Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ομπρέλα τα έργα Λουκόπουλου για Γκίζα, μπας και «βραχεί» λιγότερο”

Published

on

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωρά η δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση-Ανάδειξη του Τμήματος του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ, προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ και προβλέπει την ανάπλαση του τμήματος της πόλης της Ναυπάκτου, που περικλείεται από τις οδούς Μανασσή, Ιντζέ, Ψαρρού και Αθηνών.  Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Leader χρεώνεται  στην δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της σημερινής δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα ο  φάκελος περιείχε την μελέτη η οποία όμως δεν είχε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις.

Τα έργα περιλαμβάνουν τις αναπλάσεις στις οδούς:

Τμήμα της οδού Αθηνών από οδό Ψαρρού έως οδό Μανασσή. Η οδός Ψαρρού, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.  Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αποκαύκου, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αθηνών, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διαμορφώσεις και επιστρώσεις στις πλατείες, σε οδούς και πεζοδρόμια, καθώς και φυτεύσεις  δενδροστοιχιών στις οδούς και στο χώρο της πλατείας που θα διαμορφωθεί.

 

Για το θέμα, σχετικά με την ωριμότητα της μελέτης, όπως και για την φιλοσοφία των έργων που σήμερα εκτελούνται και των όσων έπονται, μιλά στο Nafsweek ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας, καταθέτοντας ταυτόχρονα την κριτική του για τον ένα χρόνο θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.

«Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα»

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για την ουσία του ζητήματος, ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε να έρχεται   πολλές φορές στο προσκήνιο.

Το είδαμε με το έργο της ανάπλασης στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, το είδαμε και με την επίσκεψη του δημάρχου στο Βιολογικό καθαρισμό, που ανακάλυψε επιτέλους ότι είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και αναβαθμίζει τη θαλάσσια περιοχή και συν ολικά τη Ναυπακτία.

Παρατηρώ το εξής:  ότι γίνεται μία συνεχής προσπάθεια από την σημερινή δημοτική αρχή να παρουσιάσει ότι έχει μία όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στα έργα που υλοποιούνται και που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους και έγιναν οι μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Προσπαθεί να «κλέψει» λίγο από τη δόξα  που δικαιούται η θητεία του Λουκόπουλου.

Αυτό που με βασανίζει και ψάχνω να βρω είναι το γιατί.

Ο κ. Γκίζας όταν λέει ότι το έργο της Αγίας Παρασκευής δεν ήταν ώριμο, όταν λέει ότι ο ίδιος κέρδισε την υπερ δέσμευση από το Leader, ξέρει ότι λέει ψέματα. Το ξέρει και αυτός το ξέρω και εγώ. Το ερώτημα είναι γιατί αναγκάζεται να το πει;

Φοβάμαι ότι μετά από ένα χρόνο στη διοίκηση του δήμου μάλλον έχει καταλάβει ότι δεν θα έχει και πολύ πλούσιο απολογισμό.

Έχει καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να κάνεις μελέτες, να εντάξεις έργα σε προγράμματα και συμβιβασμένος δυστυχώς δεν έχει την αρχοντιά του Λουκόπουλου, που όταν εγκαινίασε το 2ο Λύκειο κάλεσε τον κ. Μπουλέ να το εγκαινιάσει, επειδή κάποιος δούλεψε και βρήκε τα χρήματα και οραματίστηκε το έργο.

Ο κ. Γκίζας βλέποντας ζοφερό το μέλλον στην εξασφάλιση έργων, κοιτάζει να μπει κάτω από την ομπρέλα των έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μπας και «βραχεί» όσο γίνεται λιγότερο».

 

ΕΡ.  Όσον αφορά την πληρότητα των φακέλων υπάρχει μία ένσταση ότι δεν ήταν ώριμο το έργο της Αγ. Παρασκευής. Ποια η θέση σας;

«Πράγματι υπήρξαν 18-19 έργα που εντάχθηκαν στο Leader από τη δημοτική αρχή Λουκόπουλου με ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και αυτά τα 19 έργα δεν ήταν όλα στον ίδιο βαθμό ώριμα.

Το έργο της Αγίας Παρασκευής είχε πλήρη ολοκληρωμένη μελέτη, είχε αδειοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων όμως είχε αντίρρηση,   ζητώντας να αποδείξουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα κομμάτι μιας πιο συνολικής παρέμβασης στο χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο αστικό κομμάτι της Ναυπάκτου.

Την ίδια ένσταση είχε και στην ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου.

Αποδείξαμε στην Νεωτέρων Μνημείων, για αυτό και εγκρίθηκε η ανάπλαση του κέντρου, ότι όλα αυτά είναι ένα κομμάτι μιας συνολικότερης θεώρησης, ενός προγράμματος που ξεκινάει από πολύ παλιά από το Habitat agenta που έβαζε κάποιες γενικές κατευθύνσεις στο πώς πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της Ναυπάκτου, που πρέπει να αναδειχθεί.

Δεν αμφιβάλλω ότι η θητεία του κ. Γκίζα ήταν πλούσια σε αλληλογραφία για το έργο της Αγίας Παρασκευής, όμως ήταν εξασφαλισμένα τα χρήματα, ήταν έτοιμη η βασική Μελέτη. Γνώριζαν τι θα έπρεπε και απαντήσουν, αφού το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – ΚΑΣ  έχει ξεπεράσει αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό είναι μεγάλο.

Όταν φτιάξει ένα ολοκληρωμένο έργο θα καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει να κάνεις μελέτες, να προγραμματίσεις, να εντάσεις ένα έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά την υπερδέσμευση στο Leader αυτή υπογράφηκε από τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης  τον κ. Αραχωβίτη στις 15 Ιουνίου του 2019 και λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης υπήρξε μία καθυστέρηση και κοινοποιήθηκε στο δήμο Ναυπακτίας αλλά και σε όλες τις αναπτυξιακές όλης της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2019.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό το πέτυχε αυτός. Τότε γιατί  κοινοποιήθηκε σε όλες τις Αναπτυξιακές Οκτώβριο;

Η δυσκολία, για να το αντιληφθεί ο κ. Γκίζας, ήταν η δυνατότητα να καταθέτεις μελέτες της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για να δικαιούσαι υπερδέσμευση. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μελέτες δεν θα είχες δικαίωμα υπερδέσμευσης».

 

ΕΡ.  Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την αρχική μελέτη που είχατε καταθέσει εσείς για την ανάπλαση στην Αγ. Παρασκευή;

 

«Όλη η ουσία αυτής της ανάπλασης είναι να αγκαλιαστεί τουλάχιστον από τις τρεις πλευρές η Αγία Παρασκευή, ώστε να έχουμε την έννοια της πλατείας, του κοινόχρηστου χώρου.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου μπορεί να αποτυπώσει, στο πλαίσιο του εφικτού, μέσω κάποιων αλλαγών και τη δικιά της φιλοσοφία.

Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο κέντρο της Ναυπάκτου που έχουν μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Από το Ξένια, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, την ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου, το πολιτιστικό μονοπάτι, όλα αυτά έχουν μία ενιαία φιλο     σοφία.

Πιο συγκεκριμένα από την πλαζ την οδό Σοΐδά μέχρι και το ΚΕΠ στην οδό Κορυδαλλέως, όλοι οι δρόμοι που κοιτάνε προς τη θάλασσα, μέσα από διαφορετικά προγράμματα και επιδοτήσεις, έχουν επιστρωθεί με φυσικά υλικά.

Η οδός Αγελάου, η Νόβα, κ Καλαντζόπουλου, η Ψαρρού, η Μανασσή, η Αρβανίτη, η Κορυδαλλέως, όλοι αυτοί οι δρόμοι σε ένα μεγάλο τους τμήμα έχουν ή θα επιστρωθούν με φυσικά υλικά και πέτρα.

Έκριναν ότι έπρεπε η Μανασσή και η Ψαρρού να παραμείνουν άσφαλτος.

Επίσης και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχει ειπωθεί από τον κ. Λουκόπουλο η ανάγκη υπογειοποίησης του υποσταθμού της ΔΕΗ  που βρίσκεται στην πλατεία της Αγ.  Παρασκευής.  Η  παρέμβαση αυτή έχει αδειοδοτηθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από το 2017 και έχει μπει στον προγραμματισμό της ΔΕΗ για να μετατραπεί ο υποσταθμός που είναι πάνω στις κολώνες σε Compact.

Έγκαιρα θα πρέπει ο δήμος  να παρέμβει,  να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, όπως και στην πλατεία Παπαχαραλάμπους με τον αντίστοιχο υποσταθμό, ώστε πριν ξεκινήσει η ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής, σε 8 με 10 μήνες υποθέτω από σήμερα, να έχει γίνει Compact ο υποσταθμός της ΔΕΗ».

 

 

ΕΡ.  Βλέπουμε μια σειρά έργων να έρχονται προς δημοπράτηση.  Τι να αναμένουμε ακόμα;

«Έχουν αρχίσει και δημοπρατούνται σχεδόν όλα τα έργα του Leader, τα πεζοπορικά μονοπάτια το ορειβατικό πεδίο στη Βαράσοβα…

Να πω ότι στη θητεία του ο κ. Γκίζας είχε μία συνεισφορά όπως και στο προπονητικό κέντρο του Αντιρρίου, στη δημιουργία Αθλητικού στίβου στο Αντίρριο. Εκεί εκπόνησε τις μελέτες. Έργα στα οποία όμως είχαμε εμείς εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Το βασικό και σημαντικό έργο είναι η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Όπως τελειώσαμε με το βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου που είναι έτοιμος να υποδεχτεί χιλιάδων κατοίκων λήμματα και από  την αποχέτευση Αντιρρίου, αν ολοκληρωθεί και ο ΧΥΤΥ,  που θα πρέπει να ασχοληθεί στη θητεία της η δημοτική αρχή Γκίζα καθώς είναι ένα πολύ βασικό έργο, θα έχουμε εξασφαλίσει την καθαρότητα της θάλασσά μας και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Περιβαλλοντικά η Ναύπακτος θα είναι πολύ μπροστά.

Από κει και πέρα θα μπορούμε να «κεντάμε» πάνω σε αυτό το βασικό δίκτυο υποδομών».

 

ΕΡ.  Ποια είναι η άποψη σας, πέραν των 400 αναρτήσεών του στο Facebook, όπως σε ανακοίνωσή σας αναφέρετε, για την δημοτική αρχή Γκίζα την πρώτη χρόνια της θητείας της;

«Αν έχουμε κάτι να της χρεώσουμε είναι ότι είναι ήδη ένα χρόνο δημοτική αρχή και δεν έχουμε καταλάβει πού το πάνε.  Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ζήτημα, το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τον COVID, με την μη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Για να μη μιλάμε στον αέρα, εκπονείται ένα περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και σε αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι από τον ίδιο το νόμο να καταθέσουν τη στοχοθεσία τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας, χωρίς  δημοτικό συμβούλιο τι θα προσκομίσει; Την προσωπική άποψη του κ. Γκίζα;        Θα συζητηθεί αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο;

Τι θα περιλάβει στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-25 που είναι 271 εκατ. ευρώ και με το 70% του προγράμματος αυτού να απορροφάται το 2021 και το 2022;  Εκεί θα πρέπει να πάμε με στόχους.  Θα μιλήσουμε για οραματικές αλλαγές στη Ναύπακτο;

Προτείναμε να υποβάλει τις έτοιμες μελέτες στο πρόγραμμα leader, όπως τον πεζοδιάδρομο, να βάλει την πίστα BMX στο Αλσύλλιο, έβαλε μόνο αυτή της ανάπλασης των πλατειών Κεφαλόβρυσου. Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ έχει έτοιμες μελέτες για κάποιο λόγο δεν τις καταθέτει.

Όλο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει και κάποιες παρεμβάσεις. Διαχειρίζεται με κάποιον τρόπο την πραγματικότητα, δεν καταστράφηκε η Ναύπακτος επειδή άλλαξε ο δήμαρχος, προς Θεού, όμως βλέπουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι πολύ πίσω από την εποχή της.

Στο ΕΣΠΑ 2014 -20 οι περισσότερες προσκλήσεις είναι τώρα. Μπορούσαμε να είχαμε πάρει πάρα πολλά χρήματα με μελέτες, και δυστυχώς βλέπουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει και πάρα πολλά πράγματα.

Τελικά ντρέπεται να μας πει και ποια είναι η στοχοθεσία της και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 285 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 285ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Έλλειμμα πολιτικού διαλόγου :

Οι δημοτικές και περιφερειακές  εκλογές στην Ελλάδα, συνδέονται µε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών οι οποίες καλούνται να επιλέξουν τους  εκπροσώπους τους στα δημοτικά  συμβούλια και τα άλλα όργανα       διοίκησης. Οι υποψήφιοι…

#   Εγκαίνια εκλογικών κέντρων  των  υποψηφίων δημάρχων Ναυπακτίας :

Στην τελική ευθεία προ της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι δημοτικές παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών για να βρεθούν στο «τιμόνι» του Δήμου Ναυπακτίας για την επόμενη πενταετία.

Στα εγκαίνια των εκλογικών τους κέντρων…

#   Καταργούνται όλα τα ΝΠΔΔ των δήμων :

«Παραμονή» των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών , επέλεξε με « διαβούλευση» fast track να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση…

#  Προχωρούν οι διαδικασίες για την πλατεία Στάϊκου :

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών και τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, η πλατεία Στάϊκου θα υποβληθεί ως αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, μετά από πρόσκληση που έχει ανοίξει…

#   Πριν την κάλπη…    ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος και ο πιο ασφαλής για να πετύχει κανείς σε πολιτικό επίπεδο, είναι ο περιορισμός των συγκρούσεων και η δημιουργία  συμ-μαχιών και συναινέσεων. Η τακτική αυτή…

#   Στις 30 Σεπτεμβρίου η τελετή αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου:

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), του ιστορικού γεγονότος που  σημάδεψε την ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου. Πρόκειται…

#   Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) 2023:

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων…

#   Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου»   Ηλεκτρονική πλέον  η μεταβίβαση ακινήτων:

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την 1η Νοεμβρίου 2023 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αυτή την περίοδο λειτουργεί πιλοτικά…

#   Θα χτυπήσει την αγορά Airbnb η επιβολή ΦΠΑ :

Τα φορολογικά έσοδα του κράτους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σήμερα σε 600 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. πριν από λίγα χρόνια. Μέσα σε μερικά χρόνια…

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek ΕΔΩ :     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβολή της διαβούλευση του νομοσχεδίου κατάργησης των ΝΠΔΔ των δήμων ζήτησε η ΚΕΔΕ

Published

on

By

Την αναβολή της συζήτησης για μετά τις δημοτικές και περιφερειακές της 8ης Οκτωβρίου του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και άλλων διατάξεων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο λόγος που η ΚΕΔΕ θέτει θέμα αναβολής, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου είναι πρώτον, για να υπάρξει πλήρης συζήτηση και ανάλυση όλων των νέων δεδομένων που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο  και δεύτερον, για να ληφθούν υπόψη οι επικουρικές προτάσεις και βάσεις που θέτει η Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και σύμφωνα με την εισήγηση των Επιτροπών της ΚΕΔΕ, Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών των ΟΤΑ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων προτείνει:

  • το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3 όπως επίσης και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων
  • Να προβλεφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος, όταν για κάποιο λόγο παραιτηθεί από τη θέση του να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί
  • Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής και αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες, τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου. Εναλλακτικά να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις μήνες με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων .
  • Για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής. στην οποία συνενώνονται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις (άρθρο 24-25-26) του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στους δήμους και τη λύση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους η ΚΕΔΕ προτείνει τα εξής:

  • Να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και μετά τις εκλογές σε συνεργασία με το Υπουργείο να συζητηθεί το θέμα
  • Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας να κινητροδοτηθεί η διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση .
  • να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.
  • Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος 2 ετών για τους δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις  και να αυξηθεί ο αριθμός των Αντιδημάρχων και για αυτούς.

Για τη σύσταση και λειτουργία Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΚΕΔΕ θεωρεί σωστή τη νομοθετική πρωτοβουλία αφού η μέτρηση των επιδόσεων των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς συνδέσμους και κόμβους, θα αναβαθμίσει το παραγόμενο έργο και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης των επιδόσεων αυτών.

Τάσσεται σταθερά υπέρ της μέτρησης και της αξιολόγησης, «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών». Προτείνει δε η γνώμη της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο των δεικτών και στοιχείων για τη θέσπιση των βραβείων να είναι η  σύμφωνη γνώμη και όχι απλή.

Τέλος σε ότι αφορά την πρόβλεψη για τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, καθώς και των πρανών η ΚΕΔΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές. «Εμένα, είπε, με ενδιαφέρει άλλο πράγμα πιο σοβαρό. Θέλω να αξιοποιήσουμε το χρόνο μετά τις εκλογές για να δουλέψουμε σοβαρά τα θέματα του Κώδικα». Σημείωσε ωστόσο ότι άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι «θα επανέλθουμε και θα είμαστε σε επικοινωνία, καθώς έτσι και αλλιώς υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για διαβούλευση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ