Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες για online shopping από το ΕΚΝΔ και ΕΕΚΕ (Παράρτημα Ναυπακτίας και Δωρίδας)

Published

on

Με ανακοίνωσή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας (ΕΚΝΔ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος – Παράρτημα Ναυπακτίας και Δωρίδας επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους στις  συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων μέσω του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (e-Commerce) αποτελεί υποσύνολο αυτού που ονομάζουμε Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (e-Business), έννοια η οποία περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δράσεις και λειτουργίες οι οποίες πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα.

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, αφορά κάθε εμπορική συναλλαγή η οποία εκτελείται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό επίπεδο (ηλεκτρονικά καταστήματα, ηλεκτρονική τραπεζική, αγορά/πώληση μετοχών). Αφορά επίσης τις σχέσεις επιχειρήσεων με καταναλωτές, επιχειρήσεων με επιχειρήσεις και επιχειρήσεων και καταναλωτών με τη Δημόσια Διοίκηση (π.χTAXIS).

Η επικοινωνία επιχειρήσεων και καταναλωτών, μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), για αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών, έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την ευρύτατη πλέον χρήση του Διαδικτύου.

Η οικονομία χρόνου και ενέργειας που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές αγορές αγαθών και υπηρεσιών, είναι αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο, παρ’ όλη την «επανάσταση» την οποία επέφερε το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, εντούτοις άφησε  και ευρύ περιθώριο για την εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταχρηστικών όρων κατά τη σύναψη συμβάσεων.

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί και ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοςως προς τα δικαιώματά του.

ΤΙ   ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ  ΟΤΑΝ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ  ΟΝ-LINE;

Kατά την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ως καταναλωτές, τόσο κατά την επιλογή του καταστήματος, όσο και κατά την παραγγελία των προϊόντων και την πληρωμή τους.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι όσες διευκολύνσεις μας παρέχουν, άλλοι τόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και να μην εμπιστευόμαστε άκριτα όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε :

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ :

Γενικά

 • Πραγματοποιούμε έρευνα αγοράς
 • Προτιμούμε ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ή μας έχουν συστήσει
 • Διαβάζουμε αξιολογήσεις άλλων χρηστών

Ειδικότερα

Ελέγχουμε με προσοχή και βεβαιωνόμαστε ότι στην ιστοσελίδα του καταστήματος αναφέρονται :

 H ταυτότητα του προμηθευτή (συνήθως η επωνυμία της επιχείρησης), η γεωγραφική διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης σε εμφανές σημείο 

 • Η ακριβής περιγραφή του προϊόντος ή της υπηρεσίας 
 • Η συνολική τιμή των αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, και κάθε άλλου τέλους 
 • Τα έξοδα αποστολής (ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση), αν απαιτούνται 
 • Η υπενθύμιση της ευθύνης του πωλητή για ελαττωματικά προϊόντα 
 • Oι τρόποι πληρωμής 
 • Η προθεσμία παράδοσης 
 • Η πολιτική προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ : 

 • Έχουμε υπόψη μας ότι η σελίδα πληρωμής του ηλεκτρονικού καταστήματος, θα πρέπει να κάνει χρήσησυστήματος ασφαλείας. Δημοφιλέστερο είναι το Πρωτόκολλο SSL (SecureSocketsLayer), το οποίο αφορά την κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων. Το καταλαβαίνουμε εύκολα από το μικρό λουκέτο και την ένδειξη https://πριν από την ηλεκτρονική διεύθυνση 
 • Εισάγουμε μόνο τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την πληρωμή 
 • Ελέγχουμε την τιμή  στο καλάθι αγοράς, πριν την έναρξη διαδικασίας πληρωμής, η οποία θα πρέπει να είναι η τελική 
 • Είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την καταχώριση των στοιχείων μας, ώστε να αποφεύγονται λάθη 
 • Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ στοιχεία ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (αριθμούς ή PINκαρτών) μέσω e-mailή τηλεφωνικά 
 • Ελέγχουμε εάν λάβαμε αποδεικτικό παραγγελίας από το ηλεκτρονικό κατάστημα, κυρίως μέσω e-mail, το οποίο αποτελεί αποδεικτικό της συναλλαγής 
 • Βεβαιωνόμαστε κατά την παραλαβή του προϊόντος, ότι λάβαμε και το παραστατικό αγοράς (απόδειξη ή τιμολόγιο) με την επωνυμία του καταστήματος 

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, παράπονο ή καταγγελία, που αφορά τις συναλλαγές σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος- Παράρτημα Ναυπακτίας και Δωρίδας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας Βάσω Νταουσάνη εκλέχτηκε στην πρώτη θέση με 46 ψήφους.

Στις εκλογές του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Ψήφισαν 128 Έγκυρα 128                      

Ενότητα υπαλλήλων Δημοσίου –ΟΤΑ 57 ψήφοι και 4 έδρες 44,5 %

ΔΑΚΕ. 41 ψήφοι και 3 έδρες 32 %

ΔΑΣ  19 ψήφοι και 2 έδρες 14,8 %

ΕΑΜ 11 ψήφοι  8,7 %

Εκλέγονται

Νταουσάνη Βάσω  46

Τσούκας Βαγγέλης 38

Πανταζής Θάνος 38

Κιρκινέζος Μπάμπης 36

Πανάς Νώντας. 30

Τσιτσέλης  Σωκράτης 25

Μυλωνάς Παναγιώτης 21

Μαλάτου Σόφη 17

Φραγκούλης Δημήτρης 12

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

290.000 ευρώ στην Κοινότητα Κλεπά, για τις κατολισθήσεις

Published

on

By

Υπογράφτηκε από τον  υπουργό υποδομών και δικτύων Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή σήμερα η έγκριση ποσού 290.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης του 2015.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεπά Ντίνος  Μπάκας:

«Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω έγγραφο στο βαϊμπερ μου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κύριο Μάριο Σαλμά που αφορά το αίτημα της κοινότητας Κλεπά για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης έτους 2015, όπως φαίνεται ο υπουργός υποδομών και δικτύων κύριος Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής έχει υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους όλων των Κλεπαϊτών να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σαλμά διότι κράτησε τον λόγο του που μας έδωσε δημοσίως στην κεντρική πλατεία της Κλεπάς, τον Αύγουστο, διότι και άλλοι βουλευτές και πολιτευτές πέρασαν, υποσχέθηκαν και μετά απλά μας ΞΕΧΑΣΑΝ. Και αυτό είναι προς τιμήν του κυρίου Σαλμά διότι η Κλεπά είναι ένα ορεινό χωριό των 130 ψήφων περίπου που όπως είπε “αν και δεν πήρα καμία ψήφο από την Κλεπά εγώ θα καθαρίσω για Εσάς”. Αυτό σημαίνει πολιτικό ήθος και το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πολύ μεγάλα προβλήματα άσχετα εάν από πίσω υπάρχουν πολλοί οι λίγοι ψήφοι. Να σημειώσω εδώ ότι κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί έμειναν στην ιστορία όπως ο (μαύρος καβαλάρης) Πλαστήρας Νικόλαος ο οποίος πέθανε πραγματικά στο ράντζο αρνούμενος την πολυτέλεια του κρεβατιού διότι κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι του κοιμώντουσαν στο πάτωμα και την σύνταξη του την μοίραζε στους φτωχούς. Αυτά τα ήθη λοιπόν πρέπει να τα επιβραβεύουμε με την ΦΗΦΟ ΜΑΣ ΌΛΟΙ ΌΣΟΙ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. Και πάλι ευχαριστώ στον κύριο Μάριο Σαλμά, η σκυτάλη από δω και πέρα μεταφέρετε στον δήμο Ναυπακτίας ο οποίος θα πρέπει να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά για επ’ ευθείας αναθέσει του έργου.  Σε τρεις μήνες κλείνουμε 8 χρόνια από την κατολίσθηση, δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε κι’ άλλο κύριοι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2023: Ξεκίνησε η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Published

on

By

Ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Στην ίδια προθεσμία (Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022), οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

Το υπουργείο ενημερώνει τους υποψηφίους:

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2021 ή το 2022 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).

4. Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ