Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι πρώτες 100 ημέρες του δημάρχου και του δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

Nafsweek-πολιτική-

Κάθε πολιτική αλλαγή συνοδεύεται με κοινωνική ανοχή. Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκολίες που υπάρχουν και με τη στάση τους δείχνουν ότι μπορούν να περιμένουν για κάποιο διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται η νέα πολιτική εξουσία. Αυτό συμβαίνει τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι πρώτες 100 μέρες έχουν συμβολικό χαρακτήρα.  Από τις πρώτες ενέργειες της εξουσίας  φαίνεται η προετοιμασία της και η ετοιμότητά της.  Φαίνεται η πρόθεσή της για σύγκρουση ή για συμβιβασμό. Στην τοπική αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Οι ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες αναβάλλονται, ιδιαίτερα όταν η εξουσία λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες    εκλογές.

Η καθαρή πολιτική πορεία απαιτεί πρώτα από όλα καθαρή αφετηρία. Πρώτο μέλημα του δημάρχου έπρεπε να είναι η ενημέρωση του ίδιου και στη συνέχεια της κοινωνίας για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι        ο δήμαρχος έπρεπε στο διάστημα αυτό να έχει πλήρη ενημέρωση από τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες για  όλα τα θέματα του δήμου και των νομικών προσώπων που εποπτεύει.  Στην ενημέρωσή του έπρεπε να συμβάλλει και η απελθούσα δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος όφειλε να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να κρίνουν το έργο που παρέλαβε ο νέος δήμαρχος και να κριθεί ο ίδιος στη συνέχεια  τόσο για την ολοκλήρωσή του όσο και για το δικό του έργο που καλείται να προσθέσει στην τετραετία που ακολουθεί. Όσο ο δήμαρχος απομακρύνεται χρονικά από την αφετηρία θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει την κοινωνία για το τι παρέλαβε και σε τι ο ίδιος ευθύνεται.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου είναι απολύτως αναγκαία. Για να γίνει όμως αυτό σωστά, πρέπει να προηγηθεί η βαθιά μελέτη κι αλλαγή, αν χρειαστεί,  του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου. Στον ΟΕΥ αποτυπώνεται η οργανωτική προετοιμασία του δήμου, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις. Στο διάλογο για τον νέο ΟΕΥ πρέπει να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι αλλά και κοινωνικοί φορείς δεδομένου ότι από την εύρυθμη λειτουργία του δήμου επηρεάζεται το σύνολο των δημοτών. Επειδή η διαδικασία για τον ΟΕΥ είναι χρονοβόρα φρονούμε ότι το έργο αυτό έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του δημάρχου. Στο διάστημα αυτό των 100 ημερών έγιναν κάποιες μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες θέσεις. Ωστόσο οι αποσπασματικές αλλαγές στο προσωπικό αλλά και η καθυστέρηση που προκαλείται στην ανασυγκρότηση του δήμου θα έχει άμεση επίπτωση στο έργο που καλείται να υλοποιήσει ο δήμος Ναυπακτίας.

Προεκλογικά ζήσαμε  παρουσίαση εκατομμυρίων ευρώ χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουμε έργα. Το ΞΕΝΙΑ ξεκίνησε προεκλογικά (το ίδιο είχε γίνει και παλαιότερα) χωρίς να υπάρξει μετεκλογική συνέχεια. Δεν πρέπει να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους απέχει από το έργο ο εργολάβος;  Λόγω αλλαγών στην χρηματοδότηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μάθαμε για τα πεζοδρόμια ανατολικά και δυτικά της πόλης και το βαθμό ωριμότητας των μελετών που απαιτούνται. Θεωρούμε ότι στις πρώτες 100 ημέρες  ο δήμαρχος έπρεπε να έχει δώσει αναλυτική εικόνα  για κάθε μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από προγράμματα και να υπογραμμίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.  Σε λίγο καιρό ο δήμαρχος θα χρειαστεί να απολογηθεί ακόμα και για έργα που δεν θα φέρει ο ίδιος ευθύνη ή για έργα που παρουσιάσθηκαν ως ώριμα ενώ δεν είναι.

Οι πρώτες 100 ημέρες δείχνουν και το επίπεδο των συζητήσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Τα πρώτα διστακτικά βήματα του προέδρου γίνονται όλο και πιο σταθερά και ελπίζουμε ότι θα δώσει στο σώμα το βηματισμό που χρειάζεται. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του οργάνου και να μην δίνονται ευκαιρίες στους κακόπιστους να το εκτρέπουν από τη σωστή λειτουργία του. Για παράδειγμα τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα πρέπει να περιορισθούν στα απολύτως αναγκαία. Επίσης οι εισηγήσεις και κυρίως αυτές που έχουν οικονομικό χαρακτήρα πρέπει να δίνονται στους συμβούλους μαζί με τις άλλες  εισηγήσεις και να μη μοιράζονται κατά τη διάρκεια του συμβουλίου. Οι διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου διευκολύνουν και την ανάδειξη των πολιτικών που εκφράζουν οι δημοτικές παρατάξεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο δημότη να κρίνει τις πολιτικές θέσεις αλλά και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και τις υπηρετούν.  Οι πρώτες 100 ημέρες αποτυπώνουν τις πρώτες εντυπώσεις και δίνουν ένα στίγμα, γι’ αυτό και η μελέτη τους βοηθά στην αυτοκριτική και στην    ενίσχυση της προσπάθειας προς κάθε κατεύθυνση.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγουν 1η Ιουνίου δημοτικά,νηπιαγωγεία,παιδικοί – Πως θα λειτουργούν

Published

on

By

Δημοτικά-σχολεία-ανοίγουν-Ναύπακτος

Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας έδωσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο τρόπος  επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών  δομών:

 • Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
 • Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
 • Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.
 • Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
 • Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
 • Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
 • Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
 • Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια.  Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

 • Οι κανόνες λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς

  Ίδιοι κανόνες λειτουργίας με τα δημοτικά σχολεία της χώρας ισχύουν για τους παιδικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος,  για την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών από 1η Ιουνίου.

  Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου.

  Όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού ο υπουργός τόνισε ότι από την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες του Δημοσίου, με τους υπάλληλους σε αυτές να επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις εργασίας, με εξαίρεση όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού καθώς υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι και θα εργάζονται με τηλεργασία.

  Τέλος σε ο, τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού γονέων που εργάζονται στο δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών, αυτή θα συνεχίσει να χορηγείται εφόσον τα τέκνα τους τους βάσει του προγράμματος λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο, αυστηρά και μόνο για αυτές τις μέρες.

  Όπως εξήγησε ο υπουργός, καθώς έχει δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να εξαντλείται διακεκομμένα, ο κάθε γονιός μπορεί να κάνει χρήση της τις ημέρες εκείνες.

 • Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

  Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

   

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο τραπέζι  η μονιμοποίηση της  μείωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες

Published

on

By

Σκέψεις για παράταση ή ακόμα και μονιμοποίηση ορισμένων μέτρων τα οποία λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την κρίση του κορονοϊού όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές των κρατικών ταμείων που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες, υπό την πίεση των μεγάλων δαπανών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να διατηρηθεί και μετά τον Οκτώβριο, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον κλάδο των μεταφορών ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κοροναϊού.

 

Οι «έκτακτες» μειώσεις του ΦΠΑ που ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου αφορούν τους εξής κλάδους:

1. Μεταφορές. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει: – εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, – αεροπορικά εισιτήρια, – εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, – τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται να παραταθεί και μετά τις 31 Οκτωβρίου 2020 ή να γίνει μόνιμο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουν διαμορφωθεί το φθινόπωρο.

2. Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

3. Τουριστικό πακέτο: Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την τουριστική περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020.

4. Εισιτήρια κινηματογράφων: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους από την 1η Ιουνίου και ως το τέλος Οκτωβρίου μετά τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσει και να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την κάλυψη από το κράτος του 1/3 των απωλειών που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων μέσω συμψηφισμού του ποσού αυτού με τους φόρους που κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.

Όσον αφορά στη μείωση έως και 50% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούλιο καθώς τότε το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει πλήρη εικόνα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, και Ιούνιο.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγουν Δημοτικά – Νηπιαγωγεία – παιδικοί & βρεφικοί σταθμοί την 1η Ιουνίου

Published

on

By

6ο-Δημοτικό-σχολείο-Ναύπακτος
Με ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου.

– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ