Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα πρόσωπα ή ικανοί για ρήξεις και αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία;

Published

on

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει από το νόμο   αρμοδιότητες που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά και το μέλλον του. Αυτό ισχύει όταν πρόκειται για έργα  υποδομής που διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την τοπική ανάπτυξη και κατά συνέπεια τη δυνατότητα νέων ανθρώπων να οικοδομήσουν το μέλλον τους στον τόπο τους. Πώς όμως εξηγείται ότι η ελληνική κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται από το 2010 σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση χωρίς να φαίνεται διέξοδος;

Το πολιτικό μας σύστημα, όπως διαμορφώθηκε μετά την μεταπολίτευση, έχει μεθοδικά οικοδομήσει την αντίληψη ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν επιλέγοντας το κατάλληλο πολιτικό κόμμα και τον κατάλληλο  τοπικό του εκπρόσωπο.        Η κοινωνία μπολιάστηκε με την αντίληψη ότι οι εκλογές παρέχουν ευκαιρίες για να ικανοποιήσουν τα άτομα τις επιδιώξεις τους αδιαφορώντας για τη συλλογική πορεία

Σε τοπικό επίπεδο έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές της κεντρικής πολιτικής και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες αντέγραψαν πλήρως τις πολιτικές και τις πρακτικές των κομμάτων με αντίστοιχα αποτελέσματα.

Δεν είναι επομένως περίεργο που η κοινωνία επιλέγει κάθε φορά νέους δημάρχους στην προσπάθειά της να αποσπάσει έστω και ένα μικρό προσωπικό αντάλλαγμα. Μια δίμηνη σύμβαση για το παιδί, μια απευθείας ανάθεση στον εργολάβο και τον προμηθευτή, μια αμοιβή, συνήθως «πλάγια», στα τοπικά ΜΜΕ για να εξασφαλίσει την ανοχή τους ή την προβολή της κλπ.  Τακτικές που ακολουθούνται σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας.

Τα μεγάλα έργα υποδομής δυστυχώς παίρνουν πολύ χαμηλό βαθμό στην αξιολόγηση των πολιτών.                    Τα μεγάλα έργα που απευθύνονται στην κοινωνία και όχι στα άτομα δεν φέρνουν ψήφους και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ορισμένοι αυτοδιοικητικοί και το αξιοποιούν για τον εαυτό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το πλασάρισμά τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση  δίπλα σε νέους υποψηφίους δημάρχους καθορίζει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κοινωνία με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται στην πολιτική του ρουσφετιού και της ικανοποίησης του ατομικού συμφέροντος άσχετα από το κόστος που συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο.

Κριτήριο επομένως για την επιλογή του δημάρχου δεν είναι η ικανότητά του να υλοποιήσει  μεγάλα έργα που θα αντιστρέψουν την πορεία του δήμου και θα φέρουν ριζικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Κριτήριο επιλογής αποτελεί τις περισσότερες φορές μάλλον το νέο πρόσωπο, που καλό θα ήταν σύμφωνα με την καθιερωμένη αντίληψη να είναι άφθαρτο, δηλαδή να μην έχει ανάμειξη στα κοινά, άρα να μην «βαρύνεται» για αποτυχίες έλλειμμα ικανοτήτων στη   δημόσια διοίκηση.  Είναι το πρόσωπο που μέσα από τις δημόσιες σχέσεις και την αποφυγή συγκρούσεων τα έχει καλά με όλους και εγγυάται το προσωπικό όφελος των ψηφοφόρων του.

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος που αναπαράγει τη στασιμότητα στο δήμο και την κοινωνία  απαιτείται τόλμη και πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ικανοί άνθρωποι υπάρχουν πολλοί. Απέχουν όμως από τα κοινά διότι βλέπουν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Οι έμπειροι και έντιμοι αυτοδιοικητικοί ας πάρουν πρωτοβουλίες για να βρεθεί διέξοδος και να οικοδομηθεί μια νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση.          Αυτό η κοινωνία θα το εκτιμήσει και θα τους το αποδώσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ