Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Φαρμάκης για το νέο 4ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας: «Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»

Published

on

«Ας πιάσουμε το νήμα της Δυτικής  Ελλάδας, ως περιοχή που άναψε τη σπίθα της επανάστασης και από εκεί και πέρα μεγαλούργησε σε διαρκή διάλογο με το νεωτερισμό της Δύσης σχεδόν 2 αιώνες πριν, χώρο που φιλοξένησε προοδευτικά κοινωνικά κινήματα, άνθισε το εμπόριο και εδραιώθηκε η επικοινωνία, μετασχηματίστηκε  η παραγωγική βάση. Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα είμαστε ώριμοι και  ικανοί να αναθεωρήσουμε ανά πάσα στιγμή».

Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τη φιλοσοφία του νέου 4ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2021 και το οποίο ήταν το αποτέλεσμα μιας πλατιάς διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών με τους τοπικούς φορείς και μίας άντλησης εμπεριστατωμένων στοιχείων για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Δυτικής Ελλάδας, οδηγώντας στο συμπέρασμα της ανάγκης μίας μεγάλης αλλαγής στην στρατηγική και στους στόχους της Περιφέρειας προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να ξεφύγει από την πολύχρονη υστέρηση.

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «το παραγωγικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την ημέρα έναρξης της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης απέτυχε να αναδείξει δυναμικές, έμεινε εγκλωβισμένο σε ατολμίες και δεν κινητοποίησε τις πλούσιες φυσικές και οικονομικές δυνατότητες της περιοχής μας. Τελευταίοι  ήμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στις τελευταίες θέσεις παραμείναμε ως περιφέρεια  στην 2η δεκαετία του 2000.  Κυνηγούσαμε αριθμούς βαυκαλιζόμενοι επιτυχίες και πρόοδο και κάθε φορά οι αριθμοί μας εκδικούνταν χαρίζοντάς  μας το ρόλο του ουραγού. Ένα μοντέλο ανάπτυξης χωρίς πυξίδα, ουραγός και αυτό των εξελίξεων που αγκομαχούσε να αυτοδικαιωθεί στα  μάτια  των εμπνευστών του καθώς σε επίπεδο κοινωνίας είχε ήδη χρεοκοπήσει.    Η πανδημία του Covid-19 και το κώμα στο οποίο περιήλθε η  οικονομία  με  απρόβλεπτες ακόμα  κοινωνικές επιπτώσεις  διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση για το μοντέλο και τις πρακτικές που ακολουθήσαμε .Η ανάγκη μετασχηματισμού του καθίσταται αδήριτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, επεσήμανε πως η Δυτική Ελλάδα έχει τώρα μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, καθώς λόγω της πανδημίας θα υπάρξουν σημαντικοί πόροι για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. «Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα όχι γκρεμίζοντας βέβαια αλλά μετασχηματίζοντας τον τρόπο που δουλεύουμε. Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και είμαστε πρώτοι εμείς έτοιμοι να  αλλάξουμε ακούγοντας τι έχει να μας πει η κοινωνία» σημείωσε.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μία Δυτική Ελλάδα με αισθητή παρουσία στην Ευρώπη, εξωστρεφής και δυναμική,  που θα πρωταγωνιστεί και με βάση το πλούσιο και ιστορικό παρελθόν της, θα δημιουργήσει την ιστορία του αύριο. «Και αυτό γίνεται μόνο αν είναι σε θέση να επαναστατήσει απέναντι σε κατεστημένες χρεωκοπημένες αντιλήψεις» τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου που θα ενσωματώνει υψηλό όγκο και υψηλής ποιότητας απασχόληση, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με οικονομίες κλίμακας, τεχνολογικό μετασχηματισμό μέσω καινοτομιών, υψηλή ανταγωνιστικότητα και διατηρήσιμη εξωστρέφεια, αλλά και έναν τόπο που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, θα μειώσει και θα εξαφανίσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα πετυχαίνει διακρίσεις σε κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, θα έλκει επισκέπτες, επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα

«Αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα πλαίσιο ανάπτυξης για μια περιφέρεια που έχει τη θέληση να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια λέγοντας αλήθειες , μια περιφέρεια που έχει τη γνώση και τη δύναμη να σχεδιάσει και υλοποιήσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις , μια περιφέρεια που έχει το θάρρος και είναι ικανή να αλλάζει η ίδια για να ανταποκρίνεται στις ασύμμετρες απειλές της σημερινής ζωής» κατέληξε.

Στο περιεχόμενο του τετραετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου αναφέρθηκε εκτενώς ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης εξηγώντας ότι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πολυτομεακό πρόγραμμα περιφερειακής και οργανωτικής ανάπτυξης. «Έχει ενιαία δομή, συγκρότηση που διέπει το σύνολο των διοικητικών και γεωγραφικών υπό ενοτήτων της Περιφέρειας. Αποτυπώνει το νέο μας όραμα , το οποίο αναλύεται σε στρατηγικούς στόχους και άξονες. Καταλήξαμε σε αυτά μετά από μήνες διαβούλευσης με όλους τους θεσμικούς φορείς και τους δήμους της περιοχής αλλά και τις υπηρεσίες της ΠΔΕ. Προχωράμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας, τεχνοκρατικά, πολιτικά και με σκληρή δουλειά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν και έτσι πρέπει στο τέλος της τετραετίας επί των αποτελεσμάτων» κατέληξε ο κ. Ζαϊμης.

Σημειώνεται πως το νέο 4ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο συνοψίζει τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας και περιγράφει τις δυνατότητες να τις υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.  Στο Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά κάθε γεωγραφικής ενότητας, τα στοιχεία της Περιφέρειας και των Νομικών Προσώπων της, ως οργανισμών και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση, διατυπώνεται η αναπτυξιακή  κατεύθυνση και οι κατευθυντήριες αρχές, που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας και τον τρόπο διοίκησης των υποθέσεων περιφερειακού επιπέδου και προσδιορίζεται η στρατηγική της.

Με βάση τα παραπάνω, το 4ετές Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις στρατηγικούς στόχους:

  • Ενίσχυση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και δομές πολυτροπικών μεταφορών, γνώσης, τεχνολογίας και ψηφιακής διακυβέρνησης
  • Ανθεκτικότητα στη Διοίκηση και στην Κοινωνία, με έμφαση στη διοικητική ετοιμότητα, την αειφορία στο περιβάλλον και στην παραγωγή και την υγεία-μέριμνα, καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Στήριξη της εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό και στον τουρισμό και ανάδειξη του εθελοντισμού και του ολυμπισμού
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή, την καινοτομία και την εξειδίκευση

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για την επίθεση στο Συνοδικό Δικαστήριο

Published

on

By

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος ἐρωτηθείς ἀπό δημοσιογράφους γιά τό γεγονός πού συνέβη κατά τήν διάρκεια τοῦ Δευτεροβαθμίου Συνοδικοῦ Δικαστηρίου τήν 23η Ἰουνίου ἐ.ἔ., ἡμέρα Τετάρτη, ἀπήντησε ὡς ἑξῆς:

«Τό ἀποτροπιαστικό γεγονός τό ὁποῖο συνέβη κατά τήν διάρκεια τοῦ Δευτεροβαθμίου Συνοδικοῦ Δικαστηρίου, προκάλεσε θλίψη καί ὀδύνη σέ ὅλους τούς Ἱεράρχες, Κληρικούς καί λαϊκούς καί προσωπικά σέ μένα.

Ἐκφράζω τήν θερμή μου συμπαράσταση στούς Μητροπολίτες πού ἦταν μέλη τοῦ Συνοδικοῦ Δικαστηρίου καθώς καί στούς Κληρικούς καί λαϊκούς, οἱ ὁποῖοι δέχθηκαν αὐτήν τήν ἄνανδρη ἐπίθεση, πού εἶναι πρωτόγνωρη στά ἐκκλησιαστικά χρονικά, ἀκόμη καί στά δικαστικά χρονικά τῆς πατρίδος μας.

Οἱ ἑπτά Συνοδικοί Ἀρχιερεῖς, καθόλα ἀγαπητοί ἀδελφοί, ἐκτελοῦσαν τά συνοδικά τους καθήκοντα καί ἀπροόπτως βρέθηκαν μπροστά σέ τέτοια φρικιαστική πράξη.

Πρέπει ὅλοι νά καταλάβουν ὅτι ἀπαιτεῖται σεβασμός στό κανονικό καί ἐκκλησιαστικό δίκαιο καί στόν ἱερό θεσμό τῆς Ἐκκλησίας καί δέν ἐπιτρέπονται τέτοιες ἀναρχικές ἐνέργειες στόν χῶρο τῆς Ἐκκλησίας.

Ὅταν κανείς, ἀκόμη δέ καί Κληρικός ἤ πρώην Κληρικός, μοναχός ἤ πρ. μοναχός, δέν σέβεται τίς συνοδικές ἀποφάσεις καί γενικά τούς θεσμούς τῆς Ἐκκλησίας, τότε δέν ἔχει καμμιά θέση μέσα στήν Ἐκκλησία.

Βέβαια πρέπει καί ἐμεῖς οἱ Ἀρχιερεῖς νά προσέχουμε ποιούς χειροτονοῦμε καί κατά πόσον ἔχουν τίς κανονικές καί ψυχολογικές προϋποθέσεις γιά νά γίνονται Κληρικοί, διότι ὅσοι εἰσέρχονται στήν Ἱερωσύνη ἀνεξετάστως δημιουργοῦν πολλά προβλήματα στήν Ἐκκλησία.

Συλλυποῦμαι βαθύτατα τούς ἀδελφούς μου Ἀρχιερεῖς πού ὑπέστησαν αὐτήν τήν παράλογη ἐπίθεση καί εὔχομαι ταχεία ἀποκατάσταση τῆς ὑγείας τους.

Ἐπίσης συγχαίρω τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο, διότι ἀντιμετώπισε καί αὐτό τό γεγονός μέ νηφάλιο, διακριτικό καί ἄψογο τρόπο, τόσο μέ τίς ἐνέργειές του ὅσο καί μέ τούς λόγους του».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πράσινο Ταμείο: Νέα Πρόσκληση για Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων

Published

on

By

Το “Πράσινο Ταμείο” , με Πρόσκληση που δημοσίευσε την 23η Ιουνίου, καλεί τους Δήμους της Χώρας που έχουν πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, καθώς και τους Συνδέσμους της αντίστοιχης χωρικής επικράτειας, να υποβάλουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2021-2022, Άξονας Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την εν λόγω Πρόσκληση προεκτιμάται σε 57.000.000,00 ευρώ για τα έτη 2021-2022.

Κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει έως 2 προτάσεις στο ίδιο Μέτρο.

Η Πρόσκληση παραμένει ανοιχτή από χθες 23 Ιουνίου 2021 έως και την 10η Δεκεμβρίου 2021, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:  ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 2021

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει το Επετειακό Λογότυπο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που λαμβάνει χώρα στη Ναύπακτο από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου 2021, είναι αφιερωμένο στην Επέτειο συμπλήρωσης των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πρόκειται για το γεγονός που σημάδεψε καθοριστικά την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο αποτελώντας ταυτόχρονα και σταθμό για τη ναυτοσύνη, τις τέχνες και τα γράμματα.

Ο Δήμος Ναυπακτίας, τιμώντας την εξόχως σημαντική αυτή στιγμή της ιστορίας του, παρουσιάζει στην ειδική αφιερωματική ενότητα του Συνεδρίου «450 χρόνια Ναυμαχία Ναυπάκτου», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, με ώρα έναρξης 17:30 στο κτήριο Τσώνη, το επετειακό λογότυπό του.  Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται η έναρξη των εκδηλώσεων που αναμένεται να κορυφωθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γκίζας.  Θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης και ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης κ. Αντώνης Κλάψης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει μέσω zoom η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κ.Cristina Conde de Beroldingen Geyr.  Συντονίζει η Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ.Σάγια Τσαουσίδου.

Το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνεται από το “Άλμα Ανάπτυξης-Συνέδρια Αιτωλοακαρνανίας” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ, οι Δήμοι Ναυπακτίας, Αγρινίου, Ι.Π. Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Θέρμου και Ξηρομέρου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Αγρινίου” και η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

* Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα που υποδεικνύονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID19.  Οι εργασίες θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του youtube καναλιού Alma Anaptixis TV (https://www.youtube.com/watch?v=mxbfjJjV4ik) και μέσω των επίσημων σελίδων του Δήμου Ναυπακτίας στα social media.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ