Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Πρόσκληση του «Φιλόδημος» για έργα 320 εκατ.

Published

on

Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 η Πρόσκληση V του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» που αφορά την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.

Σημείο – κλειδί της νέας Πρόσκλησης είναι το γεγονός ότι η υποβολή Αιτήσεων των Δήμων, για δύο εκ των τεσσάρων ομάδων έργων της, ξεκινά από τη δημοσίευσή της.

Σε αντίθεση δηλαδή με τις προηγούμενες Προσκλήσεις, που άφηναν χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση μήνα μεταξύ δημοσίευσης και έναρξης υποβολής Αιτήσεων.

Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι Αιτήσεις ένταξης αξιολογούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας πρωτοκόλλησής τους στο ΥΠΕΣ, με κίνδυνο εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού από όσους σπεύδουν πρώτοι.

 

Ειδικότερα, τα 320 εκατ. εξειδικεύονται ως εξής:

Ι] 15 εκατ. ευρώ για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αφορά αποκλειστικά πράξεις που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν έχουν ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης “Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου” του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ.  Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.

ΙΙ] 135 εκατ. ευρώ για επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Τα προς επανάχρηση κτίρια, μπορεί να είναι, ενδεικτικώς, πολιτιστικά κέντρα, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, κολυμβητήρια, άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.  Έναρξη υποβολής Αιτήσεων η 14η Ιανουαρίου.

ΙΙΙ]50 εκατ. ευρώ για κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων. Έναρξη υποβολής η 14η Ιανουαρίου.

ΙV] 120 εκατ. ευρώ για ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης[ γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ), επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) ]και ειδικών σχολείων. Έναρξη υποβολής Αιτήσεων από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.

Κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει συνολικά έως δύο Αιτήσεις χρηματοδότησης,που δεν θα αφορούν στην ίδια ομάδα.

Η τεκμηρίωση της ανάγκης ανέγερσης νέων / επέκτασης Δημαρχείων πρέπει να αποδεικνύεται από χρηματοοικονομική ανάλυση / μελέτη σκοπιμότητας, από την οποία να προκύπτει η οικονομική ωφέλεια του Δήμου από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και της υφιστάμενης στελέχωσης του Δήμου.

Όσον αφορά στα σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Για τα κτίρια προσχολικής αγωγής απαιτείται η έγκριση σκοπιμότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν είναι θεμιτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν την μετάδοση από το ΥΠΕΣ

Published

on

By

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών στην αποφυγή του γνωστού φαινομένου που παρατηρείται το βράδυ των εκλογών, τα αποτελέσματα να “τρέχουν” σε τοπικά ΜΜΕ – sites, ενώ στο site του ΥΠΕΣ και, συνεπώς, στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης να φαίνονται “κολλημένα” ή να ανανεώνονται εξαιρετικά αργά.

Υπογραμμίζει, λοιπόν το υπουργείο, πως « η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού Φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ΘΕΜΙΤΟ να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτουν οι Π.Ε., εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το ΥΠΕΣ, καθώς αυτό δυσχεραίνει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη Χώρα».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τάκης Λουκόπουλος και η Ενωτική Πρωτοβουλία σε Αποδοτία, Πυλλήνη και Πλάτανο

Published

on

By

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου ο υποψήφιος δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού Ενωτική Πρωτοβουλία, καθώς και φίλους της παράταξης επισκέφθηκαν περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Πυλλήνης, Πλατάνου και Αποδοτίας.

Με σειρά επισκέφθηκαν τις εξής κοινότητες: Περιβόλια, Παλαιόπυργο, Σίμου, Ποκίστα, Πλάτανο, Αχλαδόκαστρο, Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά, Περδικόβρυση, Κρυονέρια, Κάτω Χώρα, Άνω Χώρα, Ελατού, Τερψιθέα και Λιμνίτσα.

Συνομίλησαν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών για ζητήματα περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της ορεινής Ναυπακτίας καθώς και τις ανάγκες που υπάρχουν ενόψει καλοκαιριού και της αναμενόμενης αυξημένης παραθεριστικής περιόδου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Δευτέρα στο λιμάνι, η κεντρική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Γούλα

Published

on

By

Την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 20:30 ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Γιώργος Γούλας , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανανέωση και Δημιουργία” θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ