Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Φαρμάκης: «Επιλογή μας να δουλεύουμε σκληρά, να διεκδικούμε ισχυρά και να μην κάνουμε πολιτική στις λάσπες και στα νερά»

Published

on

Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 64 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2020-2021, ενώ την ίδια περίοδο υπογράφτηκαν συμβάσεις αξίας 35,5 εκ ευρώ για έργα που ήδη εκτελούνται. Και επιπλέον, δρομολογήθηκαν ενέργειες για την ένταξη μελετών ύψους 9 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση της «νέας γενιάς» αντιπλημμυρικών έργων σε κρίσιμα υδατορέματα της Δυτικής Ελλάδας (ΣΑΜΠ 001 και ΣΑΜΠ 901).

Αυτά τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος, σχετικά με για τις ζημιές που υπέστησαν οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας από τις θεομηνίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, αλλά και τις δράσεις της Περιφέρειας, τόσο πριν όσο και μετά τις θεομηνίες.

Το θέμα ήρθε προ ημερήσιας διάταξης, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, προκειμένου το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει πλήρη «εικόνα» της έκτασης των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά και των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η σημαντική διαφορά όσων έγιναν από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή σε επίπεδο αντιπλημμυρικών δράσεων, προ των θεομηνιών, σε σχέση με όσα είχαν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

«Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν μόλις είχαμε ξεκινήσει τη δική μας θητεία, μπροστά στον επερχόμενο τότε χειμώνα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες αναφορικά με τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό μας, τις εν εξελίξει εργολαβίες συντήρησης αντιπλημμυρικών και τις εν εξελίξει μελέτες για νέα αντιπλημμυρικά έργα.  Τα στοιχεία που λάβαμε δεν ήσαν ενθαρρυντικά.  Από το 2015 έως και το 2018, τα έργα συντήρησης αντιπλημμυρικών ανέρχονταν σε 28 εκατ. ευρώ και καμία εργολαβία δεν ήταν σε εξέλιξη το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2019» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι η Περιφέρεια δεν είχε, ούτε κάποιο σχεδιασμό συγκεκριμένων ενεργειών πριν και μετά από κάποια φυσική καταστροφή, ούτε κάποιο έγγραφο που να αποστέλλεται προς την εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαχείριση κάποιας κρίσης, αλλά ούτε και άλλου είδους έγγραφα που να εκφράζουν άποψη – ή ακόμα και αντίρρηση – ως προς τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τις ευθύνες που εκχωρήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση προς την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνταν στο πλαίσιο μεγάλων έργων της περιοχής, όπως η Ολυμπία Οδός, ο νέος σιδηρόδρομος, η Ιονία Οδός, κλπ.

«Θα το πω πολύ απλά, λοιπόν. Και με το χέρι στην καρδιά: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βάδιζε στα τυφλά. Με το «όσα φέρει ο καιρός». Δεν θα κρίνω εγώ εάν αυτό ήταν μία πολιτική επιλογή ή απλά, μία μεγάλη αδυναμία. Εμείς πάντως, δεν θα μπορούσαμε να δούμε την αδυναμία και να μην την διορθώσουμε» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι μέσα από τη δουλειά και τη συνεργασία με τα στελέχη της Περιφέρειας, διαμορφώθηκε ένα σχέδιο τριών φάσεων για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ

Το σχέδιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, ιεραρχεί τις ενέργειες σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι οι ενέργειες που γίνονται κατά τη διάρκεια της κρίσης, η δεύτερη αφορά τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες ενέργειες μετά την κρίση και η τρίτη, την μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βάσει αυτού του σχεδίου κινήθηκε η Περιφέρεια και κατά τις τελευταίες θεομηνίες

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων, πρώτος στόχος των ενεργειών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους και τις άλλες υπηρεσίες, ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά, η διαφύλαξη κατά το δυνατόν, των κρίσιμων υποδομών.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι διατιθέμενες πιστώσεις για μισθώσεις μηχανημάτων, για το 2021, είναι 3,2 εκατ ευρώ, όταν στην περίοδο 2017-2019 (μέχρι τον Αύγουστο) είχαν διατεθεί για μισθώσεις μηχανημάτων για παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας 1,4 εκ ευρώ. Στο ανάλογο σε διάρκεια διάστημα (2,5 χρόνια), δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και το Νοέμβριο του 2021, έχουμε διαθέσει περίπου 4,8 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σχεδόν τριπλασιάσαμε τους πόρους άμεσων παρεμβάσεων που έγιναν σε 500 περίπου περιστατικά, ανακουφίζοντας τις τοπικές κοινωνίες ή προλαμβάνοντας τα χειρότερα».

Στο δεύτερο στάδιο, αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών και η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού κρατικής αρωγής για την ανακούφιση των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων καλλιεργειών, ενώ έχουν σταλεί οδηγίες στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για άμεση καταγραφή προβλημάτων και ενεργοποίηση του μηχανισμού μίσθωσης μηχανημάτων μέσω πολιτικής προστασίας για τις άμεσες και κατεπείγουσες παρεμβάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες.  «Αυτό το σημείο δείχνει μία ακόμα πτυχή της φιλοσοφίας μας. Επιλέγουμε να παρεμβαίνουμε καίρια και αποφασιστικά στο συμβάν αλλά και αμέσως μετά με μηχανικά μέσα, ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες ανακούφισης της δοκιμαζόμενης περιοχής. Δεν μένουμε αδρανείς ούτε λεπτό. Παρεμβαίνουμε άμεσα την ώρα της μάχης. Για αυτό και στρατηγικά, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τους διατιθέμενους πόρους της ΠΔΕ για Πολιτική Προστασία από το πρόγραμμα ΚΑΠ και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Φαρμάκης και στην ισχυρή διεκδίκηση της Περιφέρειας για επιπλέον πόρους αλλά και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

«Διεκδικούμε έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από την ειδική ΣΑΕ 055. Ήδη έχουμε λάβει 950,000 ευρώ από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και αναμένουμε υπόλοιπο 1,1 εκατ. ευρώ.  Επιπλέον, με πρόσφατο αίτημα χρηματοδότησης που στάλθηκε την Παρασκευή 17-12-2021 και αναφορικά με τις πρόσφατες πλημμύρες ζητήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 εκατ. ευρώ για κάλυψη αμέσων ενεργειών πολιτικής προστασίας» ανέφερε, θυμίζοντας ότι επιπλέον, διατέθηκαν 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία του Αλφειού ποταμού και 1,24 εκ. ευρώ για μελέτες και εκτελέσεις άλλων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης σε ορεινές και δασικές περιοχές της Π.Ε. Ηλεία.

Επαναλαμβάνοντας ότι το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες θεομηνίες υπερβαίνει τις δυνατότητες της Περιφέρειας (όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης εκτιμάται πως ξεπερνάει το κόστος των 80 εκατ. ευρώ ή των 120 εκατ. ευρώ μαζί με τις ιδιωτικές υποδομές), υπογράμμισε ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή διεκδικεί ισχυρά και στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων, την αρωγή και συνδρομή της κεντρικής εξουσίας.

«Σε αυτή τη μάχη, για μένα τουλάχιστον, είναι αδήριτη ανάγκη, σύσσωμη η κυβέρνηση να σπεύσει και να συνδράμει.  Αυτή ακριβώς την ανάγκη διατύπωσα, τόσο προφορικά όσο και γραπτά προς τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς, προκειμένου να ενεργοποιηθεί δέσμη μέτρων ανά υπουργείο. Λυπάμαι, γιατί το προηγούμενο διάστημα, είδα από ορισμένους κάποιες σκωπτικές δημοσιεύσεις για το πλαίσιο των επιστολών προς τα υπουργεία.  Λυπάμαι, γιατί αυτό το πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα για τη Δυτική Ελλάδα, κάποιοι αντί να σταθούν δίπλα μας για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο διεκδίκησης, αλλά και στήριξης της τοπικής κοινωνίας, επιλέγουν να κάνουν κακόγουστο αντιπολιτευτικό χιούμορ. Προφανώς, μοιάζει περίεργο, ένας Περιφερειάρχης, μία Περιφερειακή Αρχή, να γνωστοποιούν ανάγκες και να διεκδικούν στη βάση οριοθετημένων αρμοδιοτήτων. Ίσως γιατί όσοι κάνουν αντιπολίτευση πάνω στα νερά και τις λάσπες, ποτέ δεν διεκδίκησαν επί της ουσίας. Μόνο κάποιοι λεονταρισμοί για τοπική κατανάλωση και τίποτα άλλο…» τόνισε.

Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχει στείλει περίπου 24 επιστολές προς υπουργεία, υπηρεσίες, δήμους, κλπ, που εμπεριέχουν τεκμηριωμένες προτάσεις και ισχυρές διεκδικήσεις. «Ακούραστα εργαζόμαστε πολύ. Υπάρχει λοιπόν στη διάθεση όλων σας και όποιου άλλου το επιθυμεί, ένα πλήρες ημερολόγιο δράσεων και ενεργειών, ανά περίσταση και περιστατικό. Ένα ημερολόγιο που αναδεικνύει στόχευση, εξειδίκευση, τυποποίηση και αποτέλεσμα. Ενέργειες που απορρέουν μέσα από ένα τυποποιημένο πλάνο. Όπως πρέπει να υπάρχει σε κάθε σύγχρονο οργανισμό» σημείωσε, τονίζοντας: «Η δική μας επιλογή είναι να δουλεύουμε. Να υπερασπιζόμαστε τον ορθολογισμό και με παρρησία να αναζητούμε λύσεις, πολεμώντας μέχρι τέλους τον δογματισμό, τον λαϊκισμό αλλά και το σημείο των ημερών μας, την συνωμοσιολογία. Αυτό κάνουμε τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές. Και κυρίως τις κακές.  Γιατί σε αυτές τις στιγμές η κοινωνία έχει ακόμα περισσότερο ανάγκη να αισθάνεται δίπλα της την αυτοδιοίκηση και να δει εκείνους που ψήφισε, να τη στηρίζουν πραγματικά και όχι στα λόγια.  Και ακριβώς αυτή η άποψη, νομίζω ότι μας υποχρεώνει όλους να ξεπερνάμε ταμπέλες και κομματικούς φράχτες, αναζητώντας από κοινού στην κοινή λογική, πολιτικές αλλά και χρηστικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα». 

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 50 ΕΤΩΝ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης, επανέλαβε πως καθώς η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα στρατηγικά σχέδια έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και στις τρεις λεκάνες απορροής που αφορούν την Δυτική Ελλάδα.

«Προφανώς, δεν υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που θα μας οδηγήσει αυτόματα στην αποκατάσταση της ζημιάς. Χρειάζεται δουλειά και χρόνος. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά στον μικρότερο δυνατό χρόνο, εάν έχουμε τα «όπλα» να το κάνουμε. Και δεν θα κάνουμε μόνο αυτή τη δουλειά.  Αλλά θα εργαστούμε και για να αποκτήσει ο τόπος μας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Για να δημιουργήσουμε τη βάση πάνω στην οποία θα ζήσει η Δυτική Ελλάδα των επόμενων 50 χρόνων. Και πρέπει να ζήσει καλά. Το ίδιο καλά ή και καλύτερα από εμάς. Οι εποχές που τα προβλήματα έμπαιναν κάτω από το χαλί και μεταβιβάζονταν από την προηγούμενη διοίκηση στην επόμενη, έχουν ξεπεραστεί. Αν θέλετε, δεν ανήκουν ούτε στη δική μας εποχή, ούτε στη δική μας γενιά. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας μέχρι τέλους.  Και το καθήκον μας είναι έργο για την κοινωνία, μέλλον για τη Δυτική Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια, ελπίζω να στοιχηθούμε όλοι» κατέληξε.

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και φορείς του Γαλατά

Published

on

By

Σε  ανοικτή συγκέντρωση την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022  στις  10:30 στην πλατεία του Γαλατά, κάτοικοι και φορείς  της  Τοπικής Κοινότητας Γαλατά θα συζητήσουν για το θέμα της αποκοπής της περιοχής τους και τα όσα άλλα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την καθίζηση στην γέφυρα του Εύηνου ποταμού.

Ταυτόχρονα σε ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση, που κοινοποίησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  στους βουλευτές  της Αιτωλοακαρνανίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στους δημάρχους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, στους προέδρους τοπικών κοινοτήτων, στους προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και στα ΜΜΕ, εκφράζουν την αγωνία τους για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την καταστροφή της γέφυρας .

 Αναφέρει η επιστολή: 

«Αξιότιμοι κύριοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

✔ Δυσκόλεψε κατά πολύ, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, την ομαλή μετάβαση των μαθητών που διαμένουν στις προαναφερθείσες Κοινότητες και φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, καθώς και την επιστροφή στα σπίτια τους, αφού εξυπηρετούνται πλέον μόνο από τα μαθητικά δρομολόγια. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά για τέσσερις συγχωριανούς μας, που είναι ΑΜΕΑ.

Τρεις από αυτούς, από την ημερομηνία κατάρρευσης της γέφυρας, δεν μεταφέρονται στο Εργαστήριο «Παναγία Ελεούσα», που εδρεύει στο Μεσολόγγι και δεν παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματά του, επειδή ο μεταφορέας ζητά αναθεώρηση της σύμβασης, επικαλούμενος την αύξηση των χιλιομέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με το παιδί που φοιτά στο Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου. Μόνο που αυτό δεν στερήθηκε για πολλές ημέρες τα μαθήματά του, αφού ο ταξιτζής που έχει αναλάβει τη μεταφορά του είναι συγχωριανός μας και κάνει το δρομολόγιο με δικά του έξοδα. Ως πότε όμως;

✔ Κατέστησε απαγορευτική τη μετάβαση των κατοίκων που δεν διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Μεσολόγγι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επειδή καταργήθηκαν όλα τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ προς και από το Μεσολόγγι.

✔ Η μετάβαση στο Μεσολόγγι όσων διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα, αφού οι αποστάσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί.

✔ Η απουσία αστικής συγκοινωνίας καθιστά αδύνατη τη μετάβαση των κατοίκων ακόμα και στο διπλανό κεφαλοχώρι, το Ευηνοχώρι.

✔ Οι γεωργοί που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, αδυνατούν να μεταβούν με τα μηχανήματά τους σε αυτά, αφού η πρόσβαση μέσω της Ιονίας οδού είναι απαγορευτική. Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τα προβλήματα θα οξυνθούν.

✔ Ο ιδιότυπος αυτός αποκλεισμός πλήττει οικονομικά τους επαγγελματίες των δύο χωριών και κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο.

Είναι γεγονός, πως οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων, μερίμνησαν άμεσα και κατέστη εφικτή η ατελής διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Γαυρολίμνης και η χρήση της Ιόνιας Οδού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.

Ακόμα, οι τοπικοί άρχοντες καταβάλλουν προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων, χωρίς όμως να έχουν μέχρι σήμερα εξασφαλίσει κάποια σχετική δέσμευση από τους αρμοδίους.

Αξιότιμοι κύριοι, από την ημέρα κατάρρευσης των γεφυρών έχουν περάσει κοντά στις πενήντα ημέρες. Η τοπική κοινωνία αγωνιά, είναι ανάστατη. Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή νέας γέφυρας στον Εύηνο χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Ανησυχούμε όμως από το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά του Γαλατά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν τον υπερπολύτιμο για τις σπουδές τους χρόνο, αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους, περνάνε πεζοί πάνω από την ετοιμόρροπη γέφυρα, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της τάξης και των γονιών τους.
Ακόμα, για τους ίδιους λόγους, αρκετοί γεωργοί, που έχουν τα κτήματά τους ένθεν κακείθεν της κοίτης του Ευήνου, περνάνε με τα αυτοκίνητά τους – σε ορισμένες περιπτώσεις και με επιβατηγά – μέσα από το ποτάμι, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες των οχημάτων τους και αγνοώντας τους κινδύνους, που παραμονεύουν. Φοβούμαστε πως οι διελεύσεις αυτές θα πυκνώσουν και οι κίνδυνοι δυστυχήματος θα αυξηθούν.

Με κορυφωμένη την αγωνία και τον φόβο μας πραγματοποιούμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:30΄στην πλατεία του Γαλατά ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών. Παρακαλείστε να παρευρεθείτε σε αυτήν. Η παρουσία σας θα συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη του προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος των μελλοντικών μας δράσεων.

Υ.Γ.: Οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συγκέντρωση υποχρεούνται στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της covid – 19, ήτοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν την ενδεδειγμένη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να διαθέτουν έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

 

Με εκτίμηση

Μπαλωμένος Ελευθέριος: Πρόεδρος Κοινότητας Γαλατά

Πολονύφης Γεώργιος: Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Γαλατά

Κακολύρης Χρήστος: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά

Σταμπουλοπούλου Θεοδώρα: Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Γαλατά

Γκίκας Δημήτριος: Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου oικισμού Κρυονερίου

Τενεκετζή Γιώτα: Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γαλατά»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλειστά Δευτέρα & Τρίτη 24-25 Ιανουαρίου τα σχολεία στο Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Μετά από κοινή απόφαση του Δήμου Ναυπακτίας και της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρίας Σαλμά, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας τη Δευτέρα, 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνουν κλειστές λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Συνεργασία πολιτών”:  Όταν φωτογραφίζεσαι για να δικαιολογήσεις την πενταετή απραξία σου

Published

on

By

Συνεργασία-πολιτών-Γκίζας-ναυπακτος

Απάντηση στην ανακοίνωση της “Ενωτικής πρωτοβουλίας“, σχετικά με την εκκίνηση του έργου υδροδότησης στην Παλαιοπαναγιά,  δίνει με ανακοίνωσή της  η “Συνεργασία πολιτών” , όπου και αναφέρει:

“Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε τον πρώην δήμαρχο και τους συνεργάτες του να φωτογραφίζονται στα έργα που υλοποιεί η δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα.

Οφείλουμε μάλιστα να τους ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι οι ίδιοι, δύο χρόνια μετά καταρρίπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το αρχικό τους αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι, η παρούσα δημοτική αρχή δε θα υλοποιήσει κανένα έργο και θα χάσει όλες τις χρηματοδοτήσεις.

Δυστυχώς για τους ίδιους, ευτυχώς όμως για την κοινωνία της Ναυπακτίας, η δημοτική αρχή επιδεικνύει εργατικότητα, συνέπεια και σοβαρότητα.  Μέσα σε 2 μόλις χρόνια έχει καταφέρει, εν μέσω πανδημίας και με τις γνωστές σε όλους γραφειοκρατικές δυσκολίες και αγκυλώσεις, να ξεμπλοκάρει έργα, να διορθώσει μελέτες, να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, να δημοπρατήσει και ήδη να ξεκινά την εκτέλεση παλαιών και νέων έργων.

Στον αντίποδα αυτής της εικόνας βρίσκονται τα 5 χρόνια της θητείας του Τάκη Λουκόπουλου, της μακροβιότερης δημοτικής θητείας που θα μπορούσε να υπάρξει, όπου δεν δημοπρατήθηκαν έργα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Επί 5 χρόνια, έργα που βρίσκονταν για δεκαετίες στα συρτάρια, σέρνονταν κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα

  • είτε να κινδυνεύουν να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις τους και να μην εκτελεστούν λόγω της παντελούς αδράνειας, όπως η αποχέτευση του Αντιρρίου, ο βιολογικός της Άνω Χώρας, το ΕΠΑΛ και άλλα
  • είτε να δρομολογηθούν με τελείως λάθος τρόπο, σε γνώση μάλιστα των στελεχών της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» που παραπλάνησαν σκοπίμως την κοινωνία, όπως στις περιπτώσεις του 3ου δημοτικού σχολείου, του αλιευτικού καταφυγίου, των πεζοδρομίων της ανατολικής πλευράς της Ναυπάκτου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ.Λουκόπουλου και των συνεργατών του στις εργασίες εκτέλεσης του έργου ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς, προσκαλούμε τα στελέχη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», το επόμενο διάστημα, να περάσουν να φωτογραφηθούν και από τα υπόλοιπα και να διαπιστώσουν από κοντά πως, όταν μία δημοτική αρχή εργάζεται και στοχεύει στην ουσία, μπορεί και εκτελεί.

Για τη δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα, άλλωστε, κάθε έργο ανήκει πρωτίστως στο ναυπακτιακό λαό και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ως βασικό γνώμονα την κοινή ωφέλεια “.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ