Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τον αγωγό East Med

Published

on

Κωνσταντόπουλος-βουλή

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED, είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Καλείται σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να κυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED.
Φέρνετε κ. Υπουργέ προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά την τετραμερή συμφωνία σχετικά με τον αγωγό αερίου East Med ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία και την χώρα μας.

Ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011 του Γιώργου Παπανδρέου. 

Για όλους εμάς και ιδιαίτερα για το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί δικαίωση το σημερινό νομοσχέδιο. 

Έρχεται στη θύμησή μου, τότε που σχεδιάζαμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έργου και είχαμε απέναντί μας τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο.

Να μιλά ο τότε ΣΥΡΙΖΑ για ένα έργο «καταστρεπτικό για τα εθνικά συμφέροντα», για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Να το πολεμά, να το λοιδορεί, να απειλεί ακόμη και τη ΔΕΠΑ ώστε να μην αναθέσει μελέτες.

Όλα αυτά όμως, μέχρι να γίνει κυβέρνηση. Διότι ως κυβέρνηση 2015-2019, άλλαξε στάση και υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία.

Αποτελεί για μας, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, ηθική αποκατάσταση, ότι ο αγωγός, η δική μας πρόταση ο δικός μας σχεδιασμός, βρήκε στη συνέχεια  αποδοχή και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Και φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την υιοθετεί και την υλοποιεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο αγωγός EAST MED αποτελεί τομή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. 
Ένα όραμα, κ. Υπουργέ, το οποίο βλέπουμε ότι έρχεστε σήμερα και το αγκαλιάζετε. 

Είναι κρίμα πράγματι, που σε αυτό το σώμα δεν βρίσκεται ο εμπνευστής και σχεδιαστής του έργου αυτού, ο Γιάννης Μανιάτης να αναδείξει με τον λόγο του όλο το περιεχόμενο.
Διότι ξέρω πολύ καλά, ότι το δικό του όραμα ήταν μέσα από αυτό το έργο να αναδειχθεί η  Ελλάδα.

Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.
Να θυμίσω ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, με το άρθρο 156 του ν. 4001/2011 ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την Εθνική Στρατηγική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Άρθρο που έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί στις ρηματικές διακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ σε περιπτώσεις παραβίασης  του Δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία.

Επίσης, τομή από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011 που τόσο λυσσαλέα απ’όλους πολεμήθηκε ήταν η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Δηλαδή σύσταση Ταμείου, για τη δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αλλά και κυρίως Ταμείο για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών από τα έσοδα του Δημοσίου που προέρχονται από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που η τότε αντιπολίτευση τους θεωρούσε ουτοπία, ωστόσο σήμερα όλοι αργά ή γρήγορα έρχονται στο δρόμο που τότε χαράξαμε για να σταθεί η χώρα όρθια και να αξιοποιηθούν οι εγχώριοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, όπως οι υδρογονάνθρακες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο αγωγός είναι ένα έργο – ορόσημο για τη χώρα μας και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Σφραγίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 
Ενισχύει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι της Τουρκίας. 
Καθορίζει τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της χώρας μας στη Μεσόγειο.
Μάλιστα, θα έλεγα «κλαδεύει» την έπαρση του Ερντογάν και τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις που προωθεί.

Διότι, με τη συμφωνία, οι χώρες ουσιαστικά συνομολογούν ότι δεν αποδέχονται τον ρόλο του αυτοκράτορα της Μεσογείου που θέλει να επιβάλλει ο Ερντογάν.
Και αυτό είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για την Ευρώπη, μιας και η Ελλάδα οριοθετεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αγαπητοί συνάδελφοι, ο πρώτος αγωγός των τελευταίων δεκαετιών που ξεκινά από κοιτάσματα ενός κράτους-μέλους, διέρχεται ένα μεγάλο τμήμα κρατών-μελών και οδηγείται στην καρδιά της Ευρώπης.
Έτσι η Ευρώπη αποδεσμεύεται από την εξάρτηση από τρίτες χώρες για την τροφοδοσία της με ορυκτό πλούτο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι σπουδαία η πολιτική βαρύτητα του έργου. 
Ο αγωγός ενισχύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είναι κρίσιμο λοιπόν και εδώ είναι το χρέος της σημερινής Κυβέρνησης να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο αγωγός να αποτελέσει μέσο συνεργασίας και ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Να αποτελέσει σύμβολο ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Και μάλιστα εδώ να τονιστεί, ότι στο πλαίσιο της διακρατικής αυτής συμφωνίας, χρειάζεται να δεσμευθούν πολιτικά οι χώρες που συμμετέχουν ότι όλα τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν θα οδηγούνται στον αγωγό.

Ένα ζήτημα ωστόσο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι λείπει η υπογραφή της Ιταλίας.
Και εν κατακλείδι, πρέπει να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για τις εξελίξεις.

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, άφησα για το τέλος, το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ. 
Για όλους εμάς, η υπεράσπιση και άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.  
Βρισκόμαστε σε μια μετέωρη κατάσταση, και πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί αποφασιστικά στην κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
Κινδυνεύουμε μετά και την ανάρτηση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. 
Έχετε τη στήριξη όλων τρέξτε τις διαδικασίες, κάντε το πράξη.
Πριν οι καθυστερήσεις προκαλέσουν εθνικό κόστος.
Σας το λέμε μάλιστα σήμερα, όπου συμβολικά γιορτάζουμε και τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Έκαναν όλοι “Ρουά ματ” στο 12ο Τουρνουά σκακιού blitz Lepanto

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με τις απονομές των επάθλων στους νικητές το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» που πραγματοποιήθηκε σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.

Το τουρνουά  διοργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου  (ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 90, καταδεικνύοντας την αγάπη για το σκάκι ναυπάκτιων και επισκεπτών σκακιστών που πήραν μέρος στο καθιερωμένο πλέον τουρνουά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μικρότερος σε ηλικία σκακιστής ήταν 6 ετών και ο μεγαλύτερος 65 ετών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με πολλές συμμετοχές ξεκινά σήμερα το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ»

Published

on

By

Με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει τις  90, ξεκινά στις 16:00 το  12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.
Το τουρνουά  διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου ( ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Το σύστημα αγώνων είναι Ελβετικό 11 γύρων, χωρίς αξιολόγηση με χρόνο σκέψης
3 λεπτά + 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την προκήρυξη των αγώνων στο site  του συλλόγου www.asonepaxtos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση βιβλίου πρακτικών Β’ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Published

on

By

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτέμβριου 2023 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν παρουσίασε  το βιβλίο των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Συνδιοργανωτές όλοι οι φορείς της περιοχής , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ο Δήμος Ναυπακτίας ,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ,Η Αιτωλική Αναπτυξιακή ,η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας , το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ,η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών Ε.ΝΑ.Μ  και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο Νίκος Ανδρίτσος δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαιρέτησε την  εσπερίδα και αναφέρθηκε εκτενώς στο διήμερο συνέδριο  και παρότρυνε τους ιθύνοντες να μελετήσουν τα πρακτικά και να υλοποιήσουν τις προτάσεις καθώς και πρότεινε το συνέδριο να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές  και μίλησε για την σπουδαιότητα της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ,ο Γιώργος Σιαμαντάς Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του πρώην Δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου και αρμόδιος Αντιδήμαρχος όταν έγινε το Συνέδριο  και ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας.                                             

Εισηγητές της Εσπερίδας ήταν ο Προέδρος της Ο.ΣΥ.Ν Θεόδωρος Παπαδόπουλος που εκτός των άλλων δήλωσε ότι Φιλοδοξία της Ομοσπονδίας  είναι το Συνέδριο αυτό ν’ αποτελέσει θεσμό και στρατηγικό σημείο αναφοράς και συνάντηση ανθρώπων απ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του επιχειρηματικού , πολιτικού και επιστημονικού κόσμου  και καλό θα είναι να γίνεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας.  Επίσης πρότεινε για την συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας με μέλη τους φορείς η οποία  θα  αξιολογήσει και θα προωθήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου και του κάθε συνεδρίου στην πολιτεία ,στην τοπική αυτοδιοίκηση ,τους φορείς ,στους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία .

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε  στις προτάσεις  τα πορίσματα και το συμπέρασμα και για την πρόοδο πολλών εξ αυτών, στην εξωστρέφεια και είπε ότι η Ναυπακτία κοιτάζει μπροστά με όραμα .Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα και ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται . Ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτιά στην αξιολόγηση της Αιτωλικής Αναπτυξιακής σε εθνικό επίπεδο και πόση βοήθεια είχαν γι’ αυτό από τα πρακτικά του συνεδρίου καθώς και για την τοπική στρατηγική ,το πρόγραμμα leader και τι μας έδωσε σε αριθμούς στη Ναυπακτία  ,για τα εμβληματικά έργα Ναυμαχία Ναυπάκτου ,Βαράσοβα μουσείο μανιταριού ,Βεζίρ Τζαμί κλπ και για το νέο leader .

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Δ Θέμης Δαβανέλλος επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των προτάσεων και αναφέρθηκε στα προβλήματα των επαγγελματιών .Ο Πρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς επικεντρώθηκε  στις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και ειδικότερα της Ναυπακτίας και για μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα των Δήμων .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ Πάνος Λούκας αναφέρθηκε στη συμβολή της Γέφυρας στην ανάπτυξη της περιοχής , τον συνεχή έλεγχο από ειδικούς αλπινιστές για την ασφάλεια της , για τη πράσινη Γέφυρα καθώς και για τις  εκδηλώσεις που προγραμματίζουν  το 2024 για τα 20 χρόνια λειτουργείας της. Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ Νίκος Τριψιάνος στάθηκε στον πνευματικό πλούτο της Ναυπακτίας και τη συμβολή της ΕΝΑΜ και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Δ Αριστομένης Χάρος μίλησε για τη  συμβολή και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Ναυπακτίας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  .

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συλλόγων που αναφέρθηκαν σε θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας και συγκεκριμένα  από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Μαρίας Σαγώνα ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποκίστας  Ανδριάνας Νικολάου την Πρόεδρο του Συλλόγου Ανθοφυταίων η Γρανίτσα Κατερίνας Φούτζουλα ,του Προέδρου της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής ο Έπαχτος Κωστής Βουτσινάς ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μηλιάς Πολυτίμης Σαλτού την Αντιπρόεδρο  του Συλλόγου Ελευθεριανιτών Κατερίνα Χαραλαμποπουλου και του ταμία του Πνευματικού ομίλου η δάφνη Ανδρέα Μπέσσα.

Εκτός των ανωτέρω την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Θωμάς Βαμβίνης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ,ο Ηλίας Δημητρόπουλος συγγραφέας και  επίτιμος πρόεδρος Ναυπακτίων Πάτρας ,ο συγγραφέας και ιστορικός Ντίνος Μακρυγιάννης ,υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοί για το Δήμο Ναυπακτίας ,αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων ,μέλη όλων των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ναυπακτίας.

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Γιάννη Μπανίκα για την παραχώρηση του εμβληματικού χώρου . Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ