Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Πρόσκληση του «Φιλόδημος» για έργα 320 εκατ.

Published

on

Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 η Πρόσκληση V του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» που αφορά την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.

Σημείο – κλειδί της νέας Πρόσκλησης είναι το γεγονός ότι η υποβολή Αιτήσεων των Δήμων, για δύο εκ των τεσσάρων ομάδων έργων της, ξεκινά από τη δημοσίευσή της.

Σε αντίθεση δηλαδή με τις προηγούμενες Προσκλήσεις, που άφηναν χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση μήνα μεταξύ δημοσίευσης και έναρξης υποβολής Αιτήσεων.

Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι Αιτήσεις ένταξης αξιολογούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας πρωτοκόλλησής τους στο ΥΠΕΣ, με κίνδυνο εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού από όσους σπεύδουν πρώτοι.

 

Ειδικότερα, τα 320 εκατ. εξειδικεύονται ως εξής:

Ι] 15 εκατ. ευρώ για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αφορά αποκλειστικά πράξεις που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν έχουν ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης “Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου” του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ.  Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.

ΙΙ] 135 εκατ. ευρώ για επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Τα προς επανάχρηση κτίρια, μπορεί να είναι, ενδεικτικώς, πολιτιστικά κέντρα, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, κολυμβητήρια, άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.  Έναρξη υποβολής Αιτήσεων η 14η Ιανουαρίου.

ΙΙΙ]50 εκατ. ευρώ για κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων. Έναρξη υποβολής η 14η Ιανουαρίου.

ΙV] 120 εκατ. ευρώ για ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης[ γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ), επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) ]και ειδικών σχολείων. Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.

Κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει συνολικά έως δύο Αιτήσεις χρηματοδότησης,που δεν θα αφορούν στην ίδια ομάδα.

Η τεκμηρίωση της ανάγκης ανέγερσης νέων / επέκτασης Δημαρχείων πρέπει να αποδεικνύεται από χρηματοοικονομική ανάλυση / μελέτη σκοπιμότητας, από την οποία να προκύπτει η οικονομική ωφέλεια του Δήμου από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και της υφιστάμενης στελέχωσης του Δήμου.

Όσον αφορά στα σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Για τα κτίρια προσχολικής αγωγής απαιτείται η έγκριση σκοπιμότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ