Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεσηκώνεται η Ναυπακτία για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα

Published

on

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στον Δήμο Ναυπακτίας μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης και εγκατάστασης 10 νέων αιολικών μονάδων στις περιοχές Πλατάνου και Αποδοτίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα για αδειοδότηση και  κατασκευή Αιολικού Πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους Βαράσοβα της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει εννέα ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 150 μέτρων, αλλά και 47 ανεμογεννήτριες ύψους 160 μέτρων, που θα τοποθετηθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρυονερίου και εκβολών Εύηνου ποταμού.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στην ετήσια συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά, όπου και έγινε ενημέρωση βάσει των «στοιχείων» που μέχρι σήμερα είναι γνωστά και είναι τα παραπάνω που περιγράψαμε.

 

Ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών

Μετά από συζήτηση, με  παρόντες τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, τους αντιδημάρχους  Ντίνο Τσουκαλά και Σπύρο Τραχύλη, τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ, τ. Δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, τον πρόεδρο της Τ.Κ Γαλατά Λευτέρη Μπαλωμένο, τα μέλη του συμβουλίου της Τ.Κ και πολλών κατοίκων της περιοχής, ομόφωνα αποφασίστηκε  να προχωρήσουν στις  κάτωθι ενέργειες:

Σύσταση Επιτροπής όπου και θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και συναντήσεις, καταδεικνύοντας με κάθε τρόπο και μέσο την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή. Έκδοση Ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ως επόμενα βήματα ορίστηκαν η ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας και η ομόφωνη απόφαση απόρριψης του σχεδιασμού για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ταυτόχρονα θα γίνουν συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού Αιτωλ/νιας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στο ζήτημα.

 

“Natura” και ιστορικής σημασίας η περιοχή

Να σημειωθεί πως η περιοχή που υπάρχει αίτημα αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή “Natura”, έχει ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μονές για τον λόγο αυτό και αποκαλείται “Άγιο Όρος της Αιτωλίας”. Ταυτόχρονα διαθέτει Πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναρριχητικό πεδίο, το οποίο μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και του νομού Αιτωλ/νιας.

Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ναυπακτία έχουν γεμίσει τα βουνά με φτερωτές από ανεμογεννήτριες, που για να φτάσουν μέχρι εκεί πάνω οι κατασκευάστριες εταιρείες βίασαν αποδεδειγμένα το περιβάλλον.

Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή τους, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Βάζει δε υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον. Μάλιστα, δεν υπάρχει σχεδιασμός και νομοθεσία που να ορίζει την επαναφορά στην αρχική τους κατάσταση των περιοχών εγκατάστασης, μετά το πέρας του χρόνου ζωής του κάθε  αιολικού σταθμού. Πρόσφατα είναι τα τραγικά αποτελέσματα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Μακύνεια, με συνέπεια να πνιγεί κυριολεκτικά η περιοχή Ρίζας, Μακύνειας και Αντιρρίου, αφού σε δυνατή βροχή όλα τα υλικά εκσκαφής από τις εργασίες γέμισαν χείμαρρους και φρεάτια.

 

Υπό εξέταση το αίτημα για την Βαράσοβα

Σε ρεπορτάζ του Nafsweek αναζητήσαμε στοιχεία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα, τόσο στην κορυφογραμμή του βουνού όσο και εντός της θάλασσας στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της ΡΑΕ ισχύουν τα παρακάτω:

Υπάρχει πράγματι αίτημα εταιρείας για αδειοδότηση αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα, που είναι στο στάδιο της εξέτασης ακόμα από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), όπως φαίνεται και στο υπόμνημα και το χάρτη που δημοσιεύουμε.

Σύμφωνα με το υπόμνημα οι κόκκινες περιοχές έχουν απορριφθεί από την ΡΑΕ, ενώ οι κίτρινες περιοχές είναι υπό εξέταση και χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε.

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

Ταυτόχρονα παραθέτουμε  και τον πίνακα από την ΡΑΕ που καταγράφει ανά Δημοτική Ενότητα τα επιτρεπόμενα ποσοστά κάλυψης σε ανεμογεννήτριες.

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόγραμμα 15 εκατ. για κοινόχρηστους χώρους σε όλους τους Δήμους

Published

on

By

Πρασινο-ταμειο-πρόγραμμα-15-εκατ-σε-όλους-τους-δήμους

Νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για Δήμους, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου κατά τη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.

Το Πρόγραμμα έχει τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις 2019» και αφορά σε ώριμες απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια.

Το νέο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας.

Ειδικότερα, για την απόκτηση των προβλεπόμενων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων – όπως πλατείες, άλση, χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές κ.ά. – το Πράσινο Ταμείο καταβάλλει την αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, μόνο κατά το μέρος που αφορά στις υποχρεώσεις των Δήμων και όχι των τρίτων. Διευκρινίζεται πως στο Πρόγραμμα δεν εντάσσονται κοινωφελείς χώροι, δρόμοι, πεζόδρομοι, υποδομές κ.λπ..

Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με το Πρόγραμμα αυτό το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει στην προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα έκτακτα φαινόμενα, στην προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των πόλεων.

 

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι κατά την ίδια συνεδρίαση, το Πράσινο Ταμείο, ενέκρινε ποσό 490.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 Το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα αποτελεί μια νέα, ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για περιβαλλοντικές μελέτες. Στόχος είναι να επιταχύνει την εξυπηρέτηση όλων των αιτήσεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (helpdesk).

Η νέα πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020, θα φιλοξενηθεί στο G Cloud, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και θα εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες τεχνικές ασφαλείας. Το Υπουργείο αναφέρει πως έτσι εξασφαλίζεται ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των επενδύσεων στη Χώρα μας, αλλά και της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 2/12/2019 έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων για τα Προγράμματα

i)ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2019-2020 για όλους τους Δήμους της Χώρας και

  1. ii)ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

800.000 ευρώ από LEADER για αποκαταστάσεις σε  λιμάνι, βεζιρ Τζαμί και κρήνες κάστρου

Published

on

By

ναυπακτος-λιμάνι-

Έργα για την συντήρηση και αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου και την στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νιας και Λευκάδας.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 600.000 ευρώ για την κατασκευή του νοτιοανατολικού τείχους του λιμανιού και σε 200.000 ευρώ για την  αναστήλωση του Βαζίρ Τζαμιού και η αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών του κάστρου.

Ο δικαιούχος (Εφορεία Αρχαιοτήτων) οφείλει να ολοκληρώσει το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο της πράξης, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματός της και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30-06-2023.

Αξίζει να σημειωθεί, τόσο η προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όσο και του Δήμου Ναυπακτίας που με συντονισμένες ενέργειες υπέβαλλαν την συγκεκριμένη πρόταση προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER.

Μάλιστα από τις 19 συνολικά προτάσεις για έργα που είχε υποβάλλει ο Δήμος Ναυπακτίας, αν και το αρχικό ποσό χρηματοδότησης ήταν της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν όλα ανεβάζοντας το ποσό στα 6 εκατ. περίπου, μια και υπήρξε υπερδέσμευση του συνόλου των πόρων από το πρόγραμμα.

Ωστόσο ο δρόμος αναμένεται δύσκολος, με επόμενα βήματα την δημοπράτηση των έργων και στην συνέχεια την υλοποίησή τους, γεγονός που θα δώσει πρόσθετη αξία στην πόλη της Ναυπάκτου και τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινωνικό Μέρισμα – κριτήρια – δικαιούχοι

Published

on

By

Κοινωνικό-μέρισμα-δικαιούχοι

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα ποσά που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα θα είναι «μετρητά και στο χέρι»: Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 700 ευρώ ανά νοικοκυριό δικαιούνται 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Σύνολο 175 εκατ. ευρώ.

 Δικαιούχοι

Οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με φορολογητέα εισόδημα έως 20.000 – ωφελούμενοι 19.140

Οικογένειες με τουλάχιστον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο – εισόδημα 15.000 – ωφελούμενοι 16.778

Οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους, ένα παιδί και 15.00 ευρώ – ωφελούμενοι 40.927

Οικογένειες με ΑΜΕΑ – ωφελούμενοι 25.632

Επιπλέον κριτήρια είναι ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Και οι δύο γονείς φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το μέρισμα θα δοθεί φέτος χωρίς αιτήσεις.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μέσω taxisnet με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ