Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναυπακτία και αθλητικός τουρισμός

Published

on

Ακόμα κι όταν όλοι διαφωνούν, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο όλοι είναι σύμφωνοι, ότι η Ναυπακτία προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Από τη στιγμή όμως που όλοι συμφωνούν οφείλουν να βρουν και τρόπους σύγκλισης και συνεργασίας, ώστε η Ναυπακτία να καταγραφεί ως περιοχή που μπορεί να υποστηρίζει τέτοιες δράσεις.

Μια από αυτές τις μορφές είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Ως αθλητικός τουρισµός ορίζεται, η τουριστική δραστηριότητα ατόµων και γκρουπ µε βασικά κίνητρα την συµµετοχή σε οργανωµένες αθλητικές δραστηριότητες και προπονητικά προγράµµατα, την παρακολούθηση αθλητικών αγώνων και την αθλητική αναψυχή. Το προφίλ των Αθλητικών Τουριστών: Πρόκειται για άτοµα που ασχολούνται επαγγελµατικά ή ερασιτεχνικά µε τον αθλητισµό, έχουν ανάγκη ακριβού εξοπλισµού (π.χ. καταδύσεις, ορειβασία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία), παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες συστηµατικά και τους αρέσουν τα ταξίδια, δίνουν βαρύτητα στην ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών, προσέχουν την φυσική τους κατάσταση/ υγεία/ διατροφή. Πρόκειται για τουρίστες µε µεσαίο – υψηλό κοινωνικό οικονοµικό επίπεδο.

Από το 2010 που η Ναυπακτία συγκροτήθηκε σε ενιαίο δήμο έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μορφές αθλητικού τουρισμού, δύο κυρίως μορφών:

Τουρισµός αθλητικών Διοργανώσεων, ο ποίος περιλαµβάνει: α) τον τουρίστα που ταξιδεύει για να παρακολουθήσει ως θεατής αθλητικούς αγώνες, µε τουλάχιστον µία διανυκτέρευση στον προορισµό διεξαγωγής του αγώνα, συνδυάζοντας χρονικά τις αθλητικές διοργανώσεις µε τις διακοπές του, β) την οµάδα ή τον αθλητή που ταξιδεύει για να λάβει µέρος σε αθλητικούς αγώνες, µόνο στην περίπτωση που παρατείνει την διαµονή του για τουλάχιστον µία διανυκτέρευση – στον προορισµό διεξαγωγής του αγώνα – πέρα από τις καθαρά αθλητικές υποχρεώσεις, καταναλώνοντας τουριστικές υπηρεσίες.

Τουρισµός αθλητικών Δραστηριοτήτων, που  περιλαµβάνει τον τουρίστα που ταξιδεύει για να βιώσει την εµπειρία επαγγελµατικά παρεχόµενων αθλητικών δραστηριοτήτων (ανταγωνιστικών και µη), που λαµβάνουν χώρα: α) σε φυσικά τοπία (π.χ. διαδροµές σε µονοπάτια, ποτάµια, βουνοκορφές), σε συνδυασµό µε ήπια διαµορφωµένες εγκαταστάσεις (π.χ. βάσεις εξοπλισμών, παραδοσιακά καταλύµατα)  β) σε αστικά τοπία (π.χ. αγώνες δρόμου πόλεων, ποδηλατικοί γύροι κ.λ.π).

Οργανωμένοι πλέον ποδηλατικοί αγώνες, αγώνες δρόμου, αθλητικά τουρνουά και αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού διοργανώνονται στη Ναυπακτία, τόσο στο ορεινό όσο και στο πεδινό τμήμα της. Σύμφωνα με τους φορείς που συμμετέχουν στις διοργανώσεις  τα οφέλη είναι σημαντικά και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες πολλαπλασιαμού τους. Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων είναι:

  • Βοηθούν στην οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής και συµπληρώνουν άλλες οικονοµικές δραστηριότητες. Έσοδα από την µετακίνηση, διαµονή, διατροφή, , αγορές, περιήγηση και κάθε κατανάλωση προϊόντων / υπηρεσιών
  • ∆ιεθνή προβολή και θετική εικόνα της περιοχής φιλοξενίας προγραµµάτων / αγώνων Αθλητικού Τουρισµού
  • Αποφέρουν νέες θέσεις εργασίας και νέα επαγγέλµατα
  • Επιµηκύνουν την τουριστική σεζόν

Καλό θα ήταν να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των Δήμου κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός βάσει συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων,  ώστε η Ναυπακτία να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με γνώμονα την ουσιαστική ανάπτυξη της ζωής των κατοίκων και της περιοχής.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταποδοτική ή κοινωνική υπηρεσία ;

Published

on

By

Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί άρχοντες και οι δημότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα δίλημμα και καλούνται να απαντήσουν αν τελικά η υπηρεσία που επιτελεί το     βοθροφόρο που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι ανταποδοτική ή κοινωνική. Πρόκειται για ένα δίλημμα που «διχάζει» τους εμπλεκόμενους αφήνοντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού. Πίσω λοιπόν από τέτοια  διλήμματα, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τη νομιμότητα,  χάνεται συνήθως η ουσία και μένουν αναπάντητα  ερωτήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην  περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. 1. Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
  2. 2. Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.

Αν ερμηνεύσουμε λοιπόν το νόμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπηρεσία εκκένωσης βόθρων που παρέχει      ο δήμος είναι ανταποδοτική, γιατί παρέχεται μια υπηρεσία που συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής με κύριο παράγοντα την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νόμος όμως δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δημότης εντός αστικού ιστού και οικισμού να πληρώνει μια υπηρεσία, που η πολιτεία όφειλε να του είχε διασφαλίσει με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος; Γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης μέχρι και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει στην ολοκλήρωση αποχετευτικού συστήματος; Τι φταίει στην προκειμένη περίπτωση ο δημότης που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε το έργο της Αποχέτευσης του Αντιρρίου    αλλά πιθανότατα να είναι και μη λειτουργικό, δηλαδή άχρηστο και να χρειαστεί η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή;

Και ναι,  είναι άδικο ο πολίτης που είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση να πληρώνει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ και επίσης να επωμίζεται και τα ελλείμματα της χρήσης του βοθροφόρου από το δήμο. Αλλά δεν είναι επίσης άδικο και δεν συνιστά αδικία κάποιοι να έχουν αποχετευτικό σύστημα και κάποιοι άλλοι σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά να μην έχουν αποχέτευση;

Και στα παραπάνω ερωτήματα προστίθεται ένα ακόμα. Γιατί οι κοινωνικά αδύναμοι και οι «μη έχοντες» να επιβαρύνονται εξίσου με τους «έχοντες»;  Τα κοινωνικά και   εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως στην εποχή της ανεργίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι  η  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι των δημοτών του.

Επειδή λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας είναι εύκολο όχι μόνο να ακροβατεί αλλά και να εγκλωβιστεί  τόσο σε «νομικίστικες» όσο  και σε «λαϊκίστικες» αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, καλό θα ήταν και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των δημοτών να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες.     Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να αντίκειται στο   κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει και να υπερασπίζεται η αυτοδιοίκηση. Ούτε ενδεχόμενα  κενά ή ασάφειες  στη νομοθεσία να δίνουν τη δυνατότητα εκτροπής της κοινωνικής πολιτικής σε πολιτική ψηφοθηρίας που εκτρέφει την παρανομία και προάγει το λαϊκισμό σε επίσημη πολιτική της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτιστο μέλημα του νόμου σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μεταξύ άλλων πρέπει είναι η ισότητα και η κοινωνική προστασία.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

…το κάγκελο!

Published

on

By

Καταφέραμε να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συναντάς διάβαση με… κάγκελο!  Επί της οδού Μπότσαρη το φαινόμενο, στην συμβολή της με την οδό Αγελάου.

Δεν γνωρίζουμε πιο από τα δύο προϋπήρξε, διάβαση πεζών ή κάγκελο, αλλά ο συνδυασμός και των δύο μόνο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Βούλιαξε» η Ναύπακτος στη Ναυμαχία

Published

on

By

Κυριολεκτικά βούλιαξε η Ναύπακτος από την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε όχι μόνο το λιμάνι αλλά και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους χώρους του λιμανιού, με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής μέχρι και την τελευταία ώρα και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.

Η πλατεία λιμανιού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθώς είχαν τοποθετηθεί  γιγαντοοθόνες  όπου παρακολουθούσαν όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν νωρίς θέση πέριξ του λιμανιού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπακτίας, οι βουλευτές του νομού Κώστας Καραγκούνης και Θάνος Μωραΐτης,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος  Φαρμάκης, εκπρόσωποι της πολιτειακής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους , πεζοί από το Δημαρχείο έφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο απόλαυσαν το εξαιρετικό κατά γενική ομολογία θέαμα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ