλάζει ο τρόπος ζωής της. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει άλλες ανάγκες από αυτές που είχε λίγα χρόνια πριν και ο   Δήμος θα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητες που είχε συνηθίσει να βάζει στο παρελθόν.

Οι Δήμαρχοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είχαν μια οικονομική πολιτική που στηριζόταν στο ότι «το κράτος δεν δίνει αρκετά χρήματα», με το οικονομικό περιβάλλον να είναι πιθανόν  να οδηγήσει σε μια πλήρη αδράνεια και σε μια χαμένη νέα τετραετία.

Ο Νόμος «Κλεισθένης» δημιουργεί για τους Δήμους, αύξηση της γραφειοκρατίας, μεγαλύτερη παρέμβαση της κεντρικής Διοίκησης και μείωση της ευελιξίας που κάποτε είχαν. Όλα αυτά μειώνουν τις δυνατότητες των Δήμων να παίρνουν πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουν το νέο πλαίσιο αναγκών που έχουν οι κάτοικοι.

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα παίρνονται με την συμφωνία των Δημοτικών Συμβούλων που θα ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτή η πραγματικότητα θα οδηγήσει σε νέα φαινόμενα και καταστάσεις.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Δήμαρχος, θα πρέπει να έχει γνώσεις και εμπειρία ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που περιγράφηκαν.

Να μπορεί να διαμορφώσει μια οικονομική στρατηγική που να στηρίζεται στη μείωση του κόστους λειτουργία του δήμου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και στην παροχή εκείνων των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζονται οι δημότες.

Να έχει την εμπειρία του Δήμου, ώστε να μπορεί να παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται να ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν.

Τέλος, να διαθέτει την τεχνοκρατική συγκρότηση ώστε να μπορεί να πείθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την   ορθότητα των προτάσεών του.

Με μια κουβέντα, να μπορεί να κατευθύνει το δημοτικό συμβούλιο και όχι να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με συμβιβασμούς, πολιτικάντικες υποχωρήσεις και προσχηματικές συναινέσεις.

 

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα nafsweek, που φτάνει κάθε Παρασκευή στα e-mail των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Τι παραλάβατε κ. Δήμαρχε;

Published

on

By

Ενώ ο τέως δήμαρχος κ. Λουκόπουλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της θητείας του είχε αναφέρει άρα και δεσμευτεί ότι θα ενημερώσει την κοινωνία για το τι παραδίδει στον επόμενο δήμαρχο, δεν έχει γίνει καμία κίνηση παρόλο που η δημοτική αρχή έχει εγκατασταθεί, έχουν οριστεί και έχουν αναλάβει τα χαρτοφυλάκια τους οι αντιδήμαρχοι.

Και μπορεί να μην προέβη σε απολογισμό η προηγούμενη δημοτική αρχή, φαίνεται όμως να μην ασκεί καμία πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και η σημερινή δημοτική αρχή.

Η κοινωνία όμως οφείλει να γνωρίζει γιατί έχει το δικαίωμα και το καθήκον να ελέγχει.

Κι αν δεν είναι σαφή και ξεκαθαρισμένα από την αρχή τα πράγματα το δημοτικό συμβούλιο θα μετατραπεί εύκολα σε πεδίο κοκορομαχιών του τύπου «εμείς τα κάναμε» – «τίποτε δεν βρήκαμε».

Ήδη έξω κυκλοφορούν φήμες ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των αυτοκινήτων του δήμου είναι παροπλισμένο.

Τι τελικά ισχύει;

# Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε ζωντανά στις 18:00 την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

By

Συνεδριάζει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, σε διπλή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.Η πρώτη συνεδρίαση ξεκινά στις 18.00 με ένα και μοναδικό θέμα την Επιλογή των φιλοξενουμένων παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Εν συνεχεία,στις 18.15 ακολουθεί η τακτική συνεδρίαση με 47 θέματα στην ημερήσια διάταξη:

 1. Υποβολή τεχνικού δελτίου χρηματοδότησης έργου «Αποκατάσταση βλαβών σε υποδομές του δήμου Ναυπακτίας που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 14-7-2019 στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αντιρρίου».  (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 2. Χορήγηση θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ του κ. Ε. Χ. του Παναγιώτη σε ανώνυμη οδό (4η κάθετη) Αγίας Σοφίας στη Ναύπακτο. (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 3. Οριοθέτηση χώρου στάθμευσης ατόμων με πινακίδα Ρ71 επί της οδού Εθνικής Συμφιλίωσης 20, έμπροσθεν του σχολείου ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 4. Δημιουργία θέσεως φορτοεκφόρτωσης επί της οδού Ήρας. (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 5. Παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Επικαιροποίηση Α’ Φάσης νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου τ. Δήμου Ναυπάκτου», και την έγκριση των κατευθύνσεων για την σύνταξη της Β’ Φάσης της μελέτης με βάση το έντονα παρεμβατικό – ριζοσπαστικό σενάριο ΙΙΙ.  (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 6. Τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 159/2018 (ορθή επανάληψη) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας περί σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με θέμα «Συντήρηση – βελτίωση μονοπατιού από θέση «Ραχούλα» έως το γεφύρι «Κότσαλου» της Δορβιτσάς στην Τοπική Κοινότητα Σίμου Δημοτικής Ενότητας Πυλλήνης, Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 7. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) – 1ου  Πρωτόκολλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Αράχωβας Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου Δήμου Ναυπακτίας που προκλήθηκαν από θεομηνία τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015» ( εισηγητής κ. Χοχτούλας  ).
 8. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου «Αναπλάσεις και Οδοποιία ΔΕ Χάλκειας»  (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 9. Πρωτόκολλο προσωρινής – οριστικής παραλαβής του έργου «ΟΔΟΠΟΪΑ Δ.Κ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ».    (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 10. Αντικατάσταση αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Ναυπακτίας για την ανασυγκρότηση της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Δήμου Ναυπακτίας για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών στην Ναυπακτία».   (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 11. Αντικατάσταση αιρετού εκπροσώπου του Δήμου Ναυπακτίας για την ανασυγκρότηση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπακτίας για την υλοποίηση του έργου «Μελέτες εξέτασης κατολισθητικών φαινομένων Τοπικής Κοινότητας Περίστας Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου Δήμου Ναυπακτίας».   (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 12. Αντικατάσταση αιρετού εκπροσώπου του Δήμου Ναυπακτίας για την ανασυγκρότηση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και του Δήμου Ναυπακτίας για την υλοποίηση του έργου «Έρευνα για την ασφαλή ανάπτυξη της Τ.Κ. Περίστας του Δήμου Ναυπακτίας».  (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 13. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου   «Έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών – καταστροφών για το έτος 2016 στις Δ.Ε. Αποδοτίας, Πυλήνης και Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας» (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 14. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου    «Εσωτερική οδοποιία Τ.Κ. Περίστας Δ.Ε. Πλατάνου» (εισηγητής κ. Χοχτούλας).
 15. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου    «Εσωτερική οδοποιία Δ.Ε. Πλατάνου (πλην Αχλαδοκάστρου, Περίστας, Αγ. Δημητρίου  και Αράχωβας)»  ( εισηγητής κ. Χοχτούλας  ).
 16. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Εσωτερική Οδοποιία ΔΕ Αποδοτίας ΤΚ Κάτω Χώρας & ΤΚ Κρυονερίων»    (εισηγητής κ. Χοχτούλας  ).
 17. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Επισκευή Συντήρηση Αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου 2ου  Γυμνασίου και προαυλίων χώρων σχολείων».  ( εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 18. Αντικατάσταση αιρετού μέλους του Δήμου Ναυπακτίας για την ανασυγκρότηση της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Χάραξη – δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην Ορεινή Ναυπακτία».  ( εισηγητής κ. Χοχτούλας  ).
 19. Αντικατάσταση αιρετού μέλους του Δήμου Ναυπακτίας για την ανασυγκρότηση της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην Δυτική Ναυπακτία».  ( εισηγητής κ. Χοχτούλας  ).
 20. Παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Οδοποιία και Αναπλάσεις Δ.Κ. Ναυπάκτου» . (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 21. Παράταση της άδειας τομής οδοστρώματος για εργασίες εγκατάστασης καλωδίων υψηλής τάσης 400kv (εισηγητής κ. Χοχτούλας ).
 22. Συγκρότηση Επιτροπής Εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης ).
 23. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικ. έτους 2019 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 24. Καθορισμός τελών χρήσης χώρου εμποροπανήγυρης για το έτος 2019  (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 25. Ορισμός υπαλλήλου υπεύθυνου λογαριασμών για την ηλεκτρονική καταχώρηση και πληρωμή έργων μέσω του συστήματος ePDE της Τράπεζας της Ελλάδος. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου ).
 26. Έκδοση χρεωστικής κάρτας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου ).
 27. Ορισμός Επιτροπής Διενέργειας των Δημοπρασιών μίσθωσης, εκμίσθωσης και εκποίησης ακινήτων του άρθρου 1 του ΠΔ 270/81 για το υπόλοιπο του  έτους 2019 και συγκεκριμένα από 01/09 έως 31/12/2019. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου ).
 28. Ορισμός μελών  Επιτροπής Εκτίμησης για μίσθωση ακινήτων από το Δήμο για το έτος 2019 και συγκεκριμένα από 01/09 έως 31/12/2019. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 29. Ορισμός 2 Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή καθορισμού τιμήματος εκμισθώσεων με απευθείας ανάθεση από το Δήμο Ναυπακτίας έτους 2019 και συγκεκριμένα από 01/09 έως 31/12/2019. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 30. Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών έτους 2019 και συγκεκριμένα από 01/09 έως 31/12/2019. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 31. Σύσταση επιτροπής παροχής γνώμης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν καμία αξία (άρθρο 199 παρ. 6 Ν.3463/06) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 32. Εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο της κοινότητας Αμπελακιώτισσας κ. Δούρο Ιωάννη του Πολυκάρπου για το υπόλοιπο του έτους 2019 και συγκεκριμένα από 01/09 έως 31/12/2019.  (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
 33. Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών του Δήμου μας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών της 14-7-2019-συμπλήρωση και τροποποίηση της αριθ. 297/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης ).
 34. Υποβολή πρότασης ένταξης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» συνολικού προϋπολογισμού ποσού 20.000.000,00€ στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» – αρ.πρ.42256/03-06-2019 – πρόσκληση Χ του Υπουργείο Εσωτερικών (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
 35. Τοποθέτηση δύο στύλων με αντίστοιχα φωτιστικά στην ΔΕ Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
 36. Τοποθέτηση φωτιστικών στην ΤΚ Μακύνειας (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
 37. Επέκταση δημοτικού φωτισμού στην ΤΚ Σκάλας (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
 38. Έγκριση προγράμματος εκδηλώσεων για την 448η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.  (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
 39. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 276/2019 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» 2019-2020 (αρ. πρωτ.: 6451/7-6-2019, ΑΔΑ: 605Ξ465ΖΩ5-Γ5Η), της ΕΕΤΑΑ ΑΕ. και εξουσιοδότηση προς το νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου Ναυπακτίας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  και να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο απαιτηθεί στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
 40. Αποδοχή – Κατανομή πίστωσης από Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους έτους 2019 ποσό «68.700,00 €» αποκλειστικά γα δράσεις επισκευής – συντήρησης σχολικών κτηρίων Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δήμου Ναυπακτίας (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
 41. Αποδοχή και έγκριση εφαρμογής προγραμμάτων Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού περιόδου 2019–2020 – Ορισμός επιτροπής επιλογής του προσωπικού  – Ψήφιση καταβολής αντιτίμου υπό μορφή διδάκτρων από τους αθλούμενους. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
 42. Ορισμός μελών συντονιστικής επιτροπής λειτουργίας ΚΑΠΗ Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
 43. Οριστική διακοπή της φιλοξενίας  παιδιών από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 44. Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΝ (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
 45. Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΝ (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
 46. Εκλογή δύο (2) αντιπροσώπων του Δήμου στο σύνδεσμο «Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου «ΣΠΟΑΚ Ο ΑΡΙΩΝ». (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
 47. Ορισμός ενός εκπροσώπου του Δήμου στην Γενική Συνέλευση και στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER, της «ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε Ο.Τ.Α» και του αναπληρωτή του. (εισηγητής κ. Δήμαρχος)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. παρουσιάζει νέο λογότυπο, παραθέτει στοιχεία & δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον

Published

on

By

Σε συνέχεια της διήμερης συνάντησης με τα ΜΜΕ και στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2019 στη «Στέγη Πολίτη & Πελάτη» της Γέφυρας στο Αντίρριο, παρουσιάστηκε ο νέος γαλανόλευκος λογότυπος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ως επιστέγασμα της δεκαπενταετούς διαδρομής της Εθνικής μας Γέφυρας, του σύγχρονου ζωντανού μνημείου που μπήκε στον χάρτη για να εξυπηρετεί την κινητικότητα, μα και για να συμβολίζει την ενότητα ως μέσο για την κοινή προκοπή των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, παρουσίασε την ταυτότητα της εταιρείας ως «Ιδιώτη εταίρο του Δημοσίου, πάροχο δημόσιας υπηρεσίας για την κοινή ωφέλεια», από την έναρξη της λειτουργίας της το 2004 έως και σήμερα, μέσα από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας της, δίνοντας χαρακτηριστικά στοιχεία για τον καθένα.

Τεχνική Ταυτότητα του Έργου

Η Γέφυρα κατέχει 9 διεθνή βραβεία για τη μελέτη και την κατασκευή της και είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει φυσικά φαινόμενα, όπως είναι σεισμοί, τεκτονικές μετακινήσεις, και υψηλοί άνεμοι που υπερβαίνουν σε μεγέθη τα αντίστοιχα της περιοχής.

Δομική Παρακολούθηση και Συντήρηση

Περισσότερα από 5.700 δομικά στοιχεία ελέγχονται και επιθεωρούνται συνεχώς από το εξειδικευμένο προσωπικό της Τεχνικής Διεύθυνσης της Γέφυρας, αλλά και από εναερίτες, δύτες, ειδικά μηχανήματα.

Ταυτόχρονα, ως συνέχεια μιας παράδοσης που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κατασκευής, κανένα σημαντικό ατύχημα δεν συνέβη στη διάρκεια των 15 χρόνων ζωής της Γέφυρας, χάρη στην επισταμένη συστηματική προσπάθεια της εταιρείας.

Στοιχεία Κυκλοφορίας

Περισσότερες από 61 εκατομμύρια διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν τα 15 χρόνια λειτουργίας με τα Ι.Χ. να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος (84%). Οι διελεύσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μία σταδιακά ανοδική πορεία, γεγονός που οφείλεται στην προσαρμοστικότητα της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας και την πλούσια γκάμα εκπτωτικών προϊόντων που προσφέρει, παράλληλα με την αμφίπλευρη σύνδεση της Γέφυρας με το σύγχρονο αυτοκινητοδρομικό δίκτυο που επετεύχθη το 2017.

Εξυπηρέτηση Πελατών

Τα επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών της Γέφυρας έχει παραμείνει υψηλό από την πρώτη μέρα λειτουργίας της με περισσότερες από 1 εκατομμύριο απαντημένες τηλεφωνικές κλήσεις πελατών και καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που συμβαδίζουν με τη σημερινή εποχή.

Εκτός από τους καθημερινούς χρήστες, η Γέφυρα από το 2004 μέχρι σήμερα υποδέχθηκε 182.000 επισκέπτες στη «Στέγη Πολίτη & Πελάτη», ενώ έχει λάβει και βραβείο «Καινοτομίας στην Εμπειρία του Πελάτη» στο πλαίσιο των Εθνικών Βραβείων του Εθνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (2015).

Αυτοδέσμευση της Εταιρείας 

Ο Δρ. Π. Παπανικόλας αναφέρθηκε στα 10 πεδία αυτοδέσμευσης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., τα οποία η παραχωρησιούχος θεωρεί «συμβόλαιο» για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες έναντι του «πολίτη – πελάτη», που αξίζει να νιώθει δικαιωμένος, τόσο από το επίπεδο εξυπηρέτησης, όσο και από την κατάσταση στην οποία βρίσκει τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» σε κάθε πέρασμά του.
Περιβαλλοντική Πολιτική

Μέσα από το στρατηγικό πλάνο «Πράσινη Γέφυρα» και με οδηγό την παραδοχή «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς» παρουσιάστηκαν τα μετρήσιμα αποτελέσματα 2005-2019 και εκτέθηκαν οι στόχοι για το μέλλον: Μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 11%, αποφυγή εκπομπής ~42.000 τόνων CO2 και συνεχής εκπαίδευση προσωπικού και πελατών.

ΓΕΦΥΡΑ & Εταιρική Πολιτοσύνη

Από τον Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Γιάννη Φρέρη, παρουσιάστηκαν τα τρία ιστορικά στάδια ανάπτυξης της εταιρικής υπευθυνότητας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε: 1. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 2. Εταιρική «Πολιτοσύνη» (όρος που αποδόθηκε στην υπευθυνότητα της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. από τον γλωσσολόγο Γ. Μπαμπινιώτη) και 3. Εταιρικός Ακτιβισμός (με εστίαση στα δικαιώματα της γυναίκας). Παρουσίασε επίσης τον εγκαθιδρυμένο διαρκή διάλογο, μέσα από πλατφόρμες συνέργειας με τους πολίτες της περιοχής και τις συλλογικότητές τους, στο περιβαλλοντικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό, αλλά και το αναπτυξιακό πεδίο, με το βλέμμα σε πολιτικές για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Δρ. Π. Παπανικόλας, τόνισε: «Η Γέφυρα αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνικό μνημείο για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη την καινοτομία και τα  πρωτοπόρα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται 15 χρόνια τώρα για τη συνεχή συντήρησή της. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας αυτά τα 15 χρόνια και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, είναι η διασφάλιση της υγείας του Έργου, ο αφουγκρασμός της τοπικής κοινωνίας και ο σεβασμός στο περιβάλλον»

Ο Άρης Σταθόπουλος-Βλάμης, Τεχνικός Διευθυντής της Γέφυρας, σημείωσε: «Μία εξαιρετικά καινοτόμος κατασκευή όπως η Γέφυρα, χρειάζεται καινοτομίες και στη συντήρησή της. Στη Γέφυρα, τηρούμε μια σειρά από αυστηρούς ελέγχους, σε καθημερινή βάση, με στόχο να διασφαλίζουμε την ανταπόκρισή της στο στοίχημα της μακροζωίας και της ασφάλειάς της. Αξιολογώντας τα δεδομένα που καταγράφουμε από τους ελέγχους, διερευνούμε τρόπους για να κάνουμε τη δομική της συντήρηση αποδοτικότερη και τη λειτουργία της φιλικότερη προς το περιβάλλον».

Η Ελένη Κονδύλη, Προϊσταμένη Ποιότητας, Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος, συμπλήρωσε: «Στη Γέφυρα εργαζόμαστε με ένα συστηματικό τρόπο που βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Στο πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης έχουμε ως στόχο και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Στους άμεσους στόχους μας είναι η μείωση κατανάλωσης ρεύματος, η μείωση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και το άνοιγμα στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων».    

 Ο Γιάννης Φρέρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, προσέθεσε: «Η φροντίδα μας για την προώθηση της οικολογικής (μετριοπαθούς) οδήγησης ξεκινά από το 2009. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης να εκπαιδεύουμε τους πολίτες-πελάτες μας. Δέσμευσή μας είναι στα επόμενα χρόνια και μέσα από περισσότερες δράσεις, να την ενστερνιστούν περισσότεροι πολίτες».

Από σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2019, οι δύο χώροι στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της Γέφυρας έχουν εξοπλιστεί με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους του τύπου το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα του στόλου της Γέφυρας που μεταφέρει στο αμάξωμά του το σύνθημα της Γέφυρας «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς».

 

10ωρη κάρτα διέλευσης για το διήμερο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

# Να επισημάνουμε ότι η Γέφυρα ενεργοποιεί για πρώτη φορά κατά την χειμερινή περίοδο την 10ωρη κάρτα διέλευσης το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου,  κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Ναυπακτίας για τον Εορτασμό της 448ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

 

 

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ