Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΥΝ : Προστασία των Δασών της Ναυπακτίας

Published

on

Ανακοίνωση με θέμα «Προστασία των Δασών της Ναυπακτίας» εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων ΝαυπακτίαςΟΣΥΝ  και απευθύνεται προς όλους τους Συλλόγους μέλη της, ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.  Αναφέρει στην ανακοίνωση:

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Είναι διαπιστωμένο ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των δασικών πυρκαγιών με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και να διευρύνει τις επικίνδυνες προς ανάφλεξη εκτάσεις. Οι ακραίες συνθήκες έχουν αυξηθεί σε πολλές περιοχές και συνεπώς η πιθανότητα για μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ ισχυρή. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη και γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών είναι η εξάλειψη των κινδύνων που τις προκαλούν, όπως οι φυσικοί καθώς και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας αποτελείται από 6 Δημοτικές Ενότητες και 67 Τοπικές Κοινότητες εκ των οποίων οι 45 περίπου είναι στην στήν ορεινή περιοχή της . Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται μέσα σε εκτάσεις δάσους γεμάτες έλατα και άλλα είδη δέντρων. Ανατολικά τους βρίσκεται ο ποταμός Μόρνος και δυτικά ο Εύηνος. Με τέτοιο συνδυασμό τοπίων, με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο των ποταμών, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ορεινή Ναυπακτία χαίρει καθολικής αποδοχής ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς.

Το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Τα χωριά που περιβάλλονται από δάση γεμάτα έλατα, τα βουνά, τα ποτάμια, οι ρεματιές. Μέσα στα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας μπορεί κανείς να βρει εκτός από τα έλατα, πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, οξιές και καρυδιές. Θέαμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς το οποίο εκτοξεύεται το χειμώνα όπου το χιόνι σκεπάζει τα δέντρα και δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει εντός των συνόρων.

Γι’ αυτό το μεγάλο θέμα της προστασίας των δασών μας επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα και προβάλαμε το πρόβλημα και τις ανησυχίες μας.

Ο κ. Δήμαρχος βρήκε εύλογη την ανησυχία που υπάρχει και τη σημασία που δίνουμε στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες και συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρών, προκαλώντας σταδιακή ερημοποίηση των πληγέντων περιοχών. Ακόμα δύναται να προκαλέσουν τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών , άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών στον πρωτογενή τομέα, βλάβες σε διάφορες υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στη δασική αναψυχή και τον τουρισμό εν γένει.

Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΙΟΛΑΟΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» που συντάχτηκε από το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας στις 28.5.2021 με τις οδηγίες σχεδίασης της Γ.Γ.Π.Π. Με το Σχέδιο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους και μέσα στις 124 σελίδες του θα βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

– Ανάλυση κινδύνου

– Ρόλοι, αρμοδιότητες, δράσεις

– Κινητοποίηση πολιτικής προστασίας

– Επικοινωνίες

– Συντονιστικές οδηγίες, υλοποίηση δράσης

– Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών

– Υποστήριξη και εξέλιξη σχεδίου

– Και 8 παραρτήματα με ονόματα, τηλ., χώρους φιλοξενίας, αριθμό μόνιμων κατοίκων ανά τοπικό διαμέρισμα κλπ.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

H Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της που απορρέουν από τους σκοπούς ίδρυσης της προβάλει σήμερα ένα μεγάλο θέμα που εσείς ζητήσατε, όπως αυτό της προστασίας των Δασών μας και σας στέλνουμε το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» (πατήστε τον σύνδεσμο για να λάβετε σε μορφή pdf το σχέδιο) για την ενημέρωσή σας και την προετοιμασία σας για την αντιμετώπιση πιθανόν φαινομένων στους θερινούς μήνες σε συνεργασία με τους Τοπικούς Προέδρους, που σύμφωνα με το σχέδιο έχουν ενεργή συμμετοχή και αρμοδιότητες .

Ρόλοι υπάρχουν για τον καθένα από τους φορείς και είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο: ”Η Ναυπακτία ψηλά ”

 

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν

Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Γ. Παπαδόπουλος

Η Γραμματέας

Ιωάννα Πια

Ο Ταμίας

Κώστας Σαλτός

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ερωτόκριτος” στο Αρχοντικό Μπότσαρη από το 2ο & 3ο ΚΔΑΠ του Δήμου

Published

on

By

Το επιβλητικό Αρχοντικό του Μπότσαρη επέλεξαν τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και η Πρόεδρος της ΚΕΔΝ, κα Άντα Καυκιά, για να παρουσιάσουν μία υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση.

Πρόκειται για ένα κλασικό έργο, το γνωστό αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ», που αποτελεί ύμνο στην αγάπη και τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων, στις αρχές του 17ου αιώνα.

Οι μικροί πρωταγωνιστές ενσάρκωσαν τους ρόλους τους με απόλυτη επιτυχία, χόρεψαν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν, καταχειροκροτήθηκαν και αποθεώθηκαν από το πλήθος του κόσμου, που παρακολούθησε την εκδήλωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σε αποκλεισμό η Ορεινή Ναυπακτία λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου»

Published

on

By

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εσωτερικών  Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος,  Βουλευτής  Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Αναφέρει στην ερώτηση:

«Θέμα: Σε αποκλεισμό η Ορεινή Ναυπακτία λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου

Η Ορεινή Ναυπακτία διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, το οδικό της δίκτυο, χαρακτηρίζεται από επικινδυνότητα και μεγάλα προβλήματα κατά τόπους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βιώνουν τον αποκλεισμό αλλά και να υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκτενή σημεία της Ορεινής Ναυπακτίας που δεν έχουν ποτέ ασφαλτοστρωθεί. Συγκεκριμένα οι διαδρομές Πέρκος – Περίστα μήκους 3,5 χλμ, Κλεπά-Λειβαδάκι μήκους 3,5 χλμ , Κλεπά – Δενδροχώρι μήκους 5 χλμ, Καλλονή – Κριάτσι μήκους 6 χλμ. Τα σημεία αυτά παραμένουν εδώ και δεκαετίες στην ίδια κατάσταση. Κάτοικοι και επισκέπτες μεταβαίνουν στις κοινότητες αυτές μετ’εμποδίων, ιδίως δε τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση είναι εφιαλτική και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για κάθε διερχόμενο.

Επίσης οι κατευθυνόμενοι στις κοινότητες Καλλονής, Κυδωνιάς, Γραμμένης Οξυάς, Λεύκας και Μανδρινής χρησιμοποιούν αναγκαστικά το οδικό δίκτυο της Φωκίδας ή της Φθιώτιδας για να πλησιάσουν στην περιοχή, το οποίο μάλιστα είναι παλαιό και επικίνδυνο. Να σημειωθεί επίσης ότι από παλαιότερες κατολισθήσεις στα χωριά Κλεπά και Περίστα υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών, ενώ η κατολίσθηση στην Ποκίστα που οδήγησε στην αποκοπή της Δυτικής Ναυπακτίας, είναι σήμερα σε εξέλιξη και οι κάτοικοι περιμένουν την ολοκλήρωση των έργων το συντομότερο δυνατόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και εμπλοκή στη γραφειοκρατία.

Τέλος, η επικοινωνία των Δημοτικών Ενοτήτων Αποδοτίας και Πυλλήνης, αν και γειτονικές μεταξύ τους γίνεται σήμερα μόνο μέσω Ναυπάκτου. Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει την Κοινότητα της Κεντρικής με την Αγία Κυριακή, θα μπορούσε να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί για την οδική σύνδεση των δύο ορεινών τουριστικών περιοχών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την περιοχή. Ωστόσο έως και σήμερα, καμία ενέργεια δεν έχει προγραμματισθεί από τα αρμόδια Υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα ανωτέρω χρονίζοντα προβλήματα του οδικού δικτύου της Ναυπακτίας, ήρθε να προστεθεί τον Δεκέμβρη του 2021 η σοβαρή κατολίσθηση και καθίζηση στο δίκτυο που συνδέει την Άνω Χώρα και την Αμπελακιώτισσα κατόπιν της κακοκαιρίας της 11/12/2021, με αποτέλεσμα την αποκοπή του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων. Μάλιστα, σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ πέντε περίπου μήνες μετά την καταστροφή, διαπιστώθηκε ότι τίθεται ζήτημα νέας χάραξης του δρόμου.

Τα προβλήματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία είναι αλυσιδωτά. Η κοινότητα της Αμπελακιώτισσας βρίσκεται πλέον αποκομμένη. Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και η Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα, βρίσκονται πλέον σε απομόνωση. Η μετάβαση στην Αμπελακιώτισσα πραγματοποιείται αναγκαστικά μέσω Ελευθέριανης-Πόδου, μια διαδρομή δύσκολη, μέσα από δασική οδό, της οποίας ένα σημαντικό μέρος, μήκους περί των 10 χλμ παραμένει χωματόδρομος και δεν έχει στρωθεί ούτε καν με χαλίκι, παρότι στο παρελθόν είχε ανατεθεί σε εργολάβο. Ο συγκεκριμένος άξονας είναι κακής ποιότητας και με την πρώτη βροχόπτωση γίνεται λασπώδης, αδύνατον να διασχιστεί ακόμα και με οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Την ίδια στιγμή, η Αμπελακιώτισσα παραμένει αποκλεισμένη και προς Περδικόβρυση, καθώς στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις δύο κοινότητες, ένα μέρος του έως και σήμερα δεν έχει ασφαλτοστρωθεί παρότι έχει ενταχθεί στο έργο “Βελτίωση οδών πρόσβασης σε Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς χώρους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας” χωρίς το έργο να εκτελεστεί, ενώ το υπόλοιπο μέρος, παρότι έχει ασφαλτοστρωθεί, παρουσιάζει κατολισθήσεις και καθιζήσεις όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και η κυκλοφορία διακόπτεται, καθιζήσεις άλλωστε που συνεχίζουν και στο δίκτυο προς Κρυονέρια.

Τα προβλήματα από την κατολίσθηση στο Τμήμα Αμπελακιώτισσα – Άνω Χώρα επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, σε όλες τις γειτονικές κοινότητες. Τούτο διότι έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό γειτονικών και σε μεγάλο βαθμό αλληλεξαρτώμενων περιοχών. Η Αμπελακιώτισσα, αλλά και οι κοινότητες του Πόδου, της Ελευθέριανης, της Χόμορης κ.ά. είναι πλέον αποκομμένες από την κοντινή Άνω Χώρα και τις υποδομές της, τόσο σε επίπεδο προμήθειας αναγκαίων αγαθών, επαφής με επιχειρήσεις και υπηρεσίες και εξυπηρέτησής τους από το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινότητες αυτές, οποιοσδήποτε χρειαστεί ιατρική βοήθεια θα μεταφερθεί πλέον αναγκαστικά στη Ναύπακτο σε απόσταση 60 και άνω χιλιομέτρων κι όχι στην διπλανή Άνω Χώρα όπου λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας που απείχε από τις κοινότητες αυτές περί τα 15 λεπτά, πλέον απέχει άνω της 1,5 ώρας – όσο δηλαδή περίπου απέχει και η Ναύπακτος. Γίνεται συνεπώς εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής.

Ταυτόχρονα, μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατολίσθηση και στην τοπική οικονομία και ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, καθώς οι γειτονικές αυτές κοινότητες αποτελούσαν μέχρι πρότινος πόλο έλξης για τους επισκέπτες που ανακάλυπταν τις γύρω περιοχές, τη φύση, την μοναδικής ομορφιάς Ευηνολίμνη. Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, οι επισκέπτες καλούνται να περιοριστούν στα όρια της κοινότητας και της ξενοδοχειακής μονάδας που επισκέπτονται, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίσκεψή τους στην περιοχή.

Απέναντι στα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Ορεινής Ναυπακτίας έχουν εισπράξει την αδράνεια της Πολιτείας. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν προγραμματισθεί έργα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην Αμπελακιώτισσα, αλλά και για τη βελτίωση των οδικών αξόνων της Ορεινής Ναυπακτίας που παραμένουν επί δεκαετίες σε τραγική κατάσταση και την αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στις υποδομές.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην κοινότητα της Αμπελακιώτισσας μέσω Άνω Χώρας, η οποία έχει αποκοπεί μετά την κατολίσθηση του Δεκεμβρίου 2021, σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με ποια χρηματοδότηση;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την βελτίωση της οδού πρόσβασης στην Αμπελακιώτισσα μέσω Ελευθέριανης-Πόδου, ένα σημαντικό μέρος της οποίας βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση και η οποία αν και δασική οδός αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόσβαση για την Αμπελακιώτισσα;
  3. Ποια έργα ασφαλτόστρωσης έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν στην Ορεινή Ναυπακτία; Πώς θα αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα της Ορεινής Ναυπακτίας όπου μεγάλα τμήματα παραμένουν χωρίς ασφαλτόστρωση;
  4. Πότε θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του εναπομείναντος χωμάτινου τμήματος στο δίκτυο που συνδέει την Αμπελακιώτισσα με την Περδικόβρυση; Υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση των προβλημάτων και των καθιζήσεων του δικτύου Αμπελακιώτισσα-Περδικόβρυση και Κρυονέρια -Κάτω Χώρα;
  5. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών σε Κλεπά και Περίστα που παραμένουν σε εκκρεμότητα επί χρόνια;
  6. Υπάρχει σχεδιασμός για τη σύνδεση των Δημοτικών Ενοτήτων Αποδοτίας και Πυλλήνης μέσω της βελτίωσης του αγροτικού δρόμου που συνδέει σήμερα την Κεντρική με την Αγία Κυριακή;»

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκα για πάντα

Published

on

By

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η πολιτεία, προκειμένου να περιφρουρήσει την υγεία των ανθρώπων, έλαβε σειρά μέτρων.

Έναντι της πανδημίας Covid-19, καθιέρωσε τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό.

Η θέσπιση των οποιονδήποτε μέτρων, ακόμη και αυτών που θωρακίζουν την υγεία, δημιουργεί αλυσιδωτές       αντιδράσεις. Άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές. Απόκτησε και αυτή, η μάσκα, ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς πολεμίους.

Καθιερώθηκε, έγινε αποδεκτή από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τότε που οι υπεύθυνοι, είναι τόσο πολλοί, ποιους ν’ αναφέρεις, ποιους να παραλείψεις, αποφάσισαν ν’ ανακαλέσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σαν το φαντάρο που μετρά μία μία τις τελευταίες μέρες της στρατιωτικής του θητείας, μετρούσαν οι αντίπαλοί της αυτές ως την 1 Ιούνη.

Τη μέρα αυτή έπαυε να υφίσταται η υποχρέωση χρήσης μάσκας. Τις πρωινές ώρες, οι δρόμοι, οι πλατείες,   πλημμύρισαν από μάσκες. Τις πετούσε ο άνθρωπος χωρίς να υπολογίζει τη ρύπανση.

Μονόχρωμες, πολύχρωμες, κάποιες με όμορφα σύμβολα παιχνίδιζαν, καθώς το ελαφρύ αεράκι τις μετακινούσε από το ένα σημείο στο άλλο.

Να είναι μπροστά στον άνθρωπο που πιστεύει ότι απαλλάχθηκε. Ίσως τον περιγελούσαν για τη βιασύνη του   ν’ απαλλαγεί απ’ αυτές.  Άκουσε μόνο την 1 Ιούνη καταργείται η μάσκα. Αδιαφόρησαν για τη συνέχεια.

Το φθινόπωρο που ο χρυσοφόρος τουρισμός μειώνεται, μάλλον επανέρχεται.

Ο Άντονι Φάουτσι, ένας αστέρας της διαχείρισης κρίσεων δημόσιας υγείας, παγκόσμια γνωστός, είπε: «Εκείνο που μου χρεώνω κυρίως είναι ότι έπρεπε να είχα αντιληφθεί νωρίτερα ότι ο ιός εξαπλώνεται στο 50% των  περιπτώσεων από ασυμπτωματικά άτομα – έτσι θα είχαμε προχωρήσει ενωρίτερα στην καθολική χρήση μάσκας και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Σ’ ερώτηση. αν σωστά καταργήθηκε η μάσκα, λέει: «Κανένας δεν θέλει να φορά πια μάσκα μέσα στο εστιατόριο  ή στο μπαρ,…. Θεωρώ όμως ότι πρέπει η κάθε χώρα να σταθμίζει τα οφέλη και τους κινδύνους από την  κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού στις διαφορετικές περιοχές της».

Λύθηκαν όλα όσα σχετίζονται με τη χρήση ή μη της μάσκας;  Όχι βέβαια, αν είναι δυνατόν.

Στην ευρύχωρη σχετικά αίθουσα προσφέρουν υπηρεσίες, εργάζονται επτά άτομα.

Τα έξι εξακολουθούν να προσέρχονται όπως πριν την 1 Ιούνη. Ένα, από την αρχή αντίθετο στη μάσκα, λέει  απαλλάχθηκε. Ανάτρεξα στο σαβουάρ βιβρ αλλά δε βρήκα λύση.

Παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται καθημερινά.  Κρύωσε στη θάλασσα, πρώτο μπάνιο είναι. Φταρνίζεται, βήχει. Οι γύρω τον κοιτούν ερωτηματικά. Κάποιος τον παρατηρεί. Δε φοράς και μάσκα. Δεν αργεί η παρεξήγηση.

Ξεχνά ότι και αυτός δεν έχει μάσκα να προφυλαχθεί.

Αυτά βλέπω και ακούω.

Πήρα την απόφασή μου.

Γιατί να την αποχωριστώ, αφού επανέρχεται;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ