Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα απαίτηση από την ΕΕ – Όλα τα smartphone και tablet θα πληροφορούν για τη διάρκεια ζωής  και την απόδοση της μπαταρίας

Published

on

H Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί συνεχείς πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας για περισσότερη διαφάνεια προς τους καταναλωτές και η τελευταία απαίτηση το αποδεικνύει περίτρανα!

Από τις 20 Ιουνίου 2025, όλα τα smartphone και τα tablet που θα πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να φέρουν μια νέα ετικέτα μέσα στο κουτί, η οποία θα υποδεικνύει τη διάρκεια ζωής και την απόδοση της μπαταρίας. Η ετικέτα θα είναι παρόμοια με το ενεργειακό αυτοκόλλητο που είναι ήδη γνωστό στους Ευρωπαίους πολίτες, από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, προσαρμοσμένο στον τύπο των πληροφοριών που απαιτούνται για τις μπαταρίες των κινητών και των tablet.

Ποια προϊόντα εμπίπτουν στις νέες απαιτήσεις; Ο κανονισμός ισχύει για ασύρματα τηλέφωνα (χρησιμοποιούνται στη σταθερή τηλεφωνία), smartphone για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή δορυφόρο, κινητά τηλέφωνα χωρίς δυνατότητες internet ή εφαρμογές τρίτων και tablet με οθόνες μεταξύ 7 και 17,4 ιντσών. Μόνο συσκευές σε αυτές τις κατηγορίες που διατίθενται στην αγορά από τις 20 Ιουνίου 2025 και μετά. Οι συσκευές με ευέλικτες κύριες οθόνες που μπορούν να αναδιπλωθούν, μερικώς ή πλήρως, εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση. Εξαιρούνται επίσης τηλέφωνα και tablet που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά της ΕΕ πριν από τις 20 Ιουνίου.

Ποιες είναι οι ακριβείς απαιτήσεις; Όλες οι συσκευές που αναφέρονται παραπάνω πρέπει να πληρούν πέντε βασικά κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού:

  • Ανθεκτικότητα: Οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές σε τυχαίες πτώσεις και να προστατεύονται από τη σκόνη και το νερό.
  • Μακροζωία μπαταρίας: Οι μπαταρίες πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον 800 πλήρεις κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον το 80% της αρχικής τους χωρητικότητας.
  • Δυνατότητα επισκευής: Οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν κρίσιμα ανταλλακτικά εντός 5 έως 10 εργάσιμων ημερών και να συνεχίσουν να τα προσφέρουν για 7 χρόνια αφού το προϊόν δεν πωλείται πλέον στην ΕΕ.
  • Υποστήριξη λογισμικού: Οι συσκευές πρέπει να λαμβάνουν αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία λήξης της πώλησης.
  • Πρόσβαση επισκευής: Οι επαγγελματίες επισκευαστές πρέπει να έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε οποιοδήποτε απαιτούμενο λογισμικό ή υλικολογισμικό.

Πώς μοιάζει το αυτοκόλλητο; Το αυτοκόλλητο του Ευρωπαϊκού Μητρώου Προϊόντων για την Επισήμανση Ενέργειας (EPREL), κοινώς γνωστό ως ετικέτα ENERGY, θα εμφανίζει επτά βασικές πληροφορίες. Έχουμε ήδη δει ένα δείγμα αυτοκόλλητου σε ένα τηλέφωνο που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, που επιβεβαιώνει ότι το σύστημα όντως κυκλοφορεί.

Ποιος διασφαλίζει ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή; Όλοι οι προμηθευτές – κατασκευαστές, εισαγωγείς ή εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι – που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ΕΕ/ΕΟΧ πρέπει να καταχωρούν τα μοντέλα προϊόντων τους μέσω μιας αποκλειστικής πλατφόρμας EPREL που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για την παροχή ακριβών δεδομένων, η Επιτροπή θα επαληθεύσει τις πληροφορίες που σχετίζονται με την προστασία εισόδου, τη δυνατότητα επισκευής και την απόδοση της μπαταρίας.

Τι σημαίνει αυτό για τον τελικό καταναλωτή; Το σήμα Ecodesign αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της ΕΕ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Η πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 46 εκατομμύρια τόνους και να εξοικονομήσει κάθε νοικοκυριό κατά μέσο όρο 150 €, επιπλέον της εξοικονόμησης που έχει ήδη επιτευχθεί μέσω των υφιστάμενων μέτρων οικολογικού σχεδιασμού.

Ενώ αυτοί οι κανόνες ισχύουν επίσημα μόνο εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπός τους μπορεί να εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα 27 κράτη μέλη. Βλέπουμε ήδη τους κατασκευαστές smartphone να επεκτείνουν την υποστήριξη ενημέρωσης λογισμικού παγκοσμίως, ενώ οι συσκευές γίνονται πιο ανθεκτικές και ευκολότερες στην επισκευή, ωφελώντας τους καταναλωτές παντού.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ριζικάρια» την Δευτέρα  23 Ιουνίου στο Ξενία

Published

on

By

Την Δευτέρα, 23 Ιουνίου, στον κήπο του Ξενία θα πραγματοποιηθεί, η καθιερωμένη εκδήλωση «τα Ριζικάρια».

Κάθε χρόνο  ο δήμος Ναυπακτίας και ο σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν το δρώμενο, αναβίωση ενός παλιού εθίμου, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων.

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι».

Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.

Η Ριζικάρισσα κατά το έθιμο, θα πει και τα μελλούμενα σε δήμαρχο και αντιπολίτευση.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορητά Ηχεία: Οι Καλύτερες Επιλογές Και Τα Λάθη Που Κάνουμε Στην Αγορά

Published

on

By

Τα φορητά ηχεία είναι από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά, ειδικά το καλοκαίρι. Σε παραλία, εκδρομές, ακόμα και στο σπίτι, αν δεν έχουμε κάποιο μεγαλύτερο ηχείο. Στο άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να προσέξει κανείς πριν αγοράσει φορητό ηχείο.

Κριτήρια επιλογής – Το ψέμα με τα Watt στα ηχεία

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής φορητού ηχείου θα πίστευε κανείς ότι είναι το πόσο καλό ήχο βγάζει. Αυτό όμως, είναι λανθασμένη άποψη, καθώς δεν είναι το σωστό κριτήριο. Προφανώς, παίζει ρόλο η ποιότητα του ήχου, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κρίνουμε μπαίνοντας σε μια σελίδα online για να αγοράσουμε, ούτε καν πηγαίνοντας σε κάποιο κατάστημα. Όσον αφορά τον ήχο λοιπόν, θα πρέπει να βασιστούμε στις αξιολογήσεις άλλων χρηστών, ή σε reviews αξιόπιστων site.

Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της ισχύος, όπου πολύ συχνά συναντάμε παρανοήσεις. Ακούμε κόσμο να λέει: «Αυτό έχει 100W, είναι καλύτερο από το άλλο με τα 50W». Λάθος! Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα. Αρχικά, το φυσικό μέγεθος του ηχείου δεν έχει να κάνει με την ισχύ. Ένα μεγάλο ηχείο δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερο ηχητικά από ένα μικρότερο, ούτε ότι θα έχει μεγαλύτερη ισχύ. Ούτε η μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει ότι θα έχει ποιοτικότερο ήχο. Η μεγαλύτερη ισχύς το μόνο που μας δείχνει είναι ότι το ηχείο θα παίζει πιο δυνατά. Αλλά αν ο ήχος είναι χάλια, απλά θα είναι χάλια… πιο δυνατά! Αυτό που μας ενδιαφέρει στην ισχύ είναι το RMS, δηλαδή η πραγματική ισχύς που μπορεί να δώσει το ηχείο συνεχόμενα, χωρίς να αλλοιωθεί ο ήχος. Είναι η μόνη ένδειξη που έχει νόημα τεχνικά.

Συχνά όμως οι κατασκευαστές δεν αναφέρουν τη RMS ισχύ, αναφέρουν την Peak ισχύ. Δηλαδή το μέγιστο που μπορεί να δώσει ένα ηχείο στιγμιαία. Με άλλα λόγια, είναι ένας αριθμός απλά για το μάρκετινγκ, που μας ξεγελάει και δεν μας βοηθάει σε τίποτα. Αν ένα ηχείο γράφει 20W RMS, μπορεί να παίζει δυνατότερα και καλύτερα από ένα ηχείο που αναφέρει 100W σκέτο, και πιθανόν να έχει μόνο 15W RMS. Τυχαίο παράδειγμα, τυχαία νούμερα.

Γενικά, δεν έχει νόημα να κοιτάμε απλά τα Watt. Ένα καλά σχεδιασμένο ηχείο των 20W μπορεί να παίζει πολύ πιο ποιοτικά από ένα πλαστικό της πλάκας των 40W. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να κρίνουμε από τα χαρακτηριστικά. Οπότε τι στο καλό να κοιτάμε στην αγορά φορητού ηχείο; Τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι τρία: Το μέγεθος, η μπαταρία, και η συνδεσιμότητα. Και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Μέγεθος

Το μέγεθος στα φορητά ηχεία είναι σημαντικό, γιατί έχει άμεση σχέση με τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε στο ηχείο. Αν θέλουμε να το κουβαλάμε μαζί μας στο χέρι για κάποιο λόγο, προφανώς δεν θέλουμε να ζυγίζει 10 κιλά. Το μέγεθος παίζει επίσης σημασία στα μπάσα. Μεγαλύτερο μέγεθος ηχείου, σημαίνει και δυνατότητα για πολύ καλύτερα μπάσα. Στην αγορά θα βρούμε φορητά ηχεία τόσο μικρά, που χωράνε στην παλάμη του χεριού μας. Και τόσο μεγάλα, που να θέλουμε αυτοκίνητο για να τα κουβαλήσουμε.

Συνδεσιμότητα

Δεύτερο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, η συνδεσιμότητα. Η πιο συχνή μέθοδος σύνδεσης είναι φυσικά το Bluetooth. Συνδέουμε το ηχείο ασύρματα σε μια πηγή, συνηθέστερα στο κινητό μας. Βάζουμε να παίζει μουσική, και είμαστε έτοιμοι. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αυτό. Οι περισσότεροι αυτό θέλουμε, να συνδέσουμε το κινητό μας και να παίξει. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες δυνατότητες όσον αφορά τη σύνδεση. Υπάρχουν ηχεία με σύνδεση Wi-Fi. Και υπάρχουν και φορητά ηχεία με θύρα 3.5mm, ή δυνατότητα για microSD. Και εδώ θα πρέπει να ζυγίσουμε τις ανάγκες μας, και να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να συνδέσουμε τη συσκευή μας και πού.

Μπαταρία

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο χαρακτηριστικό, η διάρκεια της μπαταρίας. Ο λόγος που παίρνουμε φορητό ηχείο, είναι για να μπορεί να παίξει για ώρες μακριά από πηγή ρεύματος. Η διάρκεια της μπαταρίας ενός καλού φορητού ηχείου μπορεί να φτάνει και τις 15 ή 20 ώρες. Σαφώς, τα πιο μικρά σε μέγεθος ηχεία θα έχουν και μικρότερη διάρκεια. Σε γενικές γραμμές, οι ώρες που υποστηρίζουν οι κατασκευαστές είναι αληθείς, αλλά συνήθως αφορούν ένα μέσο σενάριο. Για παράδειγμα,  ένα ηχείο που δηλώνει διάρκεια μπαταρίας 10 ώρες, δεν εννοεί 10 ώρες στο τέρμα, με τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν, και με το να φορτίζεις και το κινητό παράλληλα – ναι, κάποια έχουν και τέτοια δυνατότητα. Εννοεί 10 ώρες σε μία μέση ένταση.

Προτάσεις αγοράς

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές αγοράς στα φορητά ηχεία για κάθε χρηματική κατηγορία.

Θα ξεκινήσουμε με τα μικρά σε μέγεθος φορητά ηχεία. Στην κατηγορία αυτή δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά όσον αφορά τον ήχο ή την ένταση. Θα βρούμε όμως αξιόλογες και οικονομικές επιλογές. Και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές να είναι το Xiaomi Pocket Bluetooth, με έως 10 ώρες αυτονομίας. Το συγκεκριμένο ηχείο είναι μικρό – οπότε είναι ο ορισμός του φορητού. Πολύ ποιοτικό για αυτό το μέγεθος. Και κυρίως, είναι πάμφθηνο. Με μόλις 13,83 ευρώ, είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή σε αυτήν την κατηγορία. Υπόψη, μπορούμε να πάρουμε και δεύτερο και να τα συνδέσουμε ώστε να έχουμε stereo ήχο. Θεωρούμε ότι είναι ιδανικό για εκδρομές, για την παραλία καθώς είναι αδιάβροχο, ή και για δώρο,

Πολύ καλές εναλλακτικές για αυτό το μέγεθος είναι το Soundcore Select 4 Go της Anker. Και φυσικά, το πολύ γνωστό JBG Go 4, το οποίο όμως έχει ακριβότερη τιμή. Παραμένοντας σε πολύ προσιτές τιμές, η σειρά των Anker Soundcore Glow είναι μία πολύ καλή επιλογή για λίγο μεγαλύτερο μέγεθος και φωτάκια, αν αυτό είναι κάτι που ψάχνουμε. Γενικά η Anker τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι έχει να κάνει με ηχεία και ακουστικά. Προφανώς, αν θέλουμε να πάμε σε κάτι καλύτερο ποιοτικά, όσον αφορά τον ήχο, θα πρέπει να ανέβουμε σε κόστος.

Το JBL Flip 6 είναι μία πολύ γνωστή και καλή επιλογή που ξεκινά από τα 71 ευρώ, συνδυάζοντας ποιότητα, αυτονομία, και σχετικά μικρό μέγεθος. Στην κατηγορία του μεγαλύτερου μεγέθους θα βρούμε το εξαιρετικό Anker Soundcore Boom 2 Plus. Ομοίως, και για τα μικρότερα αδελφάκια του, Motion Boom 2 και Soundcore Boom 2 Outdoor με λειτουργία Καραόκε.

Καλές διακοπές με πολύ μουσική!

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές στο χωριό (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Είπα αυτή την φορά να λειτουργήσω πιο υποστηρικτικά απέναντι στον άνδρα μου και να μην κατεβάσω πάλι μούτρα .Δεν ήθελε να χώσει το χέρι βαθιά στην τσέπη για το καλοκαιρινό μας ταξίδι ,αφού θεωρούσε ότι με τις περσινές διακοπές μας στο Λουτράκι είχε αποκτήσει δια βίου τον τίτλο του υπέρτατου ταξιδευτή !

Η αλήθεια είναι πως μου κόπηκε το γέλιο όταν μου ανακοίνωσε τον φετινό προορισμό.

«Έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος Βιβή ,αρκεί να θέλεις να τα δεις «ήταν η πρώτη του κουβέντα ενώ εγώ κατέρρεα σαν κτήριο ύστερα από ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Μήπως υπερβάλεις Δημοσθένη; Ή ακόμη χειρότερα, μήπως με δουλεύεις Δημοσθένη;»

Ό,τι κι αν έλεγα όμως η απόφαση είχε ήδη παρθεί .Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μου είπε:

«Το χωριό του καλού μου συναδέλφου λέγεται Κληματαριά και είναι για απαιτητικούς επισκέπτες like us! Νομίζω θα το λατρέψεις «.

«Πλάκα μου κάνεις έτσι ; »  αναφώνησα μόλις με πήγε στον ξενώνα του χωριού

«Τι ακριβώς σε χαλάει ;»με ρώτησε ενώ ταυτόχρονα παραμέριζε ένα βιβλίο με την πεντάλφα στο εξώφυλλο προφανώς ξεχασμένο από τον προηγούμενο επισκέπτη.

«Μήπως πρέπει να νιώθω κι ευγνωμοσύνη που θα κοιμηθώ στο μπουντρούμι που γέννησε η Ρόζμαρι το μωρό της ;»έκανα εξοργισμένη δείχνοντας το επίμαχο βιβλίο .

«Μα είναι υπέροχο κατάλυμα» .

«Ναι, πρέπει να το διαφήμισαν πολύ και στις κατσαρίδες γι’ αυτό κι έχουν μαζευτεί όλες εδώ μέσα !» ούρλιαξα την στιγμή που ένα από αυτά τα σιχαμερά πλάσματα τόλμησε να σκαρφαλώσει μέχρι το μπούστο μου .

«Μην μου πουλάς πνεύμα»  νευρίασε ο σύζυγός μου που εκμεταλλεύτηκε την μεταξύ μας ένταση για να πάει στο καπηλειό του χωριού .

Κατά το βράδυ επέστρεψε αφού προηγουμένως είχε πιει ένα ολόκληρο βαρέλι κρασί .

«Καλώς τον Ορέστη Μακρή» σχολίασα ειρωνικά καθώς προσπαθούσα να απαλλαγώ από μια αράχνη που επέμενε να στήσει το τσαρδί της με θεμέλια τις τρίχες των μαλλιών μου .

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω το πώς κύλησαν οι εφιαλτικές πέντε μέρες που έμεινα στην Κληματαριά .

Αποκομμένη από τον πολιτισμό και την τεχνολογία και με συντροφιά τα καθημερινά ,φάλτσα μαθήματα κλαρίνου του Μαθουσάλα γείτονα άρχισα να νοσταλγώ το σπίτι μου.

Ευτυχώς επέστρεψα …Κι όσο για τις διακοπές ;

Ευχαριστώ δεν θα πάρω , κι εδώ καλά περνάω !

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ