Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

« ΟΙΚΟθέατρο » 2020: Ανοίγει αυλαία για 10η χρονιά

Published

on

οικοθέατρο-πρασινο-μπλε-ναυπακτος

Η Ναύπακτος είναι έτοιμη να υποδεχθεί για 10η χρονιά τη δράση «ΟΙΚΟθέατρο».

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» με συνδιαργανωτές τον Δήμο Ναυπακτίας, και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζει τη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών και εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου καθώς και των γονέων, σε μια εκπαιδευτική και βιωματική ενέργεια με θέματα όπως η Οικολογία, το Περιβάλλον, η διατροφή, η διαφορετικότητα κ.α. μέσα από το θέατρο.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2010 και στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές  και έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 12.000 θεατές.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μετατρέπουν παιδικά παραμύθια  σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και ανεβάζουν στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα της Ναυπάκτου,  ξεκινώντας από την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 18.00.

Χορηγοί, υποστηρικτές της δράσης είναι το βούτυρο LURPAK της εταιρίας Arla, η 1η ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια Wet Hankies της εταιρίας ΜΕΓΑ και τα super markets τροφίμων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Η δράση “ΟΙΚΟ θέατρο” έχει επανειλημμένα  βραβευτεί για την εκπαιδευτική προσφορά στους μαθητές της Α’βάθμιας εκπαίδευσης  της Ναυπάκτου, από το TEDx Athens 2011, τα  Best  City Awards 2016 και από τα Event Marketing Awards το 2017.

Έως και τις 15 Μαρτίου, θα παρουσιάζονται κάθε Κυριακή από δύο θεατρικές παραστάσεις Δημοτικών σχολείων με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα των Θεατρικών Παραστάσεων έχει ως εξής:

16  Φεβρουαρίου 18.00

  1. «Κι εμείς…με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Της Άννας Παπαδοπούλου 1ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Γ1’
  2. «Δως μου μια δεύτερη ευκαιρία» της Χρυσάνθης Καραΐσκου 2ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Ε1’

  23  Φεβρουαρίου  18.00

  1. «Η λίμνη το ‘σκασε» της Φεβρωνίας Ρεϊζίδου 4o ΔΣ Ναυπάκτου τάξη Δ’
  2. «Οι ήρωες της Ανακύκλωσης» Του Βασίλη Βαλαώρα  ΚΔΑΠ Αντιρρίου

08  Μαρτίου 18.00 

  1. «Ο φασταφούντης και η ΛΑΙΗΝΤΥ ΛΑΙΝ » του Βασίλη Αναστασιάδη 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Γ
  2. «Δράκε Δράκε είσαι εδώ; » 2ο ΚΔΑΠ Ναυπάκτου

15  Μαρτίου  18.00 

  1. «Εμένα με νοιάζει!» διασκευή έργου της Γ. Γρηγοριάδου – Σουρέλη 1ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Γ2’
  2. «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, Διασκευή Γιώργος Τσάμης και Λεμπέση Μαρία 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Δ’                         οικοθέατρο-πρασινο-μπλε-ναυπακτος οικοθέατρο-πρασινο-μπλε-ναυπακτος οικοθέατρο-πρασινο-μπλε-ναυπακτος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε

Published

on

By

κορονοιος-τι-πρέπει-να-γνωρίζουμε

Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα δίνουν οι γιατροί της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» σχετικά με τον Κορονοϊο.

Ποια είναι η νόσος

Η νόσος ονομάζεται COVID-19, δηλ. νόσος κορονοϊού (Corona Virus Disease) που εμφανίστηκε το 2019. Προκαλείται από έναν ιό ο οποίος ανακαλύφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα και ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών. Ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα, τα οποία μολύνουν τα άτομα που τα εισπνέουν ή αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες. Ο ιός αυτός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν γενική αδυναμία και πυρετό, βήχα και ορισμένες φορές πνευμονία και δύσπνοια σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό;

Ο ιός ανακαλύφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου από Κινέζους επιστήμονες και τώρα ονομάζεται SARS-CoV-2, λόγω των ομοιοτήτων που έχει με τον ιό που προκαλεί τη νόσο SARS. Η ονομασία της νόσου που προκαλείται από αυτόν τον νέο ιό είναι COVID-19. Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Τέσσερις τύποι προκαλούν κρυολόγημα, ενώ δύο άλλοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων (SARS και MERS) παρόμοιες με τη νόσο COVID-19.

Όπως όλοι οι ιοί, ο SARS-CoV-2 χρειάζεται κύτταρα ζωντανών οργανισμών για να πολλαπλασιαστεί. Ο ιός αυτός φαίνεται ότι πλήττει τα κύτταρα στους πνεύμονες, και πιθανόν άλλα κύτταρα στο αναπνευστικό σύστημα. Τα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό παράγουν περισσότερα σωματίδια ιών, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταδοθούν σε άλλα άτομα με τον βήχα, για παράδειγμα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος COVID-19;

Οι γνώσεις μας για τον ιό και τη νόσο εξακολουθούν να διαμορφώνονται. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά. Είναι μάλιστα πιθανό κάποιοι άνθρωποι να μην νοσήσουν καθόλου εάν μολυνθούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 82% όσων μολύνονται αναπτύσσει μια ήπια μορφή της νόσου. Το 15% αναπτύσσει μια μέτρια μορφή της νόσου, ενώ το 3% νοσεί σοβαρά.

Η νόσος φαίνεται πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και για όσους πάσχουν από άλλες λοιμώξεις ή ασθένειες, όπως συμβαίνει συχνά με τα λοιμώδη νοσήματα. Πάνω από το 80% των θυμάτων της νόσου COVID-19 ήταν άνω των 60 ετών, ενώ πάνω από το 75% είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη στην Ουχάν (4,9%) και χαμηλότερη στην υπόλοιπη Κίνα (2,1%). Εκτός Κίνας, είναι ακόμη χαμηλότερη (0,2%). Δεν είναι βέβαιο γιατί η θνησιμότητα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Καθώς όμως εξελίσσεται η επιδημία, τα ποσοστά αυτά μπορεί να αλλάξουν.

Πόσο μεταδοτική είναι η νόσος;

Οι γνώσεις μας για τον ιό και τη νόσο εξακολουθούν να διαμορφώνονται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τον βήχα των άρρωστων ατόμων. Πιθανόν ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, ωστόσο εάν ισχύει αυτό θα αφορά μια μικρή μειοψηφία των λοιμώξεων. Το ίδιο ισχύει για τα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων.

Καθώς έχουν αναφερθεί περισσότερα από 64.000 κρούσματα, ο ιός αυτός έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως, με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός από το ένα άτομο στο άλλο. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε επιδημιολογικές προβλέψεις.

Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της επιδημίας;

Προς το παρόν, οι υγειονομικές αρχές είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες αντιμετώπισης, που περιλαμβάνουν διάγνωση του ιού, περίθαλψη των ασθενών, ανίχνευση των επαφών και έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της νόσου. Καθώς πρόκειται για νέο ιό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία. Στην Κίνα είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για αρκετά αντιιικά φάρμακα. Οι γνώσεις μας για τον ιό και τη νόσο εξακολουθούν να διαμορφώνονται.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε μια επιδημία νόσου του αναπνευστικού, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα νόσων του αναπνευστικού και να ενημερώνουμε τον γιατρό όταν αισθανόμαστε άρρωστοι. Η ενημέρωση του πληθυσμού για τον ιό και τα ενισχυμένα μέτρα πρόληψης όπως τα παραπάνω είναι βασικά στοιχεία της πρόληψης.

 Πώς μπορώ να αποφύγω να μολυνθώ;

Όπως και με άλλους κορονοϊούς, η μόλυνση μέσω των σταγονιδίων φαίνεται να είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ιός εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα από το στόμα ή τη μύτη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν εισπνεύσετε μολυσμένα σταγονίδια, ή εάν αγγίξετε με τα χέρια σας μια επιφάνεια όπου έχουν προσγειωθεί σταγονίδια και αργότερα αγγίξετε το στόμα ή τη μύτη σας. Επομένως, απλά μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, είναι αποτελεσματικά και σημαντικά για την πρόληψη.

Η υγιεινή των χεριών είναι πολύ σημαντική, επομένως να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Χρησιμοποιήστε αρκετό σαπούνι και βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί όλα τα σημεία και των δύο χεριών. Αφιερώστε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο των χεριών σας. Αν δεν υπάρχει ορατή βρωμιά στα χέρια σας, ένα τζελ με βάση το οινόπνευμα είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σας. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως στον κάδο απορριμμάτων, όπως και τις χρησιμοποιημένες μάσκες, και πλύνετε τα χέρια σας.

Μια μάσκα είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης που αποτρέπει την εισπνοή του ιού. Ωστόσο, η κύρια χρήση της είναι να αποτρέπει τη μετάδοση του ιού εάν είστε άρρωστος/η.

Όταν βγάζετε τη μάσκα, να ακουμπάτε μόνο τα κορδόνια. Πετάξτε την κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων και πλύνετε τα χέρια σας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός: Σήμερα έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων στο Υπουργείο Υγείας

Published

on

By

Κοροναιος-σύσκεψη-υπουργειο-υγείας

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ανοδική πορεία θυμάτων και κρουσμάτων του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία, προκαλεί έκτακτη επιστημονική σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας.

Την έκτακτη ευρεία σύσκεψη επιστημόνων -επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων- συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας (24-02-2020) στο Υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη θα προεδρεύει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου σημειώθηκε και 5ος θάνατος από τον κορωνοϊό, το βάρος μετακυλίεται πλέον στους επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι θα κληθούν να εκτιμήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και να ενημερώσουν τον πληθυσμό της χώρας μας.

Αμέσως μετά την επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ.

Σύσκεψη και στο Μαξίμου

Ευρεία έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ψυχραιμία” συνέστησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης που έγινε το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. “Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας στη χώρα”, δήλωσε κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη ο κ. Βασίλης Κικίλιας.

Στην πολύωρη σύσκεψη που προηγήθηκε με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, για όλα τα τελευταία δεδομένα με την έξαρση του κορονοϊού στη γειτονική χώρα και την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, δήλωσε:

«Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, τις γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες.

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις το απόγευμα από το Υπουργείο Υγείας.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες σοβαρά, σωστά και θεσμικά. Παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το τηρήσουμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«ΟΙΚΟθέατρο 2020» συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις

Published

on

By

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

Συνεχίζονται με επιτυχία  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου, οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ναυπάκτου, που διοργανώνει για 10η χρονιά  η Περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο+Μπλε” με την υποστήριξη – συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, υλοποιήθηκαν οι θεατρικές παραστάσεις του 4ου Δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου τάξη δ’ καθώς και του Κ.Δ.ΑΠ Ναυπάκτου με τα έργα «Η λίμνη το ‘σκασε» της Φεβρωνίας Ρεϊζίδου 4o ΔΣ  Ναυπάκτου τάξη Δ’ και «Οι ήρωες της Ανακύκλωσης» Του Βασίλη Βαλαώρα  αντίστοιχα.

Τους θεατές καλωσόρισε όπως και κάθε Κυριακή ο υπεύθυνος συντονισμού δράσεων του Πράσινο +Μπλε  Ξύδης Τάσος ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Αντιρρίου Χαράλαμπος Καραδήμας και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ναυπακτίας Μαρία Ζιαμπάρα.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του 4ου Δ.Σ. Ναυπάκτου  Τσολοδήμου Ουρανία δασκάλα της δ’ τάξης και στη θεατρολόγο του σχολείου Φωτεινή Γιαλούρη. Επίσης για τα Κ.Δ.ΑΠ. Αντιρρίου συγχαρητήρια αξίζουν στην Νούλα Αγγελική δασκάλα, στον Νικολάου Θωμά  μουσικό,  στην Κανέλου Λαμπρίνα  θεατρολόγο  στη Σιτοκωνσταντίνου Αγγελική χοροδιδάσκαλο και στη γυμνάστρια Καλτσά Χριστίνα, οι οποίοι με πολλή αγάπη σκηνοθέτησαν και στήριξαν τους μαθητές στην προσπάθειά τους. Χορηγοί της δράσης είναι το βούτυρο LURPAK της εταιρίας Arla, η 1η ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, τα αντιβακτηριδιακά  υγρά μαντηλάκια Wet Hankies της εταιρίας ΜΕΓΑ και τα super markets ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους και την υποστήριξή τους.

Την Κυριακή 08 Μαρτίου στις 18:00 θα υλοποιηθούν οι επόμενες δύο θεατρικές μας παραστάσεις:

«Ο φασταφούντης και η ΛΑΙΗΝΤΥ ΛΑΙΝ » του Βασίλη Αναστασιάδη, από το 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Γ

«Δράκε Δράκε είσαι εδώ; » από το 2ο ΚΔΑΠ Ναυπάκτου

 Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

ΚΔΑΠ Αντιρρίου

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

ΟΙΚΟθέατρο-2020-Ναύπακτος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ