Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυπάκτου Ιερόθεος, Συνέντευξη για θέματα της πανδημίας

Published

on

Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, δημοσιεύεται στήν Ἐφημερίδα «Ἐλεύθερος Τύπος» συνέντευξη τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου, ὁ ὁποῖος ἀπαντᾶ σέ ἐρωτήσεις τῆς Δημοσιογράφου Βάλιας Νικολάου γιά τά ὑγειονομικά μέτρα σέ σχέση μέ τήν Ἐκκλησία, γιά τό ἐμβόλιο, τά σενάρια συνωμοσίας, γιά τήν θεία Μετάληψη, γιά τήν πίστη καί τήν ἐπιστήμη, γιά τήν κοινωνική ἀποστασιοποίηση, γιά τόν ἑορτασμό τῶν Χριστουγέννων.

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Υπάρχουν πιστοί που τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την προστασία τους από τον covid-19. Υπάρχουν, όμως και πιστοί που αρνούνται την ύπαρξή του και πιστεύουν σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Τι θα λέγατε στους αρνητές της πανδημίας;

Απάντηση: Η Εκκλησία είναι ένας χώρος ευρύχωρος. Αν σκεφθή κανείς ότι με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος γίνεται κάποιος μέλος της Εκκλησίας, τότε καταλαβαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μέλη της Εκκλησίας.

Όμως, επειδή στον κάθε άνθρωπο δόθηκε από τον Θεό το αυτεξούσιον, γι’ αυτό και ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο να αντιμετωπίζη τα θέματα της ζωής του. Μέσα από αυτό το πρίσμα, όπως σωστά παρατηρείτε, υπάρχουν Χριστιανοί που αποδέχονται την ύπαρξη της πανδημίας και τηρούν τα υγιειονομικά μέτρα και άλλοι που τα αρνούνται η επιφυλάσσονται γι’ αυτά που τα θεωρούν υπερβολικά.

Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την πανδημία του ιού και πρέπει να τηρούμε όλα όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί. Σε όλα τα θέματα της υγείας μας συμβουλευόμαστε τους γιατρούς, επισκεπτόμαστε τα Νοσοκομεία και υπακούουμε στις υποδείξεις τους. Γιατί να μη το κάνουμε αυτό και στην παρούσα υγιειονομική κρίση;

Ερώτηση: Εντός της Εκκλησίας, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις για το κλείσιμο των Ναών. Μάλιστα, ορισμένοι Ιεράρχες αλλά και πιστοί ακόμη και σήμερα κάνουν λόγο για διωγμό της Εκκλησίας. Ποιά η δική σας άποψη;

Απάντηση: Πράγματι, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από το κλείσιμο των Ναών, και μάλιστα σε κρίσιμες και σημαντικές εκκλησιαστικές περιόδους, όπως την Μεγάλη Σαρακοστή, το Πάσχα και τώρα την περίοδο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.

Το επιχείρημα του διωγμού το έχω ακούσει και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πλήρως. Όταν κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα Σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα αεροδρόμια κλπ. δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά έγιναν ως άλλοθι για να κάνουν διωγμό στην Εκκλησία.

Όταν όμως βλέπω διάφορες εμμονές ως προς την Εκκλησία, όταν παρατηρώ ότι δίνονται εύκολα άδειες για άλλες εξόδους από τα σπίτια κατά την διάρκεια της απομόνωσης, όπως για βάδισμα, έξοδο κατοικιδίων ζώων, και δεν επιτρέπουν άδεια για να πάνε στον Ναό να προσευχηθούν, τότε προβληματίζομαι σοβαρότατα.

Νομίζω ότι γίνονται λάθη εκατέρωθεν. Μερικοί Κληρικοί και Χριστιανοί δεν τηρούν επακριβώς τα μέτρα, γιατί έχουν μια μονοφυσιτική αντίληψη ως προς τον Ναό, και άλλοι που λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα για τους Ναούς, γιατί φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με την θεία Μετάληψη.

Ερώτηση: Κάποιοι λένε ότι η Ιεραρχία άργησε να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Τι απαντάτε;

Απάντηση: Η Ιεραρχία όλο αυτό το διάστημα δεν έχει συγκληθή, ούτε η τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου, για λόγους ανωτέρας βίας. Όμως το θέμα το αντιμετώπισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και νομίζω το έκανε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κινήθηκε στο μέσον μεταξύ των δύο άκρων, δηλαδή της υπερβολής και της ελλείψεως, για να θυμηθώ την αριστοτελική αρχή της αρετής. Έτσι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από την αρχή κατενόησε το πρόβλημα και έπραξε τα δέοντα.

Νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να δραστηριοποιηθή ακόμη περισσότερο, γιατί πρέπει να αντιμετωπισθή η υπερβολή και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από πλευράς μερικών από το πλήρωμα της Εκκλησίας και από πλευράς μερικών της πολιτικής εξουσίας.

Η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από πρότασή μου, μου έδωσε εντολή να συντάξω έναν Κανονισμό Λειτουργίας των Ιερών Ναών, κατά την διάρκεια των πανδημιών, τον οποίο ετοίμασα και κατέθεσα στην Σύνοδο. Μακάρι να γίνη κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερώτηση: Η Ιεραρχία έχει ευθύνη για τα κρούσματα κορονοϊού εντός της Εκκλησίας;

Απάντηση: Ο covid-19 έχει αποδείξει ότι κινείται με «δημοκρατικό» τρόπο, δηλαδή προσβάλλει όλους, δεν εξαιρεί κανέναν και μάλιστα το κάνει κυρίως σε όσους συμπεριφέρονται με αδιαφορία, απερισκεψία. Κάποιοι, όμως, δεν ενεργούν δημοκρατικά, αφού είναι έτοιμοι να ενοχοποιήσουν μέλη της Εκκλησίας που έχουν προσβληθή από τον ιό και αμνηστεύουν άλλους. Νομίζω αυτό είναι ένας ιδιότυπος ρατσισμός, που είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό.

Δεν ευθύνεται η Ιερά Σύνοδος για τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν και στην Εκκλησία, διότι από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε τα μέτρα, ακόμη και τα υπερβολικά. Ευθύνονται όμως όσοι δεν τηρούν τα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς ούτε υπακούουν στην Ιερά Σύνοδο λόγω λανθασμένων «θεολογικών» απόψεων.

Ερώτηση: Θα μπορούσε ποτέ η Εκκλησία να δεχτεί αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της Θείας Μετάληψης;

Απάντηση: Σε αυτό έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, ότι ο τρόπος μεταδόσεως της θείας Κοινωνίας είναι δοκιμασμένος τουλάχιστον για χίλια χρόνια και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, σε Νοσοκομεία, σε Θεραπευτήρια λοιμωδών νόσων, σε όλους τους χώρους. Βεβαίως, η Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού προσφέρεται σε αυτούς που το θέλουν και έχουν προετοιμασθή κατάλληλα.

Παρατηρώ όμως ότι το θέμα αυτό το συζητούν αρνητικά άνθρωποι που ούτε κοινωνούν ούτε εκκλησιάζονται τακτικά, και όχι όσοι κοινωνούν και εκκλησιάζονται.

Υποψιάζομαι ότι η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθή από την Πολιτεία ως προς τους Ιερούς Ναούς έγινε επειδή μερικοί έχουν εμμονές ως προς την θεία Μετάληψη. Όμως στο θέμα της θείας Μεταλήψεως νομίζω δεν υπάρχει απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, γιατί είναι θέμα πίστεως. Αν υπάρχη τέτοια απόφαση, παρακαλώ να δημοσιοποιηθή.

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, ορισμένοι εν ονομάτι της Πίστεως αρνούνται την Επιστήμη και το αντίθετο. Θα ήθελα τη δική σας τοποθέτηση σε αυτό;

Απάντηση: Η σύγκρουση μεταξύ Πίστεως και Επιστήμης έγινε στην Δύση, μεταξύ των απόψεων του σχολαστικισμού και του διαφωτισμού με την ανάπτυξη των θετικών επιστημών. Εμείς στον χώρο της Ορθόδοξης  Εκκλησίας δεν είχαμε ποτέ τέτοια σύγκρουση, διότι ξέρουμε ότι τόσο η Πίστη όσο και η Επιστήμη κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Όσοι βλέπουν τέτοιες συγκρούσεις και στον δικό μας χώρο, διαπνέονται από ξένες ιδεολογίες.

Εγώ δέχομαι την Επιστήμη και την Ορθόδοξη θεολογία. Όταν ένας επιστήμονας αρνείται την ορθόδοξη πίστη για λόγους επιστημονικούς, δείχνει ότι δεν είναι αληθινός επιστήμονας, και όταν ένας ορθόδοξος πιστός αρνείται την επιστήμη για λόγους πίστεως, δείχνει ότι δεν είναι καλός πιστός, γιατί στο θέμα αυτό ισχύει το συναμφότερο.

Η Πίστη είναι η επιστήμη-γνώση του Θεού και η Επιστήμη είναι η γνώση του κτιστού κόσμου. Αυτό έχει ξεκαθαρισθή στην εποχή μας και απορώ γιατί επανερχόμαστε συχνά σε αυτό.

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Θα κάνατε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Απάντηση: Θα σας απαντήσω και εγώ ευθέως. Σε όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δέκα ετών γίνονται εμβολιασμοί υποχρεωτικά για 13 νόσους και προαιρετικά για άλλες 3 νόσους, δηλαδή συνολικά γίνονται 16 εμβόλια, και πολλά από αυτά είναι επαναλαμβανόμενα. Επίσης, στις επόμενες ηλικίες γίνονται άλλα εμβόλια και σε αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής.

Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσιοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να αντιμετωπίση τους ιούς.

Και εγώ έχω κάνει εμβόλια, διότι διαφορετικά πιθανόν δεν θα ζούσα και κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο για την γρίπη. Θα κάνω όμως και το νέο εμβόλιο ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμοδίων Οργανισμών και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών μου.

Βεβαίως, δεν δίνω συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό μπορώ να παρατείνω την βιολογική ζωή, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός μου, ώστε να βοηθήσω όσο μπορώ όσους με έχουν ανάγκη και να προετοιμασθώ κατάλληλα για τον θάνατό μου και την συνάντησή μου με τον Χριστό.

Με ενδιαφέρει περισσότερο το πνευματικό εμβόλιο που είναι η προσευχή και η θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και στενοχωρούμαι όταν το αρνούνται στους Χριστιανούς.

Ερώτηση: Πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται όσο ποτέ λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ακόμη και μέσα από αυτές τις συνθήκες η Εκκλησία πως μπορεί να τους βοηθήσει;

Απάντηση: Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα. Στενοχωρούμαι από την λεγόμενη «κοινωνική αποστασιοποίηση», το να μη συναντώνται οι άνθρωποι μεταξύ τους, αφού ο άνθρωπος είναι «κοινωνικό ον». Λυπάμαι για τα οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων αυτής της περιόδου. Περισσότερο θλίβομαι για εκείνους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο της Εκκλησίας στην προσφορά νοήματος ζωής στους ανθρώπους με κέντρο τον Ιερό Ναό και την θεία Λειτουργία. Τελικά, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, δεν είναι μια «έμψυχη μηχανή» ούτε ένα «ζώο που κατασκευάζει μηχανές».

Ερώτηση: Αυτά τα Χριστούγεννα καλούμαστε να τα γιορτάσουμε διαφορετικά. Τι μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο;

Απάντηση: Δεν καταλαβαίνω πλήρως αυτό που ακούω από πολλούς να λένε ότι φέτος «καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά». Τι θα πη «διαφορετικά»; Αν νοείται να μη γίνονται μετακινήσεις, συγχρωτισμοί, καλώς. Πως, όμως, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με φωταγωγημένες πλατείες, με άνοιγμα των καταστημάτων για ψώνια, αλλά με κλειστούς Ναούς; Τι νόημα δίνουμε στην Γέννηση του Χριστού; Μήπως ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος για να μας δίνη το δικαίωμα να γιορτάζουμε με ρεβεγιόν και με λαμπιόνια; Είμαστε Χριστιανοί η ειδωλολάτρες με χριστιανικό επίχρισμα;

Τελικά, μερικοί εννοούν εορτασμό των Χριστουγέννων σαν να ζούμε προ Χριστού. Μήπως αυτό δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο σύγχρονος κόσμος, ακόμη και στην Ελλάδα, είναι ένας κόσμος «μεταχριστιανικός», δηλαδή «ένα μείγμα από Χριστιανούς, πρώην Χριστιανούς και μη Χριστιανούς»; Όταν δεν ανοίγονται οι Ναοί αυτές τις ημέρες, με την τήρηση όλων των μέτρων, μάλλον δικαιώνεται η «μεταχριστιανική» νοοτροπία της εποχής μας.

Η εορτή των Χριστουγέννων εορτάζεται κατ’ εξοχήν θεολογικά, εκκλησιαστικά και ευχαριστιακά, αλλιώς είναι μια απλή ανθρώπινη ιστορία.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας – Έγκριση/ψήφιση ισολογισμού και προϋπολογισμού

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις, δυο ειδικές και μια τακτική, συνέρχεται την  Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.

Η πρώτη Ειδική συνεδρίαση ξεκινά στις  17:30  με θέμα την «Έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης οικονομικού έτους 2022».

Ακολουθεί στις  18:00  η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τέλος στις 20:00  θα πραγματοποιηθεί  Ειδική συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ψήφιση Προϋπολογισμού του Δήμου Ναυπακτίας οικονομικού έτους 2024».

 

Η Τακτική συνεδρίαση περιλαμβάνει τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Συζήτηση – Ψήφισμα για την προτεινόμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης. (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
  2. Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ναυπακτίας έτους 2024. (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
  3. Έγκριση 7ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) για το έργο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμό του Ξενία Ναυπάκτου – Παρεμβάσεις σε δημοτικό κτίριο Αρχιτεκτονικού/Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  4. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του Έργου «Οδοποιία και Αναπλάσεις ΔΕ Αποδοτίας». (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  5. Έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης για το έργο: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΟΔΟ ΘΕΡΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΟΔΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ». (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  6. Ονομασία κεντρικής πλατείας της Κοινότητας Αντιρρίου. (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  7. Ονομασία κεντρικής πλατείας της Κοινότητας Καταφυγίου. (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  8. Ονομασία οδού στην περιοχή παραλία Παλαιοπαναγιάς σε «Παπαχαραλάμπους Γεωργία» (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  9. Ονομασία οδών στην περιοχή παραλία Παλαιοπαναγιάς σε «Καρπάθου» και «Κάσου» (Εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
  10. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2023. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  11. Καθορισμός των συντελεστών των τελών καθαριότητας – φωτισμού για το έτος 2024. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  12. Αλλαγή χρήσης δημοτικού κτιρίου (πρώην δημοτικού Σχολείο) Κοινότητας Ασπριά Δ.Ε. Αποδοτίας για λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχείρηση Μαζικής εστίασης μερικής και πλήρης επεξεργασίας και επιχείρηση λιανικού εμπορείου τροφίμων και ποτών. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  13. Εκμίσθωση δημοτικού κτιρίου Κοινότητας Ασπριά για λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχείρηση Μαζικής εστίασης μερικής και πλήρης επεξεργασίας και επιχείρηση λιανικού εμπορείου τροφίμων και ποτών. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  14. Αίτηση για μείωση μισθώματος  για το έτος 2024 δημοτικού διώροφου κτίσματος που λειτουργεί ως Ξενώνας στην  Κοινότητα  Ελατούς Δ.Ε Αποδοτίας. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  15. Υπαγωγή της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας στις διατάξεις του αρ.14 του Ν.4483/2017περί “Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών Δ.Ε.Υ.Α. προς τον οικείο Δήμο” και συμψηφισμός οφειλών του Δήμου προς την Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΝ προς το Δήμο. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  16. Διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  17. Έγκριση Απολογισμού έτους 2022 Κληροδοτήματος ΝΙΚΟΛΑΟΥ Σ. ΓΡΑΒΒΑΝΗ. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  18. Έγκριση Απολογισμού έτους 2022 Κληροδοτήματος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΠΛΟΥΜΗ. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  19. Έγκριση Απολογισμού έτους 2022 κληροδοτήματος ΛΕΩΝΙΔΑ & ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΤΣΩΝΗ. ( Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  20. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2024 κληροδοτήματος ΝΙΚΟΛΑΟΥ Σ. ΓΡΑΒΒΑΝΗ. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  21. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2024 κληροδοτήματος ΔΗΜ. ΠΛΟΥΜΗ. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  22. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2024 κληροδοτήματος ΛΕΩΝΙΔΑ & ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΤΣΩΝΗ. (Εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
  23. Έγκριση τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΝ έτους 2024. (Εισηγητής κ. Χοχτούλας )
  24. Έγκριση υποβολής αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού Ι.Δ.Ο.Χ. από το πρόγραμμα  μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55-67 ετών της Δ.Υ.Π.Α. (ΟΑΕΔ). (Εισηγητής κ. Κούκουνας)
  25. Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης σύμβασης, ενός ΔΕ Οδηγών, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες εποχικές και πρόσκαιρες  ανάγκες, της υπηρεσίας καθαριότητας  του Δήμου μας (ανταποδοτική υπηρεσία). (Εισηγητής κ. Κούκουνας)
  26. Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης σύμβασης, ενός ΔΕ Ηλεκτρολόγων & ελλείψει ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών , για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή άλλων πρόσκαιρων αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου, της Δ/νσης Περιβάλλοντος στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού (ανταποδοτική υπηρεσία). (Εισηγητής κ. Κούκουνας)
  27. Διενέργεια δημοπρασίας προκειμένου να μισθωθούν ακίνητα για τη στέγαση των νηπιαγωγείων. ( Εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  28. Παροχή γνωμοδότησης για μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. ( Εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  29. Αποδοχή – Κατανομή  από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, (Δ΄ κατανομή έτους 2023) για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. (Εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΔΚΝ τιμά τον Γιάννη Μπουλέ

Published

on

By

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  – ΑΔΚΝ  Τιμά τον ιδρυτή της παράταξης  και π. δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ για την 25ετή προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Ναυπακτίας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 6:30 μμ στο κτήριο “Ναυπακτία” στο λιμάνι Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο από τον Σύλλογος Στρανωμιτών για το «Καρέλι»

Published

on

By

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Ναυπακτίας απέστειλε ο  Σύλλογος Στρανωμιτών Ναυπακτίας Αθηνών «O Άγιος Νικόλαος» όπου και αναφέρει σε αυτή τα ακόλουθα:

«Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη οδό και μετά και από την απερίγραπτη απόφαση και κίνηση του Δήμου Ναυπακτίας να κόψει την σκάλα που συνδέεται με το Καρέλι και να τοποθετήσει πινακίδες για την μη διέλευση από το ιστορικό μας αυτό μνημείο προβαίνουμε σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που θα κοινοποιηθεί προς όλους τους Συλλόγους της περιοχής και σε μέσα ενημέρωσης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, από τις 24.11.23 το πρωί ένα κομμάτι της ιστορίας, του τουρισμού και της καθημερινότητας του τόπου μας, η συρματογέφυρα, «το Καρέλι» μας, αποτελεί παρελθόν λόγω της συνεχιζόμενης αμέλειας και αδιαλλαξίας του Δήμου Ναυπακτίας.

Η αερογέφυρα αυτή που βρίσκεται στον Άνω Κάμπο Στρανώμης Ναυπακτίας και συνδέει τις περιοχές Στράνωμας με τον συνοικισμό Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας στον ποταμό Εύηνο αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, και συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Ναυπακτίας και της ορεινής Τριχωνίδας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών είναι μεγάλος κυρίως, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως, το Καρέλι αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν από τα ελάχιστα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, αυτό που συνδέει το Καρέλι με το ιστορικότατο γεφύρι της Αρτοτίβας. Το γεφύρι της Αρτοτίβας είναι από τα αρχαιότερα γεφύρια από όσα σώζονται μέχρι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το εν λόγω μονοπάτι είναι και καταχωρημένο σε βασικές εφαρμογές πεζοπορίας όπως το wikiloc που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το Καρέλι αποτελεί τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών του Ευήνου ποταμού.

Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι αποτελεί τη μοναδική λύση. Παραμένει ακόμα λοιπόν και σήμερα η γέφυρα ζωτικής σημασίας για τους κάτοικους της περιοχής που θέλουν να μετακινηθούν από την μια μεριά στην άλλη:

 Από τους ηλικιωμένους που θέλουν να ψωνίσουν τα απαραίτητα,

 Από τα μικρά παιδιά που πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στο σχολείο τους,

 Από τους κατοίκους που η εργασία τους βρίσκεται στην απέναντι πλευρά,

 Από τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να εκπονηθεί μελέτη για την στήριξη του Καρελιου- καθότι αυτό στηρίζεται σε πλατάνι που έχει προσβληθεί από την νόσο των πλατανιών. Αντί λοιπόν να πραγματοποιηθεί μελέτη και να στηριχτεί το ιστορικό αυτό μνημείο ( στέκει εκεί για πάνω από 100 χρόνια) ο Δήμος προτίμησε να καταστρέψει την σκάλα που οδηγεί στην αερογέφυρα..

Είναι πραγματικά ντροπή ένα μνημείο που έχει αποτυπωθεί μέχρι και σε γραμματόσημο του Ελληνικού Κράτους (Συλλογή 2012 – Περιηγητικός τουρισμός- επισυνάπτεται σε φωτοτυπία η συλλογή- ) να αφεθεί στην τύχη του.

Απαιτούμε λοιπόν την υπαγωγή της περιοχής στην κατηγορία «διατηρητέα μνημεία της φύσης» σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 86 του 1969 όπως τροποποιήθηκε με το ΝΔ 996 του 1971 και αντικαταστάθηκε από το Νόμο 998/1979 και την άμεση στήριξη του Καρελιού».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ