Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ:  Το σήμερα, το αύριο και τα… ερωτήματα

Published

on

Συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακής μονάδας 4 Αστέρων plus».

Το θέμα της χρήσης του Ξενία επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς κατά την διάρκεια της θητείας Γκίζα έχει μπει ο προβληματισμός και έχει συζητηθεί το ζήτημα βιωσιμότητάς του ως πολιτιστικού πολυχώρου,  με την  οικονομική  επιβάρυνση  για τον Δήμο Ναυπακτίας   να  είναι  μεγάλη,  αφού θα απαιτούνται χρήματα τόσο για την συντήρησή του όσο και για την μισθοδοσία του αναγκαίου προσωπικού για την λειτουργία του.

Να θυμίσουμε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θητείας Τάκη Λουκόπουλου είχε αποφασιστεί η στερέωση, αναβάθμιση και ανάδειξη του Ξενία και η λειτουργία του ως πολυχώρου πολιτισμού, με την δημιουργία μουσείου ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αίθουσας συνεδρίων, πινακοθήκης, καφέ καθώς και  έξι δωματίων για  φιλοξενία προσκεκλημένων, χώροι που σήμερα είναι κατά 95% έτοιμοι.

Η θέση της δημοτικής αρχής

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο της απαγόρευσης  λόγω του ΕΣΠΑ, εκμίσθωσης  σε ιδιώτη οποιουδήποτε τμήματος του κτηρίου για 5 έτη, με συνέπεια το  αναψυκτήριο, κλπ να επιβάλλεται να λειτουργήσουν  από τον Δήμο, σημειώνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας.

Ανέφερε ότι το κτήριο και το οικόπεδο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, μπορεί να αξιοποιηθεί ως υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο με έσοδα προς τον δήμο από μισθώματα και θέσεις εργασίας.

Το Μουσείο της Ναυμαχίας υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει στον συγκεκριμένο χώρο που θα εξαιρεθεί από την μίσθωση.

Τόνισε πως ότι γίνει θα είναι απόλυτα νόμιμο, καθώς σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή, αν προκύψει διαγωνισμός, το ποσό της απένταξης του έργου θα βαρύνει τον ιδιώτη επενδυτή.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει επενδυτής τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Σωκράτης Παπαβασιλείου τόνισε πως οφείλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του δωρητή για δημιουργία Ξενοδοχείου. Αν η δημοπρασία καταστεί άγονη, μπορούμε τότε να το ξαναδούμε το ζήτημα στη βάση μιας αλλαγής χρήσης έτσι όπως είχε αποφασίσει σχετικά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Όσο για το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να εξοπλιστεί το κτήριο, θα αγγίξει τις 600.000 ευρώ, χρήματα που ο δήμος δεν διαθέτει. Κλείνοντας σημείωσε πως δεν μπορούμε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση που να ακυρώνει την απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν των δημοτών μαζί με τα υπόλοιπα ώστε να αποφασίσουν μεταξύ των παρατάξεων που προκρίνουν η κάθε μια τη δική της άποψη για το θέμα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Τάκης Λουκόπουλος  αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της στατικότητας και της συντήρησης του κτηρίου μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε την αύξηση της πρόσθετης αξίας για την πόλη μέσω της επισκεψιμότητας του πολυχώρου, του Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, του συνεδριακού κέντρου κλπ.

Ο Γιάννης Μπουλές σημείωσε πως για 10 χρόνια επανερχόμαστε σε μια συζήτηση που αν τα πράγματα λειτουργούσαν διαφορετικά δεν θα είχαμε σήμερα αντικείμενο συζήτησης. Την περίοδο 2011 -2014, σημείωσε, κάναμε πρόταση για ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ. Τότε βάλαμε στο πρόγραμμα Jessica την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας όμως οι δημότες επέλεξαν το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου.

Σήμερα μετά από 4 χρόνια θητείας κ. δήμαρχε φέρνετε προεκλογικά το θέμα. Τι κάνατε αυτά τα χρόνια για το Ξενία; Τι κάνατε για το Μουσείο ναυπηγικής τέχνης με προμελέτη  και που έχει χωροθετηθεί; Σας ενδιαφέρει απλά να μπείτε προεκλογικά σε μια διελκυστίνδα, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους σημείωσε κλείνοντας.

Ανδρέας Κοτσανάς: Δεν μας λείπουν τα δωμάτια, αλλά οι χώροι πολιτισμού που θα μπορούν να επισκεφτούν όσοι έρχονται στην Ναύπακτο. Το Ξενία είναι έτοιμο κατά 95%, δεν υπάρχει για εμάς καμία συζήτηση για το θέμα του Ξενία, σημείωσε.

Γιώργος Γούλας: Πρόκειται καθαρά για πολιτική διαχείριση του θέματος, σημείωσε, κατηγορώντας την δημοτική αρχή Γκίζα πως για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα για το Ξενία και έρχεται να φέρει το θέμα 3 μήνες πριν τις εκλογές.    

Γιάννης Νταουσάνης:  Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν επί θητείας του για το Ξενία, όπου λύθηκαν θέματα που  αφορούσαν την αρχαιολογία, με την διαδικασία όμως για επενδυτή να αποτυγχάνει. Θεωρώ ότι η επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το Ξενία  είναι σωστή, τόνισε.

«Ναι» από την Ομοσπονδία

Θεμης Δαβανέλλος: αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια αυτοκριτική των δημοτικών αρχών που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια, ανακοινώνοντας ότι ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι να προχωρήσει το θέμα για την δημιουργία Ξενοδοχείου, διασφαλίζοντας ωστόσο την λειτουργία του Μουσείου και του συνεδριακού χώρου.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Σήμερα «μαλώνετε» για το Ξενία με την χρήση του ως Ξενοδοχείου να μην έχει αλλάξει καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα μόνο η στερέωση, στεγανοποίηση κλπ των χώρων του Ξενία, αποκάλυψε βάζοντας προβληματισμούς για την      λειτουργία του με τον σχεδιασμό ως πολυχώρου, καθώς είχε κατατεθεί μία άδεια η οποία δεν προβλέπει καμιά αλλαγή χρήσης από Ξενοδοχείο σε μουσείο ή πινακοθήκη.

Ερωτήματα

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, στην περίπτωση απένταξης του έργου θα πρέπει ο επενδυτής να αποπληρώσει το ποσό που έχει διατεθεί από το ΕΣΠΑ  για την ολοκλήρωση του έργου.

Έγγραφο (4421 της 22/2/2023) της Διαχειριστικής αρχής αναφέρει ρητά ότι κατά την έκδοση της σχετικής απόφασης (απένταξης) θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα το ποσό που έχει δαπανηθεί για το έργο.

Σημειώνει δε πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2023.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία του διαγωνισμού και της απένταξης δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά, άρα θεωρητικά όλα θα τρέξουν μετά τον Οκτώβριο, μπαίνει το ερώτημα:

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού, η ανάδειξη  επενδυτή και η υπογραφή σύμβασης αυτού με τον Δήμο Ναυπακτίας ώστε να πληρωθεί από τον επενδυτή το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023;

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Το 55% προτιμά το Ξενία ως ξενοδοχείο

Published

on

By

Τι καταγράφει η έρευνα από την Κάπα Research, για λογαριασμό του Γιώργου Κοτρώνη, σχετικά με την περιοχή της Ναυπακτίας, και που αφορά τον τομέα του τουρισμού. Το δείγμα της έρευνα είναι συνολικά 530 άτομα, που καταθέτουν την  άποψη τους για την αξιοποίηση – χρήση του ΞΕΝΙΑ της Ναυπάκτου, με το 55%  των ερωτηθέντων να προκρίνει την λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά (18:00) η συζήτηση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ

Published

on

By

Συνεδριάζει σε Τακτική συνεδρίαση, σήμερα Τετάρτη  03-05-2023  και  ώρα  18:00  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας  με μοναδικό θέμα συζήτησης:

Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακής μονάδας 4 Αστέρων plus”.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο ( Τετάρτη 03-05-2023) η αξιοποίηση του ΞΕΝΑ

Published

on

By

Συνεδριάζει σε Τακτική συνεδρίαση, την Τετάρτη  03-05-2023  και  ώρα  18:00  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας  με μοναδικό θέμα συζήτησης:

“Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακής μονάδας 4 Αστέρων plus”.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ