Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεσηκώνεται η Χάλκεια για τις «βρώμικες επενδύσεις»

Published

on

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου,  στα Χάνια Γαβρολίμνης.

Αιτία της συγκέντρωσης οι «επενδύσεις» στην περιοχή της Χάλκειας  – αμφιλεγόμενες ως προς το Ανανεώσιμες  πηγές  ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς  αιτήματα  «επενδυτών»  έχουν κατακλύσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιορευατά, τηγανέλαια κ.α στην  συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας.

Το «παρών»  στην συγκέντρωση έδωσαν η βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής  της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης,  ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας, πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας  Γιάννης Μπουλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ναυπακτίας  Ντίνος Τσουκαλάς  και Σπύρος Τραχύλης, πρόεδροι  τοπικών κοινοτήτων και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Ο Μιχάλης Χατζής  χημικός, και μέλος του Δ.Σ της οργάνωσης  «Λιμνοθάλαζα»  του Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με μονάδες  βιοκαυσίμων  που έχουν εγκατασταθεί στα όρια του Δήμου, μιλώντας στους κατοίκους αναφέρθηκε στα  σκοτεινά σημεία των  «Επενδύσεων»  και σ τις μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Από την πλευρά της η Μαρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να θεσμοθετηθούν όροι και κανόνες. Τόνισε ότι  υπάρχει τροπολογία από  το 2017 που αναφέρει ότι σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως υψηλής  παραγωγικότητας  δεν  είναι τόσο εύκολο να δίνονται αδειοδοτήσεις  και με τις μονάδες να πρέπει να προμηθεύονται την πρώτη ύλη  από την περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να το καλύψει η Χάλκεια , σημειώνοντας πως αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Ο  περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας  αναφέρθηκε στις πλημμέλειες από την πλευρά της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την γνωμοδότηση για τα αιτήματα μονάδων παραγωγής ενέργειας  στην περιοχή, με τις αποφάσεις να έχουν πάρει αναβολή και με κίνδυνο,  μετά από την παρέλευση τριμήνου χωρίς απόφαση, να οδηγούνται προς λήψη απόφασης αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Γιάννης Μπουλές έκανε αναφορά στο στρεβλό πλαίσιο του νόμου με αποτέλεσμα και οι τοπικές κοινωνίες αλλά και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων έχουν γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα.  Θα πρέπει να αντιπαλέψουμε τον ίδιο τον νόμο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή αγώνα και να προχωρήσει σε όλες τις δυνατές παρεμβάσεις ώστε ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις για τις  «επενδύσεις» στην Χάλκεια,  οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή.  Μία ακόμα πρόταση ήταν να απέχει η περιοχή από τις εκλογές του Μαΐου.  Φορείς και κάτοικοι δεσμεύτηκαν να γίνει και νέα συνάντηση ώστε να αποφασιστεί για να  προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ