Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομιλία του Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για το επίδομα γέννησης

Published

on

Κωνσταντόπουλος-βουλή

Στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο για την χορήγηση επιδόματος γέννησης που συζητείται από το Σώμα:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με το Υπουργείο στόχο έχει, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Βασικός πυλώνας του Νομοσχεδίου η χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Το επίδομα αυτό εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Αξιολογώντας το μάλιστα, η χορήγησή του δε μας βρίσκει αντίθετους.

Καθετί που λειτουργεί υποστηρικτικά στα νέα ζευγάρια μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο παραμένει το ζήτημα, αν οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα χορηγηθεί το επίδομα έχουν εξειδικευθεί καθώς και αν οι ρυθμίσεις μπορούν πραγματικά να προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη στους γονείς.

Στόχος και ζητούμενο για όλους, να αυξηθούν οι γεννήσεις.

Αξιολογώντας ωστόσο το Νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι οι παρούσες ρυθμίσεις δεν είναι αρκετές.

Χρειάζεται επίμονος διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Διότι η αποσπασματική νομοθέτηση ενός επιδόματος, δεν μπορεί να προσφέρει τη στήριξη που περιμένουν τα νέα ζευγάρια, ούτε να αντιστρέψει τα δυσοίωνα σενάρια για τον πληθυσμό της χώρας μας και την Ελλάδα που γηράσκει.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, σύμφωνα με μελέτες, ο πληθυσμός της Ελλάδας την επόμενη 20ετία αναμένεται στα 9 εκατομμύρια όταν ο αντίστοιχος στην Τουρκία θα είναι 80 εκατομμύρια.

Επομένως, επί της ουσίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, χρειάζεται εθνική στρατηγική με διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τη στήριξη της οικογένειας και της τεκνοποιίας.

Εθνική στρατηγική λοιπόν, με ισχυρά κίνητρα σε νέους κάτω των 30 ετών ώστε να παραμείνουν πρώτα στη χώρα, να δημιουργήσουν οικογένεια και να τεκνοποιήσουν.

Ήδη ως χώρα βιώνουμε τις επιπτώσεις του brain drain.

Όπου οι νέοι επιστήμονες, λόγω της ανεργίας και των χαμηλών αμοιβών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν, να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Άρα στοίχημα είναι το brain drain να γίνει brain gain.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η διαμόρφωση  ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής που θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια.

Οικογενειακά επιδόματα χωρίς αστερίσκους.

Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί.

Η οικονομική στήριξη για σπουδές να είναι καθολική, όπως καθολική και μακροχρόνια μέριμνα πρέπει να υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες με παιδί με αναπηρία.

Απαιτείται επίσης χρηματοδότηση των Δήμων για τη διαμόρφωση Δομών με επίκεντρο τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε το 2018 πρόταση νόμου για την Εθνική δημογραφική πολιτική και τη Στήριξη της οικογένειας, καταγράφοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης.

Είναι θετικό, ότι η Κυβέρνηση σήμερα, υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις μας, αλλά αυτό το πράττει, πρόχειρα και αποσπασματικά.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο παρόν νομοσχέδιο, καταθέσαμε τροπολογία με συγκεκριμένες προτάσεις και σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή κ. Υπουργέ.

Ζητάμε τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής που θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό με τη λήψη μέτρων στήριξης της οικογένειας όπως :

τη  δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες τη θέσπιση του ακατάσχετου του επιδόματος παιδιού την αύξηση κατά το ήμισυ του επιδόματος γέννησης και τούτο σε περίπτωση απόκτησης δεύτερου παιδιού εντός χρονικού διαστήματος 30 μηνών τη μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και άλλες ρυθμίσεις στις οποίες αναλυτικά αναφέρθηκε ο Εισηγητής μας κ. Μουλκιώτης.

Να αναφερθώ επίσης, στην τροπολογία που καταθέσαμε για την ανάκτηση της αυτοτέλειας των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες που σήμερα υπολειτουργούν και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι υπάρχουσες δομές.

Σας καλούμε λοιπόν να τις κάνετε αποδεκτές.

 

Ολοκληρώνοντας,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού ζητήματος της χώρας χρειάζεται να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

 

Η παροχή οικονομικών κινήτρων και διευκολύνσεων στους γονείς και στους υποψηφίους γονείς είναι απολύτως απαραίτητη και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί η Πολιτεία με σοβαρότητα και επίγνωση της κατάστασης.

Χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες και  ημίμετρα.

Μαζί όμως με τα κίνητρα, πρέπει να στηρίξουμε και το θεσμό της οικογένειας.

Την οικογένεια, που τις τελευταίες δεκαετίες, δέχεται απανωτά χτυπήματα, οδηγώντας σε υπογεννητικότητα και στην απομυθοποίηση της αξίας της.

Με τις σκέψεις αυτές, είμαστε επί της αρχής θετικοί απέναντι στο Νομοσχέδιο και σας καλούμε κ. Υπουργέ, να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας που προσφέρουν ολοκληρωμένη απάντηση απέναντι στις προκλήσεις του δημογραφικού.

 

Τέλος, πριν τοποθετηθώ για την επίμαχη Τροπολογία του Υπ. Αθλητισμού, να θυμίσω κύριοι της Κυβέρνησης:

Εκμεταλλευτήκατε την οργή του κόσμου για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάλατε ψηλά τον πήχη.

Κάνατε κατάχρηση της περιόδου χάριτος.

Χορτάσαμε περί αξιοκρατίας και κανονικότητας.

Εδώ, σας παραπέμπω στην επιλογή των Διοικητών των Νοσοκομείων !

Και τώρα βλέπουμε με την τροπολογία που καταθέσατε,  το σκεπτικό σας περί της τήρησης της νομιμότητας.

Και ομιλώ για το περιεχόμενο της τροπολογίας :

Ένα το συμπέρασμα:

Αποτύχατε ως Κυβέρνηση στη διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Δημιουργείτε μείζον ζήτημα πριν καν εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Αλλάζετε το νόμο, αλλά ωστόσο συνεχίζετε να μιλάτε περί νομιμότητας !

Η ευθύνη δική σας.

Όπως στρώσατε, θα πορευτείτε!

 

κ. Υπουργέ,

Μήνυμα & απαίτηση της κοινωνίας:

Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Όχι εκπτώσεις, τροποποιήσεις και αναστολές.

Όχι «ο έχων δύναμη να κερδίζει».

Όχι αποφάσεις κατά το δοκούν.

Η πολιτική δεν πρέπει να ποδοσφαιροποιείται

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια οφειλόμενη απάντηση στην δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών»  του δημάρχου μας  Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα

Published

on

By

Δημητρόπουλος-Νικος-ενωτικη-πρωτοβουλία

Σε απάντηση της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης που εξέδωσε η «Συνεργασία πολιτών», για το θέμα του διαγωνισμού του ΧΥΤΥ, ο Νίκος Δημητρόπουλος, Δημοτικός  Σύμβουλος από την δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι της «Συνεργασίας Πολιτών», σχετικά με την χθεσινή απαντητική ανακοίνωση σας στην παράταξή μας την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και κατά το μέρος που με αφορά,  η αναφορά σας στο πρόσωπό μου, θέλω να σας επισημάνω τα εξής:

Πάγια αρχή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας τόσο κατά την πενταετή διοίκηση του δήμου, όσο και τώρα στην αντιπολίτευση, ήταν και είναι η αρχή της  νομιμότητας και της διαφάνειας που όλοι μας υποθέτω  επιδιώκουμε, συνοδευόμενες   περαιτέρω  από την ταχύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση, όχι δίκην προθέσεων, αλλά παραγωγής πραγματικού και μετρήσιμου έργου, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Όσον αφορά δε την υλοποίηση των έργων, αποδείχθηκε ότι, από  λιμνάζοντα έργα της προηγούμενης  από εμάς δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως και από δική μας εμπειρία και γνώση, ότι καθυστερήσεις, παρατάσεις και κωλυσιεργίες,  είναι σε βάρος οποιουδήποτε έργου και κατά συνέπεια σε βάρος των συμφερόντων και του προγραμματισμού του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, τηρούνται απαρέγκλιτα οι αποφάσεις της παράταξης μας αλλά και οι εντολές του επικεφαλής της παράταξής μας  Τάκη Λουκόπουλου, κάτι που είναι αυτονόητο για μας .

Στο εν λόγω ζήτημα λοιπόν, του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο  του Χ.Υ.Τ.Υ.(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου  και βάσει των αρχών μας, καταψήφισα νέα παράταση που ζητήσατε, για τους λόγους των επιπτώσεων  που παραπάνω αναφέρω, τους οποίους  και εσείς αποδέχεστε στο κείμενο σας.  Μάλιστα κατόπιν δικών μου ενστάσεων προβληματιστήκατε εντόνως, αλλά στο τέλος δώσατε κατά πλειοψηφία την δεύτερη παράταση, συνεκτιμώντας  και πράττοντας κατ’ εξαίρεση, δηλαδή  ότι σας λέει η Ενωτική Πρωτοβουλία  τώρα στην ανακοίνωσή της με απόλυτο και σαφή τρόπο. Συγκεκριμένα  η παρέμβαση της ενωτικής πρωτοβουλίας  έχει να κάνει με μικρή παράταση λίγων ημερών  που ζητηθήκαν για αντικειμενικούς λογούς, ώστε να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και να  κατατεθούν  προσφορές και από άλλους διαγωνιζόμενους, κάτι που δεν κατάφεραν λόγω προβλημάτων λειτουργίας του συστήματος,  και όλα αυτά   στα πλαίσια της νομιμότητας φυσικά και των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών, οι οποίες  θα κρίνουν αν στέκει ή όχι το αίτημα τους,  και κατά το μέρος που μας αφορά και μόνο. Όλα αυτά ώστε να υπάρξει η δυνατότητα  ευρύτερης συμμετοχής  διαγωνιζομένων, αναγνωρίζοντας όλοι μας  πόσο σημαντική είναι για ένα τόσο μεγάλο και πρωτότυπο έργο, για  την υλοποίηση του και την λειτουργία  του κατά το καλύτερο τρόπο.

Εμβόλιμα εδώ να αναφέρω ότι  με την νέα νομοθεσία για την λειτουργία των δήμων,  αφαιρέθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανατέθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή σημαντικότατες αποφάσεις, καθιστώντας πλέον την επιτροπή  όργανο νευραλγικής σημασίας για το Δήμο. Επίσης σύμφωνα με την ως άνω νομοθεσία αλλά και τις μεθοδεύσεις   των συνεργαζομένων παρατάξεων της δημοτικής αρχής, η αντιπολίτευση κατέχει  μόνο μια θέση, επί συνόλου επτά  στη επιτροπή   και την όποια εκπροσωπώ  εγώ, κατόπιν σχετικής απόφασης  του Δημοτικού Συμβούλιου. Περαιτέρω, λόγο της ειδικότητας μου του οικονομολόγου  και  με την εμπειρία μου από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, συμβάλλω ενεργά στη σωστή και αποτελεσματική λειτουργιά της επιτροπής, κυρίως σε σύνθετα οικονομικά και όχι μόνο ζητήματα. Το ίδιο κάνουν και άλλοι συνάδελφοι της παράταξής μας,  όπου τους έχει ζητηθεί και αυτή είναι και η βούληση και θέση μας η οποία εκφράστηκε πολλαπλώς και δημόσια από τον επικεφαλής της κ. Τάκη Λουκόπουλο.

Ενημερωτικά ακόμη να πω ότι  το έργο του Χ.Υ.Τ.Υ. αφορά ένα από τα μεγαλύτερα έργα που διεκδίκησε και πέτυχε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, καθώς  και  πρωτοποριακό μαζί με παρόμοια έργα που ξεκινάνε τώρα στην Ελλάδα. Συνίσταται δε στη δημιουργία εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων, εκ των οποίων, το μεγαλύτερο μέρος θα αξιοποιείται δημιουργώντας έσοδα και απασχόληση εργαζομένων για το Δήμο μας και μόνο ένα μικρό μέρος θα καταλήγει  στη χωματερή. Είναι ένα έργο άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει την δημιουργία του εργοστασίου και την λειτουργά του τα πρώτα χρόνια.

Κατά τα λοιπά τώρα, τα υπονοούμενα της ανακοίνωσης  για την παράταξη του κ. Λουκόπουλου τόσο σε ζητήματα συμπεριφορών, όσο και διαχείρισης, στερούνται προφανώς σοβαρότητας, ποσώς δε όταν και εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε, αλλά κυρίως η κοινωνία που μας κρίνει. Αντιθέτως,  τα θέματα αυτά χρήζουν προσοχής στην  παράταξή σας,  αλλά και στους συμπράττοντες  με τους οποίους από κοινού ασκείτε την διοίκηση του Δήμου. Ιδιαίτερα δε  αν κρίνουμε από τους συσχετισμούς και τις διαδρομές του καθενός  στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς  και τα επακόλουθα  που οδήγησαν στο σχηματισμό της σημερινής διοίκησης.

Τέλος, βασική θέση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι και παραμένει, παρά τα προβλήματα, η ειλικρινής στήριξη της Δημοτική Αρχής,  ιδιαίτερα  μάλιστα σε έργα που εμείς δρομολογήσαμε , ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική σε λάθη και παραλείψεις, χωρίς υστεροβουλίες, με σκοπό  την πρόοδο και την ευημερία  της Ναυπακτίας,  σε ένα δύσκολο πλέον περιβάλλον, κάτι που και εσείς  προφανώς θα επιθυμείτε και μας ανέθεσαν οι δημότες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Δημητρόπουλος, Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής  του Δήμου Ναυπακτίας.»

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ναυπακτίας στο πλευρό των δημοτών

Published

on

By

Κοινωνικές-δομες-δημος-Ναυπακτίας

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία κανένας δεν είναι μόνος του

Το σύνολο των δομών του Δήμου Ναυπακτίας βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών και στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην κοινωνία μας.  Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής συντονίζουν ένα πλήρες σχέδιο στήριξης όσων έχουν ανάγκη ή είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο του Δήμου Ναυπακτίας έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει διαρκής επάρκεια τροφίμων, κάτι που όπως επεσήμαναν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Ντίνος Τσουκαλάς θα εξασφαλιστεί και με την ενίσχυση των κωδικών του Δήμου, αλλά και μέσω δωρεών στήριξης από τοπικές επιχειρήσεις.

Το Κέντρο Κοινότητας θέτοντας σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα προστασίας των συμπολιτών μας ρομά, προβαίνει σε τακτικές ενημερώσεις και τους παρέχει είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης και η ψυχολόγος του Δήμου Ναυπακτίας κ. Ιωάννα Πετροπούλου βρίσκονται καθημερινά δίπλα στους δημότες που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Πρόεδρο κ. Μαρία Ζιαμπάρα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ναυπακτίας, οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν εντείνει την παρουσία και δραστηριότητά τους ενισχύοντας σημαντικά το κοινωνικό έργο των δομών του Δήμου.

Επισημαίνεται ότι, οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ναυπακτίας καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των δημοτών, ακόμη και εκείνων που διαβιούν στα πιο απομακρυσμένα σημεία.  Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του εντεταλμένου συμβούλου κ. Θανάση Κούκουνα έχουν κληθεί οι Πρόεδροι της ΔΕ Πλατάνου να ενημερώνουν άμεσα για όσους που χρειάζονται βοήθεια.  Ανάλογη επικοινωνία έχει πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος με το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής να έχει, σε καθημερινή βάση, την πλήρη εικόνα της κατάστασης και να ενεργεί άμεσα.

Σημειώνεται τέλος πως, για τους εργαζόμενους στους ευαίσθητους και άκρως σημαντικούς τομείς, όπως η καθαριότητα, που μεριμνούν τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων μας, υπάρχει απόλυτη επάρκεια  προστατευτικών μέσων.  Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χειριστών και τις απολυμάνσεις των οχημάτων.

Στη δεδομένη ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία, κανένας δημότης δεν είναι μόνος του.

Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε όλοι ένα απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ακολουθούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας:

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 2634038630 και 2634038632

Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο: 2634021300

Βοήθεια στο Σπίτι: 2634038111

Κέντρο Κοινότητας: 2634038638-40 και 2634038644

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης: 2634038643

Γραμμή Δημότη: 15199

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομοσπονδία: Ενημέρωση για το θέμα των επιταγών

Published

on

By

Ομοσπονδία

Σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία αναφέρει:

Σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε σήμερα 31/3/2020, από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020, για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 1, της παρ. 2 του άρθρου 2 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), όπως εκάστοτε ισχύουν, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω αποφάσεις κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα αξιόγραφα, τα οποία πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, των ιδρυμάτων πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84), των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218), καθώς και των υποκαταστημάτων και των αντιπροσώπων ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται ήδη στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου (επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω αποφάσεις κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020) . Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρίας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των πιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση εφαρμογής της παρούσας και ιδίως τη διαβίβαση των αξιογράφων στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ισχύσει για αυτά η προβλεπόμενη στην περ. α΄ αναστολή των προθεσμιών. Για τον σκοπό εφαρμογής της παρούσας τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να λαμβάνουν τα απαιτούμενα στοιχεία από τη Φορολογική Διοίκηση.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Οι κομιστές αξιογράφων, οι οποίοι κατά την έκδοση της παρούσας δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της πρώτης παραγράφου, δύνανται να ενταχθούν ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 1, 2 και 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής, εάν το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται, σύμφωνα με τη παραπάνω διαδικασία, είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ.

Από την εφαρμογή της παρούσας εξαιρούνται κομιστές που ανήκουν σε ΚΑΔ των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου των συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την εφαρμογή της παρούσας, οι διαδικασίες αποστολής ή διαβίβασής τους στη Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογουμένους ή τρίτους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η παρούσα δεν εμποδίζει τον υπόχρεο και τον δικαιούχο να συμφωνήσουν μεταξύ τους την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

       Ο Πρόεδρος                                                                                                        Ο Γραμματέας

   Δαβανέλλος Θέμης                                                                                          Μπακατσιάς Βασίλειος

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ