Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο απόηχος του ανασχηματισμού στο Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

Ανέκαθεν κάθε ανασχηματισμός τραβά την προσοχή και επιφέρει σχόλια και αντιδράσεις θετικές και επικριτικές.

Ο ανασχηματισμός που γίνεται στο μέσο της δημοτικής περιόδου συνήθως είναι αποτέλεσμα πολλών διεργασιών και συνισταμένη πολλών παραγόντων.                             Ο δήμαρχος που είναι και αυτός που έχει την απόλυτη ευθύνη για τον ορισμό των αντιδημάρχων με τον ανασχηματισμό αναμφίβολα θέλει να δώσει έναν νέο αέρα και να συστρατεύσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις που διαθέτει για να αποδώσει τα μέγιστα στο δεύτερο μισό της θητείας του.

Στο διάστημα λοιπόν πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού εκτιμά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των αντιδημάρχων της πρώτης περιόδου, εντοπίζει σημεία και δυνατότητες βελτίωσης και  αντιμετώπισης δυσλειτουργιών. Έχει επίσης έναν ακόμα     δύσκολο ρόλο να κρατήσει τις ισορροπίες, έτσι ώστε να μην προκληθούν τριγμοί και εντάσεις από τις οποιεσδήποτε     αλλαγές προσώπων και θέσεων.

Από τον ανασχηματισμό λοιπόν που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, και που στο μεγάλο του μέρος είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα πριν ανακοινωθεί, προκύπτει ότι δίνεται μεγάλο βάρος στην Τεχνική Υπηρεσία. Έργα κολλημένα και έργα στα σκαριά που πρέπει να πάρουν μπροστά και να ξεπεραστεί η διάχυτη εντύπωση που κυκλοφορεί ότι η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει ακόμα κανένα δικό της έργο αλλά αδυνατεί ακόμα και να υλοποιήσει τα έργα που είχε δρομολογήσει η αρχή Λουκόπουλου.

Έτσι οι δύο αντιδημαρχίες σε αυτή τη διεύθυνση στοχεύουν στο να ξεπεραστεί αυτή η εικόνα. Πιθανότατα να προλειαίνουν το έδαφος για την επόμενη αλλαγή έστω και καθυστερημένα, που θα είναι το σπάσιμο της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κάνοντας αυτόνομο τμήμα την Πολεοδομία. Γι’ αυτό ο      Γιάννης Παπαϊωαννίδης και ο Γιάννης Νταουσάνης, πρώην δήμαρχος, καλούνται να δώσουν λύση στους δυο αυτούς ευαίσθητους τομείς. Έκπληξη λένε κάποιοι το ότι δέχτηκε αυτή την καυτή πατάτα ο πρώην δήμαρχος. Έκπληξη λένε κάποιοι άλλοι είναι που δεν επέλεξε ο δήμαρχος για αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, αν και ακουγόταν πολύ έντονα, τον για πολλά χρόνια συνεργάτη του Σωκράτη Παπαβασιλείου. Σε αυτό   βέβαια οι επικριτές των αλλαγών απαντούν ότι ο δήμαρχος με αυτό τον τρόπο προστατεύει τον συνεργάτη του από την «ηλεκτρική καρέκλα» του αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η αντιδημαρχία των διοικητικών υπηρεσιών που δόθηκε στον Θανάση Κούκουνα. Εδώ για τους πολλούς δεν είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια επιλογής, αφού το συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος είναι ταυτισμένο με πιο «μάχιμες» θέσεις.      Σε αυτή την αλλαγή οι επικριτές του ανασχηματισμού μιλάνε για παροχή «προστασίας» στον έμπιστο συνεργάτη και συνοδοιπόρο του Θωμά Κοτρωνιά, πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης Γκίζα. Λέγεται ότι απομακρύνεται λοιπόν από τη ΔΕΥΑΝ, της οποίας τα προβλήματα είναι κάτω από το χαλί κι  αυτό το διάστημα άμεσα θα κληθεί  να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου για να πάει  στην «ασφαλή» διεύθυνση των διοικητικών υπηρεσιών. Στην προεδρία της ΔΕΥΑΝ ακούγεται ότι θα πάει ο πρώην  αντιδήμαρχος   Ζαχαρίας    Χοχτούλας, που στα δυο χρόνια δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του στη «δύσκολη» τεχνική υπηρεσία  και μετακινείται πάλι σε μια «καυτή» θέση.

Για όλους τους «αμετακίνητους» τα θετικά σχόλια είναι ότι  είναι επιτυχημένοι στον τομέα που έχουν από την αρχή αναλάβει και γι’ αυτό ο δήμαρχος τους άφησε στη θέση τους.  Όσον αφορά τα επικριτικά σχόλια πέρα από την προστασία στο Σωκράτη Παπαβασιλείου, ο οποίος αναβαθμίζεται με το τμήμα των καταστημάτων και την προεδρία της οικονομικής επιτροπής, τα βέλη πέφτουν στον Θωμά Κοτρωνιά που από την αρχή επέλεξε την «ευαίσθητη» και για πολλούς «πολύφερνη» αντιδημαρχία του Περιβάλλοντος, τη διαχείριση δηλαδή της καθημερινότητας και την καθημερινή επαφή με τους εξήντα έξι προέδρους, «πολύτιμοι» πλέον με το νέο εκλογικό σύστημα για την κατάρτιση ψηφοδελτίου.   Ο Ντίνος Τσουκαλάς μαζί με τον Σπύρο Τραχύλη από την αρχή έχουν πάρει και συνεχίζουν να κρατούν θέσεις με ιδιαίτερο βάρος, την κοινωνική πολιτική και τη Χάλκεια, που κακά τα ψέματα    «βγάζει» δημάρχους.

Τέλος αμετακίνητος και τυπικά αναβαθμισμένος, ο Μπάμπης Καραδήμας παραμένει στη θέση του και πλέον και επίσημα ονομάζεται αντιδήμαρχος, τίτλο βέβαια που είχε άτυπα και στο προηγούμενο διάστημα.   Πέρα από το απόηχο με σχόλια θετικά και αρνητικά στους κόλπους της κοινωνίας, επίσημα αντέδρασαν με καταγγελτικές ανακοινώσεις όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στα δημοτικά συμβούλια από εδώ και στο εξής θα φανούν πλέον και οι συνέπειες του ανασχηματισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλυπητήρια από το ΕΚΝΔ για το θάνατο του  Χρήστου  Κατσιγιάννη

Published

on

By

« Για τον θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου  Χρήστου  Κατσιγιάννη, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου  Ναυπακτίας & Δωρίδας  εκφράζει  την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά στην οικογένεια του.
Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός  Γραμματέας του ΕΚΝΔ περίοδο 2001-2002  και επί σειρά ετών Μέλος της Διοίκησης  του Συνδικάτου  Οικοδόμων,  και του  Σωματείου Εργαζομένων  στην Κοινοπραξία  Γέφυρα, με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική παρουσία.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την πολύτιμη προσφορά του στο κοινωνικό  σύνολο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» -Ποιοι θα έχουν bonus

Published

on

By

Μπόνους επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που είναι νοικιασμένες προβλέπει ο τελικός Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ» που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα ίσως και σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ.συνημμένο το τελικό κείμενο).

Πρόκειται για ένα αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε περισσότερες κατηγορίες κατοικιών.

Έτσι τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί βάσει Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου και πιθανότατα θα μείνει ανοιχτή ως το τέλος Ιανουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-COV 2 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού SARS-COV 2 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας. Επιπλέον εκτός από την παρακολούθηση της πανδημίας, τα δεδομένα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, τα οποία κατατίθενται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, βοηθούν στο σχεδιασμό εμβολίων, το κύριο εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – όπως και σε όλα τις περιοχές της χώρας – υπήρξε εκτεταμένη εξάπλωση του νέου κορωνοιού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τον Νοέμβριο του 2021 υπήρξαν αθροιστικά 42.574 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το παραπάνω πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

  • Πραγματοποιήθηκε ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας. Τα θετικά ως προς τον ιό άτομα προσήλθαν για τυχαίο έλεγχο ή είχαν συμπτωματολογία ποικίλης κλινικής βαρύτητας. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο 2021. (Εικόνα 1).
  • Έγινε παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Αρχικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου υπήρχε επικράτηση του «Βρετανικού» στελέχους (Β.1.1.7 ή Alpha), ενώ σταδιακά αυξήθηκε η αντιπροσώπευση του «Ινδικού» στελέχους (Β.1.617.2 ή Delta) από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Εικόνα 2).
  • Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα, ταυτόχρονα με την παρατήρησή τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πανευρωπαϊκά, βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας, το οποίο εμφανίζει καινούρια χαρακτηριστικά, αφού εμφανίζονται νέα  μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κι ευκολότερη διασπορά του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη που προσφέρει η γονιδιωματική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί τη γονιδιωματική παρακολούθηση του νέου κορωνοϊού. Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά της ανάλυσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα για το σύνολο της χώρας και προσφέρει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.

Η γονιδιωματική ανάλυση του ιού μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα τα οποία έχουν βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια. Τα δείγματα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εικόνα της εξέλιξης του γονιδιώματος του ιού.

Η σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε ένα παράδειγμα επιτυχίας για το πώς, τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα δεδομένα της αλληλούχισης διατέθηκαν παράλληλα στον ΕΟΔΥ, συνεισφέροντας στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας. Η ανάλυση των δειγμάτων και η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επιτρέπει την αλληλούχηση πολλαπλών γονιδιωμάτων του ιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του Επίκουρου Καθηγητή Φυσιολογίας, Δημητρίου Καραμήτρου και της Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ