Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ: Προεκλογικό πυροτέχνημα της δημοτικής αρχής  Γκίζα

Published

on

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Η δημοτική αρχή Γκίζα επέλεξε να βάλει  το ΞΕΝΙΑ στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή  είναι να μπουν οι πολίτες σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο, ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στον επικεφαλής της ΑΔΚΝ κ. Μπουλέ και η εισήγηση που έκανε, στο σύνολο τους αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα κενού ρητορισμού.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και ενώ το ΞΕΝΙΑ πρόκειται να δοθεί στο δήμο για χρήση στις 6 Ιουλίου του 2023:

 • Δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος του υπολειπόμενου εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί, και δεν φρόντισε να βρεθούν οι πόροι αυτοί μέσα απο άλλα προγράμματα.
 • Δεν μπόρεσε να οργανώσει τη δομή και να υπολογίσει το κόστος διοίκησης- διαχείρισης του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα
 • Πρότεινε ξενοδοχείο, χωρίς να μας πει αν θα προσθέσει κτίσματα στο οικόπεδο και ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψής του.
 • Δεν μας είπε ποιος θα είναι ο συντελεστής δόμησης στο προτεινόμενο ξενοδοχείο.
 • Ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ξενοδοχείο και την ίδια στιγμή μας είπε ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος θα παραλάβει το έργο από τον εργολάβο τον Οκτώβριο του 2024. Δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών από την ολοκλήρωσης του.
 • Ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πράξης απαιτεί διάστημα ετών (το 2023 έγινε η ολοκλήρωση της πράξης για το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που ολοκληρώθηκε το 2016).
 • Αναγκάστηκε να διανείμει το έγγραφο που έλαβε το Φεβρουάριο του 2023 από τη διαχειριστική αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα αλλάξει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ και γίνει απένταξη από το πρόγραμμα  θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο πρόγραμμα μέχρι 31/12/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή Γκίζα δεν έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία τεκμηριωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πως θα γίνει αυτό στο εναπομείναν ασφυκτικό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι: 

 • Στα 4 χρόνια της θητείας του ο δήμαρχος κ. Γκίζας  δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ΞΕΝΙΑ, επέλεξε όμως να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό πυροτέχνημα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
 • Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά  ότι η πρότασή του δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί. Απλά θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους.
 • Θέλει  να βγει από τα δύσκολα αφού από τις αρχές Ιουλίου το ΞΕΝΙΑ θα δοθεί στο δήμο για χρήση ως πολιτιστικός πολυχώρος και ο δήμαρχος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη οργάνωση για τη λειτουργία του. Συνεπώς το ΞΕΝΙΑ θα ολοκληρωθεί μεν ως κτίριο αλλά θα περιμένει ακόμα πολύ ώστε να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από  το πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν συνειδητά λέγονται πράγματα ανέφικτα δεν υπηρετούν την κοινωνία αλλά το λαϊκισμό. 

Οι πολιτικές πρακτικές της ΑΔΚΝ

Η φιλοσοφία και οι πρακτικές της δημοτικής αρχής Γκίζα βρίσκονται στον αντίποδα της δικής μας θεώρησης και αντιμετώπησης των προβλημάτων.

 • Το 2014 ως δημοτική αρχή είχαμε εντάξει το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα Jessica, ώστε μέσω διεθνούς διαγωνισμού να δοθεί σε ιδιώτη για να γίνει ξενοδοχείο 4άρων αστέρων με συνεδριακό χώρο 700 θέσεων και πισίνα, ακριβώς όπως το ήθελε και ο μεγάλος δωρητής Γεώργιος Νόβας. Επειδή όμως βρεθήκαμε προ των εκλογών, με απόλυτο σεβασμό στην εκλογική διαδικασία, δεν θέλαμε να εντάξουμε το ΞΕΝΙΑ στις συνήθεις προεκλογικές πλειοδοσίες. Για το λόγο αυτό αναρτήσαμε στο διαδίκτυο την προκήρυξη, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι ακριβώς θα κάναμε αν μας έδιναν δεύτερη ευκαιρία στη διοίκηση του δήμου.
 • Το ΞΕΝΙΑ το ενσωματώσαμε στο όραμά μας για την πόλη συνδυάζοντας το με τη δημιουργία μαρίνας (χωροθετημένη στο Γρίμποβο) και με τη δημιουργία του Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης. Ενός πολιτιστικού πολυχώρου, που καταφέραμε και χωροθετήσαμε στο Γρίμποβο, στο χώρο που βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος.

 

 • Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης σχεδιάστηκε δωρεάν απο το σύλλογο αρχιτεκτόνων και θα ενσωματωνόταν όλη η ιστορική – πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας από την εποχή της καθόδου των Δωριέων μέχρι και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα ήταν μια σοβαρή πολιτιστική υποδομή που θα αναβάθμιζε τουριστικά την πόλη μας. Δυστυχώς τόσο η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, όσο και η δημοτική αρχή Γκίζα δεν συνέχισαν την προσπάθεια, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν τη στάση τους.

 

Αν είχαμε επανεκλεγεί το 2014 όλα αυτά σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένα έργα και θα τα απολάμβανε η Ναυπακτία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ