Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οι «πρεσβευτές» της Ναυπάκτου μιλούν στο Nafsweek

Published

on

Συναντήσαμε για μια ακόμα φορά την ομάδα των 27 Αυστριακών επισκεπτών της Ναυπάκτου, λίγες ημέρες πριν να τελειώσει το ταξίδι τους στην πόλη και την περιοχή.

Τους ζητήσαμε να καταγράψουμε τις εντυπώσεις τους, θετικές ή αρνητικές, από την παραμονή τους στην Ναύπακτο και την περιοχή.

Σε μια συνέντευξη που έγινε στα Ελληνικά – μια και όλοι διδάσκονται και μιλούν την Ελληνική γλώσσα στο ανοικτό πανεπιστήμιο Penzing της Βιέννης, μας είπαν:

 Έρικα

«Μου αρέσει πάρα πολύ η Ναύπακτος και περιοχή όπως και σε όλους τους τουρίστες.

Περισσότερο μου αρέσει γιατί είναι κλειστοί αυτοί οι δύο παραλιακοί δρόμοι και είναι πάρα πολύ όμορφα.

Για το φαγητό να πω ότι προτιμώ τα λαχανικά που δεν διαθέτουν δυστυχώς όλα τα μαγαζιά στην πόλη. Πάντως, το φαγητό είναι πάρα πολύ καλό και νόστιμο και ο κόσμος είναι ευγενής.

Το μόνο άσχημο που θα μπορούσα να αναφέρω και που μου έκανε εντύπωση μεγάλη είναι ότι τα αυτοκίνητα δεν σταματούν για να περάσει ο πεζός ούτε και στις διαβάσεις που υπάρχουν στην πόλη.

Θα πρέπει να περάσουν πρώτα όλα τα αυτοκίνητα και αν μπορέσεις εσύ σαν πεζός να περάσεις απέναντι.

Για την ιστορία Ναυπάκτου μάθαμε περισσότερα για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου που είναι ένα σημαντικό Πανευρωπαϊκό γεγονός.

Όλα αυτά τα μάθαμε από τον καθηγητή μας, βλέποντας ταυτόχρονα και τον τόπο και αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο».

Εύα 

«Η Ναύπακτος με ξάφνιασε θετικά με όλα αυτά που προσφέρει όχι μόνο σαν τοπίο αλλά και σαν υπηρεσίες και σε σύγκριση πάντα με άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι αρκετά προχωρημένη σε πολλά θέματα.

Έχετε καταφέρει πράγματα στην πόλη σας που για άλλες πόλεις είναι απλά φαντασία.

Έχετε για παράδειγμα το βιολογικό καθαρισμό ώστε να είναι καθαρή η θάλασσα σας, έχετε ειδική φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχει κέντρο απασχόλησης για τα άτομα αυτά, έχετε προχωρήσει την ανακύκλωση και γενικά η Ναύπακτος είναι μία πόλη που εμφανίζεται καθαρή και με ποιότητα ζωής.

Μάθαμε εδώ για την ιστορία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, για τους εορτασμούς και την αναπαράσταση που γίνεται κάθε Οκτώβριο. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές».

Η Ίνκεμποργκ

 

δημοσιογράφος στην Αυστριακή κρατική τηλεόραση. Μας είπε:

«Εγώ θα σταθώ αρχικά λίγο στο φαγητό το οποίο είναι πολύ καλό.  Τα ψάρια και τα λαδερά τα οποία προτιμώ εγώ.

Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την παραμονή μας αυτές τις μέρες στην Ναύπακτο είναι ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός,  ευγενικός και πρόσχαρος, έτοιμος πάντα να βοηθήσει.

Μάθαμε επίσης ότι και τους χειμερινούς μήνες η περιοχή έχει αρκετό τουρισμό στα ορεινά, τα οποία όπως μας είπαν είναι πανέμορφα, έχουν χιόνια και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο που προτιμά αυτού του είδους τις διακοπές. Όλα ήταν πολύ όμορφα».

Νίκε

“Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εβδομάδα που μείναμε στη Ναύπακτο.

Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, το φαγητό είναι νόστιμο και οι τιμές είναι καλές.

Η Ναύπακτος είναι μία πολύ καθαρή πόλη.

Μου αρέσει ότι αυτή η πόλη έχει μία σημαντική ιστορία και ότι είναι γενικά μία πόλη ζωντανή.

Η πόλη και η περιοχή έχει πάρα πολύ πράσινο και αυτό δείχνει ότι έχετε ιδιαίτερη φροντίδα και για το περιβάλλον, καθώς διαθέτετε υποδομές όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός η ανακύκλωση και όλα αυτά που συμβάλλουν σε αυτό, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που δεν τα διαθέτουν.

Όσον αφορά το φαγητό, εγώ  προτιμώ τα λαχανικά, ευτυχώς βρήκαμε φαγητό αυτό που τρώνε όλοι εδώ στη Ναύπακτο. Αυτό που λέγεται σπιτικό φαγητό, που τρώνε οι Έλληνες καθημερινά και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι».

Κλείνοντας την συνέντευξη –  συζήτηση με τους Αυστριακούς φίλους της Ναυπάκτου, ο επικεφαλής τους καθηγητής Ηλίας Βουνελάκος τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ξενοδοχείο PLAZA, το οποίο μας φιλοξένησε εξαιρετικά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την ζωγράφο εικαστικό Μαριλένα Ζολώτα που μας έφερε σε επαφή και με το εικαστικό αλλά και το εκπαιδευτικό της έργο, επίσης να αναφέρω το βιβλίο καφέ ADAGIO,  την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, το ίδρυμα Μπότσαρη, και φυσικά τον Τάσο Ξύδη και το “Πράσινο + Μπλε”.

Nα  ευχαριστήσω επίσης τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης και ιδίως τον πατέρα Θεολόγο για την υποστήριξή τους και τη βοήθεια που μας έδωσαν και φυσικά το τουριστικό πρακτορείο Ντότσικα, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε τόσο πολύ.

Γενικά μπορώ να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ή εμπόδια και όπου και αν απευθυνθήκαμε μας βοήθησαν αμέσως.

Φεύγουμε από τη Ναύπακτο αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη και την περιοχή».

 

Σε Άσπρο και Μαύρο…

Μια έκπληξη μας περίμενε την τελευταία φορά που συναντήσαμε τους φίλους της Ναυπάκτου από την Αυστρία. Ανάμεσα στους 27 επισκέπτες της Ναυπάκτου γνωρίσαμε και τον johan ( Γιάννη όπως τον αποκαλούν) Schmatz, ζωγράφο που αποτύπωσε  με το πενάκι του στο μπλοκ του χαρακτηριστικά τοπία της πόλης και της Ναυπακτίας.

«Μένω πέντε  χιλιόμετρα έξω από τη Βιέννη και εδώ και 20 περίπου χρόνια έχω δημιουργήσει μία σχολή ζωγραφικής όπου φοιτούν περισσότεροι από 20 ενήλικες μαθητές μου», μας είπε.

Κάθε δύο χρόνια,  διοργανώνω μία μεγάλη έκθεση στη Βιέννη όπου περνάει πάρα πολύς κόσμος και την επισκέπτεται. Φέτος θα εκθέσω περίπου 200 έργα μου και ανάμεσά τους θα είναι και αυτά από τη Ναύπακτο.

Έτσι κι αλλιώς σαν ζωγράφος έχω πάντα όλα τα εργαλεία μαζί μου. Ήρθα εδώ στη Ναύπακτο  και είδα στην περιοχή κάποια θέματα και τοπία που μου έκαναν εντύπωση και έτσι αποφάσισα να τα αποτυπώσω στο χαρτί».

 

ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε το video της Αναπαράστασης της 448ης Επετείου από την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου!

Published

on

By

Για το εξόχως ποιοτικό, καλλιτεχνικό και θεαματικό αποτέλεσμα θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες αξίζουν στο σύνολο των συντελεστών, φορέων, χορηγών, εθελοντών και πολιτών που με κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Lepanto TFG Archery»: Γέμισε τοξότες το κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ένας ξεχωριστός διεθνής αγώνας τοξοβολίας, με την ονομασία  “19th LEPANTO TFG ARCHERY” υλοποιήθηκε   με μεγάλη επιτυχία  από τον Δήμο Ναυπακτίας την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, τον Α.Σ. Πέλοπας, τους Hellas Archery  και την περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 448ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ο αγώνας ξεκίνησε  το πρωί της Κυριακής από τις  10:00 περιφερειακά στο δάσος του ενετικού κάστρου της Ναυπάκτου καθώς και στα καλντερίμια της παλαιάς πόλης, με τους 95 και πλέον αθλητές και 23 σωματεία τοξοβολίας, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό  να βαθμολογούνται για την ευστοχία τους σ’ ένα αγώνα πεδίου Total Field Game (TFG).

  #   Ξεχωριστές στιγμές της όλης δράσης, η ρίψη φλεγόμενων βελών την Παρασκευή το βράδυ στο λιμάνι από τοξότες του Α.Σ. Πέλοπας Πατρών και η περιβαλλοντική πρωτοβουλία των αγωνιζομένων τοξοτών και συνοδών, κατά τη διαδρομή τους στο πεδίο αγώνα, να μαζεύουν, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία,  και ότι σκουπίδια έβρισκαν σε τσάντες σκουπιδιών που τους δόθηκαν από τη διοργάνωση. Εκπληκτικές παρέες – αθλητές!

Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ντίνος Τσουκαλάς, και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ράπτης οι οποίοι συμμετείχαν και στις απονομές.

Ο συνδυασμός  του αθλήματος της τοξοβολίας με τον χώρο του ενετικού κάστρου και της  επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, καθώς και με  τις εκδηλώσεις της αναπαράστασης της ναυμαχίας και τις παρελάσεις, αποτέλεσαν σημαντικό λόγο αυξημένης συμμετοχής και αποτελούν εγγύηση για πολλή μεγαλύτερη, ιδίως από το εξωτερικό, το 2020.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, σειρά ARLA PROTEIN, χαλβάς και η ΤΑΧΙΝΙ Όλυμπος, βούτυρο LURPAK, Super Marketς ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, τους υποστηρικτές: Advance rent car Δυτικής Ελλάδας Θεοδωρόπουλος, DEPEND sports, McVities & Alpen καθώς και τους φορείς Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Δασαρχείο Ναυπακτίας, Πυροσβεστική Ναυπάκτου, την ομάδα διάσωσης Ε.Ο.Ε.Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου και την ομάδα στον ήχο του Δ. Ιωάννου.

ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΞΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!!!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Οκτώβριο του 2020.

  TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ”

 Τι είναι η τοξοβολία πεδίου

Η τοξοβολία πεδίου γίνεται στην φύση με τους τοξότες να κάνουν βολές σε στόχους με άγνωστες αποστάσεις, από τα 10 έως τα 50 μέτρα όμως, τοποθετημένους σε πλαγιές, ποτάμια και αλλά φυσικά εμπόδια και ακανόνιστες φυσικές συνθήκες. Οι κανονισμοί έχουν γίνει έτσι που να αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες τοξοτών και όλα τα είδη των τόξων και γι’ αυτό πολύ –  πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από την τοξευτική κοινότητα.

Σε πολύ σύντομο διάστημα το TFG έγινε αγαπημένο GAME των τοξοτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά στο Nafsweek η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας (Σάββατο 20:30)

Published

on

By

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ, ζωντανή μετάδοση από το Nafsweek της Αναπαράστασης  της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από το Λιμάνι της Ναυπάκτου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας.
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Εno Shkodrani.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Ασημακοπούλου.
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου.
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Μαρία Ασημακοπούλου.
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Ιωάννου.

 

Παραγωγή – μετάδοση: 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ