Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τον αγωγό East Med

Published

on

Κωνσταντόπουλος-βουλή

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED, είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Καλείται σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να κυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED.
Φέρνετε κ. Υπουργέ προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά την τετραμερή συμφωνία σχετικά με τον αγωγό αερίου East Med ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία και την χώρα μας.

Ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011 του Γιώργου Παπανδρέου. 

Για όλους εμάς και ιδιαίτερα για το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί δικαίωση το σημερινό νομοσχέδιο. 

Έρχεται στη θύμησή μου, τότε που σχεδιάζαμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έργου και είχαμε απέναντί μας τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο.

Να μιλά ο τότε ΣΥΡΙΖΑ για ένα έργο «καταστρεπτικό για τα εθνικά συμφέροντα», για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Να το πολεμά, να το λοιδορεί, να απειλεί ακόμη και τη ΔΕΠΑ ώστε να μην αναθέσει μελέτες.

Όλα αυτά όμως, μέχρι να γίνει κυβέρνηση. Διότι ως κυβέρνηση 2015-2019, άλλαξε στάση και υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία.

Αποτελεί για μας, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, ηθική αποκατάσταση, ότι ο αγωγός, η δική μας πρόταση ο δικός μας σχεδιασμός, βρήκε στη συνέχεια  αποδοχή και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Και φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την υιοθετεί και την υλοποιεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο αγωγός EAST MED αποτελεί τομή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. 
Ένα όραμα, κ. Υπουργέ, το οποίο βλέπουμε ότι έρχεστε σήμερα και το αγκαλιάζετε. 

Είναι κρίμα πράγματι, που σε αυτό το σώμα δεν βρίσκεται ο εμπνευστής και σχεδιαστής του έργου αυτού, ο Γιάννης Μανιάτης να αναδείξει με τον λόγο του όλο το περιεχόμενο.
Διότι ξέρω πολύ καλά, ότι το δικό του όραμα ήταν μέσα από αυτό το έργο να αναδειχθεί η  Ελλάδα.

Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.
Να θυμίσω ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, με το άρθρο 156 του ν. 4001/2011 ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την Εθνική Στρατηγική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Άρθρο που έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί στις ρηματικές διακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ σε περιπτώσεις παραβίασης  του Δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία.

Επίσης, τομή από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011 που τόσο λυσσαλέα απ’όλους πολεμήθηκε ήταν η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Δηλαδή σύσταση Ταμείου, για τη δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αλλά και κυρίως Ταμείο για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών από τα έσοδα του Δημοσίου που προέρχονται από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που η τότε αντιπολίτευση τους θεωρούσε ουτοπία, ωστόσο σήμερα όλοι αργά ή γρήγορα έρχονται στο δρόμο που τότε χαράξαμε για να σταθεί η χώρα όρθια και να αξιοποιηθούν οι εγχώριοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, όπως οι υδρογονάνθρακες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο αγωγός είναι ένα έργο – ορόσημο για τη χώρα μας και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Σφραγίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 
Ενισχύει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι της Τουρκίας. 
Καθορίζει τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της χώρας μας στη Μεσόγειο.
Μάλιστα, θα έλεγα «κλαδεύει» την έπαρση του Ερντογάν και τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις που προωθεί.

Διότι, με τη συμφωνία, οι χώρες ουσιαστικά συνομολογούν ότι δεν αποδέχονται τον ρόλο του αυτοκράτορα της Μεσογείου που θέλει να επιβάλλει ο Ερντογάν.
Και αυτό είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για την Ευρώπη, μιας και η Ελλάδα οριοθετεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αγαπητοί συνάδελφοι, ο πρώτος αγωγός των τελευταίων δεκαετιών που ξεκινά από κοιτάσματα ενός κράτους-μέλους, διέρχεται ένα μεγάλο τμήμα κρατών-μελών και οδηγείται στην καρδιά της Ευρώπης.
Έτσι η Ευρώπη αποδεσμεύεται από την εξάρτηση από τρίτες χώρες για την τροφοδοσία της με ορυκτό πλούτο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι σπουδαία η πολιτική βαρύτητα του έργου. 
Ο αγωγός ενισχύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είναι κρίσιμο λοιπόν και εδώ είναι το χρέος της σημερινής Κυβέρνησης να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο αγωγός να αποτελέσει μέσο συνεργασίας και ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Να αποτελέσει σύμβολο ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Και μάλιστα εδώ να τονιστεί, ότι στο πλαίσιο της διακρατικής αυτής συμφωνίας, χρειάζεται να δεσμευθούν πολιτικά οι χώρες που συμμετέχουν ότι όλα τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν θα οδηγούνται στον αγωγό.

Ένα ζήτημα ωστόσο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι λείπει η υπογραφή της Ιταλίας.
Και εν κατακλείδι, πρέπει να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για τις εξελίξεις.

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, άφησα για το τέλος, το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ. 
Για όλους εμάς, η υπεράσπιση και άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.  
Βρισκόμαστε σε μια μετέωρη κατάσταση, και πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί αποφασιστικά στην κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
Κινδυνεύουμε μετά και την ανάρτηση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. 
Έχετε τη στήριξη όλων τρέξτε τις διαδικασίες, κάντε το πράξη.
Πριν οι καθυστερήσεις προκαλέσουν εθνικό κόστος.
Σας το λέμε μάλιστα σήμερα, όπου συμβολικά γιορτάζουμε και τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας

Published

on

By

Εργατικό-κεντρο-ναυπακτίας-δωριδας

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 με ώρα έναρξης 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ν.Δ., Αποκαύκου 16 στη Ναύπακτο, Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα:

«Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης είναι ανοιχτή για το κοινό και αφορά τόσο εργαζόμενους όσο και ανέργους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, 7:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.οι Νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα απαντούν δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούν Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις,αποδοχές, άδειες κ.λπ.)και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).Για τη διευκόλυνση όλων, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ραντεβούκατόπιν επικοινωνίας με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας  τηλ. 26340 29614.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»:  ΈΞΕΣΤΙΝ ΤΩ ΔΗΜΑΡΧΩ ΨΕΥΔΟΛΟΓΕΙΝ

Published

on

By

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Τάκη Λουκόπουλου έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή υπό τον κ. Γκίζα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, αντί να εφαρμόσει την νομιμότητα όσον αφορά τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, τροποποιώντας έγκαιρα το Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να αναθέσει τον έλεγχο των υπηρεσιών και των αιρετών σε ιδιώτες.

Γνωρίζοντας αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις  ο νομοθέτης, απαίτησε υποχρεωτικά την δημιουργία της ανωτέρω  υπηρεσίας και μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες, περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στο Δήμο Ναυπακτίας.

Ουσιαστικά αυτό δείχνει, ότι   ο κ. Γκίζας να μην  εμπιστεύεται τις υπηρεσίες στο θέμα αυτό(γι αυτό απέφυγε και την συζήτηση με τους εργαζόμενους) και πιθανολογώντας ίσως ότι  με την ανάθεση αυτή να βγάλει ο έλεγχος  πως όλα είναι καλά και καμωμένα, κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος, αν δεν ήταν έτσι, γιατί απλά θα έχανε τη δουλειά του,  γι αυτό και η απαίτηση του νόμου είναι το δημόσιο να ελέγχεται υπηρεσιακά, από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Σε αυτή την τροποποίηση πέραν της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η δημοτική αρχή, σωστά έστω και αργά, θέσπισε και δύο ακόμα υπηρεσίες,  την Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα.

Κάτω από αυτές τις  συνθήκες, καλοπροαίρετα και ασκώντας κριτική ως οφείλουμε για τις παραλείψεις και τις σκοπιμότητες του κ. Γκίζα, στηρίξαμε τις επιλογές του, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία και θα περίμενε κάποιος να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα.

Αντί όμως να το πράξει, αποφάσισε να επιτεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή, σε εμάς δηλαδή και προετοιμάστηκε από ότι φάνηκε στη συζήτηση να βγάλει ένα λογύδριο με  ψέματα όπως συνηθίζει, για να καλύψει την ανεπάρκειά του και να φανεί ότι κάτι έκανε.

«Θεωρώ και οφείλω να το πω για να είμαι ειλικρινής ότι ήταν σοβαρότατο λάθος της προηγουμένης δημοτικής αρχής, ίσως το σοβαρότερο που διέπραξε … το γεγονός  ενώ υπήρχε η δημοτική αστυνομία…. αντί να ενισχυθεί περισσότερο επελέγη η κατάργηση της….» μας είπε ο «ειλικρινής» κ. Γκίζας. Σκόπιμα βέβαια, γιατί άγνοια δεν του επιτρέπει η ιδιότητά του.

Δεν γνώριζε δηλαδή ότι: «Από την 23η.9.2013 καταργούνται στους δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές  την 9η Ιουλίου 2013, εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας….» λέει ο νόμος του 2013 με τον οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε με τον νόμο 4325/15 και κύριος σκοπός ήταν πέραν του ότι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι επιθυμούν, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι όπου υπήρχαν.

Ο Δήμο μας, αλλά και άλλοι  μεγάλοι δήμοι της Χώρας, απέφυγαν την επανασύσταση την συγκεκριμένη περίοδο για οικονομικούς κυρίως λόγους εν μέσω μνημονίου, αλλά και ελλείψει προσωπικού(οι μισοί ήταν σε εμάς, από τα δώδεκα άτομα που ψηφίσαμε τώρα για μια αντάξια Δημοτική Αστυνομία στην πόλη και τον Δήμο μας). Αξιοποιήθηκαν μάλιστα οι υπάλληλοι αυτοί σε υπηρεσίες που τότε είχε σημαντική ανάγκη ο Δήμος με την διπλή ιδιότητα και  του εξωτερικού ελέγχου σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Ορισμένοι από αυτούς τους δήμους  μάλιστα ανασύστησαν την υπηρεσία τους αυτή,  την τελευταία τριετία. Σημειωτέον, ότι την απόφασή μας αυτή τότε την ψήφισαν και οι «Διόσκουροι» κ. κ. Κοτρωνιάς και Κούκουνας,  ασχέτως αν  δεν ενδιαφέρει τον δήμαρχο όταν τους εκθέτει ή ίσως και τους ίδιους να μην τους νοιάζει.

Κλείνοντας να πούμε ότι μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα και σχέδιο,  κάνει τις  όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις κανονισμού νομίζει στην αρχή της ανάληψης καθηκόντων  της ώστε να εφαρμοστεί  με επιτυχία. Στη περίπτωση του Δήμου μας όμως δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, παρά μια δημοτική αρχή που αναρριχήθηκε στην διοίκηση με υπόγειες μεθοδεύσεις και ψέματα. Και έτσι συνεχίζει….»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

451η ΕΠΕΤΕΙΟΣ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 1571» (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη τον Πρέσβυ των ΗΠΑ κ.George J. Tsunis

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, ομιλίες προσωπικοτήτων, προβολές του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παραγωγής Cosmote History στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.  Κορυφαία στιγμή θα είναι και πάλι η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, το υπερθέαμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.George J.Tsunis, ο οποίος θα Ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 451ης Επετείου:

Ναυμαχία-Ναυπάκτου-451η-επέτειος

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022

20:00 Παρουσίαση βιβλίου «Ο σπετσέρης του Λεπάντο». Βησσαρία Ζορμπά – Ραμοπούλου. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

08:30 -13:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» του Cosmote History (Cosmote tv) για τα σχολεία δευτ/μιας εκπαίδευσης. Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022

20:30 Μουσική εκδήλωση. Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Χορωδία “QWALIA SINGERS” από την Μ. Βρετανία. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

21:00 Τιμητική προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» στο Cosmote History της Cosmote tv

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

18:30 Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής παρουσία εκπροσώπων Κέντρου Μελετών Ιονίων Νήσων.  Πάρκο Θερβάντες

19:00 Παρέλαση – Αναγγελία Ναυμαχίας.

Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, Σύλλογος “Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές”, Άγημα ιστορικής αναβίωσης Πατρών “Παναγιώτης Καρατζάς”, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες»

20:00 Ομιλία – Παρουσίαση της ‘Εκθεσης Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” από την επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

 21:00 “Η Οθωμανική επιθετικότητα στο Ιόνιο και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Ομιλητής: Ν.Γ. Μοσχονάς, Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ε.Ι.Ε.και Πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Μελετών Ιονίου   Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022

12:00 Ανακήρυξη του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. GEORGE J. TSUNIS σε επίτιμο δημότη του Δ. Ναυπακτίας. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

20:30 Αναπαράσταση Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κυριακή, 9  Οκτωβρίου 2022

07:30 – 10:30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου

Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

1-31 Οκτωβρίου 2022

Εικαστική ατομική έκθεση “Παύλος Σάμιος – Χαίρε”, Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδος και Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ