Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ομπρέλα τα έργα Λουκόπουλου για Γκίζα, μπας και «βραχεί» λιγότερο”

Published

on

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωρά η δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση-Ανάδειξη του Τμήματος του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ, προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ και προβλέπει την ανάπλαση του τμήματος της πόλης της Ναυπάκτου, που περικλείεται από τις οδούς Μανασσή, Ιντζέ, Ψαρρού και Αθηνών.  Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Leader χρεώνεται  στην δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της σημερινής δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα ο  φάκελος περιείχε την μελέτη η οποία όμως δεν είχε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις.

Τα έργα περιλαμβάνουν τις αναπλάσεις στις οδούς:

Τμήμα της οδού Αθηνών από οδό Ψαρρού έως οδό Μανασσή. Η οδός Ψαρρού, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.  Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αποκαύκου, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αθηνών, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διαμορφώσεις και επιστρώσεις στις πλατείες, σε οδούς και πεζοδρόμια, καθώς και φυτεύσεις  δενδροστοιχιών στις οδούς και στο χώρο της πλατείας που θα διαμορφωθεί.

 

Για το θέμα, σχετικά με την ωριμότητα της μελέτης, όπως και για την φιλοσοφία των έργων που σήμερα εκτελούνται και των όσων έπονται, μιλά στο Nafsweek ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας, καταθέτοντας ταυτόχρονα την κριτική του για τον ένα χρόνο θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.

«Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα»

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για την ουσία του ζητήματος, ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε να έρχεται   πολλές φορές στο προσκήνιο.

Το είδαμε με το έργο της ανάπλασης στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, το είδαμε και με την επίσκεψη του δημάρχου στο Βιολογικό καθαρισμό, που ανακάλυψε επιτέλους ότι είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και αναβαθμίζει τη θαλάσσια περιοχή και συν ολικά τη Ναυπακτία.

Παρατηρώ το εξής:  ότι γίνεται μία συνεχής προσπάθεια από την σημερινή δημοτική αρχή να παρουσιάσει ότι έχει μία όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στα έργα που υλοποιούνται και που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους και έγιναν οι μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Προσπαθεί να «κλέψει» λίγο από τη δόξα  που δικαιούται η θητεία του Λουκόπουλου.

Αυτό που με βασανίζει και ψάχνω να βρω είναι το γιατί.

Ο κ. Γκίζας όταν λέει ότι το έργο της Αγίας Παρασκευής δεν ήταν ώριμο, όταν λέει ότι ο ίδιος κέρδισε την υπερ δέσμευση από το Leader, ξέρει ότι λέει ψέματα. Το ξέρει και αυτός το ξέρω και εγώ. Το ερώτημα είναι γιατί αναγκάζεται να το πει;

Φοβάμαι ότι μετά από ένα χρόνο στη διοίκηση του δήμου μάλλον έχει καταλάβει ότι δεν θα έχει και πολύ πλούσιο απολογισμό.

Έχει καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να κάνεις μελέτες, να εντάξεις έργα σε προγράμματα και συμβιβασμένος δυστυχώς δεν έχει την αρχοντιά του Λουκόπουλου, που όταν εγκαινίασε το 2ο Λύκειο κάλεσε τον κ. Μπουλέ να το εγκαινιάσει, επειδή κάποιος δούλεψε και βρήκε τα χρήματα και οραματίστηκε το έργο.

Ο κ. Γκίζας βλέποντας ζοφερό το μέλλον στην εξασφάλιση έργων, κοιτάζει να μπει κάτω από την ομπρέλα των έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μπας και «βραχεί» όσο γίνεται λιγότερο».

 

ΕΡ.  Όσον αφορά την πληρότητα των φακέλων υπάρχει μία ένσταση ότι δεν ήταν ώριμο το έργο της Αγ. Παρασκευής. Ποια η θέση σας;

«Πράγματι υπήρξαν 18-19 έργα που εντάχθηκαν στο Leader από τη δημοτική αρχή Λουκόπουλου με ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και αυτά τα 19 έργα δεν ήταν όλα στον ίδιο βαθμό ώριμα.

Το έργο της Αγίας Παρασκευής είχε πλήρη ολοκληρωμένη μελέτη, είχε αδειοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων όμως είχε αντίρρηση,   ζητώντας να αποδείξουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα κομμάτι μιας πιο συνολικής παρέμβασης στο χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο αστικό κομμάτι της Ναυπάκτου.

Την ίδια ένσταση είχε και στην ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου.

Αποδείξαμε στην Νεωτέρων Μνημείων, για αυτό και εγκρίθηκε η ανάπλαση του κέντρου, ότι όλα αυτά είναι ένα κομμάτι μιας συνολικότερης θεώρησης, ενός προγράμματος που ξεκινάει από πολύ παλιά από το Habitat agenta που έβαζε κάποιες γενικές κατευθύνσεις στο πώς πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της Ναυπάκτου, που πρέπει να αναδειχθεί.

Δεν αμφιβάλλω ότι η θητεία του κ. Γκίζα ήταν πλούσια σε αλληλογραφία για το έργο της Αγίας Παρασκευής, όμως ήταν εξασφαλισμένα τα χρήματα, ήταν έτοιμη η βασική Μελέτη. Γνώριζαν τι θα έπρεπε και απαντήσουν, αφού το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – ΚΑΣ  έχει ξεπεράσει αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό είναι μεγάλο.

Όταν φτιάξει ένα ολοκληρωμένο έργο θα καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει να κάνεις μελέτες, να προγραμματίσεις, να εντάσεις ένα έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά την υπερδέσμευση στο Leader αυτή υπογράφηκε από τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης  τον κ. Αραχωβίτη στις 15 Ιουνίου του 2019 και λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης υπήρξε μία καθυστέρηση και κοινοποιήθηκε στο δήμο Ναυπακτίας αλλά και σε όλες τις αναπτυξιακές όλης της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2019.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό το πέτυχε αυτός. Τότε γιατί  κοινοποιήθηκε σε όλες τις Αναπτυξιακές Οκτώβριο;

Η δυσκολία, για να το αντιληφθεί ο κ. Γκίζας, ήταν η δυνατότητα να καταθέτεις μελέτες της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για να δικαιούσαι υπερδέσμευση. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μελέτες δεν θα είχες δικαίωμα υπερδέσμευσης».

 

ΕΡ.  Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την αρχική μελέτη που είχατε καταθέσει εσείς για την ανάπλαση στην Αγ. Παρασκευή;

 

«Όλη η ουσία αυτής της ανάπλασης είναι να αγκαλιαστεί τουλάχιστον από τις τρεις πλευρές η Αγία Παρασκευή, ώστε να έχουμε την έννοια της πλατείας, του κοινόχρηστου χώρου.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου μπορεί να αποτυπώσει, στο πλαίσιο του εφικτού, μέσω κάποιων αλλαγών και τη δικιά της φιλοσοφία.

Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο κέντρο της Ναυπάκτου που έχουν μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Από το Ξένια, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, την ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου, το πολιτιστικό μονοπάτι, όλα αυτά έχουν μία ενιαία φιλο     σοφία.

Πιο συγκεκριμένα από την πλαζ την οδό Σοΐδά μέχρι και το ΚΕΠ στην οδό Κορυδαλλέως, όλοι οι δρόμοι που κοιτάνε προς τη θάλασσα, μέσα από διαφορετικά προγράμματα και επιδοτήσεις, έχουν επιστρωθεί με φυσικά υλικά.

Η οδός Αγελάου, η Νόβα, κ Καλαντζόπουλου, η Ψαρρού, η Μανασσή, η Αρβανίτη, η Κορυδαλλέως, όλοι αυτοί οι δρόμοι σε ένα μεγάλο τους τμήμα έχουν ή θα επιστρωθούν με φυσικά υλικά και πέτρα.

Έκριναν ότι έπρεπε η Μανασσή και η Ψαρρού να παραμείνουν άσφαλτος.

Επίσης και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχει ειπωθεί από τον κ. Λουκόπουλο η ανάγκη υπογειοποίησης του υποσταθμού της ΔΕΗ  που βρίσκεται στην πλατεία της Αγ.  Παρασκευής.  Η  παρέμβαση αυτή έχει αδειοδοτηθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από το 2017 και έχει μπει στον προγραμματισμό της ΔΕΗ για να μετατραπεί ο υποσταθμός που είναι πάνω στις κολώνες σε Compact.

Έγκαιρα θα πρέπει ο δήμος  να παρέμβει,  να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, όπως και στην πλατεία Παπαχαραλάμπους με τον αντίστοιχο υποσταθμό, ώστε πριν ξεκινήσει η ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής, σε 8 με 10 μήνες υποθέτω από σήμερα, να έχει γίνει Compact ο υποσταθμός της ΔΕΗ».

 

 

ΕΡ.  Βλέπουμε μια σειρά έργων να έρχονται προς δημοπράτηση.  Τι να αναμένουμε ακόμα;

«Έχουν αρχίσει και δημοπρατούνται σχεδόν όλα τα έργα του Leader, τα πεζοπορικά μονοπάτια το ορειβατικό πεδίο στη Βαράσοβα…

Να πω ότι στη θητεία του ο κ. Γκίζας είχε μία συνεισφορά όπως και στο προπονητικό κέντρο του Αντιρρίου, στη δημιουργία Αθλητικού στίβου στο Αντίρριο. Εκεί εκπόνησε τις μελέτες. Έργα στα οποία όμως είχαμε εμείς εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Το βασικό και σημαντικό έργο είναι η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Όπως τελειώσαμε με το βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου που είναι έτοιμος να υποδεχτεί χιλιάδων κατοίκων λήμματα και από  την αποχέτευση Αντιρρίου, αν ολοκληρωθεί και ο ΧΥΤΥ,  που θα πρέπει να ασχοληθεί στη θητεία της η δημοτική αρχή Γκίζα καθώς είναι ένα πολύ βασικό έργο, θα έχουμε εξασφαλίσει την καθαρότητα της θάλασσά μας και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Περιβαλλοντικά η Ναύπακτος θα είναι πολύ μπροστά.

Από κει και πέρα θα μπορούμε να «κεντάμε» πάνω σε αυτό το βασικό δίκτυο υποδομών».

 

ΕΡ.  Ποια είναι η άποψη σας, πέραν των 400 αναρτήσεών του στο Facebook, όπως σε ανακοίνωσή σας αναφέρετε, για την δημοτική αρχή Γκίζα την πρώτη χρόνια της θητείας της;

«Αν έχουμε κάτι να της χρεώσουμε είναι ότι είναι ήδη ένα χρόνο δημοτική αρχή και δεν έχουμε καταλάβει πού το πάνε.  Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ζήτημα, το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τον COVID, με την μη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Για να μη μιλάμε στον αέρα, εκπονείται ένα περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και σε αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι από τον ίδιο το νόμο να καταθέσουν τη στοχοθεσία τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας, χωρίς  δημοτικό συμβούλιο τι θα προσκομίσει; Την προσωπική άποψη του κ. Γκίζα;        Θα συζητηθεί αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο;

Τι θα περιλάβει στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-25 που είναι 271 εκατ. ευρώ και με το 70% του προγράμματος αυτού να απορροφάται το 2021 και το 2022;  Εκεί θα πρέπει να πάμε με στόχους.  Θα μιλήσουμε για οραματικές αλλαγές στη Ναύπακτο;

Προτείναμε να υποβάλει τις έτοιμες μελέτες στο πρόγραμμα leader, όπως τον πεζοδιάδρομο, να βάλει την πίστα BMX στο Αλσύλλιο, έβαλε μόνο αυτή της ανάπλασης των πλατειών Κεφαλόβρυσου. Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ έχει έτοιμες μελέτες για κάποιο λόγο δεν τις καταθέτει.

Όλο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει και κάποιες παρεμβάσεις. Διαχειρίζεται με κάποιον τρόπο την πραγματικότητα, δεν καταστράφηκε η Ναύπακτος επειδή άλλαξε ο δήμαρχος, προς Θεού, όμως βλέπουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι πολύ πίσω από την εποχή της.

Στο ΕΣΠΑ 2014 -20 οι περισσότερες προσκλήσεις είναι τώρα. Μπορούσαμε να είχαμε πάρει πάρα πολλά χρήματα με μελέτες, και δυστυχώς βλέπουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει και πάρα πολλά πράγματα.

Τελικά ντρέπεται να μας πει και ποια είναι η στοχοθεσία της και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το κέντρο της πόλης αλλάζει

Published

on

By

Ανοικτό-κεντρο-εμποριου-ναυπακτος
Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οσό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις   και στις  οδούς  Καλαντζοπούλου,  Επισκόπου Δαυίδ-τμήμα από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Ν.Μπότσαρη και  Κορυδαλλέως -από την Οδό Θ.Νόβα έως την Οδό Καθ. Δωριέων
Το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», με αρχικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ο Ερμής» και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση ΕΚΝΔ με τον Βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλο  & την Τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος
Την Παρασκευή 23/9/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΕΚΝΔ με το Βουλευτή Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αντιπροσωπείας της Τοπικής  Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της περιοχής μας.
Η ανεργία, η ακρίβεια, η ανασφάλιστη εργασία, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. κλπ τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τόσο ο Βουλευτής όσο και η Τοπική Οργάνωση τόνισαν ότι θα σταθούν αρωγοί στις διεκδικήσεις του ΕΚΝΔ.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Ολοκληρώθηκαν οι 2οι Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Ολοκληρώθηκαν με τις απονομές των μεταλλείων στους νικητές όλων των κατηγοριών οι 2οι Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας που πραγματοποιήθηκαν στην Ναύπακτο, Στο Εθνικό Παπαχαραλαμπειο στάδιο σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Για  δεύτερη συνεχή χρονιά , οι αγώνες πραγματοποιούνται στην Ναύπακτο  στην Ναύπακτο με τις φετινές συμμετοχές να ξεπερνούν τους  120 αθλητές από Συλλόγους από ολόκληρη την Ελλάδα έφτασαν στην Ναύπακτο για να συμμετάσχουν στους αγώνες.

Το “παρών” στους αγώνες έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας  Τάσος  Χρυσανθόπουλος.

Οι αγώνες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο προβολής της Ναυπακτίας μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αθλητικός και παράλληλα είναι αφιερωμένοι στα 61 χρόνια μνήμης από τη δωρεά του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους για να χτιστεί το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου.

Μια συνδιοργάνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο +Μπλε”, του ΑΣ Τοξοβολίας Πέλοπας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπακτίας, με  τον ΑΣΤ Προαστείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού & της Επιτροπής Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ