Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεσηκώνεται η Χάλκεια για τις «βρώμικες επενδύσεις»

Published

on

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου,  στα Χάνια Γαβρολίμνης.

Αιτία της συγκέντρωσης οι «επενδύσεις» στην περιοχή της Χάλκειας  – αμφιλεγόμενες ως προς το Ανανεώσιμες  πηγές  ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς  αιτήματα  «επενδυτών»  έχουν κατακλύσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιορευατά, τηγανέλαια κ.α στην  συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας.

Το «παρών»  στην συγκέντρωση έδωσαν η βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής  της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης,  ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας, πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας  Γιάννης Μπουλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ναυπακτίας  Ντίνος Τσουκαλάς  και Σπύρος Τραχύλης, πρόεδροι  τοπικών κοινοτήτων και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Ο Μιχάλης Χατζής  χημικός, και μέλος του Δ.Σ της οργάνωσης  «Λιμνοθάλαζα»  του Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με μονάδες  βιοκαυσίμων  που έχουν εγκατασταθεί στα όρια του Δήμου, μιλώντας στους κατοίκους αναφέρθηκε στα  σκοτεινά σημεία των  «Επενδύσεων»  και σ τις μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Από την πλευρά της η Μαρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να θεσμοθετηθούν όροι και κανόνες. Τόνισε ότι  υπάρχει τροπολογία από  το 2017 που αναφέρει ότι σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως υψηλής  παραγωγικότητας  δεν  είναι τόσο εύκολο να δίνονται αδειοδοτήσεις  και με τις μονάδες να πρέπει να προμηθεύονται την πρώτη ύλη  από την περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να το καλύψει η Χάλκεια , σημειώνοντας πως αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Ο  περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας  αναφέρθηκε στις πλημμέλειες από την πλευρά της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την γνωμοδότηση για τα αιτήματα μονάδων παραγωγής ενέργειας  στην περιοχή, με τις αποφάσεις να έχουν πάρει αναβολή και με κίνδυνο,  μετά από την παρέλευση τριμήνου χωρίς απόφαση, να οδηγούνται προς λήψη απόφασης αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Γιάννης Μπουλές έκανε αναφορά στο στρεβλό πλαίσιο του νόμου με αποτέλεσμα και οι τοπικές κοινωνίες αλλά και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων έχουν γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα.  Θα πρέπει να αντιπαλέψουμε τον ίδιο τον νόμο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή αγώνα και να προχωρήσει σε όλες τις δυνατές παρεμβάσεις ώστε ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις για τις  «επενδύσεις» στην Χάλκεια,  οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή.  Μία ακόμα πρόταση ήταν να απέχει η περιοχή από τις εκλογές του Μαΐου.  Φορείς και κάτοικοι δεσμεύτηκαν να γίνει και νέα συνάντηση ώστε να αποφασιστεί για να  προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ