Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι πρώτες 100 ημέρες του δημάρχου και του δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

Nafsweek-πολιτική-

Κάθε πολιτική αλλαγή συνοδεύεται με κοινωνική ανοχή. Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκολίες που υπάρχουν και με τη στάση τους δείχνουν ότι μπορούν να περιμένουν για κάποιο διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται η νέα πολιτική εξουσία. Αυτό συμβαίνει τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι πρώτες 100 μέρες έχουν συμβολικό χαρακτήρα.  Από τις πρώτες ενέργειες της εξουσίας  φαίνεται η προετοιμασία της και η ετοιμότητά της.  Φαίνεται η πρόθεσή της για σύγκρουση ή για συμβιβασμό. Στην τοπική αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Οι ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες αναβάλλονται, ιδιαίτερα όταν η εξουσία λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες    εκλογές.

Η καθαρή πολιτική πορεία απαιτεί πρώτα από όλα καθαρή αφετηρία. Πρώτο μέλημα του δημάρχου έπρεπε να είναι η ενημέρωση του ίδιου και στη συνέχεια της κοινωνίας για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι        ο δήμαρχος έπρεπε στο διάστημα αυτό να έχει πλήρη ενημέρωση από τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες για  όλα τα θέματα του δήμου και των νομικών προσώπων που εποπτεύει.  Στην ενημέρωσή του έπρεπε να συμβάλλει και η απελθούσα δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος όφειλε να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να κρίνουν το έργο που παρέλαβε ο νέος δήμαρχος και να κριθεί ο ίδιος στη συνέχεια  τόσο για την ολοκλήρωσή του όσο και για το δικό του έργο που καλείται να προσθέσει στην τετραετία που ακολουθεί. Όσο ο δήμαρχος απομακρύνεται χρονικά από την αφετηρία θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει την κοινωνία για το τι παρέλαβε και σε τι ο ίδιος ευθύνεται.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου είναι απολύτως αναγκαία. Για να γίνει όμως αυτό σωστά, πρέπει να προηγηθεί η βαθιά μελέτη κι αλλαγή, αν χρειαστεί,  του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου. Στον ΟΕΥ αποτυπώνεται η οργανωτική προετοιμασία του δήμου, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις. Στο διάλογο για τον νέο ΟΕΥ πρέπει να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι αλλά και κοινωνικοί φορείς δεδομένου ότι από την εύρυθμη λειτουργία του δήμου επηρεάζεται το σύνολο των δημοτών. Επειδή η διαδικασία για τον ΟΕΥ είναι χρονοβόρα φρονούμε ότι το έργο αυτό έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του δημάρχου. Στο διάστημα αυτό των 100 ημερών έγιναν κάποιες μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες θέσεις. Ωστόσο οι αποσπασματικές αλλαγές στο προσωπικό αλλά και η καθυστέρηση που προκαλείται στην ανασυγκρότηση του δήμου θα έχει άμεση επίπτωση στο έργο που καλείται να υλοποιήσει ο δήμος Ναυπακτίας.

Προεκλογικά ζήσαμε  παρουσίαση εκατομμυρίων ευρώ χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουμε έργα. Το ΞΕΝΙΑ ξεκίνησε προεκλογικά (το ίδιο είχε γίνει και παλαιότερα) χωρίς να υπάρξει μετεκλογική συνέχεια. Δεν πρέπει να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους απέχει από το έργο ο εργολάβος;  Λόγω αλλαγών στην χρηματοδότηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μάθαμε για τα πεζοδρόμια ανατολικά και δυτικά της πόλης και το βαθμό ωριμότητας των μελετών που απαιτούνται. Θεωρούμε ότι στις πρώτες 100 ημέρες  ο δήμαρχος έπρεπε να έχει δώσει αναλυτική εικόνα  για κάθε μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από προγράμματα και να υπογραμμίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.  Σε λίγο καιρό ο δήμαρχος θα χρειαστεί να απολογηθεί ακόμα και για έργα που δεν θα φέρει ο ίδιος ευθύνη ή για έργα που παρουσιάσθηκαν ως ώριμα ενώ δεν είναι.

Οι πρώτες 100 ημέρες δείχνουν και το επίπεδο των συζητήσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Τα πρώτα διστακτικά βήματα του προέδρου γίνονται όλο και πιο σταθερά και ελπίζουμε ότι θα δώσει στο σώμα το βηματισμό που χρειάζεται. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του οργάνου και να μην δίνονται ευκαιρίες στους κακόπιστους να το εκτρέπουν από τη σωστή λειτουργία του. Για παράδειγμα τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα πρέπει να περιορισθούν στα απολύτως αναγκαία. Επίσης οι εισηγήσεις και κυρίως αυτές που έχουν οικονομικό χαρακτήρα πρέπει να δίνονται στους συμβούλους μαζί με τις άλλες  εισηγήσεις και να μη μοιράζονται κατά τη διάρκεια του συμβουλίου. Οι διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου διευκολύνουν και την ανάδειξη των πολιτικών που εκφράζουν οι δημοτικές παρατάξεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο δημότη να κρίνει τις πολιτικές θέσεις αλλά και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και τις υπηρετούν.  Οι πρώτες 100 ημέρες αποτυπώνουν τις πρώτες εντυπώσεις και δίνουν ένα στίγμα, γι’ αυτό και η μελέτη τους βοηθά στην αυτοκριτική και στην    ενίσχυση της προσπάθειας προς κάθε κατεύθυνση.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

« Έλα στη θέση μου» Μια ξεχωριστή εκδήλωση από το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Μία πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων. Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου),  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία έκανε μία παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ξεχωριστού αυτού Σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου Αλέξανδρος Στούμπος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα και ακολούθησε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων των μαθητών από εκπαιδευτικό του Σχολείου. Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Ζορμπάς, οι διευθυντές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου κ.κ Μπέκος και Πιτσιάκκας, εκπαιδευτικοί και πάρα πολλοί μαθητές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γεωργία Καλτσή και η Μαρίλια Παπανικολάου

Όπως ήταν φυσικό η Γεωργία Καλτσή «έκλεψε την παράσταση» καθώς με άμεσο λόγο περιέγραψε την εμπειρία της και τη ζωή της μετά το ατύχημα που την ανάγκασε να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η θετική ενέργεια της νεαρής κοπέλας πέρασε και στο ακροατήριο πού την βομβάρδισε στη συνέχεια με αρκετές ερωτήσεις.

Η σχεδιάστρια μόδας Μαρίλια Παπανικολάου από την Ναύπακτο και αυτή, συνοδοιπόρος της Γεωργίας, δημιουργούν μαζί διάφορες δράσεις ανάμεσά τους και η σχεδίαση ρούχων για άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση που είχε τον τίτλο « Έλα στη θέση μου»  προβλήθηκε βίντεο από την καθημερινότητά της Γεωργίας και τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε αμαξίδιο,  με την  Μαρίλια να παίρνει για μία ημέρα την θέση της φίλης της, αντιμετωπίζοντας στην πράξη την καθημερινότητα ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η θετική σκέψη, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψε τις δυνατότητες του ανθρώπου να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες και τη δύναμη που διαθέτει, την οποία τελικά δεν γνωρίζει το μέγεθός της.

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκδήλωση Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ

Published

on

By

εκδήλωση-ΚΟ-ΚΚΕ-Ναυπάκτου

Στα πλαίσια της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, η Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ, διοργανώνει λαϊκό γλέντι το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στην ταβέρνα “ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ” στο Γρίμποβο, ώρα προσέλευσης 8.30μμ.

Πλούσιο γεύμα, κρασί, live μουσική, γλυκά, δώρα.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 96ο φύλλο

Published

on

By

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 96ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

 

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#   Χριστουγεννιάτικος μποναμάς το έργο της Ανάπλασης :

Συνάντηση με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών της πόλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Ναύπακτο. Την συνάντηση  η προκάλεσε η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών ώστε να υπάρξει ενημέρωση…

 

#   Ξεσηκώνεται η Ναυπακτία για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα:

Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στον Δήμο Ναυπακτίας μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης και εγκατάστασης 10 νέων αιολικών μονάδων στις περιοχές Πλατάνου και Αποδοτίας.  Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα για αδειοδότηση και  κατασκευή Αιολικού Πάρκου…

 

#   Ο «ΦιλόΔημος» απέθανε, Ζήτω το «4ετές Πρόγραμμα» :

Μετά τον «αυτοδιοικητικό σεισμό» που προκάλεσε στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, με όσα υποστήριξε για το «ΦιλόΔημο», ο υπουργός εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, βάζοντας πρακτικά ταφόπλακα στον ΦιλόΔημο»,  ανέφερε στους Αιρετούς ότι θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα…

 

Τι φέρνει ο προϋπολογισμός στους Δήμους: 

Σειρά αυτοδιοικητικών αναφορών περιλαμβάνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2020, που κατετέθη πρόσφατα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών…

 

#  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ (Άρθρο):

Η θέσπιση και ο εορτασμός κάθε παγκόσμιας ημέρας στόχο θα πρέπει να έχει τον στοχασμό, την ευαισθητοποίηση και εν τέλει τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών και των ανεπαρκειών της σημερινής κοινωνίας για κάθε θέμα που πλέον τιμάται παγκόσμια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις ημέρες…

 

Κι άλλα δύο μεγάλα αθλητικά έργα στον Δήμο Ναυπακτίας :

Με την υπογραφή του  υπουργού Εσωτερικών εγκρίνονται δυο ακόμα έργα για την Ναυπακτία. Τα έργα αφορούν το γήπεδο του Λυγιά και την  δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών στην Αποδοτία

 

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ