Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 η Πρόσκληση V του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» που αφορά την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.
Σημείο – κλειδί της νέας Πρόσκλησης είναι το γεγονός ότι η υποβολή Αιτήσεων των Δήμων, για δύο εκ των τεσσάρων ομάδων έργων της, ξεκινά από τη δημοσίευσή της.
Σε αντίθεση δηλαδή με τις προηγούμενες Προσκλήσεις, που άφηναν χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση μήνα μεταξύ δημοσίευσης και έναρξης υποβολής Αιτήσεων.
Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι Αιτήσεις ένταξης αξιολογούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας πρωτοκόλλησής τους στο ΥΠΕΣ, με κίνδυνο εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού από όσους σπεύδουν πρώτοι.
Ειδικότερα, τα 320 εκατ. εξειδικεύονται ως εξής:
Ι] 15 εκατ. ευρώ για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αφορά αποκλειστικά πράξεις που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν έχουν ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης “Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου” του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.
ΙΙ] 135 εκατ. ευρώ για επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Τα προς επανάχρηση κτίρια, μπορεί να είναι, ενδεικτικώς, πολιτιστικά κέντρα, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, κολυμβητήρια, άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Έναρξη υποβολής Αιτήσεων η 14η Ιανουαρίου.
ΙΙΙ]50 εκατ. ευρώ για κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων. Έναρξη υποβολής η 14η Ιανουαρίου.
ΙV] 120 εκατ. ευρώ για ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης[ γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ), επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) ]και ειδικών σχολείων. Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.
Κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει συνολικά έως δύο Αιτήσεις χρηματοδότησης,που δεν θα αφορούν στην ίδια ομάδα.
Η τεκμηρίωση της ανάγκης ανέγερσης νέων / επέκτασης Δημαρχείων πρέπει να αποδεικνύεται από χρηματοοικονομική ανάλυση / μελέτη σκοπιμότητας, από την οποία να προκύπτει η οικονομική ωφέλεια του Δήμου από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και της υφιστάμενης στελέχωσης του Δήμου.
Όσον αφορά στα σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Για τα κτίρια προσχολικής αγωγής απαιτείται η έγκριση σκοπιμότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο.