Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024, εισηγήθηκε το ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας απέναντι στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, το οποίο και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το σώμα.
Αναλυτικά, η εισήγηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα:
«Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προβλέποντας τη δημιουργία 25 Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 km2. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 km2 στον Πατραϊκό.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες, που έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εξόχως επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τις πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα.
Ως εκ τούτου, η προοπτική εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα οδηγήσει άμεσα σε υπέρβαση της τοπικής φέρουσας ικανότητας.
Ως Δήμος Ναυπακτίας, σε συνέχεια της 149/2020 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:
- Η υφιστάμενη πυκνότητα των αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Ναυπακτίας υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια για εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών.
- Δεν νοείται να κάνουμε λόγο για τουριστική ανάπτυξη, κάτι στο οποίο ως Δήμος Ναυπακτίας επενδύουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, και ταυτόχρονα να υπάρχει ανεξέλεγκτη, αλόγιστη και χωρίς σχέδιο χωροθέτηση και εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας, χωρίς μάλιστα τη συγκατάθεση ή γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών.
- Η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο εφάπτεται με:
· 15 θεσμοθετημένες ακτές κολύμβησης
· 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές, όπως 7 περιοχές Natura 2000, 2 Ramsar (Παγκόσμια συνθήκη για τη διατήρηση και την βιώσιμη χρήση των υγροτόπων) 2 Σημαντικών Περιοχών για Πουλιά (ΣΠΠ) και 2 Εθνικά Πάρκα και ιδιαιτέρως με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού (πλήρης ονομασία: Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων), το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο μωσαϊκό ψηφίων χέρσου, ακτών, γλυκών και αλμυρών υδάτων τεράστιας βιολογικής, οικολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και περιβαλλοντικής αξίας. Πρόκειται δε για τον μεγαλύτερο υγρότοπο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου.
Και ειδικότερα ότι, για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σοβαρότατες επιπτώσεις, όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Ο τομέας της αλιείας, ένας από τους βασικότερους κλάδους απασχόλησης και πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κινδυνεύει σοβαρά ακόμη και να εκλείψει, λόγω των σημαντικότατων επιπτώσεων που δύνανται να επιφέρουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο οικοσύστημα, τα ιχθυοποθέματα και τη βιοποικιλότητα.
- Η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι «κλειστή» και εξαιρετικά «πιεσμένη» λόγω της μεγάλης διέλευσης επιβατικών πλοίων, των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, της έρευνας και εκμετάλλευσης χερσαίων υδρογονανθράκων, της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου της EastMed, τον οποίο μάλιστα τέμνει στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας προς παραλιακή περιοχή Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που συγκρούεται με τα αναφερόμενα στην υπό εξέταση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που προβλέπει ότι, οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) χωροθετούνται εκτός όδευσης υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων έργων μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΑΠ). Ειδικώς δε, όσον αφορά στον Δήμο Ναυπακτίας και την Δ.Ε.Χάλκειας (παραλία από ακτές Ευήνου έως Κρυονέρι).
Και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ οποιασδήποτε σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.
- Την άμεση διαμόρφωση και ολοκλήρωση ενός νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, η ολοκλήρωσή του παίρνει διαρκώς παράταση με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης για τους μελετητές να έχει οριστεί πλέον η 27η Δεκεμβρίου 2024) σε συσχέτιση με τον υποκείμενο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας. Το προηγούμενο Ειδικό Χωροταξικό του 2009 είχε λάβει υπ’ όψιν δεδομένα της δεκαετίας του 2000 και έχει κλείσει τον κύκλο του, οπότε θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα και σύγχρονα δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έως τώρα εμπειρία στην πράξη.
- Το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ να συσχετίζεται με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού), σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για χαρακτηρισμένες ως Περιοχές με Δυνατότητες Ανάπτυξης (όπως έχουν χαρακτηριστεί οι ΔΕ Ναυπάκτου και ΔΕ Αντιρρίου), όπως επίσης και ειδικές προβλέψεις για χαρακτηρισμένες ως Μη Ανεπτυγμένες Περιοχές (ΔΕ Χάλκειας, ΔΕ Πλατάνου, ΔΕ Αποδοτίας και ΔΕ Πυλήνης).
- Η οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικό-οικονομικής φύσεως.
- Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται με την αιτιολογημένη και υποχρεωτική έκφραση συγκατάθεσης των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των Συμβουλίων της Περιφέρειας και των Δήμων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι επόμενες γενιές των είναι αυτές που επωμίζονται τις σοβαρές επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών.
- Να υπάρξει ειδικότερη μελέτη αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ των, λόγω της πυκνότητάς τους τόσο στον Δήμο μας όσο και ευρύτερα στον Πατραϊκό Κόλπο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανίας όσο και την Αχαΐα, εξασφαλίζοντας πάντα την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
- Να ΜΗΝ προχωρούν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ σε περιοχές υψηλής αισθητικής, τουριστικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας απειλώντας την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν ξεκινήσει από χρόνια και υλοποιούνται στο Δήμο μας με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και υποδομές. Ιδιαιτέρως δε, και όσον αφορά στην ανάπτυξη των πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων Δυτικής Ελλάδας που προβλέπεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις και στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό».