Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ:  Το σήμερα, το αύριο και τα… ερωτήματα

Published

on

Συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακής μονάδας 4 Αστέρων plus».

Το θέμα της χρήσης του Ξενία επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς κατά την διάρκεια της θητείας Γκίζα έχει μπει ο προβληματισμός και έχει συζητηθεί το ζήτημα βιωσιμότητάς του ως πολιτιστικού πολυχώρου,  με την  οικονομική  επιβάρυνση  για τον Δήμο Ναυπακτίας   να  είναι  μεγάλη,  αφού θα απαιτούνται χρήματα τόσο για την συντήρησή του όσο και για την μισθοδοσία του αναγκαίου προσωπικού για την λειτουργία του.

Να θυμίσουμε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θητείας Τάκη Λουκόπουλου είχε αποφασιστεί η στερέωση, αναβάθμιση και ανάδειξη του Ξενία και η λειτουργία του ως πολυχώρου πολιτισμού, με την δημιουργία μουσείου ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αίθουσας συνεδρίων, πινακοθήκης, καφέ καθώς και  έξι δωματίων για  φιλοξενία προσκεκλημένων, χώροι που σήμερα είναι κατά 95% έτοιμοι.

Η θέση της δημοτικής αρχής

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο της απαγόρευσης  λόγω του ΕΣΠΑ, εκμίσθωσης  σε ιδιώτη οποιουδήποτε τμήματος του κτηρίου για 5 έτη, με συνέπεια το  αναψυκτήριο, κλπ να επιβάλλεται να λειτουργήσουν  από τον Δήμο, σημειώνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας.

Ανέφερε ότι το κτήριο και το οικόπεδο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, μπορεί να αξιοποιηθεί ως υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο με έσοδα προς τον δήμο από μισθώματα και θέσεις εργασίας.

Το Μουσείο της Ναυμαχίας υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει στον συγκεκριμένο χώρο που θα εξαιρεθεί από την μίσθωση.

Τόνισε πως ότι γίνει θα είναι απόλυτα νόμιμο, καθώς σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή, αν προκύψει διαγωνισμός, το ποσό της απένταξης του έργου θα βαρύνει τον ιδιώτη επενδυτή.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει επενδυτής τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Σωκράτης Παπαβασιλείου τόνισε πως οφείλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του δωρητή για δημιουργία Ξενοδοχείου. Αν η δημοπρασία καταστεί άγονη, μπορούμε τότε να το ξαναδούμε το ζήτημα στη βάση μιας αλλαγής χρήσης έτσι όπως είχε αποφασίσει σχετικά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Όσο για το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να εξοπλιστεί το κτήριο, θα αγγίξει τις 600.000 ευρώ, χρήματα που ο δήμος δεν διαθέτει. Κλείνοντας σημείωσε πως δεν μπορούμε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση που να ακυρώνει την απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν των δημοτών μαζί με τα υπόλοιπα ώστε να αποφασίσουν μεταξύ των παρατάξεων που προκρίνουν η κάθε μια τη δική της άποψη για το θέμα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Τάκης Λουκόπουλος  αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της στατικότητας και της συντήρησης του κτηρίου μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε την αύξηση της πρόσθετης αξίας για την πόλη μέσω της επισκεψιμότητας του πολυχώρου, του Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, του συνεδριακού κέντρου κλπ.

Ο Γιάννης Μπουλές σημείωσε πως για 10 χρόνια επανερχόμαστε σε μια συζήτηση που αν τα πράγματα λειτουργούσαν διαφορετικά δεν θα είχαμε σήμερα αντικείμενο συζήτησης. Την περίοδο 2011 -2014, σημείωσε, κάναμε πρόταση για ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ. Τότε βάλαμε στο πρόγραμμα Jessica την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας όμως οι δημότες επέλεξαν το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου.

Σήμερα μετά από 4 χρόνια θητείας κ. δήμαρχε φέρνετε προεκλογικά το θέμα. Τι κάνατε αυτά τα χρόνια για το Ξενία; Τι κάνατε για το Μουσείο ναυπηγικής τέχνης με προμελέτη  και που έχει χωροθετηθεί; Σας ενδιαφέρει απλά να μπείτε προεκλογικά σε μια διελκυστίνδα, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους σημείωσε κλείνοντας.

Ανδρέας Κοτσανάς: Δεν μας λείπουν τα δωμάτια, αλλά οι χώροι πολιτισμού που θα μπορούν να επισκεφτούν όσοι έρχονται στην Ναύπακτο. Το Ξενία είναι έτοιμο κατά 95%, δεν υπάρχει για εμάς καμία συζήτηση για το θέμα του Ξενία, σημείωσε.

Γιώργος Γούλας: Πρόκειται καθαρά για πολιτική διαχείριση του θέματος, σημείωσε, κατηγορώντας την δημοτική αρχή Γκίζα πως για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα για το Ξενία και έρχεται να φέρει το θέμα 3 μήνες πριν τις εκλογές.    

Γιάννης Νταουσάνης:  Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν επί θητείας του για το Ξενία, όπου λύθηκαν θέματα που  αφορούσαν την αρχαιολογία, με την διαδικασία όμως για επενδυτή να αποτυγχάνει. Θεωρώ ότι η επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το Ξενία  είναι σωστή, τόνισε.

«Ναι» από την Ομοσπονδία

Θεμης Δαβανέλλος: αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια αυτοκριτική των δημοτικών αρχών που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια, ανακοινώνοντας ότι ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι να προχωρήσει το θέμα για την δημιουργία Ξενοδοχείου, διασφαλίζοντας ωστόσο την λειτουργία του Μουσείου και του συνεδριακού χώρου.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Σήμερα «μαλώνετε» για το Ξενία με την χρήση του ως Ξενοδοχείου να μην έχει αλλάξει καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα μόνο η στερέωση, στεγανοποίηση κλπ των χώρων του Ξενία, αποκάλυψε βάζοντας προβληματισμούς για την      λειτουργία του με τον σχεδιασμό ως πολυχώρου, καθώς είχε κατατεθεί μία άδεια η οποία δεν προβλέπει καμιά αλλαγή χρήσης από Ξενοδοχείο σε μουσείο ή πινακοθήκη.

Ερωτήματα

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, στην περίπτωση απένταξης του έργου θα πρέπει ο επενδυτής να αποπληρώσει το ποσό που έχει διατεθεί από το ΕΣΠΑ  για την ολοκλήρωση του έργου.

Έγγραφο (4421 της 22/2/2023) της Διαχειριστικής αρχής αναφέρει ρητά ότι κατά την έκδοση της σχετικής απόφασης (απένταξης) θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα το ποσό που έχει δαπανηθεί για το έργο.

Σημειώνει δε πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2023.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία του διαγωνισμού και της απένταξης δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά, άρα θεωρητικά όλα θα τρέξουν μετά τον Οκτώβριο, μπαίνει το ερώτημα:

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού, η ανάδειξη  επενδυτή και η υπογραφή σύμβασης αυτού με τον Δήμο Ναυπακτίας ώστε να πληρωθεί από τον επενδυτή το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023;

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ