Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επισκέπτες μας κι εμείς

Published

on

 Διαβάζουμε σε ανάρτηση της  πρ. αντιδημάρχου Μαρίας Ζιαμπάρα :

“Αντιφατικά τα συναισθήματα μου σήμερα από το πρωινό περπάτημα στην πόλη. Με χαρά αντίκρυσα ένα οργανωμένο γκρουπ αλλοδαπών επισκεπτών στη δυτική πύλη του Κάστρου με τον ξεναγό να τους μιλά για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου.

Ένιωσα χαρά λοιπόν που περιηγητές με ξεναγό επισκέπτονται και μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Μαζί με τη χαρά όμως δεν λείπει και η απογοήτευση που αυτή η τόσο σημαντική πλευρά της πόλης μας, η δυτική πύλη του Κάστρου αντί να αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται.

Ήταν Μάρτης (αν θυμάμαι καλά) του 2014 που επί δημαρχίας Μπουλέ προβήκαμε σε μια σημαντική ενέργεια στο πλαίσιο του οράματος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου. Αγοράσαμε και γκρεμίσαμε την ιδιοκτησία που μέχρι τότε έκλεινε την είσοδο και «προσέβαλε» το μνημείο.

Στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης προχωρήσαμε σε αυτή την πράξη γνωρίζοντας καλά ότι το έργο αυτό θα «αγγίξει» λίγους και φυσικά ότι δεν πρόκειται να προσθέσει ψήφους στην παράταξη μας. Ήταν όμως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας σε συνδυασμό και με την προγραμματική σύμβαση που είχαμε υπογράψει με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση,

Καταγραφή και προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου».

Στην ίδια λογική στην ίδια πλευρά της πόλης είχαμε δώσει σε κοινή χρήση δημοτικό δρόμο που οδηγούσε στη δυτική πλευρά του Κάστρου και σε χώρο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού που μέχρι τότε «κρυβόταν» πίσω από κλειστή καγκελόπορτα. Κι ενώ όλα αυτά ξεκίνησαν, οκτώ χρόνια μετά οι επισκέπτες μας έρχονται σε επαφή με ένα υποβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο που «περιφρουρείται» από κάδους απορριμμάτων και φυσικά δεν μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα στον υπέροχο δημοτικό δρόμο γιατί η πόρτα είναι ερμητικά κλειστή.

Στον αυτόματο πιλότο η πόλη και στο σημείο αυτό της πόλης ούτε καν σημειωτόν όπως γίνεται στους δρόμους σε περιόδους αιχμής αλλά με βήματα πίσω ολοταχώς… ”

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας φέρνει η έλλειψη εργατών γης”

Published

on

By

Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου 

Προς: 

– Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

– Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας φέρνει η έλλειψη εργατών γης

 Παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και αγροτικοί φορείς εκφράζουν το τελευταίο διάστημα την έντονη ανησυχία τους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Ακόμα και οι καθημερινές αγροτικές εργασίες καθίσταται ανέφικτο να διεκπεραιωθούν. Ο αντίκτυπος στην κοινωνική και οικονομική ζωή χιλιάδων αγροτών είναι τεράστιος, με τους αγρότες να μάχονται καθημερινά για την προσωπική και επαγγελματική τους επιβίωση.

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόβλημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, κατά τη συγκομιδή της ελιάς, με την παραγωγή τη φετινή χρονιά να αναμένεται μάλιστα αυξημένη. Ήδη οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούν να βρουν διαθέσιμους εργάτες και οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η Κυβέρνηση έως και σήμερα, αντί να σταθεί αρωγός απέναντι στις ανάγκες των παραγωγών, επιμένει σε ένα θεσμικό πλαίσιο που καθιστά δύσκολη και γραφειοκρατική την μετάκληση εργατών, την προσέλκυση και απασχόλησή τους στη χώρα μας. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας συναντούν διαρκή εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας.

Στον αντίποδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο με πληρέστερα εργασιακά δικαιώματα και συχνά με καλύτερες αποδοχές για τους εργάτες γης, πλαίσιο που αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστικό για τους εργάτες γης, οι οποίοι επιλέγουν πλέον πχ την Ιταλία ή την Ισπανία για να εργαστούν.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, εν μέσω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η έξαρση των τιμών στα αγροεφόδια, η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, έχουν ανάγκη την άμεση στήριξη της πολιτείας.

Η έλλειψη εργατών γης εξελίσσεται σε πρόβλημα απρόβλεπτων διαστάσεων και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα εργατικό δυναμικό.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης έλλειψης εργατών γης; Πώς θα διευκολυνθεί η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες και η συνακόλουθη νόμιμη απασχόλησή τους στην Ελλάδα, η οποία σήμερα συναντά τεράστια εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας;

2) Με ποια μέτρα θα στηριχθούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα  θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων τους, ιδίως δε το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή των ελιών;

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ο μικρός πρίγκιπας” από το 4ο ΚΔΑΠ στην Παπαχαραλάμπειο την Κυριακή

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ρεύματος «Power Pass»: Ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής – Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι

Published

on

By

Για δύο εβδομάδες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι του Power Pass, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως ανέφερε ο ίδιος οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 14 με 15 Ιουνίου και η επιστροφή χρημάτων του 60% των φουσκωμένων λογαριασμών και μέχρι 600 ευρώ θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Η «βεντάλια» των δικαιούχων ανοίγει περισσότερο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά από αφαίρεση των φόρων. Αυτό δηλαδή είναι και το βασικό κριτήριο της επιδότησης: Από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 αφαιρούνται φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος.

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα

Η επιστροφή των χρημάτων υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο:

Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ