Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομόφωνα ακατάλληλο έκρινε το ΣΥΠΟΘΑ το αγροτεμάχιο για την ανέγερση του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Published

on

3ο-Δημοτικο-σχολείο-Ναυπάκτου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει  για το θέμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου και την αρνητική γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ για το αγροτεμάχιο στη θέση «Ξυνοροδιά». Αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) (υπηρεσιακό όργανο που εξετάζει τεχνικής φύσεως παραμέτρους) έκρινε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του (Νο1/2020) ομόφωνα ακατάλληλο το αγροτεμάχιο στη θέση «Ξυνοροδιά», με την αιτιολογία ότι βρίσκεται σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο Δήμος Ναυπακτίας εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίου Πόλεως, η οποία βρισκόταν σε άμεση συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ.Βασίλη Γκίζα, εκφράζοντας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πλήρως τις θέσεις του Δήμου για το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του Συμβουλίου προβληματίστηκαν έντονα διατυπώνοντας την απορία τους γιατί επελέγη το εν λόγω αγροτεμάχιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα είναι και εκτός σχεδίου πόλεως, αλλά και δε διαθέτει ικανοποιητική πρόσβαση και δίκτυα (αποχέτευση, κτλ).  Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα συγκεκριμένα σημαντικά προβλήματα ήταν γνωστά εξ αρχής και έπρεπε να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν πριν από την αγορά του ακινήτου από τον Δήμο. 

Η δημοτική αρχή, έχοντας πλήρη επίγνωση του θέματος και των δυσκολιών που υπάρχουν, εργάζεται, από την πρώτη στιγμή, με υπευθυνότητα και, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συνοδεύουν τη διαδικασία σε κάθε στάδιό της. Ήδη, και πριν η υπόθεση φτάσει στο ΣΥΠΟΘΑ, σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει και την ευθύνη του συντονισμού της υπόθεσης, κατέστη εφικτό η αρμόδια υπηρεσία της να γνωμοδοτήσει θετικά παρά τα προβλήματα.  Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για τη θετική έκβαση του θέματος, και στο αρμόδιο υπουργείο, όπου θα παραπεμφθεί ο φάκελος για την τελική κρίση.

Η κρισιμότητα του ζητήματος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί, για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας, πεδίο στείρας αντιπαράθεσης, με «θεατές» μάλιστα εκατοντάδες παιδιά και γονείς. Φυσικά οι ευθύνες  υπάρχουν και αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές για όσους αβασάνιστα επέλεξαν το συγκεκριμένο ακίνητο για την ανέγερση του σχολείου χωρίς να εξετάσουν βασικότατες προϋποθέσεις.

Η παρούσα φάση όμως δεν ενδείκνυται για καταλογισμό ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι να ενταθούν οι προσπάθειες και σε κάθε περίπτωση να δρομολογηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος της σχολικής κοινότητας».

 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΤΙΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΟΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ