Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οι «πρεσβευτές» της Ναυπάκτου μιλούν στο Nafsweek

Published

on

Συναντήσαμε για μια ακόμα φορά την ομάδα των 27 Αυστριακών επισκεπτών της Ναυπάκτου, λίγες ημέρες πριν να τελειώσει το ταξίδι τους στην πόλη και την περιοχή.

Τους ζητήσαμε να καταγράψουμε τις εντυπώσεις τους, θετικές ή αρνητικές, από την παραμονή τους στην Ναύπακτο και την περιοχή.

Σε μια συνέντευξη που έγινε στα Ελληνικά – μια και όλοι διδάσκονται και μιλούν την Ελληνική γλώσσα στο ανοικτό πανεπιστήμιο Penzing της Βιέννης, μας είπαν:

 Έρικα

«Μου αρέσει πάρα πολύ η Ναύπακτος και περιοχή όπως και σε όλους τους τουρίστες.

Περισσότερο μου αρέσει γιατί είναι κλειστοί αυτοί οι δύο παραλιακοί δρόμοι και είναι πάρα πολύ όμορφα.

Για το φαγητό να πω ότι προτιμώ τα λαχανικά που δεν διαθέτουν δυστυχώς όλα τα μαγαζιά στην πόλη. Πάντως, το φαγητό είναι πάρα πολύ καλό και νόστιμο και ο κόσμος είναι ευγενής.

Το μόνο άσχημο που θα μπορούσα να αναφέρω και που μου έκανε εντύπωση μεγάλη είναι ότι τα αυτοκίνητα δεν σταματούν για να περάσει ο πεζός ούτε και στις διαβάσεις που υπάρχουν στην πόλη.

Θα πρέπει να περάσουν πρώτα όλα τα αυτοκίνητα και αν μπορέσεις εσύ σαν πεζός να περάσεις απέναντι.

Για την ιστορία Ναυπάκτου μάθαμε περισσότερα για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου που είναι ένα σημαντικό Πανευρωπαϊκό γεγονός.

Όλα αυτά τα μάθαμε από τον καθηγητή μας, βλέποντας ταυτόχρονα και τον τόπο και αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο».

Εύα 

«Η Ναύπακτος με ξάφνιασε θετικά με όλα αυτά που προσφέρει όχι μόνο σαν τοπίο αλλά και σαν υπηρεσίες και σε σύγκριση πάντα με άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι αρκετά προχωρημένη σε πολλά θέματα.

Έχετε καταφέρει πράγματα στην πόλη σας που για άλλες πόλεις είναι απλά φαντασία.

Έχετε για παράδειγμα το βιολογικό καθαρισμό ώστε να είναι καθαρή η θάλασσα σας, έχετε ειδική φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχει κέντρο απασχόλησης για τα άτομα αυτά, έχετε προχωρήσει την ανακύκλωση και γενικά η Ναύπακτος είναι μία πόλη που εμφανίζεται καθαρή και με ποιότητα ζωής.

Μάθαμε εδώ για την ιστορία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, για τους εορτασμούς και την αναπαράσταση που γίνεται κάθε Οκτώβριο. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές».

Η Ίνκεμποργκ

 

δημοσιογράφος στην Αυστριακή κρατική τηλεόραση. Μας είπε:

«Εγώ θα σταθώ αρχικά λίγο στο φαγητό το οποίο είναι πολύ καλό.  Τα ψάρια και τα λαδερά τα οποία προτιμώ εγώ.

Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την παραμονή μας αυτές τις μέρες στην Ναύπακτο είναι ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός,  ευγενικός και πρόσχαρος, έτοιμος πάντα να βοηθήσει.

Μάθαμε επίσης ότι και τους χειμερινούς μήνες η περιοχή έχει αρκετό τουρισμό στα ορεινά, τα οποία όπως μας είπαν είναι πανέμορφα, έχουν χιόνια και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο που προτιμά αυτού του είδους τις διακοπές. Όλα ήταν πολύ όμορφα».

Νίκε

“Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εβδομάδα που μείναμε στη Ναύπακτο.

Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, το φαγητό είναι νόστιμο και οι τιμές είναι καλές.

Η Ναύπακτος είναι μία πολύ καθαρή πόλη.

Μου αρέσει ότι αυτή η πόλη έχει μία σημαντική ιστορία και ότι είναι γενικά μία πόλη ζωντανή.

Η πόλη και η περιοχή έχει πάρα πολύ πράσινο και αυτό δείχνει ότι έχετε ιδιαίτερη φροντίδα και για το περιβάλλον, καθώς διαθέτετε υποδομές όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός η ανακύκλωση και όλα αυτά που συμβάλλουν σε αυτό, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που δεν τα διαθέτουν.

Όσον αφορά το φαγητό, εγώ  προτιμώ τα λαχανικά, ευτυχώς βρήκαμε φαγητό αυτό που τρώνε όλοι εδώ στη Ναύπακτο. Αυτό που λέγεται σπιτικό φαγητό, που τρώνε οι Έλληνες καθημερινά και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι».

Κλείνοντας την συνέντευξη –  συζήτηση με τους Αυστριακούς φίλους της Ναυπάκτου, ο επικεφαλής τους καθηγητής Ηλίας Βουνελάκος τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ξενοδοχείο PLAZA, το οποίο μας φιλοξένησε εξαιρετικά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την ζωγράφο εικαστικό Μαριλένα Ζολώτα που μας έφερε σε επαφή και με το εικαστικό αλλά και το εκπαιδευτικό της έργο, επίσης να αναφέρω το βιβλίο καφέ ADAGIO,  την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, το ίδρυμα Μπότσαρη, και φυσικά τον Τάσο Ξύδη και το “Πράσινο + Μπλε”.

Nα  ευχαριστήσω επίσης τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης και ιδίως τον πατέρα Θεολόγο για την υποστήριξή τους και τη βοήθεια που μας έδωσαν και φυσικά το τουριστικό πρακτορείο Ντότσικα, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε τόσο πολύ.

Γενικά μπορώ να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ή εμπόδια και όπου και αν απευθυνθήκαμε μας βοήθησαν αμέσως.

Φεύγουμε από τη Ναύπακτο αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη και την περιοχή».

 

Σε Άσπρο και Μαύρο…

Μια έκπληξη μας περίμενε την τελευταία φορά που συναντήσαμε τους φίλους της Ναυπάκτου από την Αυστρία. Ανάμεσα στους 27 επισκέπτες της Ναυπάκτου γνωρίσαμε και τον johan ( Γιάννη όπως τον αποκαλούν) Schmatz, ζωγράφο που αποτύπωσε  με το πενάκι του στο μπλοκ του χαρακτηριστικά τοπία της πόλης και της Ναυπακτίας.

«Μένω πέντε  χιλιόμετρα έξω από τη Βιέννη και εδώ και 20 περίπου χρόνια έχω δημιουργήσει μία σχολή ζωγραφικής όπου φοιτούν περισσότεροι από 20 ενήλικες μαθητές μου», μας είπε.

Κάθε δύο χρόνια,  διοργανώνω μία μεγάλη έκθεση στη Βιέννη όπου περνάει πάρα πολύς κόσμος και την επισκέπτεται. Φέτος θα εκθέσω περίπου 200 έργα μου και ανάμεσά τους θα είναι και αυτά από τη Ναύπακτο.

Έτσι κι αλλιώς σαν ζωγράφος έχω πάντα όλα τα εργαλεία μαζί μου. Ήρθα εδώ στη Ναύπακτο  και είδα στην περιοχή κάποια θέματα και τοπία που μου έκαναν εντύπωση και έτσι αποφάσισα να τα αποτυπώσω στο χαρτί».

 

ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση «ΧΟΥΣ» του Βαγγέλη Ρήνα, στο Φετιχιέ Τζαμί

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου  συνδιοργανώνουν την εικαστική ατομική έκθεση «ΧΟΥΣ» του Βαγγέλη Ρήνα, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Ζωγράφος αλλά και γλύπτης, πετυχημένος και στους δύο αυτούς τρόπους έκφρασης, ο Ρήνας διακρίνεται για την εφευρετικότητα, την εργατικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του. Αυτά τα τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελούν το μέσο για την απόδοση έργων μεγάλης αισθητικής αξίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η δουλειά του έχει αναγνωριστεί στη Δύση με την ατομική έκθεση στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο Tenri της Νέας Υόρκης, αλλά και στη Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα. Μάλιστα ο Ρήνας είναι ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας εικαστικός που έκθεσε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη του Πεκίνου, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του.

 Το Φετιχιέ Τζαμί αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος. Η φετινή παρουσία του Βαγγέλη Ρήνα έρχεται να υπογραμμίσει το διαρκές της προσπάθειας αυτής και φυσικά να προσδώσει τη δική της αυτόφωτη αίγλη.

 «XΟΥΣ» είναι ο τίτλος που επελέγη για την περιοδική έκθεση. Το χώμα που εμπεριέχει το παρελθόν και κυοφορεί το μέλλον, αποτυπώνει σαν στρωματογραφία στα έργα του καλλιτέχνη τη διαχρονία, την συμπαντική ενέργεια, αλλά και το αρχέγονο παράλληλα.

 Τα έργα του Bαγγέλη Ρήνα, που εκτίθενται στο Φετιχιέ Τζαμί, είναι δομές συμβολικού χαρακτήρα που αντλούν έμπνευση από μια δεξαμενή προ-πολιτισμικών αρχετυπικών συμβόλων για να αποκρυσταλλώσουν τη σχετικότητα του χρόνου. Η ιλύς κατακάθεται στη βάση των έργων. Η πατίνα του χρόνου έχει αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια της στο αβρό υπόλευκο πεδίο των βράχων. Η αρχαία σκωρία τα περιδένει. Η σινική μελάνη περνά από πάνω τους, ακολουθώντας θαρρείς τον ρυθμό των φλεβών της πέτρας, σε μια προσπάθεια να τα διαγράψει όλα και να γυρίσει τον χρόνο πίσω στη μήτρα της Μεγάλης Μητέρας θεάς. Οι φυσιοκρατικοί όγκοι των βράχων διασπούν τα όρια του ζωγραφικού πίνακα και μοιάζουν να εκτείνονται έξω από τον καμβά, εισερχόμενοι ως αυθύπαρκτα τέχνεργα σε μια άχρονη ηρεμία που πλησιάζει την αρχή των μορφών. Μεταμορφώνονται σε στεατοπυγικά νεολιθικά ειδώλια της Θεσσαλίας, την αρχέγονη κληρονομιά μας που γεφυρώνεται με το σήμερα χάρη στα υπαρκτά πρόσωπα που ενσωματώνει στο έργο του ο Ρήνας.

Έκθεση: «ΧΟΥΣ»

Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου

Εγκαίνια: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουλίου 2019 – 31 Αυγούστου 2019

Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή,  19:00 – 22:00

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή Λειψάνου Αγίου Πολυκάρπου στην Ι.Μ. Ἀμπελακιωτίσσης Ναυπακτίας

Published

on

By

Μέ μιά πανηγυρική καί συγκινητική τελετή δοξολογίας ἔγινε ἡ ὑποδοχή τεμαχίου τῆς χειρός τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου Ἐπισκόπου Σμύρνης στήν φυσική του θέση, δηλαδή στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀμπελακιωτίσσης Ναυπακτίας.

Ἡ ὑποδοχή ἔγινε τήν Κυριακή 14 Ἰουλίου ἐ.ἔ. τό ἀπόγευμα. Τό ἱερό λείψανο μετέφερε ὁ ἀδελφός τῆς Μονῆς Ἀρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης καί τό ὑποδέχθηκε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, μαζί μέ τόν Ναυπάκτιο Σεβ. Μητροπολίτη Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπο καί τόν Ἡγούμενο τῆς Ἱ.Μονῆς Ἀρχιμ. Πολύκαρπο Παστρωμᾶ.

Στήν ὑποδοχή συμμετεῖχαν πλῆθος Ἱερέων ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη καί ἀπό ἄλλες Ἱερές Μητροπόλεις, μεταξύ τῶν ὁποίων ὁ Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργᾶτος, ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Προυσιωτίσσης Ἀρχιμ. Γεράσιμος, ὁ γέρων Ἱεροκήρυκας Ἀρχιμ. π. Ἀντώνιος Βαζούρας, ὁ Ἀρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκας μέλος τοῦ Ἡγουμενοσυμβουλίου καί Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Πλατάνου, ὁ Ἱεροκήρυκας π. Εἰρηναῖος Κουτσογιάννης, ἄλλοι Ἱεροκήρυκες-Ἐφημέριοι, Ἱερομόναχοι καί μοναχοί τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, κ.ἄ., καθώς ἐπίσης οἱ Γερόντισσες τῶν Ἱερῶν Μονῶν τῆς Ἐπαρχίας μας Χριστοφίλη καί Εἰρήνη Μοναχές μέ μέρος τῶν συνοδειῶν τους καί πλῆθος κόσμου.

Τίς Ἀρχές τοῦ τόπου ἐκπροσώπησε ὁ Ναυπάκτιος Βουλευτής τοῦ Νομοῦ κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος.

Πάνω ἀπό 700 πιστοί ἦταν παρόντες στήν ὑποδοχή, τήν ὁποία παρακολούθησαν μέ συγκίνηση καί κατάνυξη. Ἀνέβηκαν μιά διαδρομή δύο μέ δυόμιση ὧρες κυρίως ἀπό τήν Ναύπακτο, ἀλλά καί ἀπό τό Ἀγρίνιο καί ἀπό τά Ἰωάννινα, μέ λεωφορεῖα τά ὁποῖα μίσθωσαν ἡ Ἱερά Μονή καί οἱ Ἐνορίες.

Μετά τήν ὑποδοχή, πού ἔγινε στήν ἐξωτερική Πύλη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, τελέσθηκε δοξολογία, στήν ὁποία ἔψαλε χορός Ἱεροψαλτῶν μέ ἐπικεφαλῆς τούς Ἱεροψάλτες Νεκτάριο Παπαθανασίου, Ἰωάννη Ἀθανασίου, Εὐάγγελο Σιακανδάρη, Νεκτάριο Σαράκη, Παναγιώτη Μορφῆ, Χρῆστο Τσόλκα κ.ἄ.

Ἀκολούθησε εἰδική εὐχαριστήριος εὐχή ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο καί ἡ ὁμιλία του.  Ὁ Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τήν ἡμέρα αὐτή «Πάσχα» καί «Λαμπρή» γιά τήν Ἱερά Μονή καί γιά τήν Ἱερά Μητρόπολη. Παρουσίασε τό ἱστορικό τῆς συλήσεως τοῦ ἱεροῦ Λειψάνου καί τό ἱστορικό τῆς ἐπανευρέσεως τμήματος αὐτοῦ μέ τήν ἰδέα πού εἶχε νά ἐρευνηθῆ ἡ δυνατότητα ἐπιστροφῆς τμημάτων τοῦ ἱεροῦ Λειψάνου, τά ὁποῖα κάτω ἀπό ἀδιευκρίνιστες συνθῆκες εἶχαν βρεθεῖ στήν κατοχή ἄλλων Μονῶν ἤ Ἱερομονάχων. Στήν ἔρευνα αὐτή ἀνακαλύφθηκε ὅτι ἕνα τμῆμα ἀπό τό μετακάρπιο τῆς ἁγίας χειρός βρισκόταν στά κατάλοιπα τοῦ ἀειμνήστου Ἡγουμένου τῆς Μονῆς π. Γρηγορίου Μπουλούκη, πού εἶχε παραιτηθῆ ἀπό τήν ἡγουμενία ἀπό τό ἔτος 1985. Αὐτό τό τμῆμα ἐπιστράφηκε στήν Ἱερά Μονή, ἀφοῦ πρῶτα κατασκευάσθηκε κατάλληλη πολύτιμη λειψανοθήκη. Ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος μετέφερε τό μήνυμα τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ. Ἱερεμία, Ναυπάκτιου τήν καταγωγή, καί τέλος κάλεσε τόν παριστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη Ἱσπανίας κ. Πολύκαρπο, ἐπίσης Ναυπάκτιο τήν καταγωγή, νά ἀπευθύνη χαιρετισμό.

Ὁ λόγος τοῦ Σεβασμιωτάτου κ. Ἱεροθέου δημοσιεύεται στό τέλος τοῦ παρόντος ὁλόκληρος ἀπομαγνητοφωνημένος.

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἱσπανίας κ. Πολύκαρπος χαρακτήρισε τήν ἐπιστροφή τμήματος τοῦ ἁγίου Λειψάνου «μεγάλο ἱστορικό ἐκκλησιαστικό γεγονός», ἀναφέρθηκε στήν ὀνοματοδοσία του σέ Πολύκαρπο κατά τήν κουρά του ἀπό τόν τότε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος νῦν Οἰκουμενικό Πατριάρχη, γιά νά ὑπάρχη ἡ σύνδεση μέ τήν γενέτειρά του Ναυπακτία. Ἀναφέρθηκε ἐπίσης στίς προσωπικές του ἀναμνήσεις καί ἐμπειρίες ἀπό τόν Ἅγιο.

Μετέφερε δέ, ὁ Μητροπολίτης Ἱσπανίας, τίς εὐχές τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου: «Ἐγώ θέλω μόνο νά μεταβιβάσω πρός τόν ποιμενάρχη μας τίς Πατριαρχικές εὐχές, τήν στοργή καί τήν ἀγάπη τοῦ Πατριάρχου μας, ὅπως καί τίς εὐχαριστίες του γιά ὅ,τι πράττει γιά τό Πατριαρχεῖο μας. Μήν ξεχνᾶμε ὅτι κάποτε αὐτή ἡ Μονή γιά κάποια περίοδο ὑπῆρξε Πατριαρχικό Σταυροπήγιο. Τίς ἰδιαίτερες εὐχαριστίες του γιά ὅ,τι τελευταία γράφει καί συνεχίζει νά γράφη ὁ Σεβασμιώτατος ὑπερασπιζόμενος τά δίκαια τῆς Μητρός Μεγάλης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως. Αὐτό τό μήνυμα τοῦ Πατριάρχου ἀπευθύνεται καί πρός τό ποίμνιο αὐτῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, καθώς καί στόν Ἱερό Κλῆρο. Ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ διά πρεσβειῶν τοῦ Ἁγίου Πολυκάρπου νά συνοδεύη πρῶτα τόν πρόεδρο τῶν Ναυπακτίων, τόν Σεβασμιώτατο κ. Ἱερόθεο, καθώς καί τήν ἀδελφότητα καί τόν Ἡγούμενο καί ὅλους τους Ναυπακτίους».

Τέλος ὁ ἅγιος Ἱσπανίας εὐχαρίστησε τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί τοῦ εὐχήθηκε νά συνεχίζη «τήν πολύκαρπο καί ἀγλαόκαρπο ποιμαντορία του σέ αὐτήν τήν Μητρόπολη, τήν ὁποία τίμησε καί τιμᾶ, καί παρότι ὑπῆρξαν πολλές εὐκαιρίες γιά ἄλλη Μητρόπολη, παρέμεινε πιστός ἐδῶ, ἀφοσιωμένος σέ αὐτά τά ἱερά χώματα τῆς Ναυπακτίας μας».

Ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἀρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμᾶς ἐξέφρασε τήν μεγάλη ἀνακούφισή του γιά τό ὅτι μέ «μεγάλη χαρά ὑποδεχόμαστε καί πάλι τόν Γέροντά μας (ἅγιο Πολύκαρπο) στό μοναστήρι μας» ἀφοῦ, ὅπως εἶπε, «ὅταν πρίν ἑξίμιση χρόνια συλήθηκε τό λείψανο, οὐσιαστικά τσακίστηκα». Στό τέλος εὐχαρίστησε τόν Θεό, τόν Σεβασμιώτατο, τόν ἀδελφό τῆς Μονῆς π. Πολύκαρπο Θεοφάνη καί ὅλους ὅσοι στηρίζουν τήν Ἱερά Μονή.

Τέλος ὁ Ἀρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης, πού συνέβαλε στήν ἐπιστροφή τοῦ ἱεροῦ Λειψάνου, ἀλλά καί στήν διοργάνωση τῆς λαμπρῆς ὑποδοχῆς, ἔδωσε τήν μαρτυρία του γιά τήν γνησιότητα τοῦ ἱεροῦ Λειψάνου, εἶπε ὅτι ἐφάρμοσε τόν λόγο τοῦ Ἐπισκόπου, γι’ αὐτό καί ὅλα ἐξελίχθηκαν αἰσίως, καί μίλησε γιά τήν ἀνάγκη στήριξης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.

Στήν συνέχεια, καί ἐνῶ οἱ Ἱεροψάλτες ἔψαλαν τήν παράκληση τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου, οἱ πιστοί προσκύνησαν τό ἱερό Λείψανο καί ἔλαβαν ἀπό τόν Ἡγούμενο μιά εἰκόνα ὡς εὐλογία καί ἐνθύμιο τῆς ἱστορικῆς ἡμέρας.

Ἦταν μιά φωτεινή καί ἱστορική ἡμέρα γιά τήν Ἱερά Μονή Ἀμπελακιωτίσσης, ἡ ὁποία τά τελευταῖα χρόνια παρουσιάζει ἄνθιση καί γιά ὅλη τήν Ἱερά Μητρόπολή μας.

*   *   *

Ἄς σημειωθῆ ὅτι τό πρωί τῆς Κυριακῆς ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος εἶχε λειτουργήσει στήν ὀρεινή Ἐλατοῦ, ὅπου καί τέλεσε μετά τήν θεία Λειτουργία τά Θυρανοίξια ἑνός Ἐξωκκλησίου, ἐνῶ μόλις κατέβηκε στήν Ναύπακτο τό βράδυ, ἐπισκέφθηκε τίς πληγεῖσες ἀπό τίς πλημμύρες περιοχές τοῦ Πλατανίτη, τῆς Μακύνειας καί τήν Κατασκήνωση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὅπου ὁμίλησε στίς κατασκηνώτριες γιά τά οἰκολογικά προβλήματα τῶν ἡμερῶν μας.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2021 ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Published

on

By

Στους δήμους θα αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάτι, όμως, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει από το 2021 και μετά, προκειμένου να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία και να εφαρμοστεί με λειτουργικό τρόπο. ‘Όπως τονίζεται:  είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος δηλαδή, θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες.

Πάντως, δεν πρόκειται για μια νέα εξαγγελία αφού είχε υπάρξει πρόταση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το 2015, άρα υπάρχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών χωρίς ποτέ κανείς να τολμήσει να το εφαρμόσει.

Οι αυτοδιοικητικοί βλέπουν θετικά το μέτρο υπό προϋποθέσεις.

 

Πολλά τα ερωτήματα

Με το μόνο σίγουρο ότι ο φόρος στα ακίνητα ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να καταργηθεί ποτέ, είτε παραμείνει στο κράτος είτε αποδοθεί στους δημάρχους, μπαίνουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ένα πρώτο ερώτημα είναι αν μπορούν οι δήμοι να γίνουν εισπρακτικός μηχανισμός, αν έχουν τα μέσα για να «κυνηγήσουν» τους ιδιοκτήτες. Εδώ δεν απαντάται το ερώτημα αν θα συνεχίσει το κράτος, μέσω της εφορίας, να εισπράττει το φόρο και μετά να τον αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  2. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να έχει την εισπρακτική επιτυχία που έχει σήμερα ο φόρος. Από το 2011 που εφαρμόστηκε, ο ΕΝΦΙΑ αποδίδεται στο κράτος είτε μέσω της ΔΕΗ είτε μέσω της εφορίας. Πρόκειται, όμως, για απρόσωπες υπηρεσίες που ο πολίτης μπορεί να… βρίζει αλλά δεν έχει άμεση επαφή για να αντιδράσει. Όταν ο ΕΝΦΙΑ μεταφερθεί στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι γνωστοί και μιλούν καθημερινά με τους πολίτες, εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί θα διαμαρτύρονται και δεν θα πληρώνουν. Αλλωστε, ήδη είναι πολλά τα χρέη των πολιτών στους δήμους τους, γιατί όχι να μην καταστεί ληξιπρόθεσμος και ο ΕΝΦΙΑ;
  3. Ένα τρίτο ερώτημα αφορά την αρχιτεκτονική του φόρου. Θα μπορούν δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια να προχωρούν σε διορθώσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, σύμφωνα με την πρόταση. Εχουν, όμως, αυτούς τους μηχανισμούς να το κάνουν και ποιος εγγυάται την αντικειμενικότητα των προτάσεων που θα καταθέτουν; Η μείωση του φόρου είναι εύκολη υπόθεση, η αύξηση, όμως, θα είναι πολύ δύσκολη.
  4. Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και με τη διαφορά μεταξύ των δήμων. Άλλο ένας δήμος με ακριβά ακίνητα και πλούσιους ιδιοκτήτες που θα πληρώνουν, επομένως θα υπάρχουν έσοδα, κι άλλο ένας δήμαρχος που πρέπει να διαχειριστεί ακίνητα μικρής αξίας και φτωχούς δημότες; Τι θα συμβεί στη δεύτερη περίπτωση; Θα κινδυνεύσουν να βάλουν λουκέτο; Θα απολύουν εργαζόμενους ή θα αναστέλλουν υπηρεσίες;
  5. Πολλοί δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν χρεοκοπήσει, είτε λόγω κακής διαχείρισης είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Αν ένας δήμος εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ και χρεοκοπήσει τι θα συμβεί; Θα καλύπτεται από τον κρατικό κορβανά;
  6. Τέλος, ποιος και με ποιο τρόπο θα αξιολογεί τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων προς τους πολίτες που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ;

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ