Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για την « πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προωθείται εντός του έτους νέος κύκλος στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», αλλά και ένα μεγάλο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε συνοπτικά την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, την προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, την ηλεκτροκίνηση, την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, την ανακύκλωση, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και την γενικότερη προώθηση του ποδηλάτου, αλλά και την απόσυρση των πλαστικών μια χρήσης.
Έχουν βρεθεί τα χρήματα, που θα προέλθουν από το Ταμείο των Ρύπων και θα είναι αρκετά. Με αυτά θα κινητροδοτηθεί η αγορά, όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων.
Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος προχώρησαν στην αντικατάσταση του φωτισμού στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο και στον πεζόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος της πλατείας, με στόχο την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει νέους ενισχυμένους ιστούς φωτισμού σε αντικατάσταση των παλαιών που είχαν υποστεί διάβρωση, καθώς και φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σύγχρονου σχεδιασμού, τα οποία εξασφαλίζουν υψηλότερη φωτεινότητα, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η νέα υποδομή συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και της άνετης χρήσης της πλατείας και του πεζόδρομου, ενώ ενισχύει την αισθητική και τη συνολική εικόνα του σημείου.
Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση του Δήμου Ναυπακτίας που αφορά στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υποδομών, με σκοπό τη δημιουργία πιο λειτουργικών δημόσιων χώρων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών, αξιοποιώντας σύγχρονες ενεργειακά αποδοτικές λύσεις.
Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν οι δήμοι της χώρας με την σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν. Η κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν και οι επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή αποτελούν ένα γεγονός. Ήδη, μεταφράζονται σε άμεσο οικονομικό σοκ για την Ευρώπη – και κατ’ επέκταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.
Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου έως και 45% στον ευρωπαϊκό κόμβο TTF, η άνοδος του Brent πάνω από τα 78–80 δολάρια/βαρέλι και η αναστολή παραγωγής LNG από την QatarEnergy, δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής αβεβαιότητας που θυμίζει τις ημέρες της κρίσης 2022–2023.
Καθώς οι Δήμοι είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι δραματικές.
Οι αυξήσεις που προαναφέραμε σημαίνει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα ακολουθήσουν ανοδικά, καθώς η διασύνδεση φυσικού αερίου και ηλεκτροπαραγωγής παραμένει ισχυρή.
Για Δήμους με περιορισμένα ίδια έσοδα, η αύξηση 20–30% στο ενεργειακό κόστος μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική ασφυξία.
Καύσιμα: Άμεση επιβάρυνση στην καθημερινή λειτουργία
Για τους Δήμους, τα καύσιμα δεν είναι δευτερεύον κόστος. Αφορούν:
► Απορριμματοφόρα
► Οχήματα πολιτικής προστασίας
► Υδροφόρες
► Μηχανήματα έργου
► Σχολικές μεταφορές (όπου υπάρχουν)
Ακόμη και μια αύξηση 5–10% στη συνολική ετήσια δαπάνη καυσίμων μεταφράζεται σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έναν μεσαίο Δήμο.
Αναθεώρηση τιμών έργων: Αλυσιδωτές επιπτώσεις
Η άνοδος του πετρελαίου επηρεάζει άμεσα:
► Μεταφορικά κόστη
► Παραγωγή ασφαλτομίγματος
► Πλαστικά και συνθετικά υλικά
► Πρώτες ύλες που σχετίζονται με πετροχημικά προϊόντα
Έργα οδοποιίας, αναπλάσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και κατασκευές κινδυνεύουν να μπουν σε τροχιά αναθεώρησης τιμών.
Οι εργοληπτικές εταιρείες είναι πιθανό να ζητήσουν: Συμπληρωματικές συμβάσεις – Επικαιροποίηση τιμολογίων – Καθυστέρηση υλοποίησης έργων
Για τους Δήμους, αυτό σημαίνει καθυστερήσεις σε τεχνικά προγράμματα και ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων.
Τουρισμός και τοπικά έσοδα
Σε τουριστικούς Δήμους, ενδεχόμενη κάμψη αφίξεων μπορεί να οδηγήσει σε:
► Μείωση εσόδων από τέλη παρεπιδημούντων
► Πτώση κατανάλωσης και εμπορικής δραστηριότητας
► Πιέσεις σε δημοτικά τέλη
Ένα παρατεταμένο πετρελαϊκό σοκ θα αυξήσει και το κόστος μεταφορών, επηρεάζοντας συνολικά την τουριστική ζήτηση.
Συμπέρασμα
Ο πόλεμος στο Ιράν δεν αποτελεί απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση. Είναι ένας καταλύτης οικονομικών εξελίξεων που απειλούν να επαναφέρουν το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη.
Για τους ελληνικούς Δήμους, οι συνέπειες θα είναι:
► Αύξηση ενεργειακού κόστους
► Ανατιμήσεις καυσίμων
► Αναθεώρηση τεχνικών έργων
► Πιέσεις σε προϋπολογισμούς
► Ενδεχόμενη μείωση εσόδων
Αποτέλεσμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα, αθόρυβη αλλά βαθιά δημοσιονομική κρίση.
Ξεκίνησαν στο Ναύπακτο οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που διοργανώνει για 15η χρονιά η Περιβαλλοντική Οργάνωση « Πράσινο+Μπλε » σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας . Την Κυριακή 01/03 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα του ΔΣ Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη και του 4ου ΔΣ Ναυπάκτου τάξη Δ1’με τα έργα, « Σου δανείζω τον πλανήτη γη » και « Η χώρα χωρίς οθόνες », αντίστοιχα. Τους θεατές καλωσόρισε ο υπεύθυνος δράσεων του φορέα «Πράσινο +Μπλε» Τάσος Ξύδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή τα Δημοτικά Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, τονίζοντας τη σημασία των μηνυμάτων που δίνουν οι μικροί μαθητές μέσα από το θέατρο.
Με την παρουσία τους τίμησαν τη δράση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο Γιώργος Σιμάκης Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Γιώργος Κοτρώνης ιδιοκτήτης των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ
Λίγα λόγια για το κάθε έργο και Καλή επιτυχία στους μαθητές τους ευχήθηκαν και οι Δντριες των Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν, Ελένη Πελέκη και Όλγα Γκιάφη αντίστοιχα.
Οι παρευρισκόμενοι γονείς και θεατές κάθε ηλικίας, χειροκρότησαν τη προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εισπράττοντας με τον καλύτερο τρόπο μηνύματα για τον σεβασμό στο χώρο και στο περιβάλλον που ζούμε, καθώς και για τον εθισμό των νέων στις οθόνες.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του ΔΣ των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, Διευθύντρια Ελένη Πελέκη και στην θεατρολόγο της θεατρικής ομάδας Κωνσταντίνα Παπανικολάου καθώς και του 4ου ΔΣ Ναυπάκτου, Διευθύντρια Όλγα Γκιάφη, στη δασκάλα της Δ1’ τάξης Βασιλική Λιακώνη, στη Θεατρολόγο Ιωάννα Σακούλη και στους εκπαιδευτικούς Σταματία Ντάγλη και Βανέσα Παπανδρέου.
Χορηγοί υποστηρικτές της δράσης είναι το προϊόν βούτυρο LURPAKτης εταιρίας Arla, τα καταστήματα τροφίμων s/m ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντήλια Wet hankies της εταιρίας ΜΕΓΑ ΑΕ και η Νέα Οδός αυτοκινητόδρομος ΔΕ.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται, την Κυριακή 08 Μαρτίου στις 18:00 όπου και θα υλοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις:
«Ακούς τη γιορτή;» διασκευή της Τέτη Ζέρβα, από το 48ο Δ.Σ. Πάτρας –Τάξη Δ’ και
«Ο Σωτήρης και οι τσούχτρες» της Πατσιαλού Ευτυχίας από το 7ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Β’