Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πρώτες δηλώσεις της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου

Published

on

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου Μυρτώ Κιμινουλάκη – Πλούμη μιλά στο Nafsweek για την πρώτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου αλλά και τα όσα σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Μας είπε:

«Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου το κλίμα ήταν πολύ θετικό.

Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν έχουμε σε καμία περίπτωση ρόλο αντιπολίτευσης.  Ο ρόλος μας θα είναι ρόλος  συνεργασίας για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η ένδεκα μέλη που αποτελούν την Τοπική Κοινότητα αν συνεργαστούμε μεταξύ μας είμαι βέβαιη ότι μπορεί να κάνουμε τη διαφορά και να έχουμε αποτέλεσμα.

Έχουμε ιδέες, έχουμε προτάσεις, μα πάνω από όλα έχουμε όρεξη για δουλειά και νομίζω ότι αυτό θα φανεί στην πορεία.

Ζούμε στην πόλη της Ναυπάκτου, η καθημερινότητά μας είναι εδώ, σε αυτόν τον όμορφο τόπο που θέλουμε να γίνει ακόμα πιο όμορφος.

Ένας τόπος που έχει φοβερές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτό.

Οι προτάσεις είναι πολλές. Σήμερα τέθηκαν αρκετές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα μας δώσει μια πιο άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους δημότες.

Θέλουμε κοντά μας τους πολίτες και θεωρώ ότι λείπει η ενημέρωση για πολλά πράγματα. Ξεκινάμε βήμα – βήμα και είμαι βέβαιη ότι με συνεργασία μπορούμε να κάνουμε πολλά».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Published

on

By

Μετά από σχεδόν δέκα μήνες σχετικών εξαγγελιών, «βγήκαν στον αέρα» στις 24 Ιουλίου οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ο συνολικός προϋπολογισμός  για τις έξι πρώτες, από το σύνολο των δώδεκα Προσκλήσεων, ανέρχεται στο ποσό των 950  εκατ.   ευρώ.   Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ήρθε σε αντικατάσταση του προγράμματος  «ΦιλόΔημος».

Το πρόγραμμα / χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, με τον συνολικό του προϋπολογισμό να φτάνει στα 2,5 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ.

Τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300  εκατ. ευρώ. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες   μεθόδους.

Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, νέους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.   Παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ. Προϋπολογισμός: 150 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατ. ευρώ

Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ στους αστικούς δήμους, οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Τα έργα στοχεύουν να αναβαθμίσουν τις γειτονιές των πόλεών με αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και  η ειδική φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα.

Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς προκρίνεται η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ.

Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων, με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών, καθώς και την Πολιτική Προστασία, για ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Έξυπνες πόλεις:  Προϋπολογισμός 130 εκατ. ευρώ.    Μέτρα και συστήματα πρόληψης – παρακολούθησης –   ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και       Ασφάλειας.  Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην  κινητικότητα, τη στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού – Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.

Έργα αγροτικής οδοποιίας, με προϋπολογισμό 70  εκατ. ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση των αγροτών και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεών τους.

Ανοιχτοί χώροι, ένα πρόγραμμα αναβάθμισης     χώρων αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και τις θάλασσές μας. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη, και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, που ακούει στο όνομα «Αντώνης  Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, να έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 31η Δεκεμβρίου 2020, είναι επόμενο ότι όσοι Δήμοι  έχουν ώριμες μελέτες θα υποβάλουν φακέλους για την ένταξη έργων και την χρηματοδότηση τους από αυτό.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα…

Ως Δήμος Ναυπακτίας πόσες μελέτες έχουμε έτοιμες στο «συρτάρι» ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να τις υποβάλουμε για ένταξη και υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Ναυπακτία;

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και με τα έργα του Βιολογικού της Άνω Χώρας και της Ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης των δυτικών περιοχών της Ναυπάκτου, να έχουν περάσει ως “έργα γέφυρα” από το «Φιλόδημος» στο  «Αντώνης Τρίτσης», έτερον ουδέν!

Όσον αφορά τις αναπλάσεις των πλατειών Κεφαλόβρυσου οι μελέτες …αναμένονται.

Και εδώ επανέρχεται το θέμα του σε βάθος χρόνου σχεδιασμού και αξιολόγησης έργων με την αντίστοιχη παραγωγή μελετών, ώστε όταν φανεί στον ορίζοντα κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τους φακέλους με τις προτάσεις μας. Αυτό προϋποθέτει  ένα πλάνο/όραμα με ορίζοντα δεκαετίας και μια ειλικρινή διαπαραταξιακή συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έξαλλος ο Δήμαρχος με τον εργολάβο της ανάπλασης

Published

on

By

Με αφορμή, και όχι μόνο, τη τοποθέτηση των κράσπεδων από το συνεργείο που δούλευε στο έργο της ανάπλασης, στην στροφή του λιμανιού, βγήκε εκτός εαυτού ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε έντονο ύφος απαίτησε από τον επιβλέποντα του εργολάβου στο έργο να ξηλωθούν αμέσως τα κράσπεδα και οι πέτρες που είχαν τοποθετηθεί μέχρι τότε, μια και ήταν εμφανείς  οι κακοτεχνίες.

Μάλιστα σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Nafsweek, o δήμαρχος θα καλέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στο γραφείο του τον εργολάβο του έργου, καθώς φαίνεται να έχουν πια ξεπεραστεί οι “κόκκινες γραμμές” για την δημοτική αρχή και με το έργο να καρκινοβατεί.  Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται και σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, όπου και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα κάγκελα οι Υπάλληλοι των ΚΕΠ – Απεργία διαρκείας από το Σάββατο 8 Αυγούστου

Published

on

By

ΚΕΠ-Ναύπακτος-Nafsweek
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους στα ΚΕΠ της Χώρας αποδεικνύεται πως ήταν η διάταξη (πλέον παρ.1 αρ.135 ν.4174/2020) που αντικατέστησε το θεσμικό πλαίσιο περί ανάθεσης καθηκόντων.

Υπογραμμίζουμε ότι η εκπρόθεσμη Τροπολογία όπου αυτή περιλαμβανόταν, ψηφίστηκε θετικά (Ναιμόνο από τη Νέα Δημοκρατία.  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν (Όχι), ενώ Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕΚΕΠ) δημοσίευσε εξώδικο που απέστειλε σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, αλλά και στην ΚΕΔΕ.  Με αυτό γνωστοποιείται η Απόφασή τους για αποχή διαρκείας

1)από “αλλότρια” καθήκοντα, ήτοι, από καθήκοντα Διοικητικού – Οικονομικού και από καθήκοντα συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών, για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του Δήμου, για άπαντες τους υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ που απασχολούνται στα ΚΕΠ,

2) από τα καθήκοντα εξυπηρέτησης κοινού μέσω του προγράμματος MyKepLive  για άπαν το προσωπικό που απασχολείται στα ΚΕΠ,

3) από τα καθήκοντα χορήγησης Βεβαίωσης περί Αυτοπρόσωπης Εμφάνισης (αρ.78 παρ.3 περ.β΄ ν.4636/2019) αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου σε κατέχοντες δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία σε ισχύ, για άπαν το προσωπικό που απασχολείται στα ΚΕΠ,

από το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 με νόμιμα αιτήματα αντιστοίχως:

1) α. Να καταργηθεί η διάταξη της παρ.1 του αρ.135 του ν.4714/2020,

β. Να ξεκινήσει διάλογος με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να δρομολογηθούν διαδικασίες για την υπαγωγή των ΚΕΠ και των υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

2) α. Να ενισχυθούν άμεσα τα ΚΕΠ με νέο προσωπικό με την έκδοση Προκήρυξης πλήρωσης μόνιμων θέσεων του κλάδου Δ.Υ.Π. με αυξημένη μοριοδότηση για τους έχοντες εμπειρία σε ΚΕΠ και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο (όπως με μετατάξεις / αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ΙΔΟΧ κλπ),

β. Να παρασχεθούν κίνητρα στους υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ για την παραμονή τους στα ΚΕΠ,

γ. Να τους γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων μέσω του προγράμματος MyKepLive αν έχει διενεργηθεί Εκτίμηση Αντικτύπου και αν έχει δημοσιευθεί, άλλως να διενεργηθεί Εκτίμηση Αντικτύπου και να δημοσιευθεί,

3) Να διεκπεραιώνεται από τα ΚΕΠ η διαδικασία χορήγησης Βεβαίωσης περί Αυτοπρόσωπης Εμφάνισης (αρ.78 παρ.3 περ.β΄ ν.4636/2019) αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για τους κατέχοντες δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία σε ισχύ, ηλεκτρονικά online, με αναζήτηση αιτούντος, εύρεσή του και άμεση εκτύπωση της Βεβαίωσης.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ