Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορεινή Ναυπακτία, παιδιά και…αποπαίδια!

Published

on

Τρείς δεκαετίες  εμπλέκεται με τα αυτοδιοικητικά του τόπου, ο Δημήτρης  Πελέκης,  αφού εκλέγεται ανελλιπώς ως εκπρόσωπος,  από το 1989. Με αφορμή την άποψη που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας  κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, ότι : «οι Δυτικές Ορεινές Κοινότητες του Δήμου είναι τα αποπαίδια του Δήμου Ναυπακτίας», του ζητήσαμε να τεκμηριώσει αυτή την καταγγελία, μέσα από συνέντευξη του στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek.gr  Μας μίλησε σε μία εκ βαθέων «εξομολόγησή του», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Κοινότητες, την καθημερινότητα, την ανάπτυξη που…  αναμένεται αλλά και το πιο σημαντικό αυτό της αποκατάστασης της Περίστας μετά από τα κατολισθητικά φαινόμενα,  που εδώ και τρία χρόνια  την έχουν πληγώσει μαζί  με  την Κλεπά.

«Βεβαίως και πιστεύω ότι ισχύει ο όρος αποπαίδια και αυτό το τεκμηριώνω μέσα από  μια σειρά πραγμάτων και ενεργειών που γίνονται. Συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα της Αποδοτίας λέμε ότι υπάρχει ανάπτυξη με ποδηλατοδρόμους,  μονοπάτια και χρηματοδοτούμενες πάρα πολλές εκδηλώσεις από το Δήμο.  Δεν βλέπω το αντίστοιχο να συμβαίνει στη δυτική ορεινή Ναυπακτία, δεν βλέπω την προώθηση και την αξιοποίηση της μελέτης για την Ευηνολίμνη. Λάθος τραγικό αυτό. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι οι  πρώην Δημοτικές Ενότητες Πλατάνου, Πυλήνης και Αποδοτίας.  Πιστεύω ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, δεν πρέπει να διαχωριζόμαστε και να φράζουμε δρόμους.  Ξέρω ότι υπήρχε προοπτική να γίνει ο δρόμος Άνω Χώρα,  Πόδος, Ελευθεριάνη,  που θα συνδέει την Αποδοτία με την Πυλλήνη και τον Πλάτανο.  Με αυτό τον άξονα θα υπήρχε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε επισκέπτη είτε της μιας περιοχής είτε της άλλης να μπορεί να μεταβεί αυτός ο κόσμος και να χαρεί ότι μπορεί να χαρεί από το τοπίο.  Αυτός ο δρόμος δυστυχώς απ’ εντάχθηκε και απ’ εντάχθηκε σε μια νύχτα!  Είναι λάθος τραγικό να μην μπορούν να επισκεφτούν το κομμάτι αυτό, ένα κομμάτι ιδιαιτέρου κάλλους και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο εκεί τοπικά αλλά και της ευρύτερης περιοχής.»

Σε αυτή την περιοχή υπάρχει η Ευηνολίμνη.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή όλη η ιστορία;

« Για την Ευηνολίμνη, είχε συνταχτεί μια μελέτη για την ανάπτυξη της με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής και των  χωριών που είναι γύρω από αυτή:  Περδικόβρυση, Αράχωβα, Άγ. Δημήτριο και Πλάτανο, που υπάρχουν κάποια καταλύματα. Παρότι θα έπρεπε να είναι απ’ τους πρώτους στόχους των δημοτικών αρχών και των προηγούμενων  και της σημερινής, δυστυχώς δεν προχώρησε αυτό. Μιλάμε δηλαδή για δύο σημαντικά ζητήματα. Το είναι οι δρόμοι που θα έχουν πρόσβαση επισκέπτες και κάτοικοι και το δεύτερο η ανάπτυξη της περιοχής. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να έχουμε μια περιοχή του ίδιου χώρου και από την αντίπερα όχθη τα δυτικά ορεινά χωριά να αντιμετωπίζονται σαν «ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ». Να  μην υπάρχουν,  σαν να μην χρειάζεται να γίνει κάτι εκεί.  Να αναφέρω και ένα ακόμα παράδειγμα: πριν από ενάμισι μήνα έγινε μια ανάθεση από τη σημερινή δημοτική αρχή στο IONIAN TV,  το κανάλι για την προβολή της ορεινής Ναυπακτίας. Με ποιά εντολή πήγαν μόνο στην ανατολική ορεινή Ναυπακτία και δεν πλησίασαν από τις δυτικές περιοχές;»

Η περιοχή της Περίστας όπως και της Κλεπά αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε από τα κατολισθητικά φαινόμενα, που όπως μαθαίνουμε συνεχίζονται.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται όλο αυτό, τρία χρόνια μετά μια και έγινε το 2015.

« Ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα βαρύτητα και θα εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Μιλάμε για κατολισθήσεις εντός κατοικημένης περιοχής. Θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και στην Κλεπά και στην Περίστα. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα φαινόμενα,  ναι μεν αποκαταστάθηκαν η πρόσβαση στα χωριά και σταματήσαμε δυστυχώς εκεί. Ζήτησε η Περιφέρεια τότε, να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να υπάρξει μία λίστα για την αντιμετώπιση αυτών και τη χρηματοδότησή τους.  Σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν σ’ αυτή τη λίστα ούτε η Κλεπά ούτε και η Περίστα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα έργο για την αντιμετώπιση των ζημιών και το φαινόμενο τουλάχιστον για την περίσταση η οποιαδήποτε παρέμβαση έγινε περισσότερο για πρόληψη να παροχετευθούν κάποια όμβρια έγινε από χρήματα τα οποία ήταν ανταποδοτικά της Τ.Κ. Περίστας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Από τον Δήμο δεν έχουμε πάρει ούτε μια δραχμή!  Τον τελευταίο καιρό με παρεμβάσεις των πληγέντων, που είχαν ζημιές στα σπίτια τους, προς το υπουργείο Υποδομών, είχαμε λάβει υπόσχεση από τον υπουργό τον κύριο Σπίρτζη στα εγκαίνια της Ιόνιας για πόσο 500.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Τα ποσά αφορούσαν 310.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών και 190.000 για μελέτες που πρότεινε το ΙΓΜΕ για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.  Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Μας έχει φάει η γραφειοκρατία! Τα 310.000 δόθηκαν στον Δήμο, όμως τα 190.000 που είναι και τα πιο βασικά για μελέτες, τίποτα! Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει τελειώσει. Αν συνεχιστούν οι βροχές θα έρθει όλο το χωριό κάτω! Τότε δεν θα χρειαστεί ούτε ένα ευρώ για αποκαταστάσεις και υποδομές στο χωριό. Να αναφέρω εδώ κάποια πράγματα που δεν έγιναν.  Δεν έγινε οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής από την ΔΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία αυτή του υπουργείου έπρεπε να μπει στην Περίστα, να καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι υποδομές και να τύχουν οι ιδιοκτήτες τους στεγαστικής συνδρομής, επιδότηση ενοικίου κλπ. Αυτό έχει γίνει στην Κλεπά και στην περιοχή της Άνω Χώρας, το 2015».

Σοβαρή  καταγγελία. Για ποιον λόγο θεωρείται ότι δεν έγινε το ίδιο για την Περίστα;

«Σε επικοινωνία μου με την Δ.Α.Ε.Π. μου απάντησε μία υπάλληλος (έχω το όνομα της), όταν ζήτησα τους λόγους γιατί δε συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο και η Περίστα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική!!! Δεν έχετε κανένα πρόβλημα, μου είπε. Στην έκθεση βέβαια του ΙΓΜΕ, στην 1η σελίδα το πρώτο σπίτι που αναφέρεται είναι σπίτι που έχει «φύγει» στην Περίστα. Σε επόμενη επικοινωνία με το υπουργείο η υπάλληλος αφού διάβασε όλη την αυτοψία του ΙΓΜΕ, μου ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα κοιτάξουν να βρουν τρόπο ούτως ώστε να μπει και η Περίστα μέσα σε αυτό το ποσό της αποκατάστασης. Χαρακτηριστικά μου δήλωσε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από κάποιους τοπικούς παράγοντες ότι στην Περίστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν δύο αστυνομικές διατάξεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας που απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων αλλά και την κυκλοφορία πεζών μέσα στο χωριό.  Αυτές οι δύο απαγορεύσεις δεν έχουν αρθεί εδώ και τρία χρόνια. Όχι ότι έφτιαξαν τα πράγματα αλλά κάπως πρέπει ο κόσμος να πάει στο σπίτι του δίπλα στο χωράφι του να μετακινηθεί. Πριν από 18 μήνες περίπου ήρθαν στον Δήμο δύο χρηματοδοτήσεις, η μία 100.000 ευρώ η άλλη 80.000 ευρώ, για πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων από θεομηνίες.  Ούτε ένα ευρώ  δεν πήγε στην Περίστα ούτε στην Κλεπά, για τους δικούς τους λόγους…   Εγώ ξέρω ότι στο χωριό μου είχα 6.000 ευρώ από ΑΠΕ και τα έκανα αυλάκια για να φεύγουν τα νερά και να μην πάνε μέσα στην κατολίσθηση».

Οι Τοπικές Κοινότητες , μετά από τις γενικές συνελεύσεις  των κατοίκων δίνουν μία λίστα για τεχνικά έργα που είναι αναγκαία στην περιοχή.  Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς τον Δήμο;

«Οι προτάσεις μας είναι αυτές που ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων, άλλωστε οι κάτοικοι ξέρουν πιο καλά τα θέματα του χωριού.  Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι ποσό μας αναλογεί, δηλαδή να συντάξουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 1 ευρώ,  100.000 ευρώ, δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε από τις ΑΠΕ ή από άλλη χρηματοδότηση, δεν ξέρουμε!  Σημαντικά είναι και τα θέματα της καθημερινότητας που αφορούν όσους κατοικούν στα χωριά μας την χειμερινή περίοδο. Αυτή η περίοδος είναι η δύσκολη εποχή από το Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτιο με τους 15 ηρωικούς κατοίκους μας να παραμένουν εκεί. Τα σαββατοκύριακα έχει περισσότερο κόσμο. Ένα θέμα είναι αυτό της περίθαλψης.  Είναι ανύπαρκτη!  Μία φορά τον μήνα ένας γιατρός συνταγογραφεί στο αγροτικό ιατρείο στον Πλάτανο. Παρότι υπάρχουν τρία αγροτικά ιατρεία στον  Πλάτανο, στη Περίστα και στην Αράχοβα δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα το δούμε πιο σοβαρά το θέμα γιατί και αυτοί που μένουν επάνω στα χωριά μας στην ορεινή Δυτική Ναυπακτία έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν δικαίωμα στην υγεία».

Περνώντας κάποιος από τον κεντρικό άξονα, στην δυτική ορεινή Ναυπακτία την Περίστα δεν την συναντάς πουθενά, είναι ένα χωριό κρυμμένο.

«Λίγα είναι τα χωριά που δεν έχουν διέξοδο στον οδικό άξονα όπως η Περδικόβρυση, η Καστανιά και η Περίστα, είναι ένα σχετικό μειονέκτημα. Αυτό βέβαια συμβαίνει όχι λόγω φυσικών εμποδίων και του ορεινού όγκου.  Για τις όποιες δυσκολίες ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας, αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει κάποια διέξοδος. Υπάρχει λοιπόν ένας δρόμος που συνδέει την Περίστα με τον Άγιο Δημήτριο και το φράγμα, απόστασης  9 χλμ.  Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περίπου 400.000 ευρώ έχει γίνει το μισό κομμάτι, ένας πολύ καλός χωματόδρομος, και υπολείπεται ένα κομμάτι γύρω στα 3 χλμ, από  το Καστανόρεμα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο. Ένα κομμάτι που εύκολα μπορεί να γίνει,  υπάρχουν όμως αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν.  Φανταστείτε λοιπόν να υπάρχει αυτός ο δρόμος, να λειτουργεί, να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της περιοχής να πάει στο φράγμα και να να γυρίσει από την άλλη μεριά και να ξαναπάει στον Πλάτανο. Μπορεί μάλιστα να περάσει προς το Δήμο Θέρμου και να φτάσει μέχρι την Ευρυτανία.  Αυτό το τμήμα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι:  όπου υπάρχει πρόσβαση αργά ή γρήγορα υπάρχει ανάπτυξη»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ