Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ομπρέλα τα έργα Λουκόπουλου για Γκίζα, μπας και «βραχεί» λιγότερο”

Published

on

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωρά η δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση-Ανάδειξη του Τμήματος του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ, προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ και προβλέπει την ανάπλαση του τμήματος της πόλης της Ναυπάκτου, που περικλείεται από τις οδούς Μανασσή, Ιντζέ, Ψαρρού και Αθηνών.  Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Leader χρεώνεται  στην δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της σημερινής δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα ο  φάκελος περιείχε την μελέτη η οποία όμως δεν είχε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις.

Τα έργα περιλαμβάνουν τις αναπλάσεις στις οδούς:

Τμήμα της οδού Αθηνών από οδό Ψαρρού έως οδό Μανασσή. Η οδός Ψαρρού, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.  Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αποκαύκου, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Η οδός Μανασσή, από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιντζέ έως την οδό Αθηνών, διαμορφώνεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διαμορφώσεις και επιστρώσεις στις πλατείες, σε οδούς και πεζοδρόμια, καθώς και φυτεύσεις  δενδροστοιχιών στις οδούς και στο χώρο της πλατείας που θα διαμορφωθεί.

 

Για το θέμα, σχετικά με την ωριμότητα της μελέτης, όπως και για την φιλοσοφία των έργων που σήμερα εκτελούνται και των όσων έπονται, μιλά στο Nafsweek ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας, καταθέτοντας ταυτόχρονα την κριτική του για τον ένα χρόνο θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.

«Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα»

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για την ουσία του ζητήματος, ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε να έρχεται   πολλές φορές στο προσκήνιο.

Το είδαμε με το έργο της ανάπλασης στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, το είδαμε και με την επίσκεψη του δημάρχου στο Βιολογικό καθαρισμό, που ανακάλυψε επιτέλους ότι είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και αναβαθμίζει τη θαλάσσια περιοχή και συν ολικά τη Ναυπακτία.

Παρατηρώ το εξής:  ότι γίνεται μία συνεχής προσπάθεια από την σημερινή δημοτική αρχή να παρουσιάσει ότι έχει μία όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στα έργα που υλοποιούνται και που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους και έγιναν οι μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Προσπαθεί να «κλέψει» λίγο από τη δόξα  που δικαιούται η θητεία του Λουκόπουλου.

Αυτό που με βασανίζει και ψάχνω να βρω είναι το γιατί.

Ο κ. Γκίζας όταν λέει ότι το έργο της Αγίας Παρασκευής δεν ήταν ώριμο, όταν λέει ότι ο ίδιος κέρδισε την υπερ δέσμευση από το Leader, ξέρει ότι λέει ψέματα. Το ξέρει και αυτός το ξέρω και εγώ. Το ερώτημα είναι γιατί αναγκάζεται να το πει;

Φοβάμαι ότι μετά από ένα χρόνο στη διοίκηση του δήμου μάλλον έχει καταλάβει ότι δεν θα έχει και πολύ πλούσιο απολογισμό.

Έχει καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να κάνεις μελέτες, να εντάξεις έργα σε προγράμματα και συμβιβασμένος δυστυχώς δεν έχει την αρχοντιά του Λουκόπουλου, που όταν εγκαινίασε το 2ο Λύκειο κάλεσε τον κ. Μπουλέ να το εγκαινιάσει, επειδή κάποιος δούλεψε και βρήκε τα χρήματα και οραματίστηκε το έργο.

Ο κ. Γκίζας βλέποντας ζοφερό το μέλλον στην εξασφάλιση έργων, κοιτάζει να μπει κάτω από την ομπρέλα των έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μπας και «βραχεί» όσο γίνεται λιγότερο».

 

ΕΡ.  Όσον αφορά την πληρότητα των φακέλων υπάρχει μία ένσταση ότι δεν ήταν ώριμο το έργο της Αγ. Παρασκευής. Ποια η θέση σας;

«Πράγματι υπήρξαν 18-19 έργα που εντάχθηκαν στο Leader από τη δημοτική αρχή Λουκόπουλου με ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και αυτά τα 19 έργα δεν ήταν όλα στον ίδιο βαθμό ώριμα.

Το έργο της Αγίας Παρασκευής είχε πλήρη ολοκληρωμένη μελέτη, είχε αδειοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων όμως είχε αντίρρηση,   ζητώντας να αποδείξουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα κομμάτι μιας πιο συνολικής παρέμβασης στο χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο αστικό κομμάτι της Ναυπάκτου.

Την ίδια ένσταση είχε και στην ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου.

Αποδείξαμε στην Νεωτέρων Μνημείων, για αυτό και εγκρίθηκε η ανάπλαση του κέντρου, ότι όλα αυτά είναι ένα κομμάτι μιας συνολικότερης θεώρησης, ενός προγράμματος που ξεκινάει από πολύ παλιά από το Habitat agenta που έβαζε κάποιες γενικές κατευθύνσεις στο πώς πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της Ναυπάκτου, που πρέπει να αναδειχθεί.

Δεν αμφιβάλλω ότι η θητεία του κ. Γκίζα ήταν πλούσια σε αλληλογραφία για το έργο της Αγίας Παρασκευής, όμως ήταν εξασφαλισμένα τα χρήματα, ήταν έτοιμη η βασική Μελέτη. Γνώριζαν τι θα έπρεπε και απαντήσουν, αφού το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – ΚΑΣ  έχει ξεπεράσει αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό είναι μεγάλο.

Όταν φτιάξει ένα ολοκληρωμένο έργο θα καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει να κάνεις μελέτες, να προγραμματίσεις, να εντάσεις ένα έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά την υπερδέσμευση στο Leader αυτή υπογράφηκε από τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης  τον κ. Αραχωβίτη στις 15 Ιουνίου του 2019 και λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης υπήρξε μία καθυστέρηση και κοινοποιήθηκε στο δήμο Ναυπακτίας αλλά και σε όλες τις αναπτυξιακές όλης της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2019.

Ο κ. Γκίζας θεωρεί ότι αυτό το πέτυχε αυτός. Τότε γιατί  κοινοποιήθηκε σε όλες τις Αναπτυξιακές Οκτώβριο;

Η δυσκολία, για να το αντιληφθεί ο κ. Γκίζας, ήταν η δυνατότητα να καταθέτεις μελέτες της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για να δικαιούσαι υπερδέσμευση. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μελέτες δεν θα είχες δικαίωμα υπερδέσμευσης».

 

ΕΡ.  Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την αρχική μελέτη που είχατε καταθέσει εσείς για την ανάπλαση στην Αγ. Παρασκευή;

 

«Όλη η ουσία αυτής της ανάπλασης είναι να αγκαλιαστεί τουλάχιστον από τις τρεις πλευρές η Αγία Παρασκευή, ώστε να έχουμε την έννοια της πλατείας, του κοινόχρηστου χώρου.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου μπορεί να αποτυπώσει, στο πλαίσιο του εφικτού, μέσω κάποιων αλλαγών και τη δικιά της φιλοσοφία.

Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο κέντρο της Ναυπάκτου που έχουν μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Από το Ξένια, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, την ανάπλαση του κέντρου της Ναυπάκτου, το πολιτιστικό μονοπάτι, όλα αυτά έχουν μία ενιαία φιλο     σοφία.

Πιο συγκεκριμένα από την πλαζ την οδό Σοΐδά μέχρι και το ΚΕΠ στην οδό Κορυδαλλέως, όλοι οι δρόμοι που κοιτάνε προς τη θάλασσα, μέσα από διαφορετικά προγράμματα και επιδοτήσεις, έχουν επιστρωθεί με φυσικά υλικά.

Η οδός Αγελάου, η Νόβα, κ Καλαντζόπουλου, η Ψαρρού, η Μανασσή, η Αρβανίτη, η Κορυδαλλέως, όλοι αυτοί οι δρόμοι σε ένα μεγάλο τους τμήμα έχουν ή θα επιστρωθούν με φυσικά υλικά και πέτρα.

Έκριναν ότι έπρεπε η Μανασσή και η Ψαρρού να παραμείνουν άσφαλτος.

Επίσης και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχει ειπωθεί από τον κ. Λουκόπουλο η ανάγκη υπογειοποίησης του υποσταθμού της ΔΕΗ  που βρίσκεται στην πλατεία της Αγ.  Παρασκευής.  Η  παρέμβαση αυτή έχει αδειοδοτηθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από το 2017 και έχει μπει στον προγραμματισμό της ΔΕΗ για να μετατραπεί ο υποσταθμός που είναι πάνω στις κολώνες σε Compact.

Έγκαιρα θα πρέπει ο δήμος  να παρέμβει,  να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, όπως και στην πλατεία Παπαχαραλάμπους με τον αντίστοιχο υποσταθμό, ώστε πριν ξεκινήσει η ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής, σε 8 με 10 μήνες υποθέτω από σήμερα, να έχει γίνει Compact ο υποσταθμός της ΔΕΗ».

 

 

ΕΡ.  Βλέπουμε μια σειρά έργων να έρχονται προς δημοπράτηση.  Τι να αναμένουμε ακόμα;

«Έχουν αρχίσει και δημοπρατούνται σχεδόν όλα τα έργα του Leader, τα πεζοπορικά μονοπάτια το ορειβατικό πεδίο στη Βαράσοβα…

Να πω ότι στη θητεία του ο κ. Γκίζας είχε μία συνεισφορά όπως και στο προπονητικό κέντρο του Αντιρρίου, στη δημιουργία Αθλητικού στίβου στο Αντίρριο. Εκεί εκπόνησε τις μελέτες. Έργα στα οποία όμως είχαμε εμείς εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Το βασικό και σημαντικό έργο είναι η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Όπως τελειώσαμε με το βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου που είναι έτοιμος να υποδεχτεί χιλιάδων κατοίκων λήμματα και από  την αποχέτευση Αντιρρίου, αν ολοκληρωθεί και ο ΧΥΤΥ,  που θα πρέπει να ασχοληθεί στη θητεία της η δημοτική αρχή Γκίζα καθώς είναι ένα πολύ βασικό έργο, θα έχουμε εξασφαλίσει την καθαρότητα της θάλασσά μας και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Περιβαλλοντικά η Ναύπακτος θα είναι πολύ μπροστά.

Από κει και πέρα θα μπορούμε να «κεντάμε» πάνω σε αυτό το βασικό δίκτυο υποδομών».

 

ΕΡ.  Ποια είναι η άποψη σας, πέραν των 400 αναρτήσεών του στο Facebook, όπως σε ανακοίνωσή σας αναφέρετε, για την δημοτική αρχή Γκίζα την πρώτη χρόνια της θητείας της;

«Αν έχουμε κάτι να της χρεώσουμε είναι ότι είναι ήδη ένα χρόνο δημοτική αρχή και δεν έχουμε καταλάβει πού το πάνε.  Για να υπάρξει λογοδοσία στα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει στοχοθεσία νωρίτερα.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ζήτημα, το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τον COVID, με την μη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Για να μη μιλάμε στον αέρα, εκπονείται ένα περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και σε αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι από τον ίδιο το νόμο να καταθέσουν τη στοχοθεσία τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας, χωρίς  δημοτικό συμβούλιο τι θα προσκομίσει; Την προσωπική άποψη του κ. Γκίζα;        Θα συζητηθεί αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο;

Τι θα περιλάβει στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-25 που είναι 271 εκατ. ευρώ και με το 70% του προγράμματος αυτού να απορροφάται το 2021 και το 2022;  Εκεί θα πρέπει να πάμε με στόχους.  Θα μιλήσουμε για οραματικές αλλαγές στη Ναύπακτο;

Προτείναμε να υποβάλει τις έτοιμες μελέτες στο πρόγραμμα leader, όπως τον πεζοδιάδρομο, να βάλει την πίστα BMX στο Αλσύλλιο, έβαλε μόνο αυτή της ανάπλασης των πλατειών Κεφαλόβρυσου. Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ έχει έτοιμες μελέτες για κάποιο λόγο δεν τις καταθέτει.

Όλο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει και κάποιες παρεμβάσεις. Διαχειρίζεται με κάποιον τρόπο την πραγματικότητα, δεν καταστράφηκε η Ναύπακτος επειδή άλλαξε ο δήμαρχος, προς Θεού, όμως βλέπουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι πολύ πίσω από την εποχή της.

Στο ΕΣΠΑ 2014 -20 οι περισσότερες προσκλήσεις είναι τώρα. Μπορούσαμε να είχαμε πάρει πάρα πολλά χρήματα με μελέτες, και δυστυχώς βλέπουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει και πάρα πολλά πράγματα.

Τελικά ντρέπεται να μας πει και ποια είναι η στοχοθεσία της και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, ένα θέμα πάντα επίκαιρο

Published

on

By

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί δεσμούς και γι’ αυτό είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι ταυτισμένος με την έννοια της κοινότητας, που ως έννοια συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του ελληνικού έθνους, πολύ πριν της ίδρυσης και συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων ή σωματείων (οι επωνυμίες ποικίλλουν και για νομικούς, γραφειοκρατικούς λόγους) συγκροτούν μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που είτε έχουν κοινή καταγωγή είτε διακατέχονται από την κοινή επιθυμία   παραγωγής πολιτισμού. Αναμφισβήτητα ο αριθμός τους πανελλαδικά αλλά και σε επίπεδο Ναυπακτίας είναι πολύ μεγάλος. Είναι βέβαιο ότι στη Ναυπακτία ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των τοπικών κοινοτήτων.

Οι δεσμοί είναι σίγουρο ότι ενεργοποιούν το άτομο και γι’ αυτό οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεισφέρουν και προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία. Ωστόσο το υφιστάμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο επηρεάζει τη λειτουργία τους, δημιουργεί αλλά και αναδεικνύει αδυναμίες, δυσλειτουργίες και  παθογένειες. Θα σταθούμε σε αυτές και με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου  με στόχο να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος με  σκέψεις και προτάσεις.

Σύλλογοι – σφραγίδα. Σύλλογοι που φαινομενικά λειτουργούν, είναι δηλαδή νομικά κατοχυρωμένοι, αφού ακολουθούν τις τυπικές και προβλεπόμενες διαδικασίες, στην πραγματικότητα όμως τα πραγματικά ενεργά μέλη δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα των δυο χεριών.

Σύλλογοι χωρίς εστία, με έδρα συχνά το σπίτι ή το κατάστημα κάποιου από τα μέλη, περιφερόμενοι χωρίς μια έδρα – χώρο που θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, συνάντησης και θύλακα πολιτιστικής δημιουργίας.

Σύλλογοι χωρίς οικονομική αυτάρκεια ή καλύτερα σύλλογοι σε ένδεια. Οι συνδρομές των μελών, όταν αυτές δίνονται είναι μηδαμινές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διασφαλίσουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικού έργου.

Σύλλογοι «επαίτες», σύλλογοι εξαρτώμενοι. Η οικονομική δυσπραγία οδηγεί τους συλλόγους να εκλιπαρούν για την επιβίωση τους, τους οδηγεί σε «ελεημοσύνη», δηλαδή να τους δοθεί κάτι για να πληρώσουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται μία σχέση εξάρτησης  μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων και κοινότητας ή Δήμου.  Εξαρτώνται από το ποιος Δήμαρχος είναι στην εξουσία, ποιος Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για τα πολιτιστικά, ώστε να τους πλησιάσουν αφήνοντας να εννοηθεί υπόσχεση για προσωπική διαφήμιση και εκλογική υποστήριξη.

Σύλλογοι σε αντιπαράθεση. Συχνά στην ίδια κοινότητα εμφανίζονται δυο ή και παραπάνω σύλλογοι με αποτέλεσμα   ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

Σύλλογοι που «γκριζάρουν», που δεν προσελκύουν δηλαδή τη νέα γενιά, η οποία αποκόπτεται, αποστασιοποιείται και αδιαφορεί.

Σύλλογοι με μηδαμινή δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε στασιμότητα και «κλινική νέκρωση». Οι μόνες δραστηριότητες που μπορεί να γίνονται είναι η κοπή βασιλόπιτας κι ένα αντάμωμα – πανηγύρι.

Αδυναμίες και δυσλειτουργίες υπαρκτές που απαιτούν αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι βέβαιο ότι οι σημερινές κοινωνικές και οικονομίες συνθήκες δεν ευνοούν. Όμως αν δεν υπάρξει ενεργοποίηση όλων, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Η δομή των πολιτιστικών φορέων  πρέπει να αλλάξει, να συγχρονισθεί, να αναγεννηθεί. Όχι μόνο στο επίπεδο των σκοπών της ίδρυσης τους και του προσανατολισμού, αλλά στη θεσμική βάση τους, στις δομές τους, στην γενικότερη λειτουργία τους. Είναι πλέον καιρός οι πολιτιστικοί φορείς να θέσουν νέους στόχους. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν σχέση με τους νέους και τους πιο αδύναμους.

Και οι φορείς εξουσίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, το τρόπο στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων. Ο νόμος βάζει το πλαίσιο, πιθανότατα ο δήμος να βάλει και τα κριτήρια. Κριτήρια που θα έχουν σχέση και με αλγόριθμους στο πλαίσιο της δίκαιης και αντικειμενικής κατανομής. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα νούμερα μετρούν την ποσότητα κι όχι την ποιότητα. Και το ζητούμενο στον πολιτισμό είναι  η ποιότητα.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εορτή Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Δευτέρα 26 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. ἑορτή τοῦ ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλήτου τοῦ καί πολιούχου Ναυπάκτου, πανηγύρισε ὁ ὁμώνυμος Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός τῆς Ναυπάκτου.

Τό ἀπόγευμα τῆς παραμονῆς τελέσθηκε Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἱεροθέου, μέ τήν συμμετοχή περιορισμένου ἀριθμοῦ Ἱερέων. Ἔψαλαν οἱ ἱεροψάλτες Παντελῆς Ἀναστασόπουλος καί Δημήτριος Καλογερῆς.

Τήν κυριώνυμο ἡμέρα τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο κ. Ἱερόθεο, πλαισιωμένο μέ τόν ἐλάχιστο ἀριθμό Ἱερέων καί Διακόνων. Ἐφέτος γιά πρώτη φορά λειτούργησαν ὅλοι οἱ Ναοί τῆς πόλεως, γιά νά μπορέσουν περισσότεροι Χριστιανοί νά λειτουργηθοῦν κατά τήν ἐπίσημη αὐτή ἡμέρα.

 Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε στόν λόγο τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ Ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στόν ἅγιο Δημήτριο –δύο μεγάλοι Ἅγιοι «συμπολίτες»– καί τήν σύγκριση πού κάνει μεταξύ τοῦ Ἰώβ καί τοῦ ἁγίου Δημητρίου. Ὁ Σεβασμιώτατος εἶπε ὅτι ὀφείλουμε ὡς Χριστιανοί νά ἔχουμε τήν ὑπομονή τοῦ Ἰώβ ἀλλά καί τό ὁμολογιακό πνεῦμα τοῦ ἁγίου Δημητρίου.

Κατά τήν ἀπόλυση τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος εἶπε ὅτι ὀφείλουμε νά ἀνταποδίδουμε στόν πολιοῦχο καί προστάτη τῆς πόλεώς μας γιά τήν προστασία καί τήν εὐλογία πού μᾶς παρέχει τήν εὐγνωμοσύνη μας καί τόν σεβασμό. Καί γιά νά μᾶς προστατεύη ὁ Θεός διά τοῦ ἁγίου, πρέπει καί ἐμεῖς νά κάνουμε τά ἀνθρώπινα, δηλαδή νά ὑπακοῦμε στήν Ἐκκλησία. Διαφορετικά θά ἐπικρατήση μιά κατάσταση ζούγκλας.

Τέλος εὐχήθηκε κατάλληλα στούς ἑορτάζοντες καί στίς ἑορτάζουσες καί σέ ὅλη τήν πόλη.

Ἐκκλησιάσθηκαν ὁ ἑορτάζων Βουλευτής Αἰτωλοακαρνανίας κ. Δήμητριος Κωνσταντόπουλος, ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οἱ Δημοτικοί Σύμβουλοι καί πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ἰωάννης Μπουλές καί Ἀθανάσιος Παπαθανάσης, οἱ Ἀντιδήμαρχοι Θωμᾶς Κοτρωνιᾶς, Κωνσταντῖνος Τσουκαλᾶς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, ὁ Πρόεδρος τοῦ δικηγορικοῦ Συλλόγου Μεσολογγίου καί Ναυπάκτου κ. Χρῆστος Παΐσιος, οἱ Διοικητές τῶν Σωμάτων Ἀσφαλείας τῆς πόλεως κ.ἄ.

Ἡ ὅλη ἀτμόσφαιρα στόν Ἱερό Ναό ἦταν κατανυκτική καί λαμπρή, ἀντάξια τῆς πανηγύρεως τοῦ πολιούχου τῆς Ναυπάκτου, παρόλο πού λόγῳ τῶν ὑγειονομικῶν μέτρων δέν ἔγινε ἡ λαμπρή λιτανεία καί ἡ συμμετοχή μέσα στόν Ναό ἦταν ἡ ἐπιτρεπόμενη, ἐνῶ δέν πραγματοποιοῦνται καί τά φημισμένα παζάρια τῆς Ναυπάκτου πού ἄρχιζαν τήν ἡμέρα τοῦ Ἁγίου Δημητρίου.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση – συζήτηση για το μέλλον του ΟΑΕΔ

Published

on

By

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις  23/10/2020 μεταξύ της Διοίκησης  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας και του Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ. κ.  Τηλιγάδα  Κωνσταντίνου, όπου συζητήθηκε το  μέλλον του  ΟΑΕΔ  και το τέλος της Κοινωνικής Προστασίας.

Ο Γεν. Γραμματέας επισήμανε ότι η περικοπή που ετοιμάζει  η κυβέρνηση 3 μονάδων στη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών θα προέλθουν αποκλειστικά από τον ΟΑΕΔ, αυτό  σημαίνει  ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα μειωθούν κατά  56%(1,2 δις ευρώ περίπου).

Τέλος επισήμανε ότι στον ΟΑΕΔ θα μένουν περίπου 700 εκ. ετησίως  ενώ απαιτούνται περίπου 1.5 δις  για επιδόματα ανεργίας και λοιπά έξοδα.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση ότι η περικοπή 3% των εισφορών θα βάλει ταφόπλακα στην Κοινωνική Πολιτική του Οργανισμού, ενώ ο Πρόεδρος   του ΕΚΝΔ ενημέρωσε τον Γεν. Γραμματέα  ότι σε κοινή σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων  Αιγίου, Κιάτου,  Πύργου, Μεσολογγίου, και Ναυπακτίας& Δωρίδας αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα  συνάντηση με τον Διοικητή  του ΟΑΕΔ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ