Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομοσπονδία: “Ανάπλαση τέλος” 

Published

on

Ομοσπονδία

Σε ανακοίνωση της για το θέμα της ανάπλασης η Ομοσπονδία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

” Την Πέμπτη 30-6-2022 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας με το μοναδικό θέμα: Συζήτηση- Ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου ‶ Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου″ και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

Ένα σοβαρότατο θέμα για ένα σπουδαίο έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την ανάπλαση και ομορφιά της πόλης αλλά κυρίως την αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα ύδρευσης και του διαχωρισμού των ομβρίων υδάτων από τα λύματα, ώστε αυτά να μην καταλήγουν στην θάλασσα. Όμως η μη ύπαρξη σωστής εισήγησης από την Δημοτική Αρχή καθώς και η απουσία της τεχνικής

υπηρεσίας του Δήμου, του μελετητή του έργου , και της ΔΕΥΑΝ, στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση να χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση παράνομη και με ελλιπή ενημέρωση , με αποτέλεσμα την απόφαση αποχώρησης σύσσωμης της αντιπολίτευσης . Στην συνέχεια ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Τέλος με πρόταση του κ. Δήμαρχου ψηφίστηκε από μόλις 13 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 27 το σταμάτημα του έργου .

Εμείς ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών δεν γνωρίζουμε την νομιμότητα ή μη της συνεδρίασης αλλά πιστεύουμε και βάσει κοινής λογικής ότι θα έπρεπε οι παραπάνω υπηρεσίες δια εκπροσώπων τους να είναι παρούσες να μας ενημερώσουν για όλα αυτά τα τεχνικά θέματα και προβλήματα του έργου που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από τον κ. Δήμαρχο. Τέλος καταδικάζουμε τόσο

τον κ Δήμαρχο που δεν δέχτηκε την ολιγοήμερη έστω αναβολή του θέματος για καλύτερη ενημέρωση όσον και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης η οποία κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να συζητήσει το θέμα που ειπώθηκε ,χωρίς απόφαση ,με όποια στοιχεία μπόρεσε να έχει από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης εκφράζουμε την

απορία μας πώς είναι δυνατόν η εξέλιξη ενός τόσο σοβαρού έργου να εξαρτάται από την απόφαση 13 συμβούλων και όχι 27 γιατί και νόμιμη να θεωρηθεί σίγουρα κατά την άποψη μας δεν είναι καθόλου ηθική και ξεπερνάει κάθε λογική.

Μετά από τα παραπάνω θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με δηλώσεις  ένθεν  και ένθεν για δημιουργία εντυπώσεων και νέες μελέτες από την αρχή οι οποίες θα υλοποιηθούν , αν υπάρξουν  κατάλληλη πίστωση από μια νέα δημοτική αρχή και πάει λέγοντας…για άλλα δέκα χρόνια.

Τέλος ως Ομοσπονδία για άλλη μια φορά θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία και πέραν της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να συγκαλέσουμε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μπορέσουν να ακουστούν όλες οι απόψεις και να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση ουσίας για το πρόβλημα , για το καλό της πόλης και των συμπολιτών μας.”

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                          Ο  Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                               Μπακατσιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν «Το Πάσχα του καλοκαιριού»

Published

on

By

εορτασμός-παναγια-τηνοσ

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της   Παναγίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μ.Χ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), που καθόρισε το θεομητορικό δόγμα και έγινε αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Για πρώτη φορά φαίνεται να γιορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου και λίγο αργότερα μετατέθηκε στις 15 του ίδιου μήνα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε, μετά τη σταύρωση του   Χριστού. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι      μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου την έθαψαν.

Όταν μετά από τρεις ημέρες ο απόστολος Θωμάς πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Πάνω στον τάφο της Παναγίας χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Οι «Παναγίες» των Ελλήνων

Αναρίθμητοι ναοί και μονές έχουν χτιστεί προς τιμήν της Κοιμήσεώς της, θαυμάσιες τοιχογραφίες παριστάνουν σε κάθε ναό, πίσω από την κεντρική είσοδο, σε εκπληκτικές συνθέσεις την ιερή της κηδεία, ύμνοι   εκλεκτοί έχουν διακοσμήσει την ακολουθία της και λόγοι λαμπροί και εγκώμια εκφωνήθηκαν από τους Πατέρες κατά την ημέρα της μνήμης της.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».   Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά.

Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό. Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία. Στην  Στερεά Ελλάδα έχουμε την  Παναγιά την Προυσιώτισσα και στη Ναυπακτία την Παναγιά την Αμπελακιώτισσα στην ορεινή Ναυπακτία και την Παναγιά την Παναξιώτισσα στην Χάλκεια.

εορτασμός-παναγία-τηνος

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Δεκαπενταύγουστο

Published

on

By

Στο μήνυμά του για το Δεκαπενταύγουστο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Σε καιρούς ισχυρών προκλήσεων και συνεχών δυσκολιών, οι Έλληνες στο πρόσωπο της Παναγίας βλέπουμε πάντα τη δύναμη της υπομονής και της ελπίδας. Και με την Υπέρμαχο Στρατηγό στο πλευρό μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για ατομική και συλλογική προκοπή, για ηθική και κοινωνική ανάταση.

Χρόνια πολλά, με υγεία και αισιοδοξία, στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, τον τόπο που αποτελεί το  δικό μας “σπίτι “, χρόνια πολλά και σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, όπου γης».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2022

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανακοινώνει πως, στο πλαίσιο εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό-Κοινωνικό-Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού, αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μικρασιατικής καταγωγής συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή, με τίτλο:

«Το φεγγαράκι ρώτησε…»

την Παρασκευή 12 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πλευρώνας, υπό τον μαέστρο Σπύρο Χολέβα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα έναρξης: 21:00

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πληροφορίες στα παρακάτω link:

www.culture.gr

www.efaaitl.gr

https://www.facebook.com/ΕΦ.Α.-Αιτωλοακαρνανίας-και-Λευκάδος

https://www.instagram.com/efaait

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ