Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορεινή Ναυπακτία, παιδιά και…αποπαίδια!

Published

on

Τρείς δεκαετίες  εμπλέκεται με τα αυτοδιοικητικά του τόπου, ο Δημήτρης  Πελέκης,  αφού εκλέγεται ανελλιπώς ως εκπρόσωπος,  από το 1989. Με αφορμή την άποψη που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας  κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, ότι : «οι Δυτικές Ορεινές Κοινότητες του Δήμου είναι τα αποπαίδια του Δήμου Ναυπακτίας», του ζητήσαμε να τεκμηριώσει αυτή την καταγγελία, μέσα από συνέντευξη του στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek.gr  Μας μίλησε σε μία εκ βαθέων «εξομολόγησή του», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Κοινότητες, την καθημερινότητα, την ανάπτυξη που…  αναμένεται αλλά και το πιο σημαντικό αυτό της αποκατάστασης της Περίστας μετά από τα κατολισθητικά φαινόμενα,  που εδώ και τρία χρόνια  την έχουν πληγώσει μαζί  με  την Κλεπά.

«Βεβαίως και πιστεύω ότι ισχύει ο όρος αποπαίδια και αυτό το τεκμηριώνω μέσα από  μια σειρά πραγμάτων και ενεργειών που γίνονται. Συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα της Αποδοτίας λέμε ότι υπάρχει ανάπτυξη με ποδηλατοδρόμους,  μονοπάτια και χρηματοδοτούμενες πάρα πολλές εκδηλώσεις από το Δήμο.  Δεν βλέπω το αντίστοιχο να συμβαίνει στη δυτική ορεινή Ναυπακτία, δεν βλέπω την προώθηση και την αξιοποίηση της μελέτης για την Ευηνολίμνη. Λάθος τραγικό αυτό. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι οι  πρώην Δημοτικές Ενότητες Πλατάνου, Πυλήνης και Αποδοτίας.  Πιστεύω ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, δεν πρέπει να διαχωριζόμαστε και να φράζουμε δρόμους.  Ξέρω ότι υπήρχε προοπτική να γίνει ο δρόμος Άνω Χώρα,  Πόδος, Ελευθεριάνη,  που θα συνδέει την Αποδοτία με την Πυλλήνη και τον Πλάτανο.  Με αυτό τον άξονα θα υπήρχε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε επισκέπτη είτε της μιας περιοχής είτε της άλλης να μπορεί να μεταβεί αυτός ο κόσμος και να χαρεί ότι μπορεί να χαρεί από το τοπίο.  Αυτός ο δρόμος δυστυχώς απ’ εντάχθηκε και απ’ εντάχθηκε σε μια νύχτα!  Είναι λάθος τραγικό να μην μπορούν να επισκεφτούν το κομμάτι αυτό, ένα κομμάτι ιδιαιτέρου κάλλους και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο εκεί τοπικά αλλά και της ευρύτερης περιοχής.»

Σε αυτή την περιοχή υπάρχει η Ευηνολίμνη.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή όλη η ιστορία;

« Για την Ευηνολίμνη, είχε συνταχτεί μια μελέτη για την ανάπτυξη της με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής και των  χωριών που είναι γύρω από αυτή:  Περδικόβρυση, Αράχωβα, Άγ. Δημήτριο και Πλάτανο, που υπάρχουν κάποια καταλύματα. Παρότι θα έπρεπε να είναι απ’ τους πρώτους στόχους των δημοτικών αρχών και των προηγούμενων  και της σημερινής, δυστυχώς δεν προχώρησε αυτό. Μιλάμε δηλαδή για δύο σημαντικά ζητήματα. Το είναι οι δρόμοι που θα έχουν πρόσβαση επισκέπτες και κάτοικοι και το δεύτερο η ανάπτυξη της περιοχής. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να έχουμε μια περιοχή του ίδιου χώρου και από την αντίπερα όχθη τα δυτικά ορεινά χωριά να αντιμετωπίζονται σαν «ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ». Να  μην υπάρχουν,  σαν να μην χρειάζεται να γίνει κάτι εκεί.  Να αναφέρω και ένα ακόμα παράδειγμα: πριν από ενάμισι μήνα έγινε μια ανάθεση από τη σημερινή δημοτική αρχή στο IONIAN TV,  το κανάλι για την προβολή της ορεινής Ναυπακτίας. Με ποιά εντολή πήγαν μόνο στην ανατολική ορεινή Ναυπακτία και δεν πλησίασαν από τις δυτικές περιοχές;»

Η περιοχή της Περίστας όπως και της Κλεπά αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε από τα κατολισθητικά φαινόμενα, που όπως μαθαίνουμε συνεχίζονται.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται όλο αυτό, τρία χρόνια μετά μια και έγινε το 2015.

« Ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα βαρύτητα και θα εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Μιλάμε για κατολισθήσεις εντός κατοικημένης περιοχής. Θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και στην Κλεπά και στην Περίστα. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα φαινόμενα,  ναι μεν αποκαταστάθηκαν η πρόσβαση στα χωριά και σταματήσαμε δυστυχώς εκεί. Ζήτησε η Περιφέρεια τότε, να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να υπάρξει μία λίστα για την αντιμετώπιση αυτών και τη χρηματοδότησή τους.  Σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν σ’ αυτή τη λίστα ούτε η Κλεπά ούτε και η Περίστα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα έργο για την αντιμετώπιση των ζημιών και το φαινόμενο τουλάχιστον για την περίσταση η οποιαδήποτε παρέμβαση έγινε περισσότερο για πρόληψη να παροχετευθούν κάποια όμβρια έγινε από χρήματα τα οποία ήταν ανταποδοτικά της Τ.Κ. Περίστας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Από τον Δήμο δεν έχουμε πάρει ούτε μια δραχμή!  Τον τελευταίο καιρό με παρεμβάσεις των πληγέντων, που είχαν ζημιές στα σπίτια τους, προς το υπουργείο Υποδομών, είχαμε λάβει υπόσχεση από τον υπουργό τον κύριο Σπίρτζη στα εγκαίνια της Ιόνιας για πόσο 500.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Τα ποσά αφορούσαν 310.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών και 190.000 για μελέτες που πρότεινε το ΙΓΜΕ για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.  Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Μας έχει φάει η γραφειοκρατία! Τα 310.000 δόθηκαν στον Δήμο, όμως τα 190.000 που είναι και τα πιο βασικά για μελέτες, τίποτα! Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει τελειώσει. Αν συνεχιστούν οι βροχές θα έρθει όλο το χωριό κάτω! Τότε δεν θα χρειαστεί ούτε ένα ευρώ για αποκαταστάσεις και υποδομές στο χωριό. Να αναφέρω εδώ κάποια πράγματα που δεν έγιναν.  Δεν έγινε οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής από την ΔΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία αυτή του υπουργείου έπρεπε να μπει στην Περίστα, να καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι υποδομές και να τύχουν οι ιδιοκτήτες τους στεγαστικής συνδρομής, επιδότηση ενοικίου κλπ. Αυτό έχει γίνει στην Κλεπά και στην περιοχή της Άνω Χώρας, το 2015».

Σοβαρή  καταγγελία. Για ποιον λόγο θεωρείται ότι δεν έγινε το ίδιο για την Περίστα;

«Σε επικοινωνία μου με την Δ.Α.Ε.Π. μου απάντησε μία υπάλληλος (έχω το όνομα της), όταν ζήτησα τους λόγους γιατί δε συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο και η Περίστα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική!!! Δεν έχετε κανένα πρόβλημα, μου είπε. Στην έκθεση βέβαια του ΙΓΜΕ, στην 1η σελίδα το πρώτο σπίτι που αναφέρεται είναι σπίτι που έχει «φύγει» στην Περίστα. Σε επόμενη επικοινωνία με το υπουργείο η υπάλληλος αφού διάβασε όλη την αυτοψία του ΙΓΜΕ, μου ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα κοιτάξουν να βρουν τρόπο ούτως ώστε να μπει και η Περίστα μέσα σε αυτό το ποσό της αποκατάστασης. Χαρακτηριστικά μου δήλωσε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από κάποιους τοπικούς παράγοντες ότι στην Περίστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν δύο αστυνομικές διατάξεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας που απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων αλλά και την κυκλοφορία πεζών μέσα στο χωριό.  Αυτές οι δύο απαγορεύσεις δεν έχουν αρθεί εδώ και τρία χρόνια. Όχι ότι έφτιαξαν τα πράγματα αλλά κάπως πρέπει ο κόσμος να πάει στο σπίτι του δίπλα στο χωράφι του να μετακινηθεί. Πριν από 18 μήνες περίπου ήρθαν στον Δήμο δύο χρηματοδοτήσεις, η μία 100.000 ευρώ η άλλη 80.000 ευρώ, για πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων από θεομηνίες.  Ούτε ένα ευρώ  δεν πήγε στην Περίστα ούτε στην Κλεπά, για τους δικούς τους λόγους…   Εγώ ξέρω ότι στο χωριό μου είχα 6.000 ευρώ από ΑΠΕ και τα έκανα αυλάκια για να φεύγουν τα νερά και να μην πάνε μέσα στην κατολίσθηση».

Οι Τοπικές Κοινότητες , μετά από τις γενικές συνελεύσεις  των κατοίκων δίνουν μία λίστα για τεχνικά έργα που είναι αναγκαία στην περιοχή.  Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς τον Δήμο;

«Οι προτάσεις μας είναι αυτές που ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων, άλλωστε οι κάτοικοι ξέρουν πιο καλά τα θέματα του χωριού.  Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι ποσό μας αναλογεί, δηλαδή να συντάξουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 1 ευρώ,  100.000 ευρώ, δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε από τις ΑΠΕ ή από άλλη χρηματοδότηση, δεν ξέρουμε!  Σημαντικά είναι και τα θέματα της καθημερινότητας που αφορούν όσους κατοικούν στα χωριά μας την χειμερινή περίοδο. Αυτή η περίοδος είναι η δύσκολη εποχή από το Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτιο με τους 15 ηρωικούς κατοίκους μας να παραμένουν εκεί. Τα σαββατοκύριακα έχει περισσότερο κόσμο. Ένα θέμα είναι αυτό της περίθαλψης.  Είναι ανύπαρκτη!  Μία φορά τον μήνα ένας γιατρός συνταγογραφεί στο αγροτικό ιατρείο στον Πλάτανο. Παρότι υπάρχουν τρία αγροτικά ιατρεία στον  Πλάτανο, στη Περίστα και στην Αράχοβα δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα το δούμε πιο σοβαρά το θέμα γιατί και αυτοί που μένουν επάνω στα χωριά μας στην ορεινή Δυτική Ναυπακτία έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν δικαίωμα στην υγεία».

Περνώντας κάποιος από τον κεντρικό άξονα, στην δυτική ορεινή Ναυπακτία την Περίστα δεν την συναντάς πουθενά, είναι ένα χωριό κρυμμένο.

«Λίγα είναι τα χωριά που δεν έχουν διέξοδο στον οδικό άξονα όπως η Περδικόβρυση, η Καστανιά και η Περίστα, είναι ένα σχετικό μειονέκτημα. Αυτό βέβαια συμβαίνει όχι λόγω φυσικών εμποδίων και του ορεινού όγκου.  Για τις όποιες δυσκολίες ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας, αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει κάποια διέξοδος. Υπάρχει λοιπόν ένας δρόμος που συνδέει την Περίστα με τον Άγιο Δημήτριο και το φράγμα, απόστασης  9 χλμ.  Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περίπου 400.000 ευρώ έχει γίνει το μισό κομμάτι, ένας πολύ καλός χωματόδρομος, και υπολείπεται ένα κομμάτι γύρω στα 3 χλμ, από  το Καστανόρεμα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο. Ένα κομμάτι που εύκολα μπορεί να γίνει,  υπάρχουν όμως αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν.  Φανταστείτε λοιπόν να υπάρχει αυτός ο δρόμος, να λειτουργεί, να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της περιοχής να πάει στο φράγμα και να να γυρίσει από την άλλη μεριά και να ξαναπάει στον Πλάτανο. Μπορεί μάλιστα να περάσει προς το Δήμο Θέρμου και να φτάσει μέχρι την Ευρυτανία.  Αυτό το τμήμα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι:  όπου υπάρχει πρόσβαση αργά ή γρήγορα υπάρχει ανάπτυξη»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Γούλας: «ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ» (Απάντηση στα 7 + 1 κτλ.)

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Ανανέωση& Δημιουργία” του Γιώργου Γούλα απαντά στην ανακοίνωση της παράταξης του δημάρχου “Συνεργασία πολιτών“. Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Ο Δήμαρχος στην αρχή της θητείας του μας διαβεβαίωνε (Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/4/20 και σε όλα τα συμβούλια και τις συναντήσεις του με τους φορείς):

α) ότι είναι τόσο σημαντικό που και να μην υπήρχε το έργο της ανάπλασης από τον Λουκόπουλο θα το δρομολογούσε αυτός

β) ότι όλα βαίνουν καλώς και θα είναι το πρώτο έργο που δεν θα δοθεί παράταση (έχει δώσει 2 παρατάσεις ήδη και πήγαινε “καρφί” για τρίτη)

έχοντας χειριστεί το έργο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, έχοντας “χαϊδέψει” τον εργολάβο αντί να τον στριμώξει με τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, με μια αυστηρή επίβλεψη και το “όπλο” ότι θα τον βγάλει έκπτωτο, έχασε πολύτιμο χρόνο στα χρόνια της καραντίνας που μπορούσε να τρέξει το έργο χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνία, άλλαξε “τροπάριο” και το πήγε στο “είναι αδύνατο τεχνικά να ολοκληρωθεί το έργο” προσπαθώντας να μην το εκτελέσει από εδώ και πέρα φοβούμενος να έχει ανοιχτό έργο στο κέντρο την προεκλογική περίοδο.

Έλα όμως που δεν βρήκε συμμάχους στην τοπική κοινωνία όπως ήλπιζε ότι θα συμβεί και μάλιστα με ευκολία:

Πήγε στην Ομοσπονδία και την Τοπική Κοινότητα Ναυπάκτου και οι δύο όμως του έδειξαν τον δρόμο της ολοκλήρωσης και οι Σύλλογοι Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του πρότειναν λύσεις για πιθανά προβλήματα στον προσανατολισμό όμως της υλοποίησής του.

Μετά απευθύνθηκε στην Υπηρεσία ώστε Υπηρεσιακοί Παράγοντες να του υπογράψουν ΕΙΣΗΓΗΣΗ ότι είναι αδύνατη η συνέχιση του έργου αλλά ούτε εκεί ως φαίνεται και παρά τις πιέσεις βρήκε ανταπόκριση.

Τώρα άλλαξε πάλι τροπάριο. Τι θα κάνω λέει; Κάτσε να πάω από το: “αδύνατη η ολοκλήρωση” στο: “η ολοκλήρωση έχει μεγάλες δυσκολίες” και να την τυλίξω με 2 περιτυλίγματα το πρώτο είναι ότι δεν είναι νόμιμη η επιχορήγηση από το Δήμο της ΔΕΥΑΝ που έχει οικονομικά προβλήματα και το δεύτερο περιτύλιγμα, ο “μη σωστός εργολάβος”.

Εδώ είμαστε τώρα. Για αυτά έχουμε να πούμε τεκμηριωμένα τα παρακάτω και περιμένουμε έπειτα, τι άλλη δικαιολογία θα σκεφτεί. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Για το περιτύλιγμα 1 (οικονομικά ΔΕΥΑΝ)

 1. Τα χρήματα που πρέπει να βάλει η ΔΕΥΑΝ για το έργο είναι 311.000 ευρώ (Τον Δήμαρχο τον βολεύει να μιλά για 400.000 και για να προλάβουμε κάποιους, ο ΦΠΑ επιστρέφεται στην ΔΕΥΑΝ).
 2. Ο Δήμαρχος με απλά λόγια λέει: Η ΔΕΥΑΝ δεν έχει βάλει χρήματα για το έργο και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού δεν έχει, πρέπει να της δώσει ο Δήμος και αυτό είναι παράνομο.

Απαντάμε: έχει και παρά έχει: στον προϋπολογισμό της και το τεχνικό πρόγραμμα του 21 έχει ήδη δεσμεύσει 150.000 ευρώ για το έργο (φώτο, σημείο 15-12-46).

Επίσης πως μπορεί να λέει κάτι τέτοιο όταν η ΔΕΥΑΝ μόνο στο Διοικητικό της Συμβούλιο στις 30/6/22 συμπεριλαμβάνει αναθέσεις και προμήθειες κτλ. άνω των 260.000 ευρώ (λίστα στο τέλος του κειμένου) μεταξύ των οποίων και:

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΛΑΒΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» (Δέσμευση πίστωσης 9.484,76 €)

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛ. ΛΙΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 34.720 €

και σημειώνουμε, τα δύο αυτά έργα των 44.000 ευρώ είναι για τους αμιαντοσωλήνες στην Πλατεία Φαρμάκη που σπάνε διαρκώς και για την απόφραξη του Τούρκικου. Και τα 2 δεν θα απαιτούντο, ούτε θα έχανε η ΔΕΥΑΝ 44.000 € για επισκευές αν είχαμε κάνει την ανάπλαση που φτιάχνει καινούργια δίκτυα. Αλήθεια κ. Γκίζα γιατί για την απόφραξη του Τούρκικου δεν μιλάτε για “Αρχαιολογίες” και πιθανές ζημιές κατά την απόφραξη που μπορούν να οδηγήσουν σε ζημιές στον Τούρκικο όπου για την αναστήλωση του θα χρειαστούν επιπλέον ποσά; Το λέτε όμως για το έργο της ανάπλασης που θα γίνει σε κάποια απόσταση από τον Τούρκικο και όχι μέσα…

Για το περιτύλιγμα 2:

“Μη σωστός εργολάβος” λέει ο Δήμαρχος. Και τι έκανε για αυτό 3 χρόνια τώρα; Τίποτα. Τίποτα. Τίποτα. Ποιές διοικητικές κυρώσεις επέβαλε στον εργολάβο μέχρι σήμερα; Καμία. Καμία. Καμία.

Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Γκίζας: Όταν ένας Δήμος εξαγγέλλει και δημοπρατεί ένα έργο θα δηλώνει: “Συνδημότες μου θα κάνω αυτό το έργο αν από τη δημοπρασία μου προκύψει “σωστός” εργολάβος, αν τύχει να μην είναι, το παρατάμε το έργο δεν θα γίνει.” Δεν γίνονται αυτά Δήμαρχε ούτε στη συμπαθή Ουγκάντα. Υπάρχουν νόμοι για τα δημόσια έργα και κανονισμοί. Πότε τους εφαρμόσατε στο συγκεκριμένο έργο είναι το ερώτημα;

Τα κάνατε μαντάρα σε αυτό και σε ένα σωρό άλλα έργα, αυτή είναι η αλήθεια και όσα λέτε και κάνετε είναι μόνο για να παραμείνουν μαζί σας κάποιοι έστω από τους 16 αρχικούς Συμβούλους της Πλειοψηφίας και για να μπερδευτεί ο κόσμος που δεν μπορεί να γνωρίζει νόμους και διαδικασίες και συνεπώς όσα πιο πολλά λέγονται τόσο πιο πολύ μπερδεύεται.

Περιμένουμε λοιπόν το επόμενο αφήγημα σας αλλά το θέμα για τον Δημότη είναι ότι πίνει νερό από αμιαντοσωλήνες και μάλιστα δεκαετιών μέσα στο έδαφος και κάνει μπάνιο σε Θάλασσες με λύματα… Υποθηκεύσατε περιβάλλον, ποιότητα ζωής και ανάπτυξη για μια δεκαετία…

 

Ανανέωση και Δημιουργία για τη Ναυπακτία

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ΥΓ. Αυτά ήταν θέματα σε ένα και μόνο Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ στις 30-6-22:

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ 6.200,00 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 6.200,00 €

ΜΙΣΘΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ.κ. ΚΛΕΠΑΣ 9.920,00 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Α/Σ ΛΥΜΑΤΩΝ ΦΛΟΙΣΒΟΥ  7.500,00€

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ  ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΚΑΛΑΣ 4.300,00 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 8.060,00 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 3.720 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ  Δ.Ε. ΧΑΛΚΕΑΣ 3.720 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ  Δ.Ε. ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 8.680 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ  Δ.Ε. ΠΥΛΛΗΝΗΣ 4.340 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ  Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ4.340 €

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Α/Σ ΛΥΜΑΤΩΝ ΡΕΠΠΑ  7.000,00€

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛ. ΛΙΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 34.720 €

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» 54.551,70

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ & Α/Σ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ (Δέσμευση πίστωσης 17.395,96 €)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΛΑΒΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» (Δέσμευση πίστωσης 9.484,76 €)

«Επέκταση δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του Σκα επί της οδού Μεθοδίου» (Δέσμευση πίστωσης 18.600,00€)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΜΙΚΡΟΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» (Δέσμευση πίστωσης 9.742,68 €)

ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΑΠΟ EMU PORT ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΩΝ WILO» (Δέσμευση πίστωσης 8.200,00 €)

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΜΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» (Δέσμευση πίστωσης 24.797,66 €)

«ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ EMU PORT ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΣΟΣ ΓΡΙΜΠΟΒΟΥ» (Δέσμευση πίστωσης 2.852,00 €)

«ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ» (Δέσμευση πίστωσης 1.364,00 €)

«ΜΙΣΘΩΣΗ ΓΕΡΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝ» (Δέσμευση πίστωσης 2.232,00 €)

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ – Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΑΚΤIΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΟ Α/Σ ΤΗΣ τ.κ. ΣΤΡΑΝΩΜΑΣ» (Δέσμευση πίστωσης 3.224,00 €)

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ & Α/Α ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΧΑΛΚΕΙΑΣ» (Δέσμευση πίστωσης 6.584,40 €)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιπολίτευση: ” Βαριά ποινή στους Ναυπάκτιους από το δήμαρχο  κ. Γκίζα”

Published

on

By

Σε κοινή ανακοίνωση των 5 πλέον παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για το θέμα της αποχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση του θέματος της συνέχισης ή μη του έργου της ανάπλασης,  αναφέρουν τα ακόλουθα:

“Βαριά ποινή στους Ναυπάκτιους από το δήμαρχο  κ. Γκίζα

 • Θα συνεχίσετε να πίνετε νερό από αμιαντοσωλήνες
 • Θα συνεχίσετε να κολυμπάτε σε θάλασσες με λύματα

Την Πέμπτη 30/6/22 κλήθηκε σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο.

Συνεδρίαση, ζητούσε εδώ και ένα χρόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση ώστε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το έργο της ανάπλασης καρκινοβατεί εδώ και 3 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα  κάποιες πλακοστρώσεις που αντιπροσωπεύουν μόλις το 22% του συνολικού έργου και να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωσή του.

Αντί όμως ενός Συμβουλίου  με θέμα την ανάπλαση, τις καθυστερήσεις και τους τρόπους για την συντομότερη εξέλιξή του, διαπιστώσαμε ότι το θέμα του Συμβουλίου ήταν η λήψη απόφασης  για τη διακοπή της συνέχισης του έργου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου μας έμπαινε στο δημοτικό συμβούλιο το ερώτημα να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την κατάργηση ενός δημοπρατημένου έργου του ΕΣΠΑ με τεράστια σημασία για την υγεία των πολιτών (που πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνα) και την προστασία της θάλασσάς μας από τα λύματα.

Η σοβαρότητα αυτής της απόφασης είναι προφανής. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος προκειμένου να εξασφαλίσει τη νόμιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να εξασφαλίσει τα εξής, όπως τα προβλέπει ο νόμος.

 1. Παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της Προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου.
 2. Εισήγηση της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο και να εισηγείται τη μη ολοκλήρωσή του.
 3. Παρουσία του μελετητή που υποχρεούται να καταθέσει γνωμοδότηση με την συμφωνία του ή τη διαφωνία του για την τροποποίηση της αρχικής του μελέτης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες νομίμως την είχαν παραλάβει και δημοπρατήσει.
 4. Απόφαση του Τεχνικού συμβουλίου που έχει εξετάσει το θέμα και έχει εκφράσει σχετική άποψη.

Κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν τηρήθηκε παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος όφειλε να τα έχει εξασφαλίσει εδώ και ένα χρόνο που ενημερώνει τους φορείς της πόλης ότι το έργο πρέπει να σταματήσει (χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου).

Είχαμε μπροστά  μας μια συνεδρίαση “Παρωδία” για άκρως τεχνικά θέματα χωρίς την παρουσία ούτε ενός υπεύθυνου μηχανικού (Υπηρεσία – Μελετητής) και ούτε ένα νόμιμο έγγραφο με τίτλο “Εισήγηση”  που να εισηγείται και να εξηγεί τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης, υπεύθυνα, με υπογραφή μηχανικών και της Διευθύντριας της Υπηρεσίας μας που είναι η κατά νόμο υπηρεσία που συμβουλεύεται το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Για την προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων που καλούνται να σταματήσουν ένα τόσο σημαντικό έργο για την πόλη ο δήμαρχος μας έδωσε με την πρόσκληση μόνο τα εξής :

 • Μια (1) σελίδα κείμενο από τον εργολάβο του έργου, τα επιχειρήματα του οποίου υιοθέτησε ο δήμαρχος,
 • Δύο σελίδες κείμενο, υπογεγραμμένο από ένα προσωπικό σύμβουλο του δημάρχου, ένα Χημικό Μηχανικό και ένα μηχανολόγο Μηχανικό (που για μεγάλο διάστημα έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών) της ΔΕΥΑΝ και τίτλο “ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ”. Το κείμενο αυτό δεν είχε παραλήπτη, ούτε ανέφερε ποιος έδωσε εντολή για τη σύνταξή του. Έφερε πρωτόκολλο της Τεχνικής υπηρεσίας η οποία το διαβίβασε στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να εκφράσει άποψη.

Ο δήμαρχος έστησε όλη τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τόσο επιθυμούσε, χωρίς ο ίδιος  να διακινδυνεύει για τις όποιες συνέπειες προκύψουν.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας κατέθεσε έγγραφη πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης ώστε να γίνει νόμιμα, όταν ο δήμαρχος εξασφαλίσει αυτά που προβλέπει ο νόμος. Η συνεδρίαση θα μπορούσε να γίνει και την επόμενη ημέρα, αν εξασφαλίζονταν τα νομίμως προβλεπόμενα. Δυστυχώς ο δήμαρχος το αρνήθηκε. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς πρότεινε να γίνει συζήτηση αλλά να μη ληφθεί απόφαση για τους ίδιους λόγους. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή.

Ποιος λοιπόν σώφρων δημοτικός σύμβουλος θα ψήφιζε τη διακοπή ενός τέτοιου έργου για τεχνικούς λόγους χωρίς εισήγηση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία; Χωρίς υπεύθυνες απαντήσεις στα προφορικά ερωτήματά του από τους κατά το νόμο αρμόδιους που θα καταχωρούντο στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης;

Το να συμμετάσχεις σε μια συνεδρίαση που έχει σκόπιμα στηθεί χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, τη νομιμοποιείς,  και αυτό ήθελε ο δήμαρχος. Για το λόγο αυτό μετά από 2 ώρες αποχώρησαν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας. Η αποχώρηση τη δεδομένη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος για να συντηρηθούν κάποιες ελπίδες για τη συνέχιση του έργου της ανάπλασης αν λειτουργήσουν οι αρμόδιες για τη νομιμότητα κρατικές Υπηρεσίες.

Αυτοί που 3 χρόνια τώρα μας μιλούσαν για τη ΜΕΓΆΛΗ σημασία του έργου, έδιναν διαβεβαιώσεις ότι θα είναι το πρώτο έργο που θα τελειώσει χωρίς παράταση, έχουν ήδη δώσει 2,5 χρόνια παράταση χωρίς να αρχίσουν το σοβαρό κομμάτι του έργου, χθες αποφάσισαν την ακύρωση του.

Η απόφαση των 13 συμβούλων που ψήφισαν την πρόταση του δημάρχου αποτελεί βαριά ποινή για τους Ναυπάκτιους. Τους καταδικάζει να πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνες και να κολυμπούν σε θάλασσες που δέχονται λύματα, για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Τους ανθρώπους αυτούς θα τους ακούσουμε ξανά να μιλάνε για μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τουρισμό και ανάπτυξη  ενώ είναι ανίκανοι να υλοποιήσουν δημοπρατημένα έργα σε εξέλιξη, που είχαν εξασφαλισθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Ναύπακτος  3/7/22, ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία πολιτών: “Το έβαλαν στα πόδια”

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ανάπλασης, αναφέρει:

“Μόνο ως ανεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των συμβούλων της αντιπολίτευσης που εδώ και τόσους μήνες εγκαλούσαν τη δημοτική αρχή ότι δεν έφερνε προς συζήτηση το θέμα της ανάπλασης, και όταν αυτό ήρθε… απλά εγκατέλειψαν τα έδρανά τους.

 • Γιατί δεν έμειναν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα και με την ψήφο τους τις μέχρι τώρα θέσεις τους;
 • Γιατί απέφυγαν να είναι παρόντες στη διαδικασία, δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τόσο δύσκολη απόφαση και να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου για τη συνέχιση ή μη του έργου;

Ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κορυφαίου οργάνου και να λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση.

Η εν γένει στάση των μελών της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου, αποκαλύπτει τη μία και μοναδική εξ αρχής επιδίωξή τους.  Τη δημιουργία της τέλειας παγίδας για τη δημοτική αρχή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σύρουν το δήμαρχο και τη συμπολίτευση μέχρι τις εκλογές.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό.  Το χειρότερο είναι ότι μπροστά σε αυτή τους την επιδίωξη, δεν είχαν καμία απολύτως αναστολή να βάλουν σε περιπέτειες μια ολόκληρη πόλη με ένα έργο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να ολοκληρωθεί.  Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ότι όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τώρα που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, δεν πρότειναν το παραμικρό ως λύση στα σοβαρότατα προβλήματα του έργου.  Μοναδικό αφήγημά τους; «Το έργο πρέπει να γίνει».  Χωρίς καμία άλλη εξήγηση, χωρίς καμία απολύτως πειστική πρόταση.

Η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δε σύρθηκε και δεν παρασύρθηκε.  Ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεδομένα του έργου και τα στοιχεία που υπάρχουν με τις υπογραφές των πλέον αρμοδίων στελεχών του δήμου.  Και όλα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.

 1. Έλλειψη νόμιμης χρηματοδότησης ως προς τις μη επιλέξιμες δαπάνες
 2. Έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών ως προς τα ευρήματα μετά το σκανάρισμα
 3. Έλλειψη σωστού εργολάβου

Τα υπόλοιπα αποτελούν αντιπολιτευτικές κορώνες με μηδενικό αντίκρισμα και ευτυχώς για όλους μας η κοινωνία γνωρίζει”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ