Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντ. Τσουκαλάς: «Το «καράβι» της Ναυπάκτου ακυβέρνητο μεσοπέλαγα»

Published

on

Με ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Καφεστιατόρων Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, σε σκληρή ανακοίνωσή του ασκεί κριτική στην δημοτική αρχή για το θέμα της έκθεση «NOSTOS». Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η κατάσταση στο Δήμο Ναυπακτίας πηγαίνει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να στηρίξει τη δημοτική αρχή, η ίδια αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί ακόμα και απλά πράγματα της καθημερινότητας. Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά ένα αλαλούμ απόψεων για την έκθεση εναλλακτικού τουρισμού που γίνεται στη Ναύπακτο. Η έκθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας συζήτησης των αναπτυξιακών εταιριών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας για την πρόοδο της περιοχής.

Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία τριών εκθέσεων στις τρεις μεγάλες πόλεις του Νομού. Έκθεση για το ελαιόλαδο στο Αγρίνιο, έκθεση τοπικών προϊόντων στο Μεσολόγγι και έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στη Ναύπακτο. Την έκθεση στην πόλη μας τη στήριξα και εγώ ανάμεσα σε αρκετούς άλλους επιχειρηματίες της πόλης από την πρώτη στιγμή. Μια στήριξη που η δημοτική αρχή την εκμεταλλεύτηκε και στις δυο μέχρι τώρα εκθέσεις, για να κάνει ένα «πάρτι» απευθείας αναθέσεων σε επαγγελματίες εκτός Ναυπάκτου.

Αναθέσεις που εξέθεσαν και εκθέτουν συνεχώς το Δήμαρχο, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε πριν ένα μήνα τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Σύψα να ανακοινώνει μέσα από τοπική εφημερίδα πως δεν θα ασχοληθεί ξανά με την έκθεση. Ως δικαιολογία προέβαλε τη μη υλοποίηση ηλεκτρονικού διαγωνισμού που είχε προτείνει από το Γενάρη, στοχεύοντας ευθέως προς τον ίδιο το Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα κινείται στη λογική «αν είναι να γίνει, θα γίνει».  Στο συμβούλιο της Κυριακής, το οποίο έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς η δημοτική αρχή ξέμεινε από υπάλληλο για τη ζωντανή μετάδοση παρακολουθήσαμε ένα αλαλούμ των αντιδημάρχων, όπου ο καθένας είχε και μία διαφορετική πρόταση για την έκθεση. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, μια μικρότερη έκθεση μόνο και μόνο για να μην ανακοινωθεί η διακοπή της ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, όπου θα κριθεί η δημοτική αρχή.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα «μικρά», ούτε τα «μεγάλα». Ως επαγγελματίες, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την τουριστική προβολή και αναβάθμιση του τόπου μας.

Ως ενεργός δημοτικός σύμβουλος θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου, προκειμένου να συμβάλλω στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μου».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ