Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

“ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία”, φωνάζουν 46 σύλλογοι και Τοπικοί Πρόεδροι

Published

on

Η Ναυπακτία είναι ο Δήμος με τις περισσότερες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, αφού εκεί βρίσκονται οι 94 από τις συνολικά 154 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία, συνεισφέροντας σημαντικά από το 2008 έως και σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με όλες τις προαναφερθείσες ανεμογεννήτριες, συνολικής ονομαστικής ισχύος 217,1 MW.
Παρ’ όλα αυτά, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 141 επιπλέον ανεμογεννήτριες σε λόφους και βουνά της Ναυπακτίας, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) εντός δασικών περιοχών, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα ποτάμια και σταθμός αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου (στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, Απρίλιος 2025: https://geo.rae.gr/), με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, την τοπική οικονομία-κοινωνία και κατ’ επέκτασιν, την οικονομία της χώρας.
Επιπρόσθετα, στο βόρειο τμήμα της Ναυπακτίας, στα σύνορα με τους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης, υπάρχουν άδειες για αιολικούς σταθμούς με δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, εκτός από το ισοπέδωμα των λόφων, των βουνών, των δασών και των ποταμών της περιοχής, σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτιες ανεμογεννήτριες το 1/3 του Πατραϊκού κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας!
Σωρεία δημόσιων διαβουλεύσεων δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών σταθμών Κατηγορίας A΄ (με ισχύ μεγαλύτερη των 5 MW) με συνολικά 90 ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία -πέραν από τις 94 ήδη εγκατεστημένες- και συγκεκριμένα:

α) το έτος 2025, 5 δημόσιες διαβουλεύσεις για 32 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

β) το έτος 2024, 3 δημόσιες διαβουλεύσεις για 17 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

γ) το έτος 2023, δημόσια διαβούλευση για 13 ανεμογεννήτριες, 

δ) το έτος 2022, 4 δημόσιες διαβουλεύσεις για 24 ανεμογεννήτριες,

ε) το έτος 2021, δημόσια διαβούλευση για 4 ανεμογεννήτριες,
από τις οποίες, 18 ανεμογεννήτριες αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά και θα τοποθετηθούν στο άμεσο μέλλον, αφού λάβουν την άδεια εγκατάστασης, για τις 52, εκκρεμεί η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, ενώ μόνο οι 20 δεν αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά. Επιπλέον, το έτος 2022 περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αιολικοί σταθμοί Κατηγορίας Β΄ (με ισχύ μικρότερη των 5 MW) σε βουνά της Ναυπακτίας, με συνολικά 7 ανεμογεννήτριες.

ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ 

Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά έχει θορυβήσει τους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, και ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 2024 έως και σήμερα έχουν απευθυνθεί σε πληρεξούσιο δικηγόρο για την κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων-ενστάσεων σε δημόσιες διαβουλεύσεις κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών στην περιοχή τους, καλύπτοντας οι ίδιοι, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες τα έξοδα πληρωμής του δικηγόρου, προβαίνοντας παράλληλα στην συλλογή υπογραφών (δείτε περισσότερα εδώ: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9)
Επιπρόσθετα, από τις 15 Μαΐου 2025 απεστάλη στον Δήμο Ναυπακτίας και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπόμνημα 46 συλλόγων και Τοπικών Προέδρων της περιοχής της Ναυπακτίας, με θέμα: «Υπόμνημα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στην Ναυπακτία – Κάλυψη δαπάνης για σύνταξη τεκμηριωμένων από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), στα πλαίσια 3 δημόσιων διαβουλεύσεων για έργα ΑΠΕ στον Δήμο Ναυπακτίας και στα σύνορα των Δήμων Ναυπακτίας-Καρπενησίου-Μακρακώμης και συνεργασία Δήμων-Περιφερειών για επιστημονική τεκμηρίωση στα πλαίσια των δημόσιων διαβουλεύσεων» (δείτε το υπόμνημα εδώ).
Χαρακτηριστικά το Υπόμνημα καταλήγει στα εξής:

«Έχοντας εκφράσει την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και επιθυμώντας να κατατεθούν στις 3 τρέχουσες δημόσιες διαβουλεύσεις επαρκώς τεκμηριωμένες απόψεις-αντιρρήσεις επί των ΜΠΕ των εν λόγω έργων, αιτούμαστε, σε συνέχεια των πρόσφατων, αλλά και παλαιότερων αρνητικών γνωμοδοτήσεων-αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης και των Περιφερειακών Συμβουλίων Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας για διάφορα έργα ΑΠΕ, όπως:

  1. Καλυφθεί από τους Δήμους Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ «Κοκκινιάς-Πατήματα» στα σύνορα των 3 Δήμων.

  1. Καλυφθεί από τον Δήμο Ναυπακτίας η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης των 3 ΑΣΠΗΕ στις θέσεις «Κλόκοβα» & «Στρογγυλόραχη» και του ΜΥΗΕ στην θέση «Ρωμιά».
  2. Καλύπτονται από τον Δήμο Ναυπακτίας οι δαπάνες για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο κατά της μελλοντικής εγκατάστασης οποιουδήποτε βιομηχανικο σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή της Ναυπακτίας.
  3. Υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να υπάρχει επικοινωνία-συνεργασία των 3 Δήμων και των 2 Περιφερειών με φορείς (περιβαλλοντικές οργανώσεις-σωματεία, πανεπιστήμια κλπ) για την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών απόψεων και συνεργασία των 3 Δήμων για την από κοινού κάλυψη εξόδων για την νομικές ενέργειες επί των εκάστοτε επικείμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, στην περιοχή των 3 Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων των ανωτέρω έργων από εδώ και στο εξης, συμπορευόμενοι με τις προσπάθειες και τα αιτήματα των πολιτών.
  4. Τα Δασαρχεία Ναυπάκτου, Καρπενησίου, Σπερχειάδας και οι οικείες Διευθύνσεις Δασών να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και την υπάρχουσα υποβάθμιση της περιοχής με τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες. Οφείλουν να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία τα οποία κατατίθενται προς περιβαλλοντική αδειοδότηση και να μην γνωμοδοτούν θετικά για καμία απολύτως εγκατάσταση αιολικών σταθμών και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους, προστατεύοντας τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής.
  5. Οι αδειοδοτούσες αρχές για έργα ΑΠΕ στην περιοχή μας (ήτοι: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας) όπως και οι αντίστοιχες για την Ευρυτανία και Φθιώτιδα, οφείλουν να μην υπογράψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου μας, να σεβαστούν απόλυτα το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να ζει μέσα σε ένα αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον και όχι να την υποχρεώνουν να συμβιώνει ες αεί με βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, καλούνται να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού σταθμού και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Επίσης, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των πολιτών αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών/εκπροσώπων των πολιτών, οι οποίες κατατίθενται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.»
Kίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία»,
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Όταν κάνεις «δίαιτα» για να βγάλεις καλές φωτό…

Published

on

By

Η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σαν εκείνον τον φίλο που κάνει αυστηρή δίαιτα όχι γιατί θέλει να ζήσει υγιεινά, αλλά για να βγάλει καλές φωτογραφίες στις διακοπές και να τον θαυμάζουν οι followers – στη δική μας περίπτωση, οι… δανειστές.

Το κράτος, λοιπόν, μαζεύει κάθε ευρώ, κόβει από παντού (υγεία, παιδεία, επενδύσεις, κοινωνικές δαπάνες ) για να δείξει ένα ωραιότατο πλεόνασμα.

Σαν να λέμε: «Κοιτάξτε, έμειναν  και κάτι φακές στο ταψί, δεν τα φάγαμε όλα!»

Και τότε… φτάνει η ώρα της “επιστροφής” στους πολίτες.

Με φανφάρες και δηλώσεις, το κράτος λέει:
«Σας επιστρέφουμε ένα μέρος από αυτά που… δεν έπρεπε να σας έχουμε πάρει!»

Τι μοίρασαν;

  • Ένα ενοίκιο πίσω, για να θυμηθούμε πώς πληρώνουμε το 40-50%  του μισθού σε κάθε ιδιοκτήτη.
  • Ένα ετήσιο επίδομα στους συνταξιούχους, που στην ουσία φτάνει για πέντε καφέδες και μία εξέταση αίματος (αλλά μόνο την CBC, όχι με χοληστερίνη, να μην το παρακάνουμε!).

Το κόστος;

1,1 δισ. ευρώ.
Ακούγεται πολύ, μέχρι να μάθεις ότι το κράτος έβαλε στο σεντούκι πολύ παραπάνω.

Σαν να σου λέει κάποιος «πήρα 100 ευρώ από σένα, αλλά επειδή σε αγαπάω, πάρε πίσω… 5 και ένα ζαχαρωτό!»

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σαν το να έχεις γεμάτο κουμπαρά, αλλά να σου απαγορεύουν να τον σπάσεις για να φας.

Μόνο να τον δείχνεις στους τουρίστες και να…  χαμογελάς.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μεγαλύτερη Διαρροή Δεδομένων στην Ιστορία

Published

on

By

16 δισεκατομμύρια κωδικοί και διαπιστευτήρια πρόσβασης στον «αέρα»!

Η αποκάλυψη της τεράστιας διαρροής δεδομένων από το Cybernews,  με 16 δισεκατομμύρια κωδικούς και διαπιστευτήρια πρόσβασης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για οργανισμούς και κυβερνήσεις.

H διαρροή αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία και επηρεάζει πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους, όπως: Apple, Google, Facebook, Telegram, GitHub, ακόμη και κρατικές υπηρεσίες.

Τι σημαίνει αυτό για σένα:

Οι λογαριασμοί σου σε πολλές πλατφόρμες μπορεί να έχουν εκτεθεί χωρίς να το γνωρίζεις.

Οι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σου για κλοπή ταυτότητας, phishing, ή οικονομικές απάτες.

Τι πρέπει να κάνεις άμεσα:

 Άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις κύριες πλατφόρμες (email, social media, cloud κ.λπ.).

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) όπου είναι διαθέσιμος.

Μη πατάς ποτέ σε links από άγνωστα SMS ή emails – μπορεί να είναι παγίδες phishing.

Αν χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό σε πολλές πλατφόρμες, άλλαξέ τον παντού – η επανάληψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Γιατί είναι τόσο σοβαρό:

Η συγκεκριμένη διαρροή φαίνεται να περιλαμβάνει όχι μόνο απλούς κωδικούς, αλλά και tokens, credentials από εφαρμογές και ευαίσθητα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαζικές επιθέσεις.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Αριθμός:  Από Δευτέρα και στα ΚΕΠ

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι,  από την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στο ΚΕΠ προκειμένου να εκδώσουν τον Προσωπικό Αριθμό. (Π.Α)

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά κατά τις πρωινές ώρες, από 08:00’ έως 13:30’.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δε θα πραγματοποιείται εξυπηρέτηση απογεύματα και Σάββατο.

Οι πολίτες που θα προσέρχονται για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού θα πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Και να γνωρίζουν τονΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Επίσης,  οι πολίτες για την έκδοση του Π.Α. μπορούν να  ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Eισέρχονται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet και χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (OTP), που λαμβάνουν στο κινητό που έχουν καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr),   οπότε και προχωρούν ηλεκτρονικά πλέον την όλη διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ